|
yxsdf -> Cevap: PHILIPS 500 GB Harici Disk İnceleme (Biraz gecikti :))) (21 Nisan 2008; 0:02:10)
|
Merhabalar, kısa bir süreden sonra başlığa biraz renk gelsin dedim. [8D] Ben WD 2.5inç 160gb kullanıyorum. Yer kalmaması sonucu [:D] ve bu sayfayı incelemem sonucu bugün hepsiburada.com dan PHILIPS 500GB Harici disk aldım. [&:] (Kargo dahil 171 YTL / Maximum'a 6 taksit) İncelemeler ve fotoğraflar için @melih_ ve @Eh®imeN 'e çok teşekkürler. Daha önce USB den harici disk kullanımını biraz da olsa deneyim etmiş birisi olarak, sayfada sorulan soruları bildiğimce cevaplamaya çalışayım; Soru 1: 8MB önbellek ile 16MB önbellek kullanımı arasındaki fark nedir? USB diskten direkt cd/dvd yazarken ya da film vs. izlerken ne gibi farkları olur? Cevap 1: Bir harddiskin önbelleğinin 8MB yada 16MB olması pratikte seri dosya aktarımlarında gözle görülür bir fark yaratmaz. Ancak anlık (rastgele) dosya erişimlerinde bu bellek etkili olacaktır. HDD'nin veri yapısı ne kadar dağılmışsa, önbelleğe olan ihtiyaç o kadar artacaktır. O yüzden belirli aralıklarla Disk birleştirme (defrag) yapmanız faydalı olacaktır, ayrıca CD/DVD yazarken tabiki de diskin dağınıklığı etkili olacaktır. Teoride şöyle bir hesaplama yapalım: 16X hızında dvd yazalım: 16 x 1350 KB/s = 21600 KB/s = 21 MB/s, Yani DVD için en hızlı yazım hızı teoride 21 MB/s, ki bu hız pratikte DVD'nin kalitesine göre neredeyse yarı yarıya düşebilmekte. Kullanığımız USB hard disk için biraz teorik hesaplama yapalım: Öncelikle USB portu için: USB 2.0 teoride 480 Mbit/s = 60 MB/s gibi bir aktarım hızına ulaşabiliyor. Harddisk'e bakalım: Benim kullandığım WD 160GB 2.5inç yaklaşık 21MB/s yazma hızına sahip. Ki bu konuda Philips 500GB hdd ninde bu değerden aşağıda kalacağına inanmıyorum. Bu sebeplerden dolayı; HDD aktarım hızı tam kapasite olsa bile DVD yazım hızı daha düşük olacağından, HDD'yi burada yazım hızı için bir kriter olarak görmeyebiliriz. Yani özetle HDD'nin USB 2.0 (1.1 için durum farklı), FireWire, SATA, IDE vs. gibi arabirimler ile çalışması, o HDD'den CD/DVD'ye kayıt yapma hızı için kabul edilebilir düzeyde bir kriter değildir diyebiliriz. Film izleme vs. gibi HDD'den broadcast [:D] olaylarını kısaca ele alalım: Burada da HDD'nin okuma hızı önemli diyebiliriz. Örneğin benim WD 160GB 2.5inç USB HDD'nin okuma hızı ortalama 25 MB/s, ki bence PHILIPS 500GB'da bu değer daha da fazladır. 25 MB/s = 200 Mbit/s diyebiliriz. İzlediğimiz çoğu DivX filmler en fazla yaklaşık olarak 2-3 Mbit/s ile kodlandığını düşünürsek, film izlemede herhangi bir sorun olmayacağı aşikârdır. Pratiktede kendimden örnek vereyim [8D] harici HDD kullandığımdan beri filmleri hep ordan izledim, hatta direk oraya indiriyorum, herşey sorunsuz [;)] Soru 2: Harici yada dahili HDD'nin ısınması normal midir? Cevap 2: Eğer bir HDD ısınmıyorsa normal değildir. Şimdilik Hard diskler mekanik, hareketli parçalardan oluşuyor. Yani HDD'nin içinde dönen diskler var ve dünyada yaşamamızı sağlayan "sürtünme" denilen bir fiziksel bir etken var. Hareketli parçaların ısınması gayet normaldir. Ama tabi ki aşırı ısınma cihaza zarar verir. Ürünün teknik detaylarında en yüksek çalışma sıcaklığı belirtilmiş olmalıdır. Örneğin benim HDD'm için en yüksek 55 santigrat sıcaklık belirtilmiş. Ki PHILIPS 500GB'ın dış kasası alimünyum, dolayısıyla ısıyı çok iyi dışarı atacaktır. Ama dış yüzey ortalama 3 saatlik bir çalışma sonrası elle ellenmeyecek düzeyde sıcak konuma geliyorsa, ters giden bir şeyler vardır...[sm=s16.gif] Soru 3: CD/DVD yazma hızı, kalıcılık süresini etkiler mi? Cevap 3: Bence etkilemez, DVD ve CD'lerin kalıcılık süresi tamamen kalitesi ile ilgili. Örneğin markasız dandik cd/dvd'leri 52X/16X'de yazarsanız muhtemelen çalışmayacaktır. Zarar görecektir. Ancak kalitelilerde böyle bir sorunla karşılaşmazsınız. Diğer bir etkende yazma sırasında sürücünün titreşimidir. Yüksek hızlarda yazarken sürücü daha hızlı döneceği için daha çok titreşir. Dolayısıyla titreşimi iyi absorbe edemeyen bir sürücü, muhtelemen lazer kontrolünü kaybedip yazımı bozabilir, geciktirebilir vs. Bu açıdan baktığımızda, titreşimin absorbsiyonu (emilmesi) açısından yavaş yazmak daha stabil olacaktır. Umarım yazdıklarım, biraz da olsa fikir edinmenizi sağlamıştır. Saygılarımla, yxsdf [sm=s18.gif]
|
|
|
|