arkadaşlar yavaş yavaş su soğutma sistemi mi yapıyorum.
babam tornacı ve freze vs.. elimde herşey mevcut fakat blok tasarımımı nasıl yapacağımı bilmiyorum.
2000/lt bi pompa kullanacağım için tek giriş, çift çıkış ve kanalsız bi cpu blok düşünüyorum.kanalsız olarak düşünmemin sebebi soğuk suyun bakıra sürekli su tasviye etmesi ve bakırla suyun ısınmaması. eğer kanal açarsam suyun gezinmesi esnasında ısınıp yeterince soğutamayacağını düşünüyorum.
kanal olması avantajdır aynı radyatör gibi ne kadar dolaşırsa okdr cpu dan ısı çekecek cpu okdr soğuyacaktır kanal olmazsa cpudan o ısıyı çekemez su doğru su daha soğuk olur ama cpuda bir okdr sıcak olur
yüzey alanı düşük olursa ve yüksek ısı yayan bir işlemciyle kullanırsan hiçbir verim alamazsın. tek giriş ve tek çıkış öneririm, forumda bir çok blok örneği mevcut. eğer ince işçilikle uğraşamam dersen kanallı yap ama sakın kanalsız, düz bakır kullanayım deme
yüzey alanı düşük olursa ve yüksek ısı yayan bir işlemciyle kullanırsan hiçbir verim alamazsın. tek giriş ve tek çıkış öneririm, forumda bir çok blok örneği mevcut. eğer ince işçilikle uğraşamam dersen kanallı yap ama sakın kanalsız, düz bakır kullanayım deme
yüzey alanını düşük tutmayı düşünüyordum ısı alışverişinin hızlanması açısından.
kanallara gelince aralarından su geçerken ısınacak ve bu cpu ya da etki edecek tahminimce.su girişi tam olarak cpu nun ortası olacak ve orada su hiç eksilmeyecek.yani sürekli dolaşım olacak.bu yüzden kanalsız olmasının daha iyi olduğunu düşünüyordum.
çift çıkışı ise bloğun içinde kalacak havuzu küçük yapacağım için bir nevi hızlı kanal görevi görmesini planlıyordum. su sürekli bakırla temas halindeyken bakırın ısınmamasını ve bununda cpu ya iyi etki etmesini planlıyordum. :S
forumda ki blok yapılarına bakıyorum fakat bana mantıksız geliyor.suyun kanallardan geçerken ısınması söz konusu.
suyun kanallardan geçerken ısınması demek, su ile bakır arasında ısı transferi var demek. suyun kanallardan geçerken ısınmaması demek, su ile bakır arasında ısı transferi yok demek.
suyu mu soğutmaya çalışıyorsun, işlemcini mi ?
işlemcini soğutmak istiyorsan suyun ısınmasını isteyeceksin, ısınan suyu da radyatör ile soğutacaksın arkadaşım.
mantıksız demişsin forumdaki tasarımlara ama, yazdıklarımı bir oku , bakalım hangi fikir mantıksız.
(Not: Q alınan = Q verilen )
ben yeni blok yaptırdım kanallı gayet memnunum su an. otekilerin performansı bilmiyorum ama cok farklı olucagını sanmam ugrasmaya yorulmaya degmez kanallı yap bence. su da bakır blokdan gecince o blogun icini nasıl yaparsan yap ısınmaz oyle bi derdin olmasın, 2000litre/saat lik pompa kullanıcaksan kaba bi hesapla o blogun icinden saniyede yarım litreden fazla su gecicek. oraya 26 derecede giren su 26.1 olmadan cıkar cpu 70 derece gorse bile. (rakamları salladımda 1 derece artmayacagına adım gibi eminim)
Kişilerin kendi görüşü değil de, fizik kurallarıdır önemli olan. Yoksa şu forumda herkesin kendine göre bir fikri vardır mutlaka. Bilal kardeşime katılmamak elde değil, zaten mümkün de değil. Kanallı yapı olsun, iğneli yapı olsun blok tasarımında ilk hedef, daima dar yerden, geniş alanlar meydana getirmek, böylece işlemciden çekilen sıcaklığın suya daha iyi havale edilmesini sağlamaktır. Ama tabii saçma geliyorsa, istenilen şekilde yapılır bir tane ve harcanan emeğin boşa gittiği görülünce de, boyunun ölçüsü alınmış olunur böylece.. Atış serbest..
pompa güçlü olursa daha iyi olur bunu radyatör gibi düşüneceksin işte ne kadar dolaşırsa okdr iyi soğutur ısı okdr iyi alır ne kadar hızlı geçerse okdr ölçüde temas ettiği su artıcak dolayısıyla aldığı ısıda cpudan