Giriş | |
|
|
|
5 Mayıs 2008; 10:43:22
|
|
|
Arkadaşlar günaydın teknik bir konuda yardımıza ihtiyacım var. Geçen güz size sorduğum hoporlör kef iq5, jbl e 80 ve ek olarak focal 716' yı detaylı olarak dinledim. Benim bilgiğim kadarıyla frekans desteğinde ilk olan 38, 43, 47hz gibi değerler bass değerleri idi. İlk değerlerin ( hz olanların) olabildiğince düşük son değerlerin ise (khz) mümkün olduğunca yüksek olması iyi diye biliyorum yalnışmıyım? iq5 43 hz, focal 716 47hz.in yanında resmen tweter gibi kaldı. Bütçe olarak 1200 ytl gibi rakamlar belirlemiştim. Ama dinleme esnasında eşimde yanımdaydı. Eşim aynen bir kere alıcaksın 1700 ytl. mertebesine kadar bak diye destek belirtti.
|
|
5 Mayıs 2008; 11:34:11
|
|
|
Speaker larda frekans aralıgı mumkun oldugunca genis olmalı. Hz degeri dusuk frekansı, kHz ise yuksek frekansı ifade eder. Bir hoparlor alınırken kagıt ustunde ohm, frekans aralıgı, Spl, min uyanacagı watt , surekli kullanılabilecegi watt gibi degerlere bakılsada onemli olan dinlemektir. Cunku her speakerın farklı bir ses karakteristigi olur. Aynı teknik speclerde olan 2 ayrı firmanın hoparloru bambaska calabilir. Cunku hoparloru olusturan kon malzemesi, kabinin agac cinsi, kullanılan crossover tipi hatta kablo bile ses renginde degisiklige yol acar. Mesela ust frekansı daha yuksek olan bir hoparlor tizlerde metalik dedigimiz uzun dinletilerde rahatsız eden bir ses verebilir. Onun yanında daha dusuk degerli fakat ipekten yapılmıs tweeter lı bir hoparlor cok daha dogal yumusak calabilir. O yuzden en dogru kararı detaylarına hakim oldugunuz muziklerinizi yanınıza alarak dinleyip karar vermektir. Dinlenilen muzik turune ve kisiden kisiye cok degiskenlik gosterir hoparlor secimi. Pop, rock agırlıklı dinleyen biri bas, tiz olgularına onem verirken, klasik dinleyen biri mumkun oldugunca dogal yumusak ses ister. O yuzden teknik speclere cok yogunlasmayın mutlaka dinleyin. Kendi ses renginizi baska turlu bulamazsınız.
SPEAKER BOSE 701***AMFI PİONEER A-757***PIKAP DUAL1215***EQUALIZER PIONEER GR-777***TAPE DECK TEAC V-5010***CD SONY CDP-991***TUNER SONY ST-SE 300***TV SONY FX-66E***DVD PHILIPS 630 DIVX***DIJITAL PHOTO PENTAX K10D***HP PAVILION DV6640ET
|
|
|
|
|
5 Mayıs 2008; 12:10:30
|
|
|
teşekkür ederim. Dediğiniz gibi kesinlikle dinlemek lazım. Bass değeri daha iyi olan kef iq5 ( 43hz) focal 716 (47hz) .in yanında basstan eser yoktu. Birde quadral quintas 400 bulup dinlemem lazım. Ne zor işmiş arabamı bile buna göre çok daha kolay seçerek almıştım. Gerçekten. Sizin 1600 ytl. ye kadar 25-30m2 salon için öneriniz nedir? Eşim Norah Jones tarzı müzikleri, bende türk sanat müziği, pop ve slow dinlemeyi severim.
|
|
5 Mayıs 2008; 18:02:44
|
|
|
Hoparlor secerken mutlaka flat durumda dinleyin. Hic ton olmasın, amplilerde direct switch genelde olur varsa mutlaka devrede olsun o switch. Boylece hoparlorlerin gercek sesini alırsınız. Tabi burda akustik acıdan yerlesimde cok onemli. 2 hoparlor arası en az 2 metre olmalı ve sizde eskenar ucgen sekilde durmalısınız. Bas, tiz, ses gucu gibi konulara hic bakmayın. Enstrumanların ne kadar dogal caldıgına, basların derinden ve yumusak duyulmasına, ust frekansları keskin parlak degilde bir kadife yumusaklıgı hissettirir gibi calmasına orta seslerin cok gerilerde kalmadıgına, detayları ne kadar hissettirdigine dikkat edin. Bir hoparlorun daha fazla bas vermesi digerinin kotu oldugu anlamına asla gelmez. İyi bir hoparlor kaydı oldugu gibi iletmelidir bası kendince arttırmamalı buyutmemelidir yada azaltmamalıdır. Gereginden fazla bas veriyorsa oda bir ise yaramaz. Cunku o hoparlorun aslına sadık olmadıgı gosterir. Bu durumlarda hifi ciler o fazla bası normal degerine dusurmek icin bir suru tweak ler uygular. (Kablo degisimi, duvardan uzaklastırma, portları tıkama, yerden yukseltme vs gibi). Mesela kardesimde canlı muzigin icindedir ve ampliye ton verdigimde zilin cok yanlıs caldıgını zoyluyor, flat yaptıgımda ise gercek sesine daha yakın oldu diyor. Sizde bu acıdan bakın hangisi daha cok bas tiz veriyor degil hangisi en dogal sesi uretiyor. Malesef baslangıc seviyesindeki kullanıcılar olaya boyle bakmıyor. Cok fazla bas, cok fazla watt suslu ses pesinde kosuyor. Hifi ile ters olan herseyi istiyor. Tabi zamanla tecrube kazandıkca dogallıga dogru yoneliyor gercek enstrumanların konustugu muziklere yoneliyor. Aslında gereginden fazla yada az bas, tiz, suslu ses gibi olguların ne kadar gereksiz ve bas agırtıcı oldugunu ogreniyor. Tabi bunlar surec. Tavsiye konusuna gelirsek malesef hifi yada hiend de en tehlikeli seydir bu ve insanlar kacınır. Onemli olan sizin begenmenizdir benim begendigim bir urunu begenmeyebilirsiniz yada tersi bu gayet normal. Bir yandan Norah Jones bir yandan Pop muzik performansı aynı hoparlorden almak zor acıkcası. Basit bir ornek vermek gerekirse fiyatına gore Jbl E90 popta cok begenilir ama eminim Norah Jones, Diana Krall, Patricia Barber, Richard Clayderman vs gibi sanatcılarda hic tad vermez. Surekli dinlediginiz detaylarına hakim oldugunuz muzik ile cok rahat hoparlor secimi yaparsınız emin olun. Surekli kullandıgım sistemime gecenlerde baska ampli takıp dinledim alısık oldugumdan cok farklı bir ses aldım, esimde yadırgadı bu boyle calmıyorduki seklinde. Gercekten vokal ses gereginden daha kalın, alt frekanslar dagınık hafif sert acemiyce calıyordu sistem. Bir hoparlor bir amplide cok iyiyken baska amplide farklı sonucta verebiliyor. Aslında bu iste amplinizi yanınıza alıp oyle secim yapmak lazım. Buda kararı yanıltabilecek bir unsur dikkat edin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 5 Mayıs 2008; 18:04:01 >
SPEAKER BOSE 701***AMFI PİONEER A-757***PIKAP DUAL1215***EQUALIZER PIONEER GR-777***TAPE DECK TEAC V-5010***CD SONY CDP-991***TUNER SONY ST-SE 300***TV SONY FX-66E***DVD PHILIPS 630 DIVX***DIJITAL PHOTO PENTAX K10D***HP PAVILION DV6640ET
|
|
|
|
|
6 Mayıs 2008; 10:48:06
|
|
|
anlıyorum sizi kesinlikle ve çok teşekkür ederim. lg marka 5.1 pasif sub.ı olan bir sistemim vardı. Bir arkadaşım. kef kht 2005 serisinin front ve center.ını verdi. Kulaklarım bu sese yaklaşık 1 senedir alıştı. Arkadaşımda ise denon 3805 amfi ve eski seriden kef q5 (iq serisi değil) mevcut. Amacım ilk başta amfi.yi değiştirmeden iq5 alarak kayıp olan orta ses eksikliğini gidermekti. Daha sonrasında bir yerde kef iq5, jbl e80, ve focal 716.yı yamaha 361 amfi.ye bağlayarak denedik. Norah Jones cd.sini eşim her gün bunu 1 saate yakın dinlediği için artık kef kht 2005 ve lg. amfi ile bütün tonlamalarını ezbere bilmekteyim. Kef iq5 focal 716.nın yanında orta seslerde tweeter gibi kaldı. oysa ki 43hz (iq5) bass açısından kullandığım kelime yalnış olabilir focal 716.dan 47 hz den daha başarılı olması gerekmiyormu? Amfi seçiminin çok önemli olduğunu anladım. Bu yüzden ilk önce onkyo 605 alıcam. Pasif sub.ı kullanamayacağım için annemlerin evinde kullanılmayan pioneer sw 110sk aktif sub var onu alıcam. Yaklaşık 3 ay sonra sonra hop. işine tekrar dönücem.
|
|
6 Mayıs 2008; 10:52:51
|
|
|
yoksa yalnış düşündüğüm bir şey mi var nasıl yönlendirme sunabilirsiniz?
|
|
6 Mayıs 2008; 18:44:23
|
|
|
|
ikarahal şiir gibi yazmış kendisine buradan teşekkür ediyorum, focal kefler kadrajdaysa önce amfi olarak 361'den yukarılara bakmak lazım. Onkyo 805 ayarı amfileri tavsiye ederim önce.
|
|
|
|
|
6 Mayıs 2008; 19:02:27
|
|
|
Çok teşekkür ederim ilginize sizin gibi bu işten anlıyanlardan sorunuma yardım bulabilmek çok güzel. hdmi giriş çıkış görüntü işlemcisi gibi şeylere pek ihtiyacım olmıycak. Bu yüzden 805 fiyat olarak beni aşıcak gibi. 605 veya eşdeğeri fiyatlı bir ürün focal veya kef.ler için işimi görmezmi?
|
|
7 Mayıs 2008; 9:21:41
|
|
|
|
Minimum 705 lazım.
|
|
|
|
|
8 Mayıs 2008; 10:02:23
|
|
|
akşam kullanılmayan pioneer sw110s/k aktif subwoofer.ı depodan alıyım diye depoya indim. sonra da onkyo 705.i almaya gidicektim. indiğimde üniversitedeyken aldığım technics sa-dx950 av receiver.ı da orda gördüm. Amfi.nin ne getireceğini görmek için lg home sistemin amfi.sini ve pasif sub.ı söktüm. Kef center ve frontları lg.nin surroundlarını ve pioneer aktif sub.ı technics amfi.ye B speakers terminallerini kullanarak bağladım. Amfi.nin hiçbir ayarını becerememe rağmen, ses rengi gerçekten hiç tahmin etmeyeceğim ölçüde değişti. Adete kef.ler yeni bir kef oldu. Norah Jones cd.sinde eşim çok farklı diye belirtti. Amfi.nin niye önemli olduğunu şimdi daha iyi anladım. Bu amfi nasıldır birde deneme amaçlı ps3.ü optic olarak bağladım. dolby digital ışığı yanmasına rağmen center ve surround.lardan ses alamamaktayım. Ayarlar olarak ne tavsiye edersiniz. Speaker size ve crossevır frekansı ne olmalı.
|
|
8 Mayıs 2008; 11:14:56
|
|
|
Amfi ayarlarları için yardımlarınızı rica ediyorum. Sub.ın üzerinde turnover frekans diye bir ayar var 5-300 aralığı bu ayar nedir bilginiz varmı? birde elimde amfi ile sub. arasındaki sesi iletmek için kullabileceğim bir kablo yoktu. Normal stereo ses kablosundaki kırmızı beyaz fişleri olan o kablonun sadece beyaz uçlarını takarak yaptım. Akşam hem kef.ler ile amfi bağlantısı için ve sub.ile amfi arasındaki bağlantı için kablo alıcam. Bunların tipi veya adı nedir ( coaxial vb..) Teşekkürler.
|
|
8 Mayıs 2008; 14:35:49
|
|
|
quote:
Orjinalden alıntı: ozgurabarth Bu amfi nasıldır birde deneme amaçlı ps3.ü optic olarak bağladım. dolby digital ışığı yanmasına rağmen center ve surround.lardan ses alamamaktayım. Ayarlar olarak ne tavsiye edersiniz. Speaker size ve crossevır frekansı ne olmalı. DD ışığı yanıyor ama ps3 de dvd film mi oynuyordu? ayrıca amfinin B kanalı kullanılarak yaptım dediniz. genel olarak DD, DTS için A kanalı L-R kullanılır. bu şekilde bir tecrübe de ses renginin inanılmaz değişmesi normaldir bileceğimiz üzere. ampli ve sw arasında ki bağlantı için RCA tip konektörlü/uçlu koaksiyal kablo kullanmışsınız.uygundur.esasında belli bir kaliteninm üzerinde ise koaksiyal kablo farketmez.sadece rg type dirençleri hesaba katılmakla; esas itibariyle hepsinin sinyal için altyapıları aynı.aynı kabloyu-kırmızı-beyazuçlu- kullanarak SACD, DVD-Audio iletim içinde kullanabilirsiniz.ama interconnect cable için kalitelisini kullanmak her zaman yararlıdır.kısaca öneririm.
|
|
|
8 Mayıs 2008; 15:03:31
|
|
|
evet ps3 te dvd film oynamakta idi. Kef frontları A kanalına, Kef center ve Lg surround.ları B kanalındaki mevcut yerlerine mi takıyım? Ben hepsini B kanalındaki yerlerine takmıştım. ve bu şartlar altında amfi.de dd ışığı yanıyor ama center ve surround.lardan ses alamıyorum. Birşeyleri yalnış yapıyorum ama?
|
|
8 Mayıs 2008; 15:10:46
|
|
|
doğal olarak. est. B kanalını kullanmamalısınız. A kanalının altında mandallı merkez ve çevre hoparlör çıkış terminallerini kullanmalısınız. en fazla ön panel'den select B yaparsanız kolonlardan ses alabilirsiniz ama DD değil ister istemez.dolby surround olur bir nevi.
|
|
|
8 Mayıs 2008; 15:30:00
|
|
|
anladım akşam bu şekilde kef frontları A kanalına kaydırıcam. Sub yine Kef.ler A kanalında iken stereo da onları destekler değil mi? alt frekanslarda. Ama bu olay hiç hoşuma gitmedi bu amfi gerçek dolby digital (tam anlamıyla) değil o zaman. Dandik lg amfi bile dolby digital idi. Boşuna yaptık gece vakti o kadar hamallığı .
|
|
8 Mayıs 2008; 15:57:04
|
|
| | | |