Arkadaşlar eksikler ve eklemek istedikleriniz olabilir onları söylerseniz eklerim, yeni başlayanlar için ön bilgi olarak baya faydalı olacağını düşünüyorum.
Arkadaşlar şemanın 3d şeklinide çizdim sizlere sunuyorum umarım faydalı olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UFUK_ŞEN -- 28 Haziran 2008; 22:49:55 >
akış yonunude gosterseydiniz daha iyi olurdu. zira onemli bir husus
Akış yönünü aslında eklemeye gerek yoktu,zaten pompa demiş ve belirtmiş,suyun ordan çıkacağı açık ve net biçimde belli.
resimdekini komple su pompası olarak duşunmuşum. su kapının içersindeki pompa olarak duşunmedim. dikkatsizlik. ama boyle daha guzel oldu elinize sağlık
Burda pompanın bastığı su radyatöre gidiyor, soğutulup işlemciye yollanıyor, işlemcinin diğer tarafından sıcak olarak çıkıp rezervuara giriyor ve bu döngü böyle devam ediyor.
Alternatif olarak; pompanın bastığı suyu direkt olarak işlemciye yollayıp, işlemciden çıkan sıcak suyu radyatörde soğuttuktan sonra rezervuara yollayarak da döngü sağlanabilir!
Her iki şekilde de kullanan var su soğutma sistemlerini. Peki bu iki çözüm arasında herhangi bir performans farkı oluyor mu soğutma açısından? Birde, sisteme diğer bileşenler (NB, SB, GPU, HDD) için olan bloklar katıldığı zamanda aynı sistem geçerli olurmu? Sizin sisteme ek yapalım mesela, işlemciden sıcak olarak çıkan su, kuzey köprüsüne gidecek, oradan ekran kartına gidecek, sonra rezervuara dönecek olsun. Bu durumda sistem performansı nasıl olur? Aynı soru ikinci alternatif için de geçerli takiki!
Çalışma için teşekkürler. Basitçe hoş olmuş, daha ayrıntılı ve komplike bir çalışma yaparsanız, onuda yayınlamanızı beklerim!
Eğer radyatörü işlemci önüne koymazsanız zararlı çıkarsınız teoride,çünkü pompanın yaydığı ısıyı soğutacak bi eleman yok ortada,fiziksel bi formülle düşünecek olursanız,en mantıklısı işlemci önüne radyatör koymaktır.
Ek:
İşlemciden çıkan su o kadar da ısınmıyor,yani düşündüğünüz gibi acı bi gerçek yok ortada.Saatte 1000lt/h basan bir pompamız olsa,saniyede 1 su bardağı kadar su basar,ne kadar hızlı su akışı olduğunu düşünün.Bu kadar hızlı akan bir su ısınmaz kolay kolay.
Yani demek istediğim şu ki,işlemci bloğuna giren su 25C ise,çıkan su 26C'yi bence geçmez... Dolayısıyla,yüksek debili bir sistemde tek yoldan 3 parçayı çok rahatlıkla soğutabilirsiniz.İşlemciden kuzey köprüsüne,ordan da ekran kartına,hatta hızınızı alamayıp harddisklere güç kaynaklarına kadar gidebilirsiniz.
Bu sizin suyu ne kadar hızlı akıttığınız ile ilgili birşey. Yok eğer saatte 100lt basıcaksanız,o zaman hapı yuttunuz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DiabloXT -- 17 Nisan 2008; 17:07:32 >
AMD Athlon 64 X2 4000+ @ 5600+ [2.95Ghz 1.31V] | MSI K9A2CF 790X | MSI X1950Pro 256MB 256Bit | 2x2GB Patriot Viper 800Mhz 4-4-4-12 Tagan 2ForceII 800W | 2x250GB Seagate Raid0 + 500GB Seagate | NzXT Guardian Kasa | LG F700B | A4Tech XL-750BF | Airties RT-211 DHKT CS 1.6 | Pro Server IP : 212.175.124.51 | Zombie Plaque Server IP 212.175.124.77 | Maç Server IP 212.175.124.78 DHKT | E-XT-REME www.dh-kt.com | Server Hakkında İletişim : xtreme@dh-kt.com
Hımm... Bu yüzden de bu şema, benim söylediğim diğer bağlantı şekline göre daha performanslı olur diyorsunuz... Ben akış hızını hesaplamamıştım...
Cevap için teşekkürler...
quote:
Orjinalden alıntı: DiabloXT
Eğer radyatörü işlemci önüne koymazsanız zararlı çıkarsınız teoride,çünkü pompanın yaydığı ısıyı soğutacak bi eleman yok ortada,fiziksel bi formülle düşünecek olursanız,en mantıklısı işlemci önüne radyatör koymaktır.
Ek:
İşlemciden çıkan su o kadar da ısınmıyor,yani düşündüğünüz gibi acı bi gerçek yok ortada.Saatte 1000lt/h basan bir pompamız olsa,saniyede 1 su bardağı kadar su basar,ne kadar hızlı su akışı olduğunu düşünün.Bu kadar hızlı akan bir su ısınmaz kolay kolay.
Yani demek istediğim şu ki,işlemci bloğuna giren su 25C ise,çıkan su 26C'yi bence geçmez... Dolayısıyla,yüksek debili bir sistemde tek yoldan 3 parçayı çok rahatlıkla soğutabilirsiniz.İşlemciden kuzey köprüsüne,ordan da ekran kartına,hatta hızınızı alamayıp harddisklere güç kaynaklarına kadar gidebilirsiniz.
Bu sizin suyu ne kadar hızlı akıttığınız ile ilgili birşey. Yok eğer saatte 100lt basıcaksanız,o zaman hapı yuttunuz.
yeni başlayanların yanılmaması için cpu dan dönen ve su haznesine bağlanan hortumun hazneye üstünden yada yüksek noktasından bağlandığını gösteren yön bilgisi eklemenizi tasviye ederim...