PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme-alisveris.com 167 YTL (Tüm Sürüm)

Tüm forumlar >> [Donanım / Hardware] >> Harici Bileşenler >> USB bellek/Harici Depolama

melih_ -> PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme-alisveris.com 167 YTL (5 Nisan 2008; 19:50:19)

PHILIPS 500 GB Harici Disk

Yoğun iş temposu yüzünden siteye gönderemediğim yüzeysel incelemeyi şimdi gönderiyorum arkadaşlar.Derinlemesine inceleme ilk fırsatta inşallah.

Piyasada bulanan 500 gb hdd’lerde kampanya olanlarda yararlanmak istedim ve küçük bir araştırma yaptım.
En hesaplısı sitede de reklamı yayınlanan alisveris.com oldu.(Her şey dahil 167 YTL.Havale fiyatı)
Siparişi Salı günü ikindi verdim, Perşembe sabahı kurye harddiskimi getirdi. Firma yetkilileri ile kurduğum telefon irtibatında paketin bir gün sonra elimde olacağını söylemelerine rağmen ancak üçüncü günü elime geçti(Gaziantep’de bulunuyorum). Belki de biraz geç vakitte sipariş vermemden kaynaklanabilir. Bilmiyorum.

Resimlere gelince;

Paket henüz açılmamış vaziyette.

[image]http://img520.imageshack.us/img520/2534/29032008010nh3.jpg[/image]

Paketi açtım, Arkadaşlar kurye ile gelen pakette sadece kargo kolisi içerisine sadece hdd kutusunu koymuşlar. El insaf diyorum.

[image]http://img360.imageshack.us/img360/8491/29032008012ol6.jpg[/image]

Ve kutu içeriği.

[image]http://img360.imageshack.us/img360/3011/29032008013gi1.jpg[/image]

Harddiskin kullanma kılavuzu. Bir Philips klasiği. Harita gibi katlanmış kitapçık. Arkadaşlar genelde philips ürünleri kullanırım. Bugüne kadar aldığım bütün philips ürünlerinde(Msn özellikli dect telefon, traş makinesi, body traş makinesi vs vs) kutudan böyle kılavuz çıktı. Koskaca philips neden adam gibi bir kılavuz koymaz ki? Üstelik çok yetersiz.

[image]http://img360.imageshack.us/img360/4818/29032008015ap1.jpg[/image]

İşte Harddisk

[image]http://img504.imageshack.us/img504/6902/29032008016ck8.jpg[/image]

Harddisk kutusunun iki yanında iki adet kauçuk koruma mevcut. Bu ayak vaziyeti de görüyor. Masaya koyduğumda yüzeye hafifte olsa yapıştıklarını hissettim. En azından kaymasını önlüyor. Ancak kolay toz alıyor.

Harddiskin bağlantı yerleri

[image]http://img370.imageshack.us/img370/603/20080405122755cq6.png[/image]

Harddiskin içeriği (Ham vaziyette, philisp içerisine çeşitli katagorilere ayırdığı klasörler koymuş

[image]http://img364.imageshack.us/img364/2438/14177614lz2.png[/image]

Çalışma platformum

[image]http://img392.imageshack.us/img392/2290/29032008020of3.jpg[/image]

Şu an için herhangi bir test yapmadım. Evimde halen paketi içerisinde bir operasyon yapmamı  bekliyor harddisk. İlk izlenimler ise;

1-Isınma sorunu var, hiçbir işlem yapmadan bir saat çalışmasına rağmen ısınmaya başladı.
2-Adaptör girişi çok kolay çıkıyor, elinizin değebileceği bir yerde bulundurmamalı.
3-Sessiz çalışıyor.
4-Kauçuk kaplamalar hemen toz kapıyor.

Arkadaşlar buradaki yazı ve resimlerin yetersiz olduğunun farkındayım. Ancak ne var ki işlerimden vakiti ancak bu kadar bulabildim. Ancak çok daha farklı bir yazı ile karşınızda olacağım inşallah. Kolay gelsin.

dejaay -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (5 Nisan 2008; 20:37:41)

Güzel inceleme.. Üründen alacak arkadaşlara yol gösterecektir. Teşekkürler.[:'(]

Eh®imeN -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (5 Nisan 2008; 21:51:18)

http://forum.donanimhaber.com/m_22360387/tm.htm

Buda benim incelemem.

Ayrıca alette ısınma var demişsin 2-3 saat durmadan dosya vs attım ama ısınma olmadı açıkcası.

[:)]

melih_ -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (5 Nisan 2008; 23:19:38)

quote:

Orjinalden alıntı: dejaay

Güzel inceleme.. Üründen alacak arkadaşlara yol gösterecektir. Teşekkürler.[:'(]

Ben teşekkür ederim. Bu harddiski üçe bölmeyi düşünüyorum.
1.Bölüm= Burayı fat32 ile yapıp usb girişli dvd divx playerlerde film seyretmeyi düşünüyorum
2.Bölüm=Burası normal nfst, bilgisayar ve diğer backup için
3.Bölüm=Burayı da fat32 yapıp usb'den uydu alıcısına takmayı ve yayınları kaydetmeyi düşünüyorum inşallah.

melih_ -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (5 Nisan 2008; 23:22:55)

quote:

Orjinalden alıntı: Eh®imeN

http://forum.donanimhaber.com/m_22360387/tm.htm

Buda benim incelemem.

Ayrıca alette ısınma var demişsin 2-3 saat durmadan dosya vs attım ama ısınma olmadı açıkcası.

[:)]

Aleti laptopa taktım, ve bir saate yakın yanımda açık kaldı. Dış yüzeyine dokunduğumda elle hissedilir şekilde sıcaklık vardı. Büyük kayıtlar için nasıl bir ısınma olur bilmiyorum.
Bu incelemeyi yaklaşık olarak bir on gün kadar önce yapacaktım ancak bilgisayarın başına bile oturmaya fırsatım olmuyor. Neyse hayırlı olsun hdd.

GeCCCe -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (5 Nisan 2008; 23:34:12)

bu sıcaklığı sen abartıyo olmaysasın baya bi yorum okdudumda bi sen ısınıo demişsin illa her harddisk ısınır yani değerlendirmeni buna göre yaparsan dahan ii olur buz gibi olmaz sonuçta ama rahatsız edici bi sıcaklığımı war eminmisin?benide meraklandırdın şimdi almayı düşünüyorumda..

melih_ -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (5 Nisan 2008; 23:41:29)

quote:

Orjinalden alıntı: GeCCCe

bu sıcaklığı sen abartıyo olmaysasın baya bi yorum okdudumda bi sen ısınıo demişsin illa her harddisk ısınır yani değerlendirmeni buna göre yaparsan dahan ii olur buz gibi olmaz sonuçta ama rahatsız edici bi sıcaklığımı war eminmisin?benide meraklandırdın şimdi almayı düşünüyorumda..

Abarttığım falan yok. Tabi ki ısınacak. Harddisk bu. Ben adam gibi bir işlem yapmadığım halde ısınıyor demek istedim. Eğer aklında başka bir marka yoksa almanı tavsiye ederim. Sade ve basit.Üstelik philips. Daha ne isteriz? :)))

GeCCCe -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (5 Nisan 2008; 23:46:45)

ya ne biliyim bu ısınma olayı göreceli bi hale geldi aslında bak benim notebook imzamdaki makina dernektede çok kişiyi dinledim bu makinayla ilgili we yorum yazdım sorularına ama bazısı çok ısınıyo diyo bazısı memnun ben kendimden biliyorum ısınma sorunı yok tabiki normal derecede ısınıyor ama abartı yok ama bir başkası bunu çok ısınıyor yakıyor falan diye anlatınca bende anlamıyorum aynı makina sonuçta karşıdakininde benimde ama ona göre çok sıcak bana göre normal yani sonuçta göreceli bi kavram sanada o yüzden sordum:d

melih_ -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (5 Nisan 2008; 23:56:13)

quote:

ya ne biliyim bu ısınma olayı göreceli bi hale geldi aslında bak benim notebook imzamdaki makina dernektede çok kişiyi dinledim bu makinayla ilgili we yorum yazdım sorularına ama bazısı çok ısınıyo diyo bazısı memnun ben kendimden biliyorum ısınma sorunı yok tabiki normal derecede ısınıyor ama abartı yok ama bir başkası bunu çok ısınıyor yakıyor falan diye anlatınca bende anlamıyorum aynı makina sonuçta karşıdakininde benimde ama ona göre çok sıcak bana göre normal yani sonuçta göreceli bi kavram sanada o yüzden sordum:d

Bu elektronik işi birazda şans işidir. Aynı ürünü sen alırsın sorun çıkar ben alırım çok memnum kalırım. Örnek benim laptop. Fujitsu Siemens Amilo 1450 G.Bütün dünya biliyor ki bu makinada mavi ekran sorunu var ancak iki yıldır kullanıyorum maşallah tık demedi bilgisayar. Biraz klavye o da oyun falan yüzünden. Isınma sorununu takma derim. En baba marka gelse gene ısınacaktır. Üstelik harici harddiskleri sürekli açık bırakacak halimiz yok. En azından bilgisayardaki hdd'ler kadar.

GeCCCe -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (6 Nisan 2008; 0:03:21)

haklısın kardeşim saolasın zaten şu anda fiyatıda ii bende alışveriş.comdan alıcam önmüzdeki hafta inş. bakalım hepsiburadadan alıcaktım ama para paradır niye fazla para werelimki...tekrar saol[:'(] hepsiburadada 160 gb codegen wardı toshibanın 2.5 inc ona kafam takıktı birazda çok küçük die 50 ytl wardı bunla aralarında ama biri 500 biri 160 :D:D işte o küçük die öle bi düşünüodum ama senin yukardaki resmin harbi çok yardımcı oldu boyutu hiçde rahatsız edici görünmüo çokda tatlı duruo makina walla alacam:D:D:D

melih_ -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (6 Nisan 2008; 0:11:09)

Dediğim gibi tercih senin. Boyut olarak tabi ki 2,5'ler daha zarif olacaklardır. Portatiflikleri de başka bir artıları. Ancak bu kadar. Kutulu olanlar daha iyi bence. Biraz kablo kalabalıklığı olacaktır tabi. Henüz aleti tam olarak test edemedim. Belki başka sorunları da vardır ancak kafanı karıştırmak istemem. Benim kafama asıl takılan bu alete birşey olduğunda aldığım sitenin beni başka bir firma ile muhatap edecek olması.( bütün firmalar gibi) İyi düşün ona göre kararını ver.

GeCCCe -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (6 Nisan 2008; 0:38:45)

ya onu hiç kafana takma her yer böyle bak ben teknosadan fotoğraf makinası almıştım geçen sene bi ay önce teknosaya götürdüm arızalandı servise wercektim ordan bana direk olarak servisin kartını ve adresini verdiler direk oraya götür daha çabuk hallolur işin dediler çünkü onlara bıraksam ürünleri biriktirip servise götürdükleri için gerçekten daha çok zaman alıo bende aldım kartı direk servise gittim faturamı werdim hemen aldılar işleme bikaç gün sonrada yapıp werdiler elime bu kdar basit yani teknosalık hiç bişe yok işin içinde bi başka örnek benim laptopum şu anda 1 aya yakındır serviste istanbulda ama aldığım yerle hiç irtibata geçmedim bile garanti belgesine baktım kim sorumlu direk onu buldum werdim gönderdiler onlarda yine aldığım yerin bi alakası yok yani elektroniğin hepsi böyle firmanın işi satana kadardır sonrasını garanti belgesinin üzerinde yazanlar belirler sen rahat ol ..[:'(]

melih_ -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (6 Nisan 2008; 0:56:41)

quote:

ya onu hiç kafana takma her yer böyle bak ben teknosadan fotoğraf makinası almıştım geçen sene bi ay önce teknosaya götürdüm arızalandı servise wercektim ordan bana direk olarak servisin kartını ve adresini verdiler direk oraya götür daha çabuk hallolur işin dediler çünkü onlara bıraksam ürünleri biriktirip servise götürdükleri için gerçekten daha çok zaman alıo bende aldım kartı direk servise gittim faturamı werdim hemen aldılar işleme bikaç gün sonrada yapıp werdiler elime bu kdar basit yani teknosalık hiç bişe yok işin içinde bi başka örnek benim laptopum şu anda 1 aya yakındır serviste istanbulda ama aldığım yerle hiç irtibata geçmedim bile garanti belgesine baktım kim sorumlu direk onu buldum werdim gönderdiler onlarda yine aldığım yerin bi alakası yok yani elektroniğin hepsi böyle firmanın işi satana kadardır sonrasını garanti belgesinin üzerinde yazanlar belirler sen rahat ol ..[:'(]

Al birini vur ötekine. Teknosa'dan benim de canım yandı. Herşey sattıkları malı alana kadar.Kör tuttuğunu öpüyor.

GeCCCe -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (6 Nisan 2008; 1:02:33)

doğrusunda ama birde şöyle düşün satma işine bakan işletmeler ayrı garanti ve tamire bakan işletmeler ayrı yani aslında mantık olarak baktığın zaman herkes kendi işini yapıyor daha doğrusu diğer ülkeleri bilmiyorumda burda çark böyle dönüyor kardeşim.o ürünlere ihtiyacımız war mecburen alıyoruz bizde..

u_baydur -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (6 Nisan 2008; 10:23:42)

bizimde şirkette vardı bu hard diskten. ısınma konusu doğru. bu cihaz ısınıyor. ama bu sorunmudur bilmiyorum. elini deydirdiğinde ciddi bir ısı hissediyorsun

talaria -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (6 Nisan 2008; 14:19:51)

quote:

Orjinalden alıntı: melih_

quote:

Bu elektronik işi birazda şans işidir. Aynı ürünü sen alırsın sorun çıkar ben alırım çok memnum kalırım. Örnek benim laptop. Fujitsu Siemens Amilo 1450 G.Bütün dünya biliyor ki bu makinada mavi ekran sorunu var ancak iki yıldır kullanıyorum maşallah tık demedi bilgisayar. Biraz klavye o da oyun falan yüzünden. Isınma sorununu takma derim. En baba marka gelse gene ısınacaktır. Üstelik harici harddiskleri sürekli açık bırakacak halimiz yok. En azından bilgisayardaki hdd'ler kadar.

hayırlı olsun öncelikle[:'(]Bende almayı düşünüyorum yalnız bi sorum olacaktı.Ben makinada yer olmadığından dolayı harici almaya karar verdim.Sürekli açık kalacak yani gezdirme gibi bir durumum olmayacak.Sorun çıkarmı acaba sürekli açık kalsa ?

GeCCCe -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (6 Nisan 2008; 16:48:38)

çıkmaz heralde sonuçta buda harddisk bilgisayarın içindekide bu usb li olan o kadar diye düşünüyorum ve diyorum ben milleti bilmem wallaha.D:D

erolmerol -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (6 Nisan 2008; 17:55:31)

Arkadaşlar kusura bakmayın birçoğunuz için komik bir soru olacak belki ama, Philips'in bu modelinin 8 mb cache belleğiyle içine attığımız divx filmleri DVD'ye yazdırmamız mümkünmüdür? yoksa yine bilgisyarın hddsine mi kopyalayacağız çekim yapmadan önce. Yani bir nevi usb üzerinden dvd yazdırmış olmayacakmıyız? Olur diyorsanız dvdye 16x hızında yazdırabilecekmiyiz veri dvdsi olarak? Yok olmaz diyorsanız WDigital 16mb cache bellekli almayı düşünüyorumda acil cevap ne yapayım?

melih_ -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (6 Nisan 2008; 18:04:44)

quote:

Orjinalden alıntı: erolmerol

Arkadaşlar kusura bakmayın birçoğunuz için komik bir soru olacak belki ama, Philips'in bu modelinin 8 mb cache belleğiyle içine attığımız divx filmleri DVD'ye yazdırmamız mümkünmüdür? yoksa yine bilgisyarın hddsine mi kopyalayacağız çekim yapmadan önce. Yani bir nevi usb üzerinden dvd yazdırmış olmayacakmıyız? Olur diyorsanız dvdye 16x hızında yazdırabilecekmiyiz veri dvdsi olarak? Yok olmaz diyorsanız WDigital 16mb cache bellekli almayı düşünüyorumda acil cevap ne yapayım?

Sorunu tam olarak anlamamakla beraber bir iki satır yazayım bari; bildiğin gibi bu mereti usb ile taktığımızda bilgisayar harici disk olarak görüyor. Bu diskin içine attığın dosyaların kopyalanma hızı o zaman sorun değil, sorun yazdırırken diyorsun anladığım kadır ile. Usb hızı ile doğru orantılı olur görüşündeyim. Çünkü hdd yazım hızı ne kadar hızlı olursa olsun esas sorun usb veriyolunun hızında.
Şöyle düşün, sen filmler d sürücüsüne atmışsın ve yazdırmak istiyorsun. Ne yaparsın d'nin içerisine girer neroya sürükle bırak yaparsın. Burada da artık bilgisayar hangi sürücü olarak görmüşse aynısını yaparsın. Bana göre bir önemi yoktur. Bakalım compedan arkadaşlarımız ne diyecekler bu konuda?

GeCCCe -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (6 Nisan 2008; 18:20:09)

ya bende bu altarım hızıyla ilgili bişe sorucam biz şimdi 500 gb hdd ye film attık dielim izleyeceğimiz zamanda direk onun üzerinden çalıştıracağız acaba rahat ve sorunsuz şekilde izleyebiliyormusunuz siz bi deneyip bakarmısınız rica etsem?yani aktarım hızında yavaşlık falan warmı film izlerken ben baya bi film arşivi yapmayı düşünüyorum çünkü elimizde patlamasın?bide bu bahsettiğim olayın 8mb yada 16mb cach bellek olmayla alakası warmı yoksa aktarım hızı ayrı bi olaymı? [sm=s19.gif][sm=s19.gif]

erolmerol -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (6 Nisan 2008; 18:21:35)

Evet bu 8mb Cache bellekli harici hdden veri diski olarak 16x hızında dvd yazdırmaktan bahsediyorum. Mümkünmüdür? Yada hangi hızda yazılabilir???

GeCCCe -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (6 Nisan 2008; 19:31:07)

ya bi sürü soru oldu yaw artık hepsini tek seferde cewaplarsınız :D
ama bu hdd nlerde fireware we esata ne demek yaw ne işe yarıo[sm=s16.gif]

egzodia -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (6 Nisan 2008; 19:53:21)

quote:

Evet bu 8mb Cache bellekli harici hdden veri diski olarak 16x hızında dvd yazdırmaktan bahsediyorum. Mümkünmüdür? Yada hangi hızda yazılabilir???

İster harici hdd'den ister dahili hdd'den dvd mediaya film yazdırırken tavsiyem olabildiğince yavaş yazdırmaktır.DVD yazıcınızın 20x 16x gibi hızlarda yazma işemini yapıyor olması çok kaliteli olduğu anlamına gelmez.Mümkün olan en yawaş hızda yazdırmaya çalışın ki 4x kanımca en idealidir.Her ne kadar bu hızla işlem uzun sürse de dvdnizin ömrü o derece uzar.16x ile yazdırdığınız bir film dvdsi 2-3 ay sonrasında açılmayabilir.

melih_ -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (6 Nisan 2008; 20:19:20)

quote:

Orjinalden alıntı: egzodia

quote:

İster harici hdd'den ister dahili hdd'den dvd mediaya film yazdırırken tavsiyem olabildiğince yavaş yazdırmaktır.DVD yazıcınızın 20x 16x gibi hızlarda yazma işemini yapıyor olması çok kaliteli olduğu anlamına gelmez.Mümkün olan en yawaş hızda yazdırmaya çalışın ki 4x kanımca en idealidir.Her ne kadar bu hızla işlem uzun sürse de dvdnizin ömrü o derece uzar.16x ile yazdırdığınız bir film dvdsi 2-3 ay sonrasında açılmayabilir.

Doğru, benim laptopun dvd yazıcısı bile bilgisayar dergilerinin vermiş olduğu dvd'leri (8'lik olanları özellikle) okuyana kadar götü patlıyor. Sen ne yapacaksın o hızda yazmayı. 52x hızında olan bir cd yazıcıyla bile ben cd'leri taş patlasa 16 bilemedin 24x'de yazdırıyorum.

yxsdf -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (21 Nisan 2008; 0:02:10)

Merhabalar, kısa bir süreden sonra başlığa biraz renk gelsin dedim. [8D]
Ben WD 2.5inç 160gb kullanıyorum. Yer kalmaması sonucu [:D] ve bu sayfayı incelemem sonucu bugün hepsiburada.com dan PHILIPS 500GB Harici disk aldım. [&:] (Kargo dahil 171 YTL / Maximum'a 6 taksit)

İncelemeler ve fotoğraflar için @melih_ ve @Eh®imeN 'e çok teşekkürler.

Daha önce USB den harici disk kullanımını biraz da olsa deneyim etmiş birisi olarak, sayfada sorulan soruları bildiğimce cevaplamaya çalışayım;

Soru 1: 8MB önbellek ile 16MB önbellek kullanımı arasındaki fark nedir? USB diskten direkt cd/dvd yazarken ya da film vs. izlerken ne gibi farkları olur?

Cevap 1: Bir harddiskin önbelleğinin 8MB yada 16MB olması pratikte seri dosya aktarımlarında gözle görülür bir fark yaratmaz. Ancak anlık (rastgele) dosya erişimlerinde bu bellek etkili olacaktır. HDD'nin veri yapısı ne kadar dağılmışsa, önbelleğe olan ihtiyaç o kadar artacaktır. O yüzden belirli aralıklarla Disk birleştirme (defrag) yapmanız faydalı olacaktır, ayrıca CD/DVD yazarken tabiki de diskin dağınıklığı etkili olacaktır.

Teoride şöyle bir hesaplama yapalım:

16X hızında dvd yazalım: 16 x 1350 KB/s = 21600 KB/s = 21 MB/s, Yani DVD için en hızlı yazım hızı teoride 21 MB/s, ki bu hız pratikte DVD'nin kalitesine göre neredeyse yarı yarıya düşebilmekte.

Kullanığımız USB hard disk için biraz teorik hesaplama yapalım:
Öncelikle USB portu için: USB 2.0 teoride 480 Mbit/s = 60 MB/s gibi bir aktarım hızına ulaşabiliyor.
Harddisk'e bakalım: Benim kullandığım WD 160GB 2.5inç yaklaşık 21MB/s yazma hızına sahip. Ki bu konuda Philips 500GB hdd ninde bu değerden aşağıda kalacağına inanmıyorum.

Bu sebeplerden dolayı;

HDD aktarım hızı tam kapasite olsa bile DVD yazım hızı daha düşük olacağından, HDD'yi burada yazım hızı için bir kriter olarak görmeyebiliriz.

Yani özetle HDD'nin USB 2.0 (1.1 için durum farklı), FireWire, SATA, IDE vs. gibi arabirimler ile çalışması, o HDD'den CD/DVD'ye kayıt yapma hızı için kabul edilebilir düzeyde bir kriter değildir diyebiliriz.

Film izleme vs. gibi HDD'den broadcast [:D] olaylarını kısaca ele alalım:
Burada da HDD'nin okuma hızı önemli diyebiliriz. Örneğin benim WD 160GB 2.5inç USB HDD'nin okuma hızı ortalama 25 MB/s, ki bence PHILIPS 500GB'da bu değer daha da fazladır.
25 MB/s = 200 Mbit/s diyebiliriz. İzlediğimiz çoğu DivX filmler en fazla yaklaşık olarak 2-3 Mbit/s ile kodlandığını düşünürsek, film izlemede herhangi bir sorun olmayacağı aşikârdır. Pratiktede kendimden örnek vereyim [8D] harici HDD kullandığımdan beri filmleri hep ordan izledim, hatta direk oraya indiriyorum, herşey sorunsuz [;)]

Soru 2: Harici yada dahili HDD'nin ısınması normal midir?

Cevap 2: Eğer bir HDD ısınmıyorsa normal değildir. Şimdilik Hard diskler mekanik, hareketli parçalardan oluşuyor. Yani HDD'nin içinde dönen diskler var ve dünyada yaşamamızı sağlayan "sürtünme" denilen bir fiziksel bir etken var. Hareketli parçaların ısınması gayet normaldir. Ama tabi ki aşırı ısınma cihaza zarar verir. Ürünün teknik detaylarında en yüksek çalışma sıcaklığı belirtilmiş olmalıdır. Örneğin benim HDD'm için en yüksek 55 santigrat sıcaklık belirtilmiş. Ki PHILIPS 500GB'ın dış kasası alimünyum, dolayısıyla ısıyı çok iyi dışarı atacaktır. Ama dış yüzey ortalama 3 saatlik bir çalışma sonrası elle ellenmeyecek düzeyde sıcak konuma geliyorsa, ters giden bir şeyler vardır...[sm=s16.gif]

Soru 3: CD/DVD yazma hızı, kalıcılık süresini etkiler mi?

Cevap 3: Bence etkilemez, DVD ve CD'lerin kalıcılık süresi tamamen kalitesi ile ilgili. Örneğin markasız dandik cd/dvd'leri 52X/16X'de yazarsanız muhtemelen çalışmayacaktır. Zarar görecektir. Ancak kalitelilerde böyle bir sorunla karşılaşmazsınız.

Diğer bir etkende yazma sırasında sürücünün titreşimidir. Yüksek hızlarda yazarken sürücü daha hızlı döneceği için daha çok titreşir. Dolayısıyla titreşimi iyi absorbe edemeyen bir sürücü, muhtelemen lazer kontrolünü kaybedip yazımı bozabilir, geciktirebilir vs. Bu açıdan baktığımızda, titreşimin absorbsiyonu (emilmesi) açısından yavaş yazmak daha stabil olacaktır.

Umarım yazdıklarım, biraz da olsa fikir edinmenizi sağlamıştır.

Saygılarımla, yxsdf
[sm=s18.gif]

Sayfa: [1]

Valid CSS!

Forum Software powered by ASP Playground Advanced Edition 2.3
Copyright © 2000 - 2006 ASPPlayground.NET
0.9680176