herkese selamlar benim amacım direnç kullanarak 4 ad. led ampül çalıştırmak direk olarak direnç ve diyot ile çalıştırmak nekadar sağlıklıdır? ve 4 ad. bu şekilde çalıştırmak istememin amacı zırt pırt patlayan gece ampülllerine altrnatif olması yani adaptör kullanmadan diren diyot ikilisi ile 4 ledi nasıl çalıştırabilirim ? tabi sağlıklı çalışırmı buda önemli alev alıp yanmamasıda önemli. şimdiden teşekkürler.
Altı adet beyaz Led ile yapılmış Trafosuz basit yapımı kolay bir gece lambası
Dikkat Devrede Yüksek voltaj Bulunmaktadır Dikkatli olunuz
Akkor flamanlı veya fluoresant ampul (Enerji Tasarruflu ampul) gece lambaları 9-11W enerji harcarlar Ultra parlak LED’lerden yapılan bu gece lambasında enerji harcaması 1/4W civarındadır. Az enerji harcamaları nedeniyle LED aydınlatmalar gün geçtikçe gelişmektedir. şekilde görüldüğü gibi bozuk bir tasarruf ampul kutusu bu gece lambası için ideal bir kutu oluşturur
Devrede 6 adet LED kullanılarak loş bir ışık oluşturulmuştur. LED sayısı ve devredeki elemanların değerleri ayarlanarak daha yüksek ışık değerlerine ulaşılabilir.
Devre Şeması PCB Üst Görünüm
Malzeme Listesi VDR R1=470 ohm 3Watt C1=470nF 250Vac C2=470uF 25V D1=9V Zener diyot D2=1N4007 D3…D8=Ultra parlak beyaz LED Basit gece lambası http://320volt.com/beyaz-led-ile-gece-lambasi
AC voltajı köprü diyot ile DC voltaja çevirip yüksek empedanslı dirençler ile bu sorunu çözebilirsiniz. Bunu daha çok yüksek güçte devreler için kullanabiliriz. Elimde led hesaplama tablosu yok,o yüzden net bi hesap veremiycem hocam,ama umarım başka arkadaşlar yardımcı olabilirler.
Edit : Aslında bizim prizler 60hz olduğu için[50hz de olabilir unuttum ] doğru akıma çevirmeden de sadece voltaj düşürülerek ledler kullanılabilir aslında.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DiabloXT -- 14 Nisan 2008; 0:17:24 >
yüksek gerilimde direk direnci verirseniz anında yanacaktır. Bu tip devrelerde voltajı düşürmek için kutupsuz kondansatörler kullanılır, direnç vazifesini onlar görürler.Tabi kond. çıkışına direnç koyabilirsiniz. Yukarıda arkadasın eklediği şema bilgi edinmek için güzel bir kaynaktır, incelemenizi öneririm
dostum aşağıdaki devrelerden istediğini yap.en kolayı budur.220v göre kondansator 0.22 μF 250V AC olacak.ben kendim kullanıyorum.ledlerin ucunu düzlersen ışığı etrafa dağıtır.daha aydınlık verir.kolay gelsin.
bu devreyi 220v baglayarak kaç w oldugunu bilmedigim 1k kalın bir direnç 0,15mf/1000v luk bir kondansatör şeklinde 8 led beyaz bu malzemelerle yaptım (çünkü elimde olan malzemeler bunlardı ) şimdilik gayet başarılı teşekkür ederim sürekli patlıyan gece ampüllerine son bozulan tasarruflu ampüllerin dibiyle seri üretime geçme zamanı
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektrik_54 -- 18 Nisan 2008; 0:39:34 >
dostum aşağıdaki devrelerden istediğini yap.en kolayı budur.220v göre kondansator 0.22 μF 250V AC olacak.ben kendim kullanıyorum.ledlerin ucunu düzlersen ışığı etrafa dağıtır.daha aydınlık verir.kolay gelsin.
bu devreyi 220v baglayarak kaç w oldugunu bilmedigim 1k kalın bir direnç 0,15mf/1000v luk bir kondansatör şeklinde 8 led beyaz bu malzemelerle yaptım (çünkü elimde olan malzemeler bunlardı ) şimdilik gayet başarılı teşekkür ederim sürekli patlıyan gece ampüllerine son bozulan tasarruflu ampüllerin dibiyle seri üretime geçme zamanı
bu deşarj olayı hakkında beni aydınlatacak arkadaşların mesajlarını bekliyorum. birde ledler de titreşimler oluyor bu titreşimleri nasıl yok ederim?