arkadaşlar mevcut su soğutma sistemimi geliştirmek ve tamamını stacker stc-t01 kasaya gömmek istiyorum.
mevcut ürünlerim: coolermaster aqua trident cpu blok
Zalman ZM-GWB1 vga blok seti
Atman at 306f dalgıç pompa, 2000 litre
şu anda tt240lık radyatör ile çalışır durumdalar.
stacker stc-t01 kasanın, hiç kullanmadığım ve kullanmayacağım 4 adet optik disk sürücü yuvasına, 18*18*14 ölçülerinde pleksi kabı yapacağım. pleksiyi kestirdim, yapıştırması ve su bağlantı rekorları takılması kaldı.
aqua nexoos pro III 360lık radyatör ve 3 adet cooltek fan alacağım ve kasanın zeminindeki boşluğa monte edeceğim.
240lık TT radyatörü 2 adet 120likle değiştireceğim ve biri kasanın arka egzosuna, diğeri de üstünü modlayarak 8-14 arası fan takılabilecek şekilde pleksi takarak modladığım kasanın tavanına takılı olacak.
su akış diyagramı da şöyle; resimdeki gibi olacak.
3 rekorlu işlemci bloğunda su ikiye ayrılacak ve 120lik radyatörler-ekran kartları üzerinden geçecek, su kabına ayrı ayrı dökülecek. Bu sistemde, eksiklikler, kusurlar ve önerileriniz nelerdir? Ayrıca su kabının su girişleri (iki adet) ve su çıkışları için, ne tür bir bağlantı aparatı alabilirim? cpu bloğu, 360lık radyatör, 120lik radyatör ve vga blok bağlantı rekorlarının çapları falan farklı sanırım. onları nasıl halledeceğim? Su kabına su ekleme deliği için, şeffaf kör tapa bulunabilir mi?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qzwxec -- 28 Nisan 2008; 13:15:25 >
Sistem gayet güzel,ama size birkaç tavsiyem var,umarım yardımcı olabilirim...
Öncelikle belirtmek istiyorum,kullandığınız blokların daha iyileri var bildiğiniz üzere,eğer maddi durumunuz el veriyorsa daha güzel bir cpu blok alabilirsiniz mesela,veya daha güzel vga blokları.
Tam bir tavsiyem yok bu konuda,ama emin olduğum birşey var,o da bunların daha iyilerinin olduğu...
Ayrıca diğer bir olay,işlemci çıkışı ile ekran kartı girişi arası radyatör kullanmanıza gerek yok.Boşuna suyu yavaşlatıp debiyi düşürürsünüz hocam,faydası olmaz.
Siz,"Olur mu canım öyle şey,işlemciden çıkan sıcak suyu direkt ekran kartına verirsen haşlanır bunlar" demeden belirteyim:
Kullandığınız pompa Atman 2000 lt/sa,yani oldukça güçlü bir pompa.Bu değer,saniyede 1 bardak suya eşit. Yani bu kadar hızlı suyun aktığı bir soğutma sistemimiz var.Böyle hızlı akan bir suyu ısıtmak KWlarca güç gerekir,işlemcinin yaydığı 100W'lık ısıyla olacak şeyler değil bunlar.Yani demek istiyorum ki,işlemci bloğuna giren su sıcaklığını 20C varsayarsak,işlemci bloğundan çıkan su sıcaklığı 21C'yi geçmez...
Ekran kartına 20C'lik su girmiş,veya 21C su girmiş ne farkeder?Boşuna debiyi düşürüp pompayı zorlatmaktansa,bırakın direkt işlemciden çıkan su ekran kartlarına gitsin,çok daha rahat çalışır sisteminiz.
Evet,söylemeyi unuttuğum ve çok önemli olan bir nokta da buydu.
Bakır ve aliminyum soğutma bileşenlerini aynı döngüde kesinlikle kullanmamaya özen gösterin.
Yoksa korozyon oluşumuna neden olurlar,anodize veya kaplamalı dahi olsa,kullanacaksanız eğer korozyon engelleyici sıvı veya antifriz katmayı unutmayın.
Düzenleme : Harf Hatası
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DiabloXT -- 26 Nisan 2008; 20:51:56 >
Evet,söylemeyi unuttuğum ve çok önemli olan bir nokta da buydu.
Bakır ve aliminyum soğutma bileşenlerini aynı döngüde kesinlikle kullanmamaya özen gösterin.
Yoksa korozyon oluşumuna neden olurlar,anodize veya kaplamalı dahi olsa,kullanacaksanız eğer korozyon engelleyici sıvı veya antifriz katmayı unutmayın.
3 adet 12cm fan kullanmana rağmen birde işlemciden çıkan suyu ayrıca radyatörden mi geçiriceksin(ve o pompayla) yukarıda söylenenlere katılıyorum boşuna ses yapmış olursun bende o fanlardan 1 tane var işlemcim ortalama 20 derece