Bu kısım sabit gövde ve hareketli tablalardan oluşmaktadır. Bilgisayar kontrol elektroniğini, kontrol elektroniği motorları, motorlar da tablaları uyarır.Sonuç olarak bilgisayar, mekanik aksamda herhangi bir tablayı dilediği koordinata götürür. Aşağıdaki resimde kendi yaptığımız prototip mini cnc cihazı görülmektedir. Resimden de anlaşılacağı üzere en detaylı kısım mekanik aksamdır. Mekanik aksam, yapmak istediğiniz işlere göre değişik şekillerde olabilir. Örneğin, şekildeki makine freze işleri için düşünülmüştür. Amacınız sadece elektronik kart üretmek için PCB deliklerini delmekse, makinenizin yüksekliği şekildekinden çok daha az olacaktır. Gene aynı şekilde PCB delen makine gövdesinin şekildeki kadar hantal olması gerekmeyecektir.
Mekanik aksam, vida ve somunları, miller ve doğrusal rulmanları (kızaklar), dairesel rulmanlar, kaplinler ve gövde aparatları gibi parçalardan oluşmaktadır.
Step motorlar tablaları nasıl ileri geri hareket ettirir?
En yaygın olarak vida somun metodu kullanılır. Motor miline bağlı vida dönerken somun da vida üzerinde ilerler ve bağlı bulunduğu mekanizmayı beraberinde sürükler. Mini CNC uygulamalarında somun ile vida arasında boşluk olmamalıdır. Boşluk olduğu takdirde vida, boşluk mesafesi kapanana kadar boşta dönecek ve somun ancak boşluk bitiminden itibaren ilerlemeye başlayacaktır.
Bu olay devir yönünün her değişiminde ortaya çıkar ve bu olaya backlash denir. Makine tasarımlarında boşluğu çok küçük vidalar seçilmelidir. Acme Nut tipi Vidalar Acme Nut olarak adlandırılan vida somun ikilisinde sürtünmeyi azaltmak için somun genellikle plastik yada derlin gibi malzemelerden yapılır. Ucuz cihazlarda bu vida türü tercih edilir. Boşluğu ayarlanabilir somunlar bu iş için idealdir. Vidalara çok fazla para ayırmak istemiyorsanız 70 cm boylarında hazır satılan saplama olarak tabir edilen demir vidalardan kullanabilirsiniz. Ancak bu vidaların boşluk ve doğrusallık problemi uygulamanızda kabul edilebilir seviyede olmalıdır. Aşağıda görülmekte olan Bilyalı Vidalar diğer vidalara kıyasla çok daha pahalıdır. Vida dişleri ile somut dişleri arasına hareket edebilen minik bilyalar yerleştirilmiştir. Böyle bir yapı, rulmanlarda olduğu gibi çok düşük sürtünme sağlar ayrıca boşlukları da çok küçüktür.
Hareketli tablaların boşluksuz ve rahatça ilerleyebilmesi için, eksenlerin kızaklar üzerinde hareket etmesi gerekmektedir. Kızakların bilyalı olması sürtünmeleri azaltır. En basit yöntem, mil üzerinde kayan lineer rulman kullanmaktır. Piyasada kolaya bulunur ve fiyatları da ucuzdur. Mil ve rulmana alternatif malzeme hemen aşağıda görülmektedir. Hazır bilyalı kızaklar boşluksuz ve rijittir. Kızak sorununuzu kökten çözer ancak fiyatları oldukça yüksektir
ustte görülmekte olan ve motor mili ile vidanın bağlantısını sağlayan Kaplinler, mil eksenleri arasındaki küçük kaçıklıkların neden olacağı zorlamaları ortadan kaldırır. Dairesel rulmanlar Bir ucu motora kaplin ile bağlı vidanın boşta kalan ucunun yataklanması için dairesel rulman kullanılmaktadır. Yerine monte edilmiş vida, el ile döndürülürken herhangi bir zorlukla karşılaşılmamalıdır. Herhangi bir zorlama söz konusu ise, motor ekseni ile vidaya bağlı rulmanın ekseni arasında eksenel kaçıklık var demektir.
Gövde Titreşim etkisini azaltmak için döküm demir iyi sonuç verse de tek makine üretimi için fiyat açısından uygun değildir. En iyisi gerek işleme kolaylığı gerekse maliyet açısından alüminyum kullanmaktır. Makine gövdesini projelendirdikten sonra sanayide cnc makinelerle istenen toleranslarda kolayca yaptırılır.
İşin çok ucuzuna kaçmak isterseniz sunta vs ahşap yapıya da dönebilirsiniz. Aşağıda sanayide yaptırılmış makine gövdesine ait parçalar görülmektedir. Hemen sağda ise hazır alüminyum profiller görülmektedir. Bu profillerle makine gövdesi yapmak çok pratiktir ve estetik görünüm sağlar.
Bilal01 verdiğin bigiler içi sağol.Makine bitmiş durumda ama dremel yetersiz ve z ekseninde ufak bi değişiklik yapılacak Serkanc ben x ve z eksenide linear rulman kullandım 8 adet araba 8 adet tutucu 4 adet taşlanmış mili 150 ytl ye aldım.y ekseni bilyeli.Z eksenindeki problemi halledince gerekli resim ve dökümanları paylaşırım
Bu parcalari da nerden aldiginizi yazarsaniz tadindan yenmez :) Bilal01 bilgiler icin tesekkurler. @jhoosen : peki senin yaptigin kizak sistemindeki bosluklar ne durumda? Kaplin olarak ne kullandin ?
Serkanc ben boşluk olmaması için arabaları aralıklı monte ettim ve istediğim sonuca ulaştım.Tabi bu birazda kullanılan rulmanların kalitesiyle ilgili.Hazır kaplinler pahalı olduğu için silindir şeklinde teflon alıp tornacıda motor ve millere uygun şekilde işlettim.Makine şu anda çalışır durumda ama dediğim gibi z eksenindeki sıkıntıyı giderdikten sonra resim ve dökümanları paylaşıma açmam daha iyi olur.
eytt maşallah çok güzel olmuş umarım biter umarım işe yarar arkadaşım emeklerin başa gitmemesini temenni ediyorum bende sanmıştım ki 2-3 malzemeyle bitiyor sanmıştım bu devreleride mi siz yaptınız
evet ben de merak ediyorum, bilyalı somun mu kullanıyorsunuz? eğer öyle ise onun da fiyatı konusunda bilglendirmenizi rica ederim.
25 milyon mili sadece bilyalı somunu 65 ytl civarinda somun için somun govdesi lazim .... oda 15 filan sanırım ... tek eksen 150 ytl den az bi fiyata ye geliyo vidali mil bilyalı somun düz mil linear rulman