Merhaba uzunca bir süredir kasadan gelen aşırı sesten şikayetçiydim. Sağı solu araştırdım ama işle yarar ve bedavaya yakın bi çözüm bulamadım ben de kendi kendime bişeyler yaptım ve gayet güzel oldu...
Sitemim p4p800-x (asus) - p4 3.0 prescot işlemci. ' adet kasa fanı ve PSu da 12 cm lik bi fan var. işlemcinin fanı da orjinal fan.
Sorunu biraz daha açıklayayım pc oldukça soğuk bi ortamda bişe olsa yani işlemci sıcaklıgı 30 dereceyken bile fan devri 3500 minimum.ve aşırı ses geliyordu.
ilk olarak psu yu söküp 12cm lik fanı temizledim ve yağladım özellikle kanatlardaki tozları güzelce sildim havayla sürtünme enaza insin die. Daha sonra tüm herşeyi söktüm anakart dahil. Sonra çirf yönlü bantla kasanın iç kısmındaki baglantı yerlerine özellikle anakart soketlerinin oldugu parca ile kasa arasına titreşimi enaza indirmek için bantla izolasyon yaptım.Aynı şekilde hdd kenarlarına, dvd rw kenarlarına ve psunun kasaya değen kısımlarına da aynı şekilde bant yapıştırdım.sonra işlemcinin fan soketini anakarta baglayan ayakların biraz gevşek oldugunu farkettim ve anakartın arkasına 3 kat bant yapıştırdım.Bu şekilde parçaları montajladım.Daha sonra işlemciyi çıkarıp güzelce sildikten sonra termal macunla güzelce kapladım.Buraya kadar yaptıklarım kasadan gelen titreşim ve ugultu seslerini büyük ölçüde giderdi.
Asıl önemli olaran işlemci fan devriydi 3500 hem çok fazla hem de çok gürültülüydü. Bunu düşürmenin yolu olarak fanın kırmızı kablosunu kesip disket sürücünün power soketindeki kırmızı kabloya bagladım yani 12v den 5v ye .Boylece fan devri 1700 civarına indi. Aynı şekilde kasada olan 2 adet fanı paralel olarak 5v ye bagladım sesleri duyulmayacak kadar düştü nerdeyse. Sonra kasanın ön panelini söküp kenarlara yine bantla izolasyon yaptım.Aynı şekilde yan kapakların kenarlarına aralıklı olarak bant koydum bu şekilde kapatmam biraz zor oldu ama sonunda başardım :)
Artık fan 1700 devirde sıcaklık ise 50 yi geçmiyor.Genelde 40-45 arası.Toplam maliyet ise 6 ytl oldu. 5 ytl termal macun 1 ytl çift yönlü köpük bant için..ÖZellikle kasadan gelen ugultu ve titreşim sesi ayrıca gereksiz yere yüksek olan fan devrinden şikayet edenlere tavsiye ediyorum.
Speedfan ı denedim ama ya anakartı desteklemiyor ya da gostermelik bir program şöyleki deviri düşürüyorum gösterdiğine göre 1200 de çalışıyor ama dönüş hızı deli gibi bişey farketmiyor...