Arkadaşlar CPU fanımdan çok şikayetçiyim, fan hızına bir türlü müdahale edemiyorum,
yarın inşallah CPU sıcaklık değerleri ve fan değerlerimi burada belirteceğim şuan yanımda değil
CPU fanım devri CPU ısısına göre değil kasa kapağımın açık olup olmamasına göre değişiyor
Kasa kapağım kapalıysa (kasa fanım yok) CPU fan 5000rpm yani çok gürültülü çalışıyor çok rahatsız ediyor,
kasa kapağım açıksa CPU fan 2906rpm bu seferde kasa kapağım açık olduğu için gürültü çok fazla.
CPU sıcaklıklarım genelde aynı %100 yükte max. 42 derece. [P4 2,8 478pin işlemci ddr 400 ram]
Aklımdan geçen fikirler 1-) ucuz yollu 5,25" bir fan kontrol ile işlemci fanını kontrol altında tutmak örneğin kasam kapalı olsa dahi 3000-3500rpm lerde 60 derecede kullanabilmek
2-) yada speedfan 4,31 haricinde bir program ile CPU fan devrini kontrol etmek
3-) CPU fanının güç beslemesini anakarttan ayırıp farklı bir adaptörden sağlamak bu sayede fan devrini istediğim şekilde ayarlayabiliceğim gibi bilgisayar kapalı iken bile fanı çalıştırabileceğim
3. şık hakkında önerileriniz nelerdir_?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lervolerto -- 6 Mayıs 2008; 17:16:07 >
biosdan fan hızını votaja getir boştayken düşük devirde döner yük altında tam devir döner veya fanı psu ya bağlayabilirsin ancak şu şekilde bağla fanın kırmızı kablosunu psunun sarı kablosuna (en büyük gs ) fanın siyah koblosunu psunun kırmızı kablosuna bağla fana giden gerilim 7 volt a düşer
cpu fanında sarı beyaz ve yeşil olmak üzere 3 kablo var yanlış hatırlamıyorsam ama tekrar bakarım,
ufak bir araştırma yapınca cpu fan devrini kuzey - güney köprüleri sıcaklıklarına göre ayarladığını
düşündüm, çünkü fan devri kasanın açık yada kapalı olmasına göre değişiyor,
ne cpu yükü, ne de o/c cpu fanı devrini değiştirebiliyor.
bios da cpu sıcaklığı yada kullanım % sine göre fan hızını ayarlayabileceği bir seçenek mevcut mu_?
@2909rpm CPU : 58 / 62 / 64 Sistem : 48 /49 / 51C Master HD : 35 / 37 / 38 C
CPU Fan ve Blok Temizlendi Termal Macun Yenilendi / Kasa Kapağı Açık @2909 rpm CPU : 24 / 40 /42 C Sistem : 28 / 49 / 49 C Master HD : 29 /34 / 42 C
Kasa Kapağını kapattıktan sonra @4200 rpm /4327rpm /5000rpm CPU : 44 /46 C Sistem : 51 / 52 C Master HD : 39 / 41 C
Şuanda P4 2,8 işlemcimi 3,06 ghz kullanıyorum / Kasa Kapağı Açık @2909rpm CPU : 23 C Sistem : 39 C Master HD : 42
Total Video Converter ile video işliyorum. CPU 70-90 dk boyunca %100 yükte çalışıyor. ama fan yine 2909rpm!!! Convert sırasında sıcaklıklar; CPU:43C Sistem:46C Master HD:40C cpu fanı: @2909rpm
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lervolerto -- 6 Mayıs 2008; 17:15:01 >
2909rpm olan hız 5dk sonra 3500rpm 10dk sonra 4000rpm
20dk sonra 4500rmp 30-35 dk sonra 5000rpm lere yükseliyor.
Kasa fanım yok bir kere 80mm fantakma girişimim oldu ama
sonuç başarısız. Kapağımda delik yok, deldirsemde egzoz fan
ve kasa fanı taksam çözüm olurmu_? Narede deldirebilirim_?
quote:
Orjinalden alıntı: DiabloXT
Kasanızın kapağı işlemci fanının hava almasını engelliyor,orda hava boşluğu oluşuyor,bu yüzden fan coşuyordur. Tabii birden bir yapıyorsa nedeni bu.
Yok eğer uzun bir süre içinde fan hızlanması oluyorsa bunun nedeni ısınma olabilir.
Kasa içi havalandırmanız ne alemde?
2909rpm olan hız 5dk sonra 3500rpm 10dk sonra 4000rpm
20dk sonra 4500rmp 30-35 dk sonra 5000rpm lere yükseliyor.
Kasa fanım yok bir kere 80mm fantakma girişimim oldu ama
sonuç başarısız. Kapağımda delik yok, deldirsemde egzoz fan
ve kasa fanı taksam çözüm olurmu_? Narede deldirebilirim_?
quote:
Orjinalden alıntı: DiabloXT
Kasanızın kapağı işlemci fanının hava almasını engelliyor,orda hava boşluğu oluşuyor,bu yüzden fan coşuyordur. Tabii birden bir yapıyorsa nedeni bu.
Yok eğer uzun bir süre içinde fan hızlanması oluyorsa bunun nedeni ısınma olabilir.
Kasa içi havalandırmanız ne alemde?
Hocam senin yapman gereken kasanin onune iceri ufleyen arkasina da disari ufleyen bir fan takman. BU sayede kasa icine surekli temiz hava gelicek. islemci fanin ve diger kompanentler temiz hava alicak. Kasa isi sicaklik belirli bir olcude dusucek ve islemci fanina artik akil sir erdirebileceksin