Şimdi Ara

Intel'in P45 yonga seti ve Gigabyte P45-DQ6'ya yakından bakış

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
2.429
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sektörün lider ismi Intel önümüzdeki günlerde yeni yonga setlerini duyurmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz sene Haziran ayı içerisinde anons ettiği Bearlake kod adlı 3 serisi yonga seti ailesi ile önemli başarı elde eden firma bu başarısını Eaglelake kod adlı 4 serisi yeni yonga seti ailesi ile de devam ettirmeyi planlıyor. Mart ayında Cebit fuarı ile birlikte X48 yonga setini duyurarak yüksek performans düşkünü kullanıcıların beğenisine sunan Intel cephesinde merakla beklenen yeni yonga seti P45'e yönelik olaraksa artık son hazırlık çalışmaları yapılıyor. Bizde bu yazımızda Intel'in 4 serisi yeni yonga seti ailesinin fiyat/performans dengesi ile öne çıkması beklenen yeni modeli P45 ve bu yonga setinden güç alarak hazırlanan GIGABYTE'ın iddialı modeli P45-DQ6'ya yakından bakacağız.

    P45 yonga seti önümüzdeki dönemde Intel'in en önemli silahlarından biri olacak. Yılın son çeyreği içerisinde anons edilmesi beklenen Nehalem mimarisine kadar 4 serisinin üzerinde yeni bir yonga seti duyurusu gerçeklekleştirmesi beklenmeyen Intel cephesinde 4 serisi çipset ailesi özel bir amaç da taşıyor. LGA 775 formundaki güncel işlemcilere yönelik olarak hazırlanan son çipset ailesi olacağı öngörülen 4 serisi bu açıdan pek çok ihtiyaç ve beklentiyi karşılamayı hedefliyor. P45 modeli ise performans anlamında X48'in bir adım gerisine konumlandırılmış olsa da sahip olduğu özellikleri ve yapılan geliştirmeler ile orta segment ve yüksek performans segmentinde yer alan çözümler arasında köprü vazifesi görmeyi hedefliyor. Maliyet/performans anlamında da Intel'in sağlam kozlarından biri olması beklenen P45'i dilerseniz şimdi yakından tanımaya başlayalım.

    P45 bazı açılardan an itibariyle kullanılmakta olan P35 yonga setine benziyor olsa da özellikle grafik performansı açısından daha başarılı olması bekleniyor. PCIe 2.0 desteği sunan yeni yonga seti orta segmentte yer alan sistemler için çoklu grafik kartı kullanımına yönelik olarak daha verimli bir alt yapı sunmayı hedefliyor. Bu açından değerlendirildiğinde P45 yonga seti sadece tek grafik kartı için PCIe x16, çift kartlı kullanım için ise PCIe x8 + PCIe x8 konfigürasyonunun kullanılmasına olanak tanıyor. Tabi bahsi geçen çoklu grafik kartı kullanımının ATi tabanlı ekran kartları için olduğunu ve SLI desteğinin malesef X48 gibi P45'te de olmadığını belirtelim. P45 yonga setinin Intel'in 4 serisi çipset ailesi içerisinde en popüler çözüm olacağı söylemlerini ve 8x+8x grafik kartı kullanımına olanak tanıyacağını düşündüğümüzde bu durumun ATi ekran kartlarının satışına da olumlu yapmasının da kuvvetle muhtemel olduğu bildiriliyor.

    Intel'in P45 yonga seti ayrıca firmanın LGA 775 formundaki pek çok işlemcisi ile uyumlu olarak kullanılabiliyor. 45nm çift ve dört çekirdekli işlemci desteği de sunabilen yonga seti 1333MHz'e kadar FSB hızına sahip olan işlemcileri de resmi olarak destekleyebiliyor. Bu noktada pek çok anakart üreticisinin 1600MHz FSB destekli ve P45 yonga setini kullanan anakartlarını anons edebileceğini de hatırlatmakta yarar var. Aynı X48 cephesinde olduğu gibi P45 yonga seti de iki farklı bellek varyasyonu ile kullanılacak gibi görünüyor. Tabi bu noktada anakart üreticilerinin vereceği karar son derece önemli olacak. Bazı anakart üreticilerinin DDR2/DDR3 kombo bellek desteği sunabilen modeller hazırlaması beklenirken bazı anakart üreticilerinin ise DDR2 veya DDR3 bellek desteği sunabilen modeller hazırlayabileceği ifade ediliyor. Bellek desteği konusunda Intel'in ise DDR3'den yana saf tuttuğu da biliniyor.

    Tüm bu değişikliklere ek olarak P45 yonga setinin ICH10 kod adlı yeni güney köprüsü ile geleceğini de belirtmekte yarar var. Yeni köprü tahmin edebileceğiniz üzere kullanıcılara genişleme olanakları açısından yeni alternatifler sunabilecek. Öte yandan yeni güney köprüsü muhtemelen Nehalem için hazırlanacak ilk anakartlarda da kullanılacak gibi görünüyor. 45nm işlemciler için geliştirilen destek, PCIe 2.0 desteği ve daha fazla PCIe hattı ile birlikte, 8x+8x Crossfire desteği ve yeni güney köprüsü gibi detayları ile dikkat çeken P45 yonga setine yönelik olarak iddialı anakart üreticileri son hazırlıklarını yapmak ile meşgul. Anakart dünyasının lider isimlerinden biri olan GIGABYTE'ın 4 serisi yeni yonga seti ailesini kullanacak anakartları arasında en iddialı model olması beklenen (P45 Extreme farklı ve özel bir model olacak) P45-DQ6 modeli de detayları ile birlikte ortaya çıkmaya başladı. Dilerseniz şimdi hep birlikte GIGABYTE'ın yeni anakartı P45-DQ6'yı yakından tanımaya başlayalım.

    P45-DQ6 üretici firma GIGBAYTE'ın diğer DQ6 modellerinde olduğu gibi son derece kaslı bir görünüme sahip. 4 serisi yeni yonga setleri için pazara hızlı bir giriş yapma niyetinde olan GIGABYTE'ın iddialı modeli P45-DQ6, özellikleri ile dikkat çekecek gibi görünüyor. 1600MHz'e kadar FSB desteği sunabilen ve Intel'in çift ve dört çekirdekli 45nm Penryn işlemcileri ile uyumlu olan P45-DQ6'nın VRD 11.1 desteğine sahip olan ilk anakartlardan biri olduğu da dile getirilmiyor değil. Zira GIGABYTE'a göre firma 4 serisi anakartlarında VRD 11.1 desteğini sunan ilk üretici olma durumunda. Bu destek ile firmanın anakartlarının Intel'in yakında kullanıma sunacağı LGA775 formundaki işlemcilere erken destek sağladığı belirtiliyor. İşlemci desteği konusunda sıkıntı yaşamayacağından emin olan GIGABYTE, 1200MHz'e kadar çift kanal DDR2-1200MHz bellek desteği de sunabiliyor. Gelişmiş bir güç tasarımı ile gelen anakart üzerinde 12 fazlı VRM tasarımının yanı sıra ekstra 3 fazın kuzey köprüsü, 3 fazın ise bellekler için baskılı devre üzerine konumlandırıldığı belirtiliyor.

    GIGABYTE P45-DQ6'nın özellikleri bunlar ile sınırlı değil elbette. Firmanın yeni modelinde dikkat çeken bir diğer detay ise kullanılan özel bir yonga. Daha önce Asus tarafından da kullanılan ve IDT tarafından hazırlanan anahtar yonga ile daha fazla PCIe hattının sağlanması hedefleniyor. 4 serisi yonga seti ailesinin adına yakışır bir şekilde 4x gigabit ethernet özelliğine sahip olan P45-DQ6, çoklu pc kullanımını ethernet üzerinden sağlayan sistemler için gerekli alt yapıyı sunmayı hedefliyor. Bakır tabanlı gelişmiş bir pasif soğutma ünitesine sahip olan anakartın PCIe x16 slotları arasında kalan soğutucu bahsettiğimiz üzere IDT tarafından hazırlanan anahtar yonganın serinletilmesinden sorumlu. Ayrıca elimize ulaşan bilgilere göre anakartın pazara sunulacak final sürümünde hemen güney köprüsünün altında yer alan ve ekstra SATA çıkışı elde edilmesine olanak tanıyan GSATA yongasının da pasif bir soğutucu ile desteklenebileceği ifade ediliyor. Dikey olarak konumlandırılan 12x SATA-II konnektörüne sahip olan P45-DQ6 ayrıca sahip olduğu güç, reset ve CMOS clear tuşları ile de dikkat çekmeyi başarıyor.

    Çoklu ekran kartı kullanımına yönelik olarak pcb üzerine konumlandırılan çift PCIe X16 slotunun yanı sıra PCIe x4 formundaki çift slot ve tipik PCI slotları ile genişleme adına kullanıcılara farklı opsiyonlar sunmayı hedefleyen GIGABYTE, diğer özellikleri ile de fark yaratmayı hedefliyor. Dolby tarafından onaylanan 8 kanal yüksek tanımlı ses desteği ile kullanıcılara farklı bir ses deneyimi yaşatmayı hedefleyen firma hız aşırtma, performans, çoklu ortam yetenekleri ve olağan kullanım için komple bir çözüm sunmayı hedefliyor. Anakartın bu noktada eleştrilebilecek noktalarından biri BIOS pilinin hemen soğutucunun altına yerleştirilmesi ve çıkartmasının zor olması gösterilebilir. Her ne kadar GIGABYTE, CMOS Clear özelliği ile BIOS pilini çıkartılmasına gerek kalmadığını ifade ediyor olsa da özellikle hız aşırtma sevdalıları pil ile de haşır neşir olmak isteyeceklerdir. Öte yandan kullanılacak ilk ekran kartına son derece yakın konumlandırılan IDT yongasının yayacağı ısı (ne kadar ısındığı şimdilik soru işareti) ekran kartı kullanımına olumsuz etki edebilir.

    Ultra Durable 2 serisi dahilinde hazırlanan ve katı kapasitörler ile donatılan P45-DQ6 kaslı görünümü ve performans odaklı özelliklerinin yanı sıra enerji tasarrufu açısından da son derece iddialı. Kullanılan DES yani Dinamik Enerji Tasarrufu özelliği ile %50'ye kadar enerji verimliliği ve %80'e kadar güç tasaruffu sağlamayı hedefleyen teknoloji özellikle işlemci yük durumunu yakından izleyerek güç tasaruf elde edilmesini sağlıyor. "Kaliteli komponentler, kaliteli anakartlar yaratır" sloganı çerçevesinde ortaya oldukça iddialı bir ürün çıkardığını iddia eden GIGABYTE'ın yeni modeli P45-DQ6'nın Mayıs sonu itibariyle kullanıma sunulabileceği de konuşulmuyor değil. Tabi P45-DQ6'nın sergileyeceği performans ile birlikte rakip üreticilerin hazırlayacağı modellerin durumu da son derece önemli olacak. Zira Asus ve MSI başta olmak üzere Foxconn'un da özellikle hız aşırtma yetenekleri ile öne çıkması beklenen "Avenger" kod adlı ve P45 yonga setli özel bir model üzerinde çalıştığı biliniyor. Haziran ayı ile birlikte, özellikle Tayvan!da gerçekleştirilecek Computex fuarı sonrası anakart üreticileri arasında P45 yonga setine yönelik olarak sıkı bir düellonun başlaması beklenirken anakart güncellemesi yapmak isteyenlerin bu koşulları göz önüne almasında da fayda olduğunu düşünüyoruz.


    Sayfanın Linki : http://www.hkepc.com/?id=1083&fs=c3nh








  • çok şekil olmuş alet :) Ama şu SLI olayını bi anlamadım gitti.
    Clr cmos , reset , power on off eklemişler board üzerine düğme şeklinde! PCI-express switch!! Quad lan! 10 sata! ICH10R ve ddr2 1200! daha ne olsun :)
    Saol haber için



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi disorderpunk -- 3 Mayıs 2008; 17:35:36 >
  • Anakart düzeni daha iyi olmuş diye anakartlara oranla , bellekler ve sogutucular güzel destek sunucaktir.Performansini görürüz ileride umarim.Fiyat konusundaki yaklaşim bakalim nasil olucak.
  • p35 in güçlendirilip süslenmiş hali diyebiliriz ek olarak psı2.0 desteği bide o güzel soğutucuyu koymuşlar o kadar p45 de CF için uygun değil x38 veya x48 almak gerekiyor
  • Artık Dual den çıkıp Quad a gitmeye başladı herşey.. Bakalım ne zaman dual anakart kullanmaya başlayacaz..
  • Ne Zaman raflarda yerini alır bu.2008 Son çeyrekte mi?
  • Gigabyte;Intel'in en güçlü ortağı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.Fiyat konusunda da iddialı olursa hızaşırtma için harika bir seçenek olur..

    Haber için teşekkürler
  • Güzel bir derleme olmuş fx57 boardda cok iyi görünüyor
  • hocam bios pili nerde ıdt ne işe yarıyo
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Fakir_çocuk

    hocam bios pili nerde ıdt ne işe yarıyo

    ses çıkışlarının arkasına koymuşlar
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Fakir_çocuk

    hocam bios pili nerde ıdt ne işe yarıyo


    Yazı içerisinde tüm ayrıntılar yer alıyor. Tembellik yok lütfen okuyalım
  • Arka panelin zenginleşmesi ve kolaylık sağlayan CMOS tuşlarının gelmesi DQ6 için iyi.
    Fakat bios pilini neden soğutucunun altına koyma gereği duyduklarını anlamış değilim? IDT yüzünden mi?
  • pil çok güzel yerde hakkaten . sanki atom pili, hiç çıkmayacak ordan

    o kadar kusur kadı kızında da olur diyelim. board başarılı görülüyor. tabi dq6 ların fiyatları pek ucuz olmadığını düşünürsek buda ucuz olmaycaktır.
  • 4 ethernet portu çok da gerekli gelmedi bana ama
  • Şu 3 ay içerisinde Anakart almayı planlıyordum Bu jart gerçekten Hoşuma gitti Ah bide Fiyatı Belli olsaydı Çok güzel olucak Haber için saol FX57
  • 4 adet ethernet
    Ne işe yarar bunlar?
  • çok güzel durmuş anakart.clr cmos,power,reset düğmeleride iyi olmuş
  • clr cmos olduktansonra bios pilinin nerde olduğunun ne önemi var
  • quote:

    Orjinalden alıntı: TuVNeRa

    4 adet ethernet
    Ne işe yarar bunlar?

    evet bende merak ettim yani nedne çok fazlaki?
  • Pil Bitince Ne olacak?
    quote:

    Orjinalden alıntı: baracuda-x

    clr cmos olduktansonra bios pilinin nerde olduğunun ne önemi var
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.