YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (Tüm Sürüm)

Tüm forumlar >> [Donanım / Hardware] >> Ses Sistemleri >> Ev Sinema Ses Sistemleri

zeroone -> YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (29 Nisan 2008; 10:56:57)

Arkadaşlar bi-amp ve bi wire konusunu bugünlerde çok araştırıyorum ancak araştırdıkça - teorik aşamada - kafam daha çok karışıyor. Pratikte bu işlemin nasıl yapıldığını gerçekleştirmiş, daha sonrasında sesi karşılaştırmış kimse var mı?Gerçekten fark var mı? Ayrıca bi-amp amfinin aynı girişlerine yapılabiliyormu?
Bu konunun pek çok kişiye faydası olacağını düşünüyorum.

Bilgisini paylaşan herkese teşekkürler.

zeroone -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (30 Nisan 2008; 12:14:07)

Arkadaşlar
Forumda bu konuda yardımcı olabilecek kimse yok mu?

hakansolak -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (30 Nisan 2008; 12:29:56)

dostum bı amp yapmalısın . butun üstadlar öneriyor kesinlikle.

zeroone -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (30 Nisan 2008; 13:35:05)

amfide biamp girişi yok mesela sağ ön hoparlörden bi-amp bağlarsam 2 - 2 de + kablo gelecek ve tek- ve + giriş var amfide ön sağ hoparlörden gelen 2- var ama giriş tek ikisi birleştirilebilirmi?

hakansolak -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (30 Nisan 2008; 14:11:24)

dostum inan bilmiyorum ,nasıl olur bi amp giriş yoksa .benım avr de de bı amp gırısı yok ,faka t kıtapcıgında yazıyo ,mesela ön sağı arka sağla birleştiriyosun o şekil oluyo . ecele etme bekle . bilen biri yazar şimdi

Daneel -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (30 Nisan 2008; 16:16:49)

biwire faydası çok tartışmalı, biamp bence faydalı özellikle güç kabiliyeti olan bir amfi varsa.

ev sinema alt kounsun da bir arama yaparsanız daha önce bu konudaki postları bulabilirsiniz.

MUSTANG GT500 -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (30 Nisan 2008; 17:32:05)

bi ampling yapabilmen icin amplide bu özellik olması lazım bende pioneer 1015 var 7 x 150 waat amfiyi[:'(] bi amplin moduna oldıgımda 7.1 olan amfi 5.1 oluyo arkadaki iki kanal sourround modundan cıkıp ön oluyo önleri iki kanalla beslemis oluyosun benim önler su an 300 waat bi ampling yaptıgım icin bi ampling yaparsan 7.1 olarak kullanamazsın amplini zaten 7.1 sart dil sıkıntı olmaz sanırım

zeroone -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (30 Nisan 2008; 23:59:03)

Teşekkürler arkadaşlar bendeki receiver 7.1 olarak veya surround backleri room 2 olarak kullanabiliyorsunuz ancak biampla alakalı bişey yazmıyor. Şimdi ben room2 lere bağlasam sorun olurmu yoksa aynı çıkışa iki kablo mu bağlamalıyım

Contrbas -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (1 Mayıs 2008; 2:28:53)

Bi-Amp bağlantının asıl amacını ve dolayısıyla asıl farkını Home Sinema sistemi tarzı 5.1 veya 7.1 sistemlerde alabileceğini pek sanmıyorum. Pek sanmıyorumdan ziyade amaca hizmet etmiş bir şey yapmış olmazsın. Çünkü Bi-Amp tarzı bağlantı asıl olarak Hi-End sistemlerde kullanılan, hoparlörlerin crossover larına işi bırakmadan ik adet amfi kullanarak Hi ve Low frekansları ayırmak ve hoparlörlere istediğimiz sinyali istediğimiz güçte göndermek için yapılmış bir bağlantı şeklidir. Bi-Amp bağlantılarda en az iki amfi ve bir preamfi olmalıdır. 7.1 sistemlerde ise extra 2 surround kanalı front kanalların ikinci bağlantısında kullanmak suretiyle bu işi yapmış oluruz. Ha olmaz mı elbette olur. Peki fark ortaya çıkar mı bunu bilmiyorum. Aslında biliyorum ama benim düşüncemde olan birini bu pek memnun etmeyeceği için bilmiyorum demekle geçiştiriyorum [:)][:)][:)].

Lütfen ukalalık olarak algılamayın ama ben müzik dinlemek için ille de Hi-End sistem kullanılmalı bu Hi-End sistemlerde kullanılan amfiler lambalı amfi olmalı e bukadar sistem kurmuşken bu sistemlerde mp3 değilde mutlaka orijinal audio cd kullanılmalı hatta harmonik seslere ulaşabilmek için muhakkak üst dınıf bir pikap kullanılmalı diyen biriyim. Yani eğer bir sistem için bir yatırım yapılıyorsa buna değmeli diye düşünüyorum.

Contrbas -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (1 Mayıs 2008; 2:38:39)

quote:

Orjinalden alıntı: zeroone

Teşekkürler arkadaşlar bendeki receiver 7.1 olarak veya surround backleri room 2 olarak kullanabiliyorsunuz ancak biampla alakalı bişey yazmıyor. Şimdi ben room2 lere bağlasam sorun olurmu yoksa aynı çıkışa iki kablo mu bağlamalıyım

Şu şekilde yapmalısın.

Frontlardan çıktığın kabloları Bi-Amp yapacağın hoparlörlerin Hi girişine, surround backlerden çıktığın kabloları da aynı hoparlörlerin Low girişine girmelisin. Ancak önemli iki nokta;

Eğer hoparlörlerinde konnectorler arasında metal bağlantı varsa çıkar, ikncisi ses ayarlarını dikkatli yap.

zeroone -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (1 Mayıs 2008; 10:22:59)

Contrabass
Sherwood amfi kullanıyorum stereo müzik için gerçekten çok iyi. Ancak senin söylediğin şekilde hatta lambalı amfi kullanarak mükemmel sese doğru bir seyahata çıkılabilir. Ancak bütçe meseleside var.[8|]

Amerika sitesine biamp olayını sorduğumda senin dediğini söylemişler ancak ses ayrı ayrı açılıyor sanırım bu şekilde ve sese dikkat etmemi söylemişler. sese dikkat etmezsem amfi yada hoparlör zarar görürmü veya sese nasıl dikkat etmeliyim

zaferyangin -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (1 Mayıs 2008; 10:40:42)

Onkyo TX SR-674 ve Dream 77 set var. Yanlarında da ProSub 100. Şimdi http://www.brilliancehifi.co.uk/how-to-bi-wire-speakers.htm sitedeki gibi bi-wire yaptım. Dreamlarin sesleri ciddi değişti. Woofer lar, ProSub 100 ün etkisini neredeyse bastırdı diyebilirim. Mid-bas ve tweeter larda ciddi ses artışı oldu. Ses netleşti. Ancak bi-amp olayını anlayamadım. Bu nasıl olacak?

Yoksa sadece 2 ad. power anfi ve 1 ad. pre-amfi den mi olabilir?

zeroone -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (1 Mayıs 2008; 11:55:50)

zaferyangın

hocam bendede deram77 var önceden onkyo receiver kullanıyordum şu anda sherwood kullanıyorum.
Şimdi bi-wire yaparken mesela sağ fronttan 2 - kablo geliyor bunları amfi üzerinde ki sağ front - girişine mi bağlanıyor. Yani hoparlörden gen 2 kablo amfinin tek çıkışına mı bağlanıyor çünkü linkteki resim öyle

zaferyangin -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (1 Mayıs 2008; 13:00:44)

quote:

zaferyangın

hocam bendede deram77 var önceden onkyo receiver kullanıyordum şu anda sherwood kullanıyorum.
Şimdi bi-wire yaparken mesela sağ fronttan 2 - kablo geliyor bunları amfi üzerinde ki sağ front - girişine mi bağlanıyor. Yani hoparlörden gen 2 kablo amfinin tek çıkışına mı bağlanıyor çünkü linkteki resim öyle

Vallaa ben resimdekine göre yaptım. Hoparlördeki köprüleri çıkardım ama.

maystor -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (1 Mayıs 2008; 14:44:18)

Merhaba arkadaşlar,
birkaç şey bende yazayım dedim.Öncelikle eğer ingilizceniz varsa şürayı bi okuyun:
http://sound.westhost.com/bi-amp.htm

Şu aralar bi zaman bulup yapabilirsem tri-amping projem var.
Bi-amping de olay şu:
önce bir filtre ile mid ve tiz bastan ayrılıyor.
sonra 4 adet amfi kullanılarak baslar wooferlara,mid ve tizler de mid ve tiz hoparlörlerine bağlanıyo.Yani biraz maliyetli bir çözüm.
Ben bunun 3 yollusunu yapmayı düşünüyorum,tamamen DIY.Yani bas mid ve tizi ayırıp 6 tane amfi ile 3 yollu dream77 veya qx900 frontlarını sürücem.
Aradaki pasif crossower filtreleri çıkacağı için onları olumsuz etkileri ortadan kaybolacak.
Bakalım zaman bulup yaparsam,yazarım ne fark olduğunu.
Pcb yapımında yardımcı olabilecek birisi olsa işler hızlanır biraz.

Contrbas -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (1 Mayıs 2008; 15:41:14)

quote:

Contrabass
Sherwood amfi kullanıyorum stereo müzik için gerçekten çok iyi. Ancak senin söylediğin şekilde hatta lambalı amfi kullanarak mükemmel sese doğru bir seyahata çıkılabilir. Ancak bütçe meseleside var.[8|]

Amerika sitesine biamp olayını sorduğumda senin dediğini söylemişler ancak ses ayrı ayrı açılıyor sanırım bu şekilde ve sese dikkat etmemi söylemişler. sese dikkat etmezsem amfi yada hoparlör zarar görürmü veya sese nasıl dikkat etmeliyim

Şimdi şöyle ki;

Kullandığın amfi de kanalların ses ayarlarını iyi yapmalısın. Çünkü sesleri eşit miktarda açacak olursan Hi ve Low seleri aynı oranda yollamış olursun. Bu da hoparlörünü yakabilir. Çünkü malum senin hoparlörün bir subwoofer değil ve bas sesleri yolladığın kanal da bas kanalı değil. Yani ses dengesini iyi yap. Yok sa kısa zaman sonra hoparlorkörüklerini eline alırsın. :):):)

Bu arada benim söylediğim ses sistemi tabiiki bütçeye dayalı bir sistem. Herkes böyle bir sistem kursun demiyorum. Ama keşke olsa dii mi yaaa[8D][8D][8D]

zaferyangin -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (1 Mayıs 2008; 15:41:35)

quote:

Orjinalden alıntı: maystor

Merhaba arkadaşlar,
birkaç şey bende yazayım dedim.Öncelikle eğer ingilizceniz varsa şürayı bi okuyun:

Bi-amping de olay şu:
sonra 4 adet amfi kullanılarak baslar wooferlara,mid ve tizler de mid ve tiz hoparlörlerine bağlanıyo.Yani biraz maliyetli bir çözüm.
Ben bunun 3 yollusunu yapmayı düşünüyorum,tamamen DIY.Yani bas mid ve tizi ayırıp 6 tane amfi ile 3 yollu dream77 veya qx900 frontlarını sürücem.
Aradaki pasif crossower filtreleri çıkacağı için onları olumsuz etkileri ortadan kaybolacak.

Bunu tek AVR de nasıl yapabiliyoruz? Bendeki TX SR674 de zone 2 de var, 7.1 de. YAni 1 kanal da oşta. Bunlar ile yapılabilir mi?

maystor -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (1 Mayıs 2008; 15:53:49)

quote:

Orjinalden alıntı: zaferyangin

quote:

Merhaba arkadaşlar,

Bi-amping de olay şu:

Bunu tek AVR de nasıl yapabiliyoruz? Bendeki TX SR674 de zone 2 de var, 7.1 de. YAni 1 kanal da oşta. Bunlar ile yapılabilir mi?

AVR ile yapmıyorum,DIY,yani amfileri kendim yapıcam.LM3886 entegresi ile mid ve tizler için 4 adet amfi hazır(rms 50wat kanal başına).Baslar için daha güçlü birşey lazım-100wat gibi.Yani tamamen duygusal :D.Birde filtrenin pcbsini yapmam lazım.
Bazı AVRlerde bu özellik var zaten hazırda.Arka surround çıkışlarını front kolonların köprülerini çıkarıp mid/tiz kısmına bağlıyorsun.Basları da AVRnin front çıkışlarına.Tabi kolonlar da bi-amping için uygun olmalı.qx900 frontları gibi sahte bi-amp değil yani :D. 4 terminal var ama 2si boşta.

zaferyangin -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (2 Mayıs 2008; 10:27:46)

quote:

AVR ile yapmıyorum,DIY,yani amfileri kendim yapıcam.LM3886 entegresi ile mid ve tizler için 4 adet amfi hazır(rms 50wat kanal başına).Baslar için daha güçlü birşey lazım-100wat gibi.Yani tamamen duygusal :D.Birde filtrenin pcbsini yapmam lazım.
Bazı AVRlerde bu özellik var zaten hazırda.Arka surround çıkışlarını front kolonların köprülerini çıkarıp mid/tiz kısmına bağlıyorsun.Basları da AVRnin front çıkışlarına.Tabi kolonlar da bi-amping için uygun olmalı.qx900 frontları gibi sahte bi-amp değil yani :D. 4 terminal var ama 2si boşta.

Peki benim AVR ye bakmadım ama şimdi Surround Back leri tiz ve mid-baslara bağlasam, frontları da woofer lara bağlasam olur mu? Yada Zone 2 olayını devreye soksam???

maystor -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (2 Mayıs 2008; 14:33:32)

quote:

Orjinalden alıntı: zaferyangin

quote:

Peki benim AVR ye bakmadım ama şimdi Surround Back leri tiz ve mid-baslara bağlasam, frontları da woofer lara bağlasam olur mu? Yada Zone 2 olayını devreye soksam???

AVRnin klavuzuna bak,eğer bi-amping destekliyosa olur.Başka türlü olmaz.Ancak benim yaptığım sistemdeki aktif crossower devresini yapıp AVRnin analog 7.1 girişlerine bağlayarak kullanabilirsin.Yani frontları baslara,yanları midlere ve arkaları tizlere bağlarsın.Aslında iyi fikir [8D].Ama bendeki AVR 6.1 yani olmaz.Sendeki 7.1 olduğuna göre tam olur.Filtreyi de ypacak adam bulursan bu iş olur.Maliyeti 100doları geçmez herhalde.

Daneel -> Cevap: YARDIM!Bİ-AMP VE Bİ-WİRE (2 Mayıs 2008; 15:56:42)

Farklı türde bi-amping çeşitleri vardır. Aynı anfinin kullanılmayan çıkışlarından bi-amp yapmaya discrete channel bi-amping denir, bu anfinin güç kaynağını biraz daha efektif kullanır ve özellikle bass performansına katkısı olur. İki çıkıştan da giden sinyal aynıdır, Tweeterlar için High Pass Filter bassları wooferlar için Low pass filter tizleri filtre eder. Köprülerin çıkarılması ile aralarındaki bağlantı çıkarılmış olur

Seperate( Ayrı bir power amfi ekleyerek) bi-amping bir pre/pro veya processorden preoutlara ayrı amfi bağlayarak tamamen ayrı bir güç kaynağından kolonlara güç aktarılmasıdır. Bu versiyonda hoparlör içi crossoverlar yerindedir. Burada da hoparlör yapısı ile oynanmaz, giden sinyalde hem bass hem tiz frekanslar vardır ve HPF ve LPF tarafından filtre edilir.

Eğer sinyale aktif bir crossover koyarak ve hoparlör içindeki crossoveri çıkararak yapılan bir amping vardır ki gerçekten çok ileri seviye bilgi gerektirir sadece konsept bilgisi değil hoparlörlerde kullanılan driverlar ile ilgili genelde sadece üreticinin vakıf olduğu bilgiler. Aktif crossover ayarlarını yapmak gerçekten zor bir zanaattır ve driverlara zarar vermek faz uyumsuzlukları yaratmak frekans tepkisinde boşluklar veya üstüste binmeler yaratmak, portun ayarını bozmak sesi iyileştirmekten çok daha kolaydır.

Buradaki kilit eleman aktif crossover ve ayarlanmasıdır.

Sayfa: [1]

Valid CSS!

Forum Software powered by ASP Playground Advanced Edition 2.3
Copyright © 2000 - 2006 ASPPlayground.NET
0.546875