|
|
24 Mayıs 2008; 12:03:41
|
|
|
makro resimler çekerken ya da nebileyim manzara dışında auto focuslu yakın mesafe fotları çekerken direk göbeğe doklanmayın. Yavaş yavaş teknikleir öğrenirsiniz yeni başladıysanız ama ben anlatayım. Direk üstüne odaklanınca makro fotolarda bir sanatsal ifade olmuyor yani nasıl diyim fotoğraf makinasının makro çekme kabileytii gösteriyor gibioluyor. Ama foto çekerken ekranda 9 tane kare varmış gibi farzedin. Orta nokta ile odaklanın zaten direk objeye odaklanı makine daha sonra elinizi biraz kaydırın sağ alt köşeye çekin objeyi orta karede değilde sağ taraftaki karelerden birinde kalsın. Ozaman sağ alt köşede net bir obje fotoğrafı yan taraf ise bulnaık olacak ve daha hoş güzel bir fotoğraf çekmiş olacaksınız. En basitinden alttak fotoyu örnek olarak verebilirim. Şimdi bu parayı çekerken tam ortada odaklasaydım sağ ve solda eşit boşluk kalsaydı resmin hiç bir manası olmazdı. Ama parayı sağda bıraktım birazda ışık açısı berbat çıkacak bir foto güzelleşmiş oldu. Örneğin birden fazla çiçek makrosu çerken. Bir demet çiçek düşünün ya da güller, tek bir güle odaklanmak yerine güle odaklandıktan sonra kamerayı hafif sağa ya da osla kaydıradak diğer çiçekleride bulanık çıkartarak daha derin ve hoş bir resim elde ederiz. Tabi her makroda işe yarayacak diye bişey yok, önemli olan siz o anki profesyonelliğinizi bilginizi konuşturmanız. Ama genelde anlattığım taktik işe yarar.