Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
<<< CROSSFIRE >>> HAKKINDA HERŞEY

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Donanım / Hardware] >> Dahili Bileşenler >> Ekran kartı >> <<< CROSSFIRE >>> HAKKINDA HERŞEY Sayfa: [1] 2 3   sonraki >   >>
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
tvardar

Sisteme Gözat

8 Mayıs 2008; 2:29:25 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

Crossfire ile ilgili herşeyi bir başlıkta derlemeye karar verdim.Umarım sizlere yardımcı olur.

Not: Başlığa sürekli birşeyler ekliyorum arada bir kontrol etmenizde yarar var.

Crossfire yapabilmek için kartlar arası uyumluluk tablosu:

Daha fazla detay için:
Resmin büyük halini görebilmek için tıklayın

not: Tabloda Intel x48 ve Amd 790gx chipsetleri yeralmıyor. Fakat bu chipsetler de crossfire destekler.

Tabloda
Kırmızı renkli değerler içten köprü bağlantısı gerektirir.
Krem rengi değerler herhangi bir bağlantı gerektirmez.
Nokta ile belirtilen değerler ise tavsiye edilen kombinasyonları gösterir.

CrossfireX Çoklu GPU Başarım Tablosu

PC Magazine Mayıs 2008 Sayısında çoklu GPU'lar ile ilgili bir sürü bilgiye ulaşabilirsiniz. Gerek SLI Gerekse crossfire ile ilgili birçok bilgi bulunan sayıdan ufak bir tablo ekledim.
Resmin büyük halini görebilmek için tıklayın

Aşağıdaki tabloda dikkat etmeniz gereken testlerin eski sürücülerle yapılmış olması. Forumdan Goblin arkadaşımızın yeni sürücülerle aldığı sonuçlara göre başarım dağılımı Crysis'de daha başarılı. 3. GPU aşağıdaki tablonun aksine yaklaşık %35 oranında bir fark yaratıyor. Ayrıntılar için bu başlığın yorumlarına bakabilirsiniz.

Bu tabloda ise son zamanlarda popüler olan HD3870'in tek kartla çift kart Crossfire arasındaki başarım farkını görebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular: (AMD Forumlarından Çeviridir)

S: 38x0x2 kartına sahibim ama Catalyst Center'da crossfire seçeneğini göremiyorum?
C: Görmemeniz normal çünkü çift gpu'lu modellerde crossfire zaten aktif haldedir.

S: Catalyst Center'da Crossfire açık görünüyor peki bunu nasıl test edebilirim?
C: Bunun oyunlar aracılığıyla birçok yolu vardır, en kolayı ise 3d Mark 2006' da pixel shader testi sonuçlarına bakmanızdır.Eğer 2 katı kadar bir başarım aldıysanız crossfire çalışıyor demektir.

S: 38x0 ve 2x00 serisi kartlara sahibim bunlarla Crossfire yapabilir miyim?
C: Hayır, crossfire yapabilmeniz için aynı seriden kartlar olması gerekmektedir. Mesela hd3850 ile hd3870 crossfire olabilir.

S: 2 adet 2x00 ekran kartına sahibim fakat bağlantı köprüleri yok.BU halde Crossfire'ı etkinleştirebilir miyim?
C: Evet etkinleştirebilirsiniz ama başarım yönünden biraz kayba uğrayacaktır.

S: CrossfireX etkinken en fazla kaç monitör kullanabilirim?
C: Şimdilik iki.

S: İki Crossfire köprüsünü de bağlamam gerekli midir?
C: Gereksizdir. Çok yüksek bir çözünürlükte çalışmadığınız veya x19xx serisi kartları kullanmadığınız sürece tek köprü yeterli olacaktır.

S; Ekran kartım Sapphire hd3870 olmasına rağmen sürücülerde "3800 Series" gözüküyor.Bu normal midir?
C: Bu durum herhangi bir performans kaybı veya uyum sorunu yaratmaz. Sadece yazı olarak farklıdır.

S: Ekran kartlarına IRQ atamam gerekir mi?
C: Hayır, fakat bazı durumlarda ses kartı gibi cihazların çakışması sözkonusu olabilir. Bu gibi durumlarda çakışan kartın yerini değiştirdiğinizde sorun ortadan kalkacaktır. Daha fazla bilgi için anakartınızın kitapçığına başvurunuz.

S: Herşeyi denedim ama performansım çok düşük.
C: Anakartınızın Hypertransport hızının 1000mhz olduğunu kontrol edin. Bios update gibi durumlarda anakartlar bu hızı kendinden 200mhz 'e düşürebiliyor.

S: Nasıl olur da CrossfireX Windows XP'de çalışmaz?
C: CrossfireX (3 veya 4 GPU ile yapılan CF) sadece Vista ile 8.3 veya daha yeni sürücülerle çalışabilir.

S: Crossfire her koşulda tek karta göre daha fazla başarım sağlar mı ?
C: Her zaman değil, bazı oyunlar crossfire desteklemeyebilir. Bu durumda tek GPU çalışacaktır. Normal koşullarda Crossfire tek GPU'ya göre daha fazla başarım sağlar.

S: Crossfire yaptım ama 3dmark ile aldığım başarım sonucu beklediğimden düşük gözüküyor.
C: Yeni HD serisi ekran kartları gerçekten hızlılar, bunları crossfire ile çalıştırdığınızda işlemcinizin yetişebileceğinden emin olmalısınız. Eğer işlemciniz yavaşsa bu başarıma doğrudan etki eder. Daha hızlı bir işlemci alın veya elinizdeki işlemciyi hızaşırtın.(Kendi sorumluluğunuzdadır)

S: Crossfire bellek miktarını da ikiye katlar mı?
C: Hayır, eğer 512mb iki ekran kartıyla Crossfire yaptıysanız toplamda 1gb bellek olduğu halde kullanılan bellek miktarı yine 512mb olacaktır.

S: HD3870x2 kartım sürücülerde sadece 512mb olduğunu gösteriyor ama 1gb olması lazımdı.
C: Bu durum normaldir. X2, 2 adet 512mb ekran kartının dahili crossfire ile birleşiminden oluşur. Bu durumda Catalyst Control Center etkin belleği gösterecektir. (bir üstteki soru cevaba bakınız)

S: Markaya, bellek miktarına veya saat hızlarının aynı olmasına dikkat etmem gerekir mi ?
C: Değişik markalar kullanabilirsiniz, ama bellek miktarının ve saat frekansının aynı olmasına özen gösterin. Eğer kartların hızı birbirinden farklıysa hızlı olan kart yavaş olanla aynı frekansta ve bellek miktarında çalışacaktır. Kartların aynı hızda olması gerekli olmasa bile yararınıza olacaktır.

S: Sistemimde Crossfire sertifikalı bellekleri kullanmam gerekli midir?
C: Bazı belleklerde crossfire logosu bulunur fakat bu logo bulunmasa bile Crossfire yapabilirsiniz.

S: Bazı anakartlar çift slota 16x/16x desteği verirken bazıları ise 8x/8x verebiliyor hatta 16x/4x olanlar da var. Farkları nedir?
C: En iyi sonuç için 16x/16x kullanmanızı tavsiye ederiz fakat 8x/8x kullansanız da çok büyük bir kayıp yaşamazsınız. 16x/4x düzeni ise pek iyi sonuç vermiyor.

S: GeCUBE HD3870x2 ile Crossfire yapabilir miyim?
C: GeCUBE 4 adet dvi çıkışı nedeniyle temel tasarımın dışına çıkmıştır ve bu kartla crossfire yapılamamaktadır.

Tavsiyeler & Yorumlar:

Crossfire Yapmaya değer mi?
Eğer anakartınız destekliyorsa zaten bunu sormanıza bile gerek yok.Kesinlikle değecektir. Mayıs Fiyatlarını ele alacak olursak bugün ucuz bir 8800gts'in fiyatı 470ytl civarındadır.
HD3850'ler ise 210 ytl'ye kadar düşmüştür. Bu durumda arada 50ytl bir farkla crossfire daha ucuza malolur. Hatta Sapphire'in tek slotlu HD3870'leri 235ytl olduğunu ele alırsak aynı fiyata 8800gts den birçok koşulda daha üstün performans sağlayabilirsiniz. Yine daha ucuza geliyor. Bu yüzden yeni sistem kuracaksanız yine crossfire düzeneğini gözönünde bulundurmanızda yarar var.

Not:Bazı donanım sitelerinde hd3870 crossfire düzeneğinin 8800gts karşısında çuvalladığına şahit olabiliyoruz. Lütfen bu incelemelerin tarihine bakın. 8.3 sürücülerinden önce yapılan testler güncel başarım farklarını pek yansıtmıyor.

tabloda görüldüğü gibi 2 adet 512mb 3850 alırsanız 8800gts ile kafa kafaya bir başarım alıyorsunuz.

SLI mı Crossfire mı daha verimli?

ATI çoklu kart düzeneklerinde Nvidia'dan daha üstün başarımlar gösteriyor.Aşağıdaki test sonuçlarına bakarsanız başarım olarak hd3870'den daha üstün olan 8800gt çoklu kart düzeneğinde bu üstünlüğünü her koşulda devam ettiremediğini görürsünüz.

İşletim Sistemi
2 kart ile Crossfire düzeneğini kurabilmek için işletim sistemi olarak Windows XP SP2 & SP3 veya Vista SP1 kullanmanız gerekir.
SP1 olmayan Vista kullanıyorsanız bir takım yamalar indirmeniz gerekecektir.Fakat bu yamalar geçici çözümler olduğundan Vista'nızı SP1 'e yükseltmeniz daha sağlıklı olacaktır.
SP1 kuramıyorsanız kullanmanı gereken yamaları AVG 8 ve Kaspersky 7 ile tarattıktan sonra bir siteye upload ettim. işte linki burada :
http://s3.dosya.cc/crossfirehotfix.rar.html

Yukarda belirtildiği gibi 2'den fazla GPU ile Crossfire X yapmayı düşünüyorsanız Vista kullanmanız gerekiyor. Son sürücüleri kurmanız gerektiğini hatırlatmama gerek yok sanırım. Windows XP ile 3 adet HD3870 kullanarak gerçekleştirdiğim denemelerimde 2 kartın verdiği performansı aşamamıştım.

Hybrid Crossfire da sadece Vista ile çalışır. Aşağıda Hybrid Crossfire hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Hangi anakartı kullanmalıyız?

AMD:

Ülkemizde en uygun fiyata crossfire düzeneğini kurabilmek için MSI K9A2 CF gerekecektir. Fakat bu anakartın v1 olanı 125watt işlemcileri çalıştırmaz.Her türlü işlemcide sornsuz çalışan v2 'ler henüz ülkemize gelmedi ama bugün yarın gelirler. Konu ile ilgili MSI sayfalarından bilgi alabilirsiniz.

Bundan daha pahalı fakat daha kaliteli bir seçenek ise Gigabyte GA-MA790X-DS4 'tür.

Bahsettiğim 2 anakartta 790x çipseti kullanır. BU çipset ile en fazla 2 ekran kartı bağlayabilirsiniz. 4GPU çalıştırabilmek için x2 ekran kartı takmanız gerekecektir. 790x chipsetleri crossfire modunda Pci Express 8x olarak çalışır. Bu durum güncel ekran kartlarında sadece %2 bir başarım düşüşüne neden olur.

Eğer tam randıman almak istiyorsanız 790fx chipsetlere yönelmelisiniz. Bu anakartlar daha kaliteli ve daha donanımlı olurlar. Gigabyte pahalı bi rmodeldir ve çok kalitelidir. Ben AMD işlemcili crossfire düzeneğiniz için kendi kullandığım anakart olan MSI K9A2 Platinum'u tavsiye edeceğim.Fiyatıyla donanımına ve kalitesine göre oldukça cazip bir seçenek. K9A2 Platinum'un en büyük özelliği 4 adet çift slot fanı olan ekran kartını yerleştirebilmenizdir. Gigabyte'ta bunu yapamazsınız. Gigabyte tek slot ekran kartlarını düşünerek tasarlanmıştır. Gigabyte'a en fazla 2 adet çift slot ekran kartı takabilirsiniz.

Ülkemizde satılan Asus ve Saphhire 'in crossfire için anakart modelleri de mevcuttur. Sapphire'in 790fx çözümünde 3 adet pci ex slotu yer alır. 4 adet ayrı ekran kartı takamazsınız.

INTEL:

Intel işlemcilerle crossfire avantajlarından yararlanmak istiyorsanız. Piyasada crossfire destekli anakartlar mevcut. Yukarıda belirttiğim uyum tablosunda crossfire için uygun chipsetleri görebilirsiniz.

P35 ve P935 chipsetler 16x/4x modunda çalışacağından başarımı olumsuz etkileyecektir.
975x chipsetler 8x /8x çalışır ama 2% kadar ufak bir başarım düşüşü sözkonusudur tam performans için x38 veya x48 chipsetlere yönelmelisiniz.

Günümüzde sağlam ve performanslı bir seçim olan Gigabyte ex38-ds4 tavsiye ediyoruz. (Forumdan Adigehalil adlı arkadaşımız tavsiye etmiştir)

Kurulum & Sürücü ayarları:
İşletim sisteminiz için son sürücüleri yükleyin.Sürücüleri yüklemeden önde Microsoft .NET Framework kurulu olmalı. Eğer kartların bağlantılarını doğru yaptıysanız Catalyst Control Center'sa Crossfire menüsü aktif hale gelecektir. Bu menüden crossfire 'ı etkinleştirebilirsiniz.

Sürücülerde dikkat edilmesi gereken en önemli şey 3d ayarlarından catalyst A.I. 'nin standart olarak konumlandırılmasıdır.

Eğer bazı uygulamalarda titreme resim bozulması gibi durumlarla karşılaşırsanız sürücülerden 3d ayarlarını"default"(varsayılan) değerlere getirin.Çözüm olmazsa crossfire köprülerinden birini çıkarıp kullanmayı deneyin.

Karşılaştırmalı Güç Tüketim Tablosu:

Şimdi crossfire düzeneği tek karttan daha fazla güç tüketir diyebilirsiniz ama pek durum öyle değil. 2 adet hd3850 crossfire modunda tek 8800gts'den pek farklı değil.Aşağıdaki tabloda tüm sistemin toplam güç tüketimlerini görebilirsiniz.

Not: Core 2 Extreme X6800 2.93GHz işlemci ve diğer sistem bileşenlerinin güç tüketimleri dahildir.

Boştayken:

Tam Yükte:

görüldüğü gibi güç tüketimi konusunda endişe edecek bir durum yok.Yeni radeonlar çok tutumlu.

3 adet hd3870'i 600w Tagan PSU'ma bağlamıştım hiçbir sorun teşkil etmemişti.Tabloya bakılırsa 4. hd3870'i bile bağlayabilirmişim.
Geçen senenin watt canavarı ekran kartları sağolsun PSU işini abartmamıza yol açtılar.Düşen güç ihtiyacı sayesinde 500w- 600w psu ile çok güçlü düzenekler kurmak mümkün.

Forumda yapılan bazı Crossfire incelemeleri:

http://www.donanimhaber.com/videolar.asp?izle=233 ----Mesut Çevik---- Video: MSI HD3870x2 vs. HD3870 Crossfire

http://forum.donanimhaber.com/m_23379153/tm.htm -------OErdem----- 2x HD3870 Gecube DDR3

http://forum.donanimhaber.com/m_23079485/tm.htm -------EXPANDER--- HD3870x2 + HD3870 Triple Crossfire X

http://forum.donanimhaber.com/m_22669999/tm.htm -------tvardar------- 2x 512mb Powercolor HD3870

http://forum.donanimhaber.com/m_19522219/tm.htm -------oldmember---2x 512mb Powercolor HD3870

http://forum.donanimhaber.com/m_19719227/tm.htm -------diabelica------2x256mb msi hd 3850

Not: Sizin de incelemeniz varsa bana özel mesaj atın eklerim.

Hybrid Crossfire ile ilgili bilinmesi gerekenler.

Hybrid crossfire Amd 780g anakartlar ile sunulmaya başlanmış bir özelliktir. Genelde zayıf olan onboard ekran kartları zamanla kullanıcıları tatmin etmemeye başlar. Bu durumda harici bir ekran kartı çözümüne başvurulur. Fakat ekran kartı aldığımızda normal koşullarda onboard ekran kartını iptal ederiz.

İşte tam burada hybrid crossfire devreye girer.

Hybrid crossfire sayesinde onboard ekran kartımızı kullanmaya devam ederiz. hd3450 ekran kartını çok ucuza alarak onboard ekran kartı ile crossfire modunda çalıştırıp 2 kata yakın performans elde etmek mümkündür. Bu sayede hem ucuza daha iyi bir başarım elde etmiş olursunuz hem de parasını vererek aldığınız onboard ekran kartını iptal etmek zorunda kalmazsınız.

Yakın bir tarihte piyasaya çıkacak olan 790gx chipsetli 2 Pci Ex slota sahip anakartlar sayesinde Hybrid Crossfire X düzeneği kurabileceğiz. Bu sayede 2 adet hd3450 + onboard gpu ile 3 GPU'lu bir giriş sistemine sahip olabiliriz. Bununla yetinmek istemezsek 2 gpu ile daha üst seri ekran kartlarını crossfire modunda çalıştırabileceğiz. Hatta bu chipset'in pazarda 790x chipsetinin yerini alacağı söyleniyor.

Önemli not: Hybrid crossfire için Vista işletim sistemi gereklidir.

Hybrid Crossfire Düzeneğinin HD3200 onboard ekran kartına göre Başarım farkları:

Warhammer: 64.82% daha hızlı
Supreme Commander: 55.27% daha hızlı
UT 2004: 87.68% daha hızlı
Serious Sam 2: 57.77% daha hızlı
Quake 4: 64.24% daha hızlı
Prey: 60.78% daha hızlı
Ortalama: 65.09% daha hızlı

devam edecek...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tvardar -- 21 Haziran 2008; 15:13:28 >

K-orn

Sisteme Gözat

8 Mayıs 2008; 2:32:11 

Intel Core 2 Duo E4600 2.40 GHz | Gigabyte GA945GCM-SL2 | Kingston 2GB DDR2 667MHz (5-5-5-15) | Palit GF8600GTS 256 Mb(DDR3) | Thermaltake TR2-420w | writemaster DVD-RW | AOPEN ES55 Kasa |Segate 160GB SATA2

Açılın Yoldan Yeni Sürücü Adayı

AnseLmo82

Sisteme Gözat

8 Mayıs 2008; 9:22:38 

hocam orda 3870X2 ile X48 chipsetli anakartlar görünmüyo onlar desteklemiyomu yani

DonanimHaber Overclock Team

Intel C2D E6600 2.40@3,98 GHZ Max - 4*1 GB Veritech 800@1100 Mhz Max - GA P35 DS3 Rev 2.1 - His HD3870 777/1226@860/1301 - 400 GB Samsung 16 Mb & 160 Gb Samsung 8 Mb - LG 20x Pata - Tagan Force II 700 W PSU - TT BW 745 + TT Tribe (Karma) Liquid Cooling System ( Only CPU) - Feel Hurricane II - Samsung 940 BW 19" WD 1440*900 - Creative M2600 + Creative M4500 - Microsoft Wireles Comfort - A4Tech X7 2500 Dpi - Microsoft VX1000 - Full UV Mod
tvardar

Sisteme Gözat

8 Mayıs 2008; 9:41:37 

liste'ye eklememişler. x48 destekler
notu ana başlığa düşerim. teşekkürler.

XIII

Sisteme Gözat

8 Mayıs 2008; 9:43:11 

selam başlık çok ii olmuş ellerinize sağlık bende 3870 x2 kullanıyorum bi tecrübemi paylaşayım 8.4 driver ile kullanıyorum şuanda Assians Creed 3870 x2 ile çakılıyor (8.3 ile denemedim) fps 15 20 ancak alabiliyor ama gpu nun birini kapatınca yani tek 3870 modunda kullanınca başarım normale dönüyor sorunsuz takılmadan oynanabiliyor. Şuan için AssCreed de sorun yaşayanlar denemesi gereken bi durum die düşünüyorum

XIII==----- Forever AMD&ATİ
tvardar

Sisteme Gözat

8 Mayıs 2008; 9:54:56 

teşekkür ederim daha birçok şey eklemeyi düşünüyorum başlığa.Bu yüzden arada bir göz atsanız iyi olur.
assasin's creed'i 8.4 sürücüleri ile 2 adet Powercolor hd3870 crossfire düzeneğinde oynamıştım. Hiçbir problem yoktu. Şu an elimde hd3850 crossfire var. Garantiden değişen 1 adet hd3870 yerine (360ytl'ye almıştım) 2 adet hd3850 yolladılar(üzerine 60 ytl daha verdim). ben de diğer hd3870'i satıp hd3850 ile kurdum düzeneği.

Performans olarak 3dmark06 da sadece 200 puan oynadı. Demekki işlemcim overclocklu olmasına rağmen hd3870 crossfire a ufak bir darboğaz yaşatıyormuş. hd3850'leri tam kapasite kullandığımı düşünüyorum.

hd3850 crossfire ile de denerim Assasin's Creed'i.sonuçları yazarım.

adigehalil

Sisteme Gözat

8 Mayıs 2008; 10:47:48 

böyle bir çalışma gerekliydi...

aşağıdaki linktede cf ile ilgili yararlı bilgiler var:

http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=51219

____________Çeçenistanda_Rus_TerörÜ _____________
_______________İnsan Hak ve Hürriyetlerİ_______________
_________KöyüM__________________GençsivillerrahatsıZ_________
_______FotoğraflarıM___________________Adigehalil.blogcu.coM_______
kartalkadir

8 Mayıs 2008; 11:00:51 

çok güzel bir çalışma olmuş teşekkürler

.:::UNREAL TEŞKİLATI:::.
HEDEF BİLGİSAYAR YAZA İNŞ!!!
MSI K9A2 PLATINUM, AMD 790FX AMD PHENOM HD4850 512 MB gddr3 2X1GB KIT DDR2-1066MHZ 750 GB HDD SATA II 32 MB AOPEN A600-R09 NOUVEAU SIYAH ALUMINYUM 400W
18yusuf

8 Mayıs 2008; 11:45:00 

Çalışma için teşekkürler.
Acaba hybrid crossfire için biraz bilgi ve test ekleyebilir misiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 18yusuf -- 8 Mayıs 2008; 11:44:57 >

MavidevEx

8 Mayıs 2008; 12:49:19 

tvardar'a teşekkürler

Nirv

8 Mayıs 2008; 12:54:44 

Yararlı olmuş, teşekkürler. 2. kart şart oluyor he :)

E8400@3.6ghz (stock cooler) | Asus Maximus Formula | 2x1 Team Xteem 800mhz @ 1050 mhz | Zotac 9800GTX Amp! Edition | Samsung 500GB HDD | Acer 19'' LCD | HighPower 560W PSU | ThermalTake VH6000BWS Case | Creative 4+1 Inspire
TuVNeRa

8 Mayıs 2008; 12:58:17 

2 X 1GB PowerColor HD 3870 X2 CrossFire-X

Bazıları hayatı dolu dolu yaşar. Bazıları ise yavaşça akıp geçmesini bekler. Ama hayatı biryerde yakaladın mı, işte O zaman muhteşem birşey olur...
geberit

8 Mayıs 2008; 13:14:40 

Kross in fire Ateşte kro tavsiye ederim

AMD Athlon 64 3200+ Abit An8 Ultra 1 GB Ram Lg Dvd-Rw Samsung Cd-Rw Samsung Syncmaster 763mb Asus Ta-230 160 GB Seagate Hdd Palit Sonic+ Acer Tm2420 Sennheiser EH-150 Sony Lbt-Xb6.