zaten hatýrladýðým kadarýyla iki önceki israil hükümetinin dýþiþleri bakanýydý sanýrým þöyle demiþti :yahudi kavmi en rahat dönemini osmanlý devleti zamanýnda geçirmiþtir (gerçi övgü mü yoksa sövgü mü hala karar vereniyorum )
Aç herkese, açabildiðin kadar sineni; ummanlar gibi olsun Ýnançla geril ve insana sevgi duy; kalmasýn alaka duymadýðýn ve el uzatmadýðýn bir mahzun gönül.. delikanlýlýk adam yaralamak deðil,yaralarý sarmaktýr TEK TÜRKÝYE
Biri bana kýsaca 31 mart vakasýný anlatsa iyi olur derviþ vahdeti hainmiydi.ajanmýydý
mahmut þevket paþa nasýl biriydi.ülkenin kralýna neden baykuþ demiþtir.
abdülhamit neden bastýramadý bu olayý.
bu olaylarrda kim haklý kim suçlu
31 mart yönetime karþý bir ayaklanma ittihat ve teraki cemiyetinin politik istikrarsýzlýðýndan býkan halk ittihatcýlara karþý ayaklandý askerlerde subaylarýna karþý ayaklandýlar ülkenin þeriatla yönetilmesini istediler(adý þeriat diyorum ben buna) ittihatcýlar aleyhinde olan muhalif gazetecilerin öldürülmesi olaylarý daha fazla karýþtýrdý
kýsacasý ittihatcýlar ve þeriatcýlar arasýnda geçen bir olay istikrarsýz ittihatcýlara karþý bir ayaklanma
biraz kendi bilgilerimle biraz baþka kaynaklardan yardým alarak yardým etmeye çalýþtým dostlar
Otuz bir mart vakasý Meþrutiyeti korumak için Selanik'ten Ýstanbul'a getirilen Avcý taburlarýnýn 13 Nisan 1909'da çýkardýðý isyandýr.
Rûmî takvimle 31 Mart 1325'te çýktýðý için Otuzbir Mart Hadisesi denilmektedir. Ýsyânýn sonucundaPadiþah Abdülhamîd tahttan indirilmiþtir.
Özetle 31 Mart Vakasý:
II. Meþrutiyetin ilanýndan sonra Ýttahat ve Terakki Örgütü ezici bir çoðunlukla meclise girince Sadrazam Said Paþa’nýn yerine Kamil Paþa’yý getirdiler. Ancak Kamil Paþa kendisine Ýttihatçýlarýn emir vermesine hazmedemeyip Ýttihatçýlardan baðýmsýz hareket etmesi üzerine Ýttihatçýlardan bazýlarý Kamil Paþa hakkýnda gen soru vererek devirmek istediler.Ýttihatçýlar Kamil Paþa’yý devirmekten vazgeçip ezici bir çoðunlukla güvenoyu aldý. Bu güvenoyuyla Kamil Paþa’ya tam güven geldi. Bunun üzerine Kamil Paþa Ýttihatçýlara sormadan Bahriye ve Harbiye nazýrlarýný deðiþtirdi.Ýttihatçýlar kendi konumlarýný pekiþtirmek için Rumeliden getirdikleri subaylarý tekrar yerine göndermesi üzerine Ýttihatçýlar yeniden Paþa hakkýnda gen soru vererek Paþa devirdiler. Mecliste oylama olduðu sýrada Ýttihatçýlar subaylarý meclise getirip oylamanýn kaderini deðiþtirmiþlerdi.
Ýttihatçýlarýn bu tavýrlarý Kamil yanlýlarý harekete geçirerek Oylamayý protesto etmiþlerdi. Serbesti gazetesinin baþyazarý Hasan Fehmi’nin öldürülmesi bardaðý tazþýran son damla olmuþtu. Çünkü bazý iddialara göre Hasan Fehmi’yi öldüren kiþinin sýrtýnda subay pelerini vardý. O zaman da Subaylarýn çoðu Ýttihatçýlardý. Bu cinayeti Ýttihatçýlarýn iþledikleri tahmini daha kuvvetliydi.Gerçekten de uzun bir zamandan sonra cinayeti Ýttihatçýlarýn iþledikleri ortaya çýkacaktýr.
13 Nisan 1909 (31 Mart 1909) sabahýnýn erken saatlerinde Taksim civarýnda bulunan Taþkýþla’daki 4. Avcý Taburu Hamdi Çavuþ ve diðer çavuþlar ayaklanarak subaylarý tutuklayýp baþka kýþlalarý da ayaklandýrdýlar. Daha sonra Sultanahmet’te bulunan Mebusan Meclisinin önüne geldiler. Burada þeriat isteriz sloganýyla taleplerini dile getirmiþlerdi. Durum o kadar ciddi boyutlara ulþatý ki Abdülhamit dýþarý çýkýp toplananlarý sakinleþtirmeye çalýþtýysa da baþarýlý olamadý. Ayaklanmacýlar Sadrazamýn deðiþtirilmesini istiyorlardý. En sonda Hüseyin Hilmi Paþa istifa edip yerine 1879 da Osmanlý-Yunan savaþýnýn kahramaný olan Gazi Ethem paþa geçti. Yeni Sadrazam Ýsyancýlara af çýkarýnca Ýsyancýlar daðýldýlar.
31 Mart'ý kim düzenledi
31 Mart vakasýnýn kimin iþi olduðu konusunda bir çok belirsizlikler vardýr. Çünkü kimse bu isyana sahiplenmedi yada sahiplenemedi. Bu isyanýn kim yada kimler tarafýndan çýkarýldýðý tespit etmek imkansýz görünüyor. Ama burada o dönemde geliþen olaylara ve siyaset mantýðýna bakarak bir tahminde bulunabilir.Birincisi tarih boyunca bir örgüt devlet mekanizmasýnda yerini saðlamlaþtýrmak için kendine komplolar düzenleyip sonrada olaya müdahale etme yöntemi vardýr. Bu yöntemle muhalefetin sesini bastýrýp etrafa hakim olma olanaðý elde edilmiþ. Bu yöntemi göz önünde bulundurulduðu zaman Ýttihatçýlarýn 31 mart vakasýný çýkarmýþ olabilirler.
Ýkinci bir görüþ de þudur ki o da prens Sabahattin’dir. Prens Sabahattin Ýttihatçýlara muhalefettir.Prens Sabahattin Ýngiliz yanlýsý idi. Ýngilizlerin yýldýzý Ýttihatçýlarla bir türlü yýldýzý barýþmamýþlardý.Burada Prens Sabahattin Ýngilizlerin desteðini alarak Böyle bir harekete giriþmiþ olabilir.Ama ortada Prens Sabahattin’in bu olayý üstelendiðine dair kesin bir delil bulunmamaktadýr. Prens Sabahattin’in olayý üstlenmemesinin sebebi isyancýlarýn kontrolden çýkmasý olarak deðerlendirilebilir. Fakat Hiçbir zaman Prens Sabahattin’in bu olaydaki parmaðý olup olmadýðý kesin olarak tespit edilemedi.
Üçüncü bir tahminde de þöyle bulunabilir. O dönemde Volkan gazetesinin sahibi Derviþ Vahdeti askerlerin Ýttihatçýlarý protesto eden yazýlarý gazetesinde yayýmlýyordu. Derviþ Vahdeti Nakþibendi tarikatýndan olup Ýngiliz hesabýna çalýþan biriydi. Ýngilizler de Ýttihatçýlarý Ýstemiyorlardý.
Dördüncü olarak da isyaný düzenleyen gurubun softalar yani medreseliler olabilir. Çünkü Meþrutiyetten önce Medreselerde okuyan öðrenciler Askerlikten muaf tutulmuþlardý. Onun için taþradaki gençler askerlikten kurtulmak için medreseye gidiyorlardý. Ýttihatçýlar Meþrutiyetten sonra bu uygulamayý ortadan kaldýrarak medreseye giren öðrencileri sýnava tabi tutarak baþarýsýz olanlarý askere gönderiyorlardý. Bu durum haliyle medreselileri Ýttihatçýlara düþman etmiþti.
Beþinci bir gurup da kadro dýþýna çýkarýlmýþ subaylar düþünülebilir. Ýttihatçýlar Harbokulu mezunu olmayanlarý subaylýktan çýkarýyorlardý. Sadece Ýstanbul’da bulunan 1. Ordudan 1.400 alaylý subay kadro dýþýna çýkarýlmýþtý. Bu haliyle kadro dýþýna itilen alaylý subaylar Ýttihatçýlara düþman oldular.
TBMM gizli celse zabýtlarý, devre: ý, içtima ý, tarih: 22.1.1921.i, 31, c: 3. sayfa 334... "komünizmin memleket için, milletimiz için, dinimiz için, kabul edilmez olduðunu anlatmak, yani kamuoyunu aydýnlatmak en yararlý çare görülmüþtür" M.Kemal Atatürk, Mustafa Kemal sosyalist deðil, fakat görülüyor ki iyi bir teþkilatçý, yüksek anlayýþlý, ilerici ve iyi düþünceli, akýllý bir lider. Mustafa Kemal soygunculara karþý bir Kurtuluþ Savaþý veriyor. Emperyalistlerin gururunu kýracaðýna ve Sultan�ý da yaraný ile birlikte alt edeceðine inanýyorum Vladimir Ýlyiç Lenin, Sana Türkmüsün, Kürtmüsün, Ermenimisin, Lazmýsýn diye sormuyorum. Ekmek yediðin Vatanýný seviyor musun diye soruyorum? Baþkalarýný düzeltmek istiyorsanýz önce kendinizi düzeltiniz. Hz.Ömer, X-Fire Call of Duty 2 GamersBloðumAdana25+http://aresturk.blogcu.com
31 mart yönetime karşı bir ayaklanma ittihat ve teraki cemiyetinin politik istikrarsızlığından bıkan halk ittihatcılara karşı ayaklandı askerlerde subaylarına karşı ayaklandılar ülkenin şeriatla yönetilmesini istediler(adı şeriat diyorum ben buna) ittihatcılar aleyhinde olan muhalif gazetecilerin öldürülmesi olayları daha fazla karıştırdı
kısacası ittihatcılar ve şeriatcılar arasında geçen bir olay istikrarsız ittihatcılara karşı bir ayaklanma
biraz kendi bilgilerimle biraz başka kaynaklardan yardım alarak yardım etmeye çalıştım dostlar
Sevgili eggy kardeşim sende 31 Mart olayını anlatmaya çalışmışsın ama,ufak bir ayrıntı gözden kaçmış... Arkadaşlar Osmanlı Devleti bir şeriat devletiydi... İşin daha enteresan tarafı Osmanlıda yapılan bir çok isyanın baş sebebleri arasında da hep ŞERİAT İSTERUZZZZ!!!naraları iştilmiştir...Zaten devlet şeriatla yönetilmekteydi... 31 Mart Olayı sırasında da öyle olmuş,evet seninde dediğin gibi şeriatı isteyenler ile daha çok sebestiyetçi!!!!!bir zihniyet segilemeye çalışan İttihatçılar arasında ki çatışmadır... Ben bu olayı araştırmış incelemiştim...Karşıma çıkan sonuç şudur:Bu olay,Masonlar tarafından Abdülhamite karşı düzenlenen komplonun yanında,kendi iktidarlarını sağlamak isteyen İttihatçıların bir tezgahıdır... Bu konu ile ilgili başka bir yorum yapmak istemiyorum... Bu konuda çok büyük bir takdirle belirmek istediğim bir husus vardır ki: O da ares_turk arkadaşımızın üstte yayınladıı FOTOĞRAFLARLA 31 MART OLAYI konusudur... Ben bir olayın anlatımdan çok,görsellikle ve eldeki belge ve verilerle yazılmasından yanayımdır.. ares_turk te 31 Mart Olayını bize canlı gibi yaşatmış oldu.. Onu tebrik ediyorum...
sevgili oriental üstadým, sultan abdülhamid i hal etmek için yýldýza çýkan kurulu anlatabilirmisiniz içlerinde kaç tanesi türktü
Aç herkese, açabildiðin kadar sineni; ummanlar gibi olsun Ýnançla geril ve insana sevgi duy; kalmasýn alaka duymadýðýn ve el uzatmadýðýn bir mahzun gönül.. delikanlýlýk adam yaralamak deðil,yaralarý sarmaktýr TEK TÜRKÝYE
31 mart yönetime karþý bir ayaklanma ittihat ve teraki cemiyetinin politik istikrarsýzlýðýndan býkan halk ittihatcýlara karþý ayaklandý askerlerde subaylarýna karþý ayaklandýlar ülkenin þeriatla yönetilmesini istediler(adý þeriat diyorum ben buna) ittihatcýlar aleyhinde olan muhalif gazetecilerin öldürülmesi olaylarý daha fazla karýþtýrdý
kýsacasý ittihatcýlar ve þeriatcýlar arasýnda geçen bir olay istikrarsýz ittihatcýlara karþý bir ayaklanma
biraz kendi bilgilerimle biraz baþka kaynaklardan yardým alarak yardým etmeye çalýþtým dostlar
Sevgili eggy kardeþim sende 31 Mart olayýný anlatmaya çalýþmýþsýn ama,ufak bir ayrýntý gözden kaçmýþ... Arkadaþlar Osmanlý Devleti bir þeriat devletiydi... Ýþin daha enteresan tarafý Osmanlýda yapýlan bir çok isyanýn baþ sebebleri arasýnda da hep ÞERÝAT ÝSTERUZZZZ!!!naralarý iþtilmiþtir...Zaten devlet þeriatla yönetilmekteydi... 31 Mart Olayý sýrasýnda da öyle olmuþ,evet seninde dediðin gibi þeriatý isteyenler ile daha çok sebestiyetçi!!!!!bir zihniyet segilemeye çalýþan Ýttihatçýlar arasýnda ki çatýþmadýr... Ben bu olayý araþtýrmýþ incelemiþtim...Karþýma çýkan sonuç þudur:Bu olay,Masonlar tarafýndan Abdülhamite karþý düzenlenen komplonun yanýnda,kendi iktidarlarýný saðlamak isteyen Ýttihatçýlarýn bir tezgahýdýr... Bu konu ile ilgili baþka bir yorum yapmak istemiyorum... Bu konuda çok büyük bir takdirle belirmek istediðim bir husus vardýr ki: O da ares_turk arkadaþýmýzýn üstte yayýnladýý FOTOÐRAFLARLA 31 MART OLAYI konusudur... Ben bir olayýn anlatýmdan çok,görsellikle ve eldeki belge ve verilerle yazýlmasýndan yanayýmdýr.. ares_turk te 31 Mart Olayýný bize canlý gibi yaþatmýþ oldu.. Onu tebrik ediyorum...
ALLAH RAZI OLSUN