Bir cok arkadasimiz bazi yuksek watt'li Phenomn islemcilerin ve Athlon islemcilerin 770 780 790 anakartlarda calismadiklarini soylemekteler...
Acikcasi sitelere baktigimda hangi anakartlarda, hangi islemcilerin calistigi gosteriliyor.. ben bir sorun oldugunu gormedim... Lutfen bu konuya bir aciklik getirelim...
Yakinda bu konuya, Anakart ureticilerinin ilgili anakartlar icin yayinladiklari islemci destekleme tablolarini koyacagim..
Ilgili anakartlarin islemci destekleri kendi sitelerindeki tablolardan alinmistir.. Ozet olarak; direkt kopyala yapistir uygulanmamamistir, bazi islemciler icin yeni bios guncellemesi gerekmektedir.. Lutfen Bios guncelleyin... ------------------------------------------------------------------------ Asus ile basliyorum; anakart modeli M2A-VM olup chipseti Ati690G'dir
780G chipsetli 125watt islemcilerinden Phenom 9750 islemcisini destekleyen cok fazla anakart var... ama mevcut piyasadaki Phenom 9850 islemcisi Black Edition sinifinda oldugu icin desteklemiyor.. ama Asus disindaki diger ureticilerden Athlon 6000+ ve 6400+ islemcilere olan desteklerden yararlanmak mumkun... Bircok eski Nvidia chipsetli, anakart ilgili islemcileri ve 125 watt olan versiyonlarini desteklemektedir...(bazi anakartlar haric tutulabilir...)
Saygilar sevgiler..
Yapilan degisiklik ile 690G chipsetli Asus M2A-VM mantiksal ilk liste olarak eklendi.. Asus'a ait 780G chipsetler eklendi... 790X ve FX kartlar icin ekleme yapildi, Nforce 560 chipsetli anakartlardan biri eklendi.....
MSI ve Gigabyte resimleri eklendi... devami gelecek...Dileyenler "PM yolu ile listede bulunmayan anakartlarin islemcilere verdikleri destekleri, benden bu konuda bahsetmemi isteyebilirler.."
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 8 Mayıs 2008; 14:05:52 >
Ellerine sağlık hocam. Benim gibi bi' AMD'ci için çok önemli oldu wallahi...
Benim de eklemek istediğim birşey var. Tabii ki bu sadece bir duyum. Yanıltmış olmayayım, yanlışsam düzeltin. 125 Watt'lık işlemciler sadece MSI'ın anakartında sorun çıkartıyordu, o da 790FX chipsette...
Şahsen, ben ATi 770Chipset'in OC ve diğer özellikleerini bilmiyorum. O yüzden aklımda uygun fiyatlı bir kart açısından 780G, verim açısından bir kartta da 790FX (ya da X) bir kart düşünüyorum...
Teşekkürler tekrar..
AMD'nin şirket politikası artık en hızlısı değil, en uygun işlemcileri üretmek olacak... Ancak işlemci bazında en iyisi olmasa da, kendi chipset birimi ve grafik birimini AMD işlemci ile bir arada kullanmak en iyi oyun sistemi olabilir... (9850+790FX+SB750+R700(4870X2) DAİMA AMD (Benim için.)
Mevcut üretim teknolojisinin ısıl güç tasarımı (TDP) konusunda yarattığı handikaptan ötürü saat hızı konusunda agresif davranamayan AMD, öte yandan 780G yonga setini kullanan bazı anakartlarda görülen 125 watt üstü TDP seviyesine sahip işlemciler ile yaşanan bazı uyumsuzluk sorunlarından ötürü yeni üretim teknolojisi ile nanometrik küçülme sağlanana kadar saat hızı arttırımı yerine TDP seviyesini daha aşağılara çekmeye çalışacak gibi görünüyor. Firmanın bu konudaki yeni atılımı ise muhtemelen Phenom X4 9350e olacak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scaniaperest -- 6 Mayıs 2008; 20:26:55 >
AMD'nin şirket politikası artık en hızlısı değil, en uygun işlemcileri üretmek olacak... Ancak işlemci bazında en iyisi olmasa da, kendi chipset birimi ve grafik birimini AMD işlemci ile bir arada kullanmak en iyi oyun sistemi olabilir... (9850+790FX+SB750+R700(4870X2) DAİMA AMD (Benim için.)
Konu yanlış yerde. İlgili olarak bahsedilen konu anakart bölümündeydi hatta bende birşeyler eklemiştim oraya. Ayrıca çalışan işlemcileri göstermeye gerek yok, çalışmayanları söylemek yeterli diğerlerinin çalıştığını herkes çıkarır herhalde.
Ancak şu örneğini vermiş olduğu anakart AM2+'tır. Bu yüzden AM2+ değil de AM2'leri incelemen gerekecek. Benim bildiğim kadarıyla Phenom'ların sorunları AM2'lerle yaşanıyor. Aslında sorun dememek lazım buna. Çünkü son zamanlarda yaşaşnan gerçek şu: AMD'nin şimdi çıkamış olduğu 940 pinlik işlemciler bütün AM2 ve AM2+ anakartlara takılabiliyor. Ancak anakart üreticileri eski AM2 bioslarını yeni anakartları satmak için ağırdan alarak çok geç veya hiç güncellemiyor ve bu nedenle de AM2 anakartla phenom sıkıntısı yaşanıyor diyebiliriz.
125 Watt höh...!! bu TDP değerini gördükçe kendimi 2-3 yıl geriden geliyor gibi hissediyorum nedense :)
işin ilginç tarafı amd max işlemci sıcaklığı olarak 55-65 °C olarak yayınlıyor, 125 Watt Tdp değeri için bu duvar biraz alçak değilmi Towarscke hocam ? :)
intelin bazı 915-925 ve 945 chipsetlerinde modlu bios yükleyerek core2duo çalıştırılabiliyormuş yabancı forumlarda görmüştüm bir ara, yahu şimdi bu chipsetler bu işlemciyi çalıştırsa ne olurki ? ne kadar verim alınabilir, keza amd için de aynı durum sözkonusu. Phenom alan adam elbet yeni bir anakart almayıda planlıyordur herhalde ? he diyeceksinki elindeki anakartı değerlendirmek isteyebilir, peki çıkan işlemci ne olacak ? zaten piyasada bolca amd sistem bulunmuyorki eski işlemciyi birine satabilsin, bu işlemci direk çöpe mi gidecek ? bari anakartla birlikte satar işlemci çöpe gideceğine birileri faydalanır, böylece bu arkadaşlar site site uygun bios aramak ve muhtemel sorunlarla boğuşmak zorunda kalmaz, işlemcinin reel HT gücünden de sonuna kadar faydalanmış olmazmı ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kumandan -- 7 Mayıs 2008; 5:01:05 >
sırf amd için e6600 +asus p5k-e wifi+his hd3850 256mb verdim burada ilanlarımı görebilirsiniz ecs black serisi 780g chip li mobo aldım x2 4800+ 65nm işemci, sapphire 3870 512mb gddr4 aldım vga da kar oldu bana :))
bide phenom kötü oldu diyorlar vs vs intel de kullandım pişman değilim memnun kaldım ama ilgili vatandaşlar phenom aldılar da hangi dvd yi izleyemediler? hangi oyunu açamadılar? hangi dvd yi ripleyip de 3-5 sn fark için sıkıldılar? sorarım zaten intelin ilgilileri bu forumları okuyup bi tarafları ile gülüyorlardır. insanlara bedava reklam yaptırıyolar fısıltı gazetesi ile. amd kötü phenom kötü. %20-25 performans artışı için işlemcilerimize %60 oc yapıyoruz.bu eziset değilmi bakın 3 parça verdim çokdaha iyi bir mobo ve vga aldım vga kar kaldı bu sistem e6600 lü sistemden toplam performanda daha mı kötü olacak.intel reklama 1.000.000.000$ dökse böyle reklam yapamazdı yazık çok yazık kapitalizmin oyuncağı oluyoruz...
AMD Phenom X3 8450 2.1@2.6 GHZ- ECS Black Series 780GM-A Mobo - 2*1GB CRUCİAL BALLISTIX DD2800@978 MHZ Ram - 250 Gb SEAGATE ST3250624 AS HDD - SAPPHIRE HD3870 GDDR4 512 MB VGA-Thermaltake Purepower 420w PSU - Oem Hafif Modlu Kasa
Konu yanlış yerde. İlgili olarak bahsedilen konu anakart bölümündeydi hatta bende birşeyler eklemiştim oraya. Ayrıca çalışan işlemcileri göstermeye gerek yok, çalışmayanları söylemek yeterli diğerlerinin çalıştığını herkes çıkarır herhalde.
CoolnQuite arkadasim..
orda kac islemci var sen de goruyorsun... bunlardan bazi versiyonlarin birden fazla revizyon ve ozelligi olanlari var... Phenom'un "X" islemcisi demek uygun kacmaz... cunku o islemcinin calisan baska versiyonlari olabilir.. Athlon X2 5000+ islemcisinin 7 adet versiyonu var... simdi ben tutum ki Athlon X2 5000+ calismiyor dedim... ama bakiyoruz calisiyor... nasil olacak o?
Bunlar anakartlarin "CPU Support List"leri yani "islemci destekleme listeleri"... uzun lafin kisasi desteklenmeyen islemciler destek listesine konmazlar...
Mevcut üretim teknolojisinin ısıl güç tasarımı (TDP) konusunda yarattığı handikaptan ötürü saat hızı konusunda agresif davranamayan AMD, öte yandan 780G yonga setini kullanan bazı anakartlarda görülen 125 watt üstü TDP seviyesine sahip işlemciler ile yaşanan bazı uyumsuzluk sorunlarından ötürü yeni üretim teknolojisi ile nanometrik küçülme sağlanana kadar saat hızı arttırımı yerine TDP seviyesini daha aşağılara çekmeye çalışacak gibi görünüyor. Firmanın bu konudaki yeni atılımı ise muhtemelen Phenom X4 9350e olacak.
Dikkat ettigim kadari ile Asus'da da boyle bir durum var ama 780G chipsetine sahip 3 anakart var ve sadece ikisinde bu problem mevcut.. Asus'da bu anakartlarin bilgileri arasina Phenom ve Athlon islemcilerinin hepsini desteklemez demis... yalniz sadece birisi olan M3A-H/HDMI modelli anakartin butun Phenom ve Athlon islemcilerini destekledigini belirtmis ve hatta diger anakartlar icin cikacak bios guncellemeleri ile desteklenebilecegi one surulmus...
yakinda koyacagim tabloda da aynen gorebilirsiniz...