SIVI SOĞUTMAYA YENİ BİR ÇÖZÜM GETİRMİŞLER. NE HORTUM NE SU KABI NE DE MOTOR LA UĞRAŞIYORSUNUZ SADECE İŞLEMCİ STOK FAN GİBİ FANI MONTE EDİYORSUNUZ O KADAR BENCE SÜPER BİR ÇÖZÜM
Aslında bu yaklaşım önemli bir potansiyel teşkil ediyor ancak geliştirilmesi gerek. Daha büyük ve daha kaliteli bir yapı söz konusu olursa daha başarılı olucaktır. Bakır yapı, daha geniş bir blok ve daha büyük bir fan.
Asus P5Q Intel P45 Chipset Motherboard - İntel Pentium E2180 @ O/C: 2.67 Ghz - 1333 Mhz FSB - A-Data 1024x2 2 GB 667 Mhz Ram @ 887 Mhz 5-5-5-15 - Palit Nvidia 8600 GT GPU - Thermaltake VG7400BWS Case - Thermaltake 400 watt PSU - LG Sata DVD-RW Siyah - Samsung HD321KJ 320 GB 7200 RPM 16 MB Cache SATA 2 HDD - Samsung PATA 120 GB 7200 RPM 8 MB HDD - SMC 9452TX Gigabit Ethernet Card Realtek Chipset - 2x Sunbeam 12 CM Mavi Led Case Fan - Thermaltake 12 cm Case Fan - Akasa 12 cm Case Fan
Bütün iyi eşanjörler alüminyum yapraklı yapılır, çünkü bakırın ısıyı iletmesi iyi olsa bile ısıyı tutma gibi bir özelliği var. Yani emdiğiniz ısıyı havayla atmakta zorlanabilirsiniz. Ayrıca bir de bakırın yoğunluğu çok yüksektir. Aynı heatsink ağırlık açısından bakırda çok daha ağırdır.
Bütün iyi eşanjörler alüminyum yapraklı yapılır, çünkü bakırın ısıyı iletmesi iyi olsa bile ısıyı tutma gibi bir özelliği var. Yani emdiğiniz ısıyı havayla atmakta zorlanabilirsiniz. Ayrıca bir de bakırın yoğunluğu çok yüksektir. Aynı heatsink ağırlık açısından bakırda çok daha ağırdır.
Bana aliminyumun daha iyi ısı yaydığını kanıtlayacak kanun veya teori sunabilir misiniz? [Laf sokmak için değil,ciddi anlamda soruyorum bunu]Var mıdır ispatlanmış birşey?]
Benim bildiğim en basit kimya formülüyle bile,ısı iletimi hem ısı alırken hem ısı verirken aynıdır,kolay ısınan bir madde kolay soğur olay budur yani.Tabii ki renk farkından dolayı ışın yayılımıyla verilen ısı değişecektir ama fiziksel temas sonucu[katı - gaz teması] oluşan ısı transferinde neden aliminyum daha iyi yaysın ki ısıyı?
Bu arada, Bakırın ısı kapasitesi 24,440 (25 °C) J/(mol·K), Aliminyumun ısı kapasitesi 24,2 (25 °C) J/(mol·K),
Bakırın ısı iletkenliği 401 W/(m·K) Aliminyumun ısı iletkenliği 237 W/(m·K)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DiabloXT -- 24 Mart 2008; 14:45:08 >
Kesinlikle geliştirilmesi lazım bu ürünün,benim herşeyden farklı olarak tasarladıgım su soğutma sistemine benziyor,burdaki şemadan bir kaç fikir alabilirim.Bizde bu doğrultuda daha iyi soğutan hortumsuz box şeklinde bir su soğutma sistemi yapamazmıyız.
Daha çabuk soğur demek değil arkadaşım. Alüminyum yapraklarının tercih edilme sebebi ağırlıktır öncelikle. Isıyı dağıtma derken havadan bahsediyorum. Bakırdan ısı dağıtmak zordur derken havayla kastediyorum (konveksiyondan bahsediyorum, kondüksiyondan değil), yani alüminyumdan çok çok daha iyi değildir. Çünkü havayla soğutma zaten verimli değildir.
Gerçekte alüminyumdan daha iyidir tabii, ama aradaki ağırlık farkını hesaba katarsanız bakır kullanmak pek mantıklı gelmiyor. Yani o ağırlığa katlanacak kadar yüksek sonuç alamazsınız. Ayrıca eşanjörler derken ben mühendis olduğum için genelde soğutma tünellerinde kullandığımız eşanjörlerden bahsediyorum. Onlar zaten kocaman oluyor ve ağır oluyor, bir de alüminyum değil de bakır kullansak nasıl olur kim bilir?
Kanıt isterseniz, bazı model heatsinklerin hem bakır hem de alüminyum yapraklı modellerine bir bakın:
Hocam elbette ki ağırlık konusunda bakırın büyük problemi var,ama amaç gerçekten performans olduğunda,bakır'ın yerine aliminyum'u seçmek için bir sebep var mıdır? Yok...