Beyler hepinizi: "Oyun sistemi topluyorum nasıl olmuş?", "Bu sistem filanca oyunu açmaya yeter mi?" şeklinde başlıklar açarken görüyorum..
Ancak daha fazla göz yummak istemedim boşuna para harcamnıza ve bu başlığı sizlere yol göstermek amacıyla açmaya karar verdim..
Beyler çok üzücü bir haberim var ancak sizin 1000 ytl gibi uçuk rakamlar harcayarak, binbir problemle karşılaşarak onadığınız oyunları çoğu insan yıllardır oynuyor.. Hem de harcadığınızın yarısı kadar bir para harcayarak..
PC ler sürekli değişen parçaları, durmak bilmeyen sürücü güncellemeleri ile hem kullancıları hem de yapımcıları çıldırtmaya başladılar..
Bu nedenle yaklaşık 1 yıldır PC ye ya konsol sistemlerinden çevirme oyunlar çıkıyor ya da yılda 2-3 tane sadece PC platformuna özgü oyun çıkıyor..
Evet yanlış duymadınız PC de bayıla bayıla oynadığınız oyunların %80 i konsolllara 3-4 ay öncesinden çıkmış oyunlar..
Bu durumda ilk söylenen söz: "Hiç bir konsol PC kadar kaliteli olamaz" olacaktır.. Bunun temel nedeni de çoğu oyuncunun PS2 ye aşina olmaları ve çıkan yeni konsolları bu tarih öncesi konsolla mukayase etmeleri..
Ancak elbette bu mukayese geçen yıllarla birlikte tarihin tozlu sayfalarına karıştı bile.. Çünkü konsollar artık en son sistem PC lerinizden aldığınız grafiklerin ya aynısını ya da çok daha iyisini sunuyor..
Şimdi ilk akla gelen soru ise: "Benim 8800 Gt ekran kartım, Q6600 işlemcim ile bir konsol nasıl aynı olsun?" olacaktır.. Ancak atladığıız çok önemli bir nokta var.. Yapımcı faktörü..
Buna en iyi örnek COD4 olacaktır.. Hatırlayın herkes en son sandığı sistemlerle Crysis de adeta çuvallarken COD4 de açacak ayar bulamadıkların yakınıyorlardı.. Bunun tek nedeni yapımcı firmanın oyunu mükemmel bir şekilde optimize etmiş olmasıydı..
Peki ben size konsola çıkan her oyun için bu optimizasyonun yapıldığını, dahası konsolların bilinen gücüne göre oyunu geliştirdiklerini söylesem..
Evet şaşırdınız değil mi? Konsollara çıkan her oyun inanılmaz bir şekilde optimize ediliyor.. Pc de sıkça karşılaştığımız: donma, çökme, renk kayması, dağılma gibi durumlar bu nedenle konsollarda kesinlikle yok..
Konsol benim canavar sistemimle boy ölçüşebilir mi diyenlere yanıtım ise kesinlile evet.. Konsollar gölgelendirmeler ve kaplamalar haricinde pc lerin çok daha üstünde grafik detaylarına, seslendirmeye ve ışıklandırma detaylarına sahipler..
Belki duymuşsunuzdur okuduğunuz oyun dergileri konsoldan çevrilen oyunlar için iyi çevrilememiş veya konsolda daha zevkliydi gibi ibareler kullanırlar.. Bunun nedeni de konsolda adeta grafiksel bir şölen olan oyunun Pc rezalet gözükmesi.. Ancak bunun nedeni Pc nin inanılmaz gücünün konsolu aşması değil kararsız yapımcıların oyunu pc ye empoze ederken sıkıntı yaşamaları.. Çünkü oyunu hangi sisteme göre çevirecekleri hakkında çok büyük bir sıkıntıları var..
8600 e göre çevirseler konsoldan kötü grafikler, 8800 e göre çevirseler bu sefer herkes oynayamayacak veya sıkıntı yaşayacak.. İşte bu nedenlerle yapımcılar çoğu zaman tercihlerini konsollardan yana kullanıyorlar..
Şimdi bazı arkadaşlar e ben orjinal oyunlara o kadar para veremem diyeceklerdir.. Ancak X Box 360 da zaten böyle bir sorununuz yok..
Şimdi kısa bir hesap yapalım:
İyi bir ekran kartı: 350-400 ytl İyi bir işlemci: 250-300 ytl İyi birer ram: 80-100 ytl İyi bir anakart: 150-180 ytl İyi bir PSU: 150-200 ytl İyi bir kasa: 100-150 ytl İyi bir soğutma: 50-100 ytl
Toplam: 1130-1430 ytl
XBox 360: 550-750 ytl
Alcağınız performans ve kalite hemen hemen aynı iken sizce bu farka değer mi??
Ben bu yazdıklarımı bir X Box 360 kullanıcısı olarak yazdım.. Sizlere en büyük tavsiyem günlük işlerinizi görecek kadar bir Pc ve 2007 üretim olmak şartıyla bir X Box 360 almanız olacaktır..
Fikirlerimle sınırlı kalmayın bir konsol cafe ye gidin ve dediklerime kendi gözlerinizle şahit olun..
Bunları 15 yıldır Pc kullanan bir kullanıcı olarak hafif bir buruklukla yazdım ancak sizlere fikir vermek bu burukluğu inanın giderdi..
Biraz olsun yardımcı olabildiysem ne mutlu bana..
Hepinize iyi forumlar dilerim..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SAVIAR -- 12 Mayıs 2008; 12:03:48 >
haklısınız ancak bu bi zevk meselesi ben konsolda oyun oynamayı hiç sevmeme klavye ve mause a mutlaka dokunmam gerek iyi bi konsol almak istiyosan bide lcd tv almaak zorundasın ki buda insanı düşündürüren bi nokta konsolla yapıcakların: sadece oyun oynamak bilgisayarla yapıcakların: 1-oyun 2-müzik 3-film 4-tv 5-internet 6-iş ve saymakla bitmez bilgisayar alırken tek amaçlı kullanım için almıyosun her işini görebilicek bi ürün alıyosun bu yüzden konsollar çok yaygın değil hala bilgisayar şampiyon oyun yapımcılarının konsolları teşvik edip desteklemesine rağmen
xbox aldın diyelim oyununu nerden alcan o hiç yok xbox oyunu bulmak için yine pc ye ihtiyaç duycan devamlı
şahsi fikrim konsolların zamanla pc ye benzeyen hazır sistemlere dönüşeceği kanısındadır dahili ve uyumlu bir oyun sistemi olacak fakat günlük kullanım için de linux tabanlı bir işletim sistemi olabilecek.
bu olduğunda pc ye büyük bir darbe olur diye düşünüyorum
Kişi önce ne istediğini iyi belirlemeli duruma göre pc yada konsol ağırlık kazanabilir. Ancak şu nokta da kesinlikle katılıyorum. Oyun oynamak için ve klasik kullanım için hiç bir PC ye 2500ytl üzerinde para verilmemeli. Bundan sonrası müsrifliğe ve F/P dengesinin negatif yönde uçurum eğrisi çizmesine neden olur.
güzel yorumlarıızı bizimle paylaştığın için sağolun fakat ben size katılmıyorum maalesef . burada bir anket yayınlansa farkı göreceksiniz. konsol oyun amaçlı, pc yi söylemeye gerek sanırım
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi menem -- 29 Nisan 2008; 12:21:26 >
ASUS P5K-E WİFİ-AP > E8400CPU@4.3GHZ 5.0V 7/24 4.8GHZ MAX.> ZEROTHERM BTF80> TEAM EXTREM 2GB DDR2 800@1153MHZ 5-5-5-15 2.35V KİT (1GBx2) > ZOTAC 8800GTS (730-2100) > THERMALTAKE 430W PSU > 160+80GB SAMSUNG HDD > ASUS DVD-RW > MS WİRELLES KLV+M
güzel yorumlarıızı bizimle paylaştığın için sağolun fakat ben size katılmıyorum maalesef . burada bir anket yayınlansa farkı göreceksiniz. konsol oyun amaçlı, pc yi söylemeye gerek sanırım
Ben bu topiği sadece oyun için pc toplayan arkadaşlar için açtım zaten..
Oyunu PC den kat ve kat fazla.. Pc oyunu bulmaktan çok daha kolay emin olun..
PS3 ve Xbox360 için klavye fare desteği olsa gerek, yok mu?
29 Nisan 2008; 18:32:56
konuyu sadece oyunlara yönelik açman bence yanlış bir seçim olmuş. bir pc yi oyunla asla kısıtlayamazsın. oyunun kalitesinin yapımcılara bağlı olduğunu herkes biliyor. crysis ile uefa 2008 oyunlarını ele alırsak farkı görürsün. istenildiği takdirde pc ler için hayal edemeyeceğimiz kalitede oyunlar yapılabilir ama konsollar için asla. dediğin gibi. her şey yapımcılara bağlı
konuyu sadece oyunlara yönelik açman bence yanlış bir seçim olmuş. bir pc yi oyunla asla kısıtlayamazsın. oyunun kalitesinin yapımcılara bağlı olduğunu herkes biliyor. crysis ile uefa 2008 oyunlarını ele alırsak farkı görürsün. istenildiği takdirde pc ler için hayal edemeyeceğimiz kalitede oyunlar yapılabilir ama konsollar için asla. dediğin gibi. her şey yapımcılara bağlı
Kısıtlarım.. Burada açılan başlıklara bir göz at:
-Oyun oynamak için en ideal PC?? -Bu sistem tüm oyunları çalıştırır mı?? -Oyun canavarı sistem önerisi
Oyun haricinde pc kullanacak arkadaşlar için zaten önerimi yaptım..
Kısıtlarım.. Burada açılan başlıklara bir göz at:
-Oyun oynamak için en ideal PC?? -Bu sistem tüm oyunları çalıştırır mı?? -Oyun canavarı sistem önerisi
Oyun haricinde pc kullanacak arkadaşlar için zaten önerimi yaptım..
yerden göğe kadar haklısın eleştiri yapan arkadaşlar galiba tam göz atmamışlar OYUN İÇİN ....
ATI X1800 GTO---ASUS P5PL2_E---İNTEL PENTİUM D 3.40-4.00---1x1 gb kıngston 533 oc 677 mhz ram---SAMSUNG 250 GB HDD---ENERMAX LİBERTY 620 W---ZALMAN 9500 CNPS LED---17"SAMSUNG CRT---4+1 SPEAKER---KENDİ YAPTIĞIM AHŞAP KASAM---MİCROSFT SET---OCZ RAM SOĞUTUCUSU---DVD RW NEC ND 3550---2XTURBİNE 120MM FAN---2X AC 92MM FAN---2X UV NEON