Format savaşını henüz kazanan Blu-Ray'in karşısına bu kez çok ciddi bir rakip geliyor: Red-Ray
Blu-ray ve HD DVD formatları arasında süren savaşı bundan aylar önce Blu-ray kazanmıştı. Toshiba, bu yenilgiden fazla bir kaybı olmadığını söylese de, Toshiba'nın HD DVD için ciddi bir yatırımı sözkonusuydu.
Blu-ray cihazları evlere yavaş yavaş girerken, teknoloji meraklıları daha şimdiden Blu-ray'in gelecekteki varisini tartışıyor: Red-Ray.
HD'nin ötesinde, Red-Ray cihazlarıyla ileride 4096x2048 piksel görüntü desteği elde edilebilecek.
Blu-ray cihazları için sıklıkla 'beyond HD' yani 'HD'nin ötesinde' tabiri kulanıllır ve bu şekilde pazarlanır. Bunun nedenini merak ettiniz mi? Aslında bu tanımlama doğru değil. High Definition (HD) yani yüksek çözünürlük 720p, 1080i ve 1080p çözünürlükleri şeklinde tanımlanır. Oysa Blu-ray sadece zaten 1080p'ye ulaşabilmektedir. O halde Blu-ray, kendisini nasıl HD formatının ötesinde görebiliyor?
HD'nin ötesine geçebilmek için, çözünürlük standartlarını oldukça yukarıya çekmek gerekiyor. 4096x2048 piksel görüntü deesteğiyle Red-Ray bunu başarmış gibi görünüyor. SD ve Compact Flash kartlardan görüntü oynatmayı Blu-Ray ve HD DVD playerlar desteklemiyordu. Red-Ray player'da ise böyle bir sorun sözkonusu değil.
Red-Ray'in 2009'un sonlarına doğru çıkacağı konuşuluyor ancak Red-Ray player'ın fiyatının oldukça yüksek olacağını söylemek yanlış olmaz.
Bu renk tayfında mavi rengin dalga boyu çok daha düşük değil mi kırmızıya göre? Böyle olunca kırmızı renk ile nasıl yüksek frekans elde edilecek ki? Bunun Mor-Ray olması daha mantıklı.
Bunun destekçiler kim? Yoksa yeni bir pazarlama taktiğimi? Şimdiki en baba ekran kartı 2048x1536 desteklediğine göre 4096x2048 desteği için yine deli paralar akıtılacak.
blueraya alışamadık daha red ray de neymiş.. bu arada bana göre DVD ve bluray filmler arasında ciddi fark hissedilmiyor.. blue ve red arasında %1 lik fark olucak diye gidip red ray alınmaz.. kaldı ki blue ray bile oturmadı.. bunun yanında red ray heralde 100-150gb olur depolama ve yedekleme işlemleri yeniden anlam kazanır..
red-ray hikaye arkadaşlar. Sadece yüksek çözünürlükte video anlamına gelmekte. Kullanılan media ile alakası yok.
Red-ray bir film 4096 x 2048 e kadar çıkan çözünüklerde olabilir. Bu da ancak 25bin dolarlık red one kamerası ile çekilebilecek, bu çözünürlüğü izleyebilmek için ise 50bin dolarlık ekranlara ihtiyaç var.
Hikaye ötesi yani, tanınırlık elde edebilmek için blu-ray in ismini çalmaları da cabası. Konunun asıl kaynağı da şurası:
blu-ray dvd(ya anlasılması için saten tam isminide bilmiyorum) si bulunmuyor daha anca büyük zengin mağzalarda bulunsada el yakıyor, normal bir dizüstü hard diski bile daha ucuz. bide kutu alırsın izle çıkart
Red-ray bir film 4096 x 2048 e kadar çıkan çözünüklerde olabilir. Bu da ancak 25bin dolarlık red one kamerası ile çekilebilecek, bu çözünürlüğü izleyebilmek için ise 50bin dolarlık ekranlara ihtiyaç var.
Hikaye ötesi yani, tanınırlık elde edebilmek için blu-ray in ismini çalmaları da cabası. Konunun asıl kaynağı da şurası:
Bu kadar ön yargılı olma sana 1988 yılından bir örnek vereyim Bir kitap vardı yıl 2019 diye orada geleceğin tv leri tarif edilirken şu anda kullandığımız lcd tv ler tarif ediliyordu (O zaman Türk toplumu daha siyah beyaz tv den renkli tv ye yeni geçiyor ve tek bir TV kanalına mahkumdu) VE çevremdeki herkese bundan ben bahsettiiğimde elektornikçi-tv tamircileri de dahil buna yazılanlara gülüyorlardı hadi canım 5 cm kalınlığında cam parçasının içinden hiç tv yayını olurmu diyorlardı ? Yani o zaman bile kimse bizim şu anda kullandığımız aletlerin 2019 yılında kullanılacağını tahmin etmiyor yada çok uzak fantastik bir hayal olarak görüyorlardı Peki ne oldu bırak 2019 daha 2009 yılı gelmeden kitapta yazan geleceğin teknoljileri şimdiden eski teknoloji oldu bile Uzun lafın kısası 3 sene sonra dediğin ürünleri 300-400 dolara kapış kapış Eminönünde seyyar tezgahlarda satılırken görürsen şaşırma
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 99hellboy -- 22 Nisan 2008; 2:57:33 >
O değil de benim aklıma çözünürlük değeri takıldı. 4096x204 Bu nasıl bir çözünürlük; 16:9 değil, 16:10 da değil, hele 4:3 hiç değil. Haber sırf bu hatasından dolayı çakma geldi. Kaldı ki Blu (Blue değil) red karmaşasını hiç hesaba katmıyorum bile.
99hellboy evet haklısın, daha yüksek çözünürlük ve benzeri teknolojiler elbette gelecektir. Ama bu çözünürlük, bu isim ve bu haber bana çakma geldi.
O değil de benim aklıma çözünürlük değeri takıldı. 4096x204 Bu nasıl bir çözünürlük; 16:9 değil, 16:10 da değil, hele 4:3 hiç değil. Haber sırf bu hatasından dolayı çakma geldi. Kaldı ki Blu (Blue değil) red karmaşasını hiç hesaba katmıyorum bile.
99hellboy evet haklısın, daha yüksek çözünürlük ve benzeri teknolojiler elbette gelecektir. Ama bu çözünürlük, bu isim ve bu haber bana çakma geldi.
4096x2048 çözünürlüğü 2:1 e tekabül ediyorki bu da katıksız saf gerçek bir dikdörtgen demek Peki mantığı ne diye sorarsan büyük bir ihtimalle çözünürlük yükseldikçe dikey çözünürlüğün yatay çözünürlüğe oranla daha yüksek olması gerekiyordur Belki gözün yapısıyla alakalı olabilir
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 99hellboy -- 23 Nisan 2008; 0:42:13 >
Bu kadar ön yargılı olma sana 1988 yılından bir örnek vereyim Bir kitap vardı yıl 2019 diye orada geleceğin tv leri tarif edilirken şu anda kullandığımız lcd tv ler tarif ediliyordu (O zaman Türk toplumu daha siyah beyaz tv den renkli tv ye yeni geçiyor ve tek bir TV kanalına mahkumdu)
Yine o yıl çıkan Arnold un başrol oynadığı ve Sharon Stone un eşsiz güzelliğinin sergilendiği Total Recall filminde, duvarlar boydan boya LCD ekrandan ibaretti. Adam uzaktan kumanda ile kanallar arasında geçiş yapabilirken, normal modda duvarlar boydan boya doğa manzarası oluyordu.
red ray cok yardirma bi isim olmus. tamamen pazarlama stratejisi.
blue ray ismini kullandigi mavi lazerden aliyor. red ray ismi aslinda dvd tam manasi ile hak ediyor. dvd kirmizi lazerle calisir. onceki nesil cd de kizil otesi lazerle calisiyordu. daha once arkadaslarinda belirttigi gibi mavi nin dalga boyu daha kucuk oldugundan kirmizi lazerden daha yogun data yazabiliyor. blue ray in teknolojik sicramasi bu farka dayaniyor. daha otesi ( eger olursa ) ultra violet - mor otesi laser olmasi beklenir. adida hazir uv ray :). mor otesi lazerler yillardir olan bi teknoloji ama ya maliyetten yada teknik kisitlamalardan simdiye kadar disk alaninda kullanilmamis.
elbetde dun 10bin $ olan teknolojiler simdi 100$a emionunde ayak altinda satiliyor.
ama genede red ray de bi gelecek gormuyorum.
piyasa analistleri blue ray in son video disk formati olduguna inaniyor. blue ray in bile dvd disk gibi uzun bi omrunun olmasi cok zayif bi ihtimal.
gelecek internetten video satisinda. dahada hizlanan internetle filmleri internetten satin alip izliyecez. nasil ipod audio cd leri tarih ettiyse ayni sekilde video disk olayida tarih olacak.
Yuh biz daha 51 ekran tv'nin ötesine çıkamadık.. Red-ray gelse nolacak?
Sadece bir şey farklı olsaydı; o ayakkabı bağı çözülmeseydi; o kamyon daha önce geçseydi; ya da o paket hazır olsaydı; ya da kız erkek arkadaşından ayrılmamış olsaydı; ya da o adam saatini kurup beş dakika önce kalksaydı; ya da o taksi şoförü kahve molası vermeseydi; ya da kadın mantosunu unutmasaydı ve bir önceki taksiye binseydi, Daisy ve arkadaşı karşıdan karşıya geçerken taksi de onları geçip gidecekti.