Şimdi Ara

Master & Slave ayarı [HDD-CDRW-DVDRW-]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
28.222
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Master/Slave Ayarı Nedir? Nasıl Yapılır?

    Bilgisayarınıza ikinci bir Cdrom/Dvdrom ya da IDE sabit disk aldınız. Anakartın hepsini bir arada tanıması için master/slave ayarlarını montaj yaparken ayarlamak zorundasınız. Dikkat etmeniz gerekenlere sırayla bir göz atalım.


     Master & Slave ayarı [HDD-CDRW-DVDRW-]


    Sabit disklerin pin ayarları genelde üst taraftaki etikette belirtilmiştir. Master ve slave ayarları için jumper pozisyonları bir çizelgeyle gösterilir. Mantık hep aynı bir cihaz master iken yanına taktığımız diğer cihaz slave olmalıdır.


     Master & Slave ayarı [HDD-CDRW-DVDRW-]




    Cdrom ya da Dvdrom' unuz arkasını çevirdiğinizde yukarıdaki resimde gördüğünüz harfleri görebilirsiniz."SL" harfleri slave "MA" harfleri ise master belirtiyor.Görüldüğü gibi resimde master harflerinin altındaki pinlere jumper yerleştirilmiş.Yani bu cihazın yanında başka bir Cdrom yada Dvdrom çalıştıracaksak onun ayarlarını slave yapmak zorundayız.

    />



    IDE kablomuzu her iki cihaza da bağladıktan sonra gelelim pin ayarlarına.Zaten hangisinin master hangisinin slave olacağını belirleyen pin ayarlarıdır.


    />



    IDE kablolarının bir tarafında kırmızı bir çizgi bulunur. Bunun anlamı ; çizginin olduğu taraf taktığınız aletin güç kablosuna bakacak demektir.


    Bulduğum bilgiler bunlar

    bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim

    acaba slaveden master e geçiş yapsak format atmamız gerekirmi xp yine açılırmı yani BIOS ayarı yapılabilirmi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atakentli -- 27 Mart 2008; 13:42:05 >







  • anlamadım daha nasıl bir cevap istiyorsunki gayet güzel bulmuşsun cevapları kullandığın ana donanımın master olur bu hdd veya cd dvd-rw ne olursa artık ikinci taktıklarınıda slave yaparak kullanırsın ve her donanımın slave/master ayarları üzerinde belirtilmiştir slave/mastere geşsek ne demek anlamadım ama yeniden format atman gerekmiyor onu söyleyebilirim
  • HDD arkasındaki siyah küçük soket (jumper) i slaveden master e takarsak

    BOOT DISK FAILURE hatası veriyor

    yani BIOS ayarı yapabilirmiyiz bu hataya


    ve yeniden format atmamız gerekirmi soket değişimi yüzünden

    onu sordum sadece
  • IDE kablosunun 3 soketi vardır. Bunlardan biri anakarta biri master aygıta (HDD veya DVD/CD) diğeri de slave aygıta (HDD veya DVD/CD) bağlanır. üçüncü bir cihaz bağlanacağı zaman ikinci bir IDE kablo kullanmak gerekir ve dolayısıyla anakartın üzerinde ikinci bir IDE slotu olması gerekir. Nitekim son 5 yılda çıkan anakartların çoğunda bu soket mevcut. Gelelim Master Slave ayarına.. Bu tamamen aygıtı IDE kablonun hangi soketine bağladığınla ilgili bişey ve bunun dışında hiçbir önemi yok. Aygıt IDE kablonun master soketine bağlıysa Jumper da master olarak ayarlanmalı. Slave'e bağlıysa Slave ayarlanmalı. Bu tamamsa geriye BIOS kontrolleri kalıyor. BIOS bağlı aygıtları (jumper ayarları doğruysa) otomatik olarak görür ve tanır. Tanımıyorsa elle tanıtılabilir.

    Peki, diyelim ki master'da HDD ve SLAVE'de de DVD var. İkinci HDD ve ikinci DVD'yi nasıl bağlayacağız?.. IDE kablonun anakart'a bağlandığı soketin hemen yanında aynı soketten 1 adet daha olmalı. Oraya ikinci IDE kablomuzu takıyoruz ve aynı ilk seferinde olduğu gibi ikincil aygıtlar için de m/s ayarlarını yapıyoruz. Gerekirse jumper'ı düzeltiyoruz. BIOS'a baktığımızda ikincil aygıtlarımız "Master 1" ve "Slave 1" olarak görünmeli.

    Bunun dışında hiçbir olayı yok. Son derece basit ve sıradan bir işlemdir master slave ayarı...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: atakentli

    HDD arkasındaki siyah küçük soket (jumper) i slaveden master e takarsak

    BOOT DISK FAILURE hatası veriyor

    yani BIOS ayarı yapabilirmiyiz bu hataya


    ve yeniden format atmamız gerekirmi soket değişimi yüzünden

    onu sordum sadece


    BIOS'un master olarak gördüğü aygıtla oynayıp onu slave hale getirirsen BIOS bu işte bir terslik olduğunu anlayacak ve uyarı verecektir doğal olarak... Çünkü bunu yaptığında dvd/cd'nin jumper ayarını da master'a getirmen gerekir. Bunu yapmadığında aynı IDE kanalı üzerinde iki slave tanır ki arada kalır. Dolayısıyla boot yapamaz ve hata verir. Aynı IDE kanalı üzerindeki aygıtların jumper ayarları ters olmalıdır. Buna rağmen hata veriyorsa HDD köleliği kendine yediremiyordur. Master yap kendisini gururundan dolayı iki IDE aygıtın jumper ayarları tersse BIOS'tan master slave durumlarını değiştirebilirsin ama jumper ayarı master olan aygıtı BIOS'ta slave gösterirsen yine sorun çıkar. Niye o kadar kurcaladın anlamadım ama kurallara uymak durumundasın




  • quote:

    Orjinalden alıntı: atakentli

    HDD arkasındaki siyah küçük soket (jumper) i slaveden master e takarsak

    BOOT DISK FAILURE hatası veriyor

    yani BIOS ayarı yapabilirmiyiz bu hataya


    ve yeniden format atmamız gerekirmi soket değişimi yüzünden

    onu sordum sadece



    evet biostan ayarlarını yapıyorsun gerçi otomatik tanımlaması gerekir ama tanımazsa elle yaparsın soket değişimi yüzünden format atman gerekmez
  • Boot optionstan hangi harddiskte sistem yüklüyse ondan açacaksın. Bazı anakartlarda easy boot vardır esc ile girilir. Oradan seçebilirsin.
  • arkadaşlar 2 hdd war.!!!!! 1. kendi hddm 80 gb sata windows onda!!!!! 2. hdd ide 2. hdd yi salave yapıyorum biostan veya jumperden windowsum cok geç acılıyor !!!!! master yaparsam acılmıyor!!!! şuan pc acılıyor ama baya bi gec acılıyor sorun nedendir ?????
  • arkadaşlar bende sata var hata veriyor taımıyor anakart neden acaba bi bilgisi olan var mı ????
  • benim bilgisayda 2 hdd vardı biri master diğeri slave master olan bozuldu attım onu her neyse şimdi slave olan a windowsu kuracam pc onu görüyo ama bu diskle kurulmasına izin vermiyo disk bomboş. slave diski nasıl master yaparım? acil yardım lütfen
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.