Şimdi Ara

AMD'nin Hybrid Crossfire teknolojisi 790GX ile genişlerken Nvidia'da Hybrid SLI için erteleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
3.429
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Grafik endüstrisinde rekabetin yeni adı Hybrid çözümler. Hem AMD-ATi hemde Nvidia bir yandan liderlik koltuğuna oturabilmek adına yeni nesil, yüksek performanslı grafik işlemciler üzerinde çalışırken öte yandan farklı beklenti ve ihtiyaçları karşılayabilecek özel çözümlere yönelik hazırlıklarına da devam ediyorlar. Her iki firmanın üzerinde durduğu ve yol haritalarının oluşmasında önemli rol üstlenen hybrid teknolojisinin detaylarını daha önce sizler ile paylaşmış ayrıca merak ettiğiniz soruları video incelememizde yanıtlamaya çalışmıştık. Temel prensip ve kullanım şekli açısından ciddi benzerlikler taşıyan AMD-ATi'nin Hybrid Crossfire ve Nvidia'nın Hybrid SLI teknolojilerine yönelik olarak gün yüzüne çıkan bazı yeni gelişmeler var. Biz de bu yazımızda melez grafik kartı kullanımının geldiği son noktayı ve yeni gelişmeleri birlikte değerlendireceğiz.

    AMD-ATi'nin 5 Mart itibariyle kullanıma sunduğu dahili grafik işlemcili yeni yonga seti 780G ses getirmeyi ve dikkat çekmeyi başardı. Firmanın ATi'yi satın alması ile ortaya çıkan sinerjinin en başarılı örneklerinden biri olarak değerlendirilen yeni çipset yerini aldığı 690G'nin başarısını da devan ettirecek gibi gözüküyor. 780G yonga setinin üzerinde Radeon HD 3200 kod adlı, DirectX 10 desteği sunan ayrıca sahip olduğu Unified Video Decoder teknolojisi sayesinden yüksek tanımlı videolara yönelik olarak donanımsal hızlandırma sağlayan gelişmiş bir grafik işlemci yer alıyor. Ayrıca bazı anakart üreticilerinin dahili grafik işlemcisinin saat hızına yönelik olarak hız aşırtma alternatifi sunması da 780G yonga setinin başarımını arttıran bir diğer önemli nokta.

    Tabi AMD'nin 780G yonga setinin en dikkat çekici özelliklerinden biri haberimizin de odak noktasını oluşturan Hybrid Graphics veya yaygın anlamda bilinen adı ile Hybrid Crossfire teknolojisi. AMD bu teknoloji sayesinde 780G yonga setini kullanan kullanıcılara yeni bir opsiyon daha sunuyor. 780G çipsetinin üzerinde yer alan HD 3200 entegre grafik işlemcisi takılacak HD 2400 veya HD 3400 serisi herhangi bir harici ekran kartı ile paralel çalışarak 1,5 kata yakın performans artışı sunmayı hedefliyor. Yani bu noktada kullanıcılar günlük kullanım alışkanlıkları veya çalıştıkları uygulama gereksinimleri doğrultusunda daha az güç tüketen IGP'li bir sistem veya harici ekran kartı ile desteklenen ve daha yüksek 3D performansı sunan konfigürasyona sahip olabiliyorlar.

    Kullanımına başlanan yeni güney köprüsü SB700'ün sağladığı genişleme olanakları ve HDMI ile DisplayPort gibi yeni nesil yüksek tanımlı veri arayüzlerinin 780G çipseti ile birlikte kullanılabilir olması da AMD'nin elini güçlendiren önemli detaylar arasında yer alıyor. Bu arada henüz örnekleri yaygın anlamda piyasada yer almasa bile 780G'nin daha ekonomik alt varyasyonu olarak 780V çipsetinin hazırlandığı ve başta MSI olmak üzere bazı anakart üreticileri tarafından kullanıldığını da biliyoruz. 780V yonga setini 780G'den ayıran en temel nokta ise sahip olduğu HD 3100 kod adlı dahili grafik işlemcisinin 780G'de yer alan HD 3200'de farklı olarak UVD yani yüksek tanımlı videolara yönelik olarak donanımsal hızlandırma özelliğine sahip olmaması gösterilebilir.

    Peki AMD'nin Hybrid Crossfire teknolojisi için yeni hedefi nedir? Firma önümüzdeki günlerde RS780D kod adına sahip olan 790GX yonga setini duyurmaya hazırlanıyor. Yeni çipseti 780G ve 780V'den ayıran temel detay olarak Crossfire X teknolojisinin desteklenmesi olarak gösterilebilir. Bilindiği üzere dahili grafik işlemcisi olmayan çipset arenasında AMD'nin 770, 790X ve 790FX olmak üzere üç farklı temsilcisi bulunuyor. Gelen bilgilere göre 790GX yonga seti, 790X çipsetinin dahili grafik işlemcili ve Hybrid Crossfire teknolojisini destekleyen özel bir varyasyonu. 790GX üzerinde Radeon HD 3300 kod adı verilen dahili grafik işlemcisinin yer alması beklenirken bu IGP'nin 780G'de yer alan HD 3200'den daha yüksek saat hızları ile ayrılması bekleniyor.

    Belirttiğimiz gibi AMD'nin 790GX yonga seti sahip olduğu dahili grafik işlemcisinin yanı sıra Crossfire X teknolojisini de destekleyecek. Çoklu ekran kartı kullanımına yönelik olarak 790GX yonga setli anakartlar üzerinde çift PCIe X16 slotu yer alacak ve Crossfire kurulumunda slotlar x8+x8 konfigürasyonunda çalışacaklar. Bu noktada akıllara gelen asıl soru ise Crossfire X + Hybrid Crossfire teknolojilerinin paralel çalışmasına yönelik oluyor. Henüz AMD cephesinden çok somut bilgiler geliyor olmasa da konuşulanlar gerekli sürücülerin hazırlanmasına bağlı olarak karma kullanımın mümkün olabileceğini işaret ediyor. Tabi firmanın bu konuda nasıl bir iş planı yaptığını da zamanla göreceğiz.

    Anakart üreticilerinin 790GX yonga setine yönelik çalışmaları da devam ediyor. 4-9 Mart tarihleri arasında Hannover, Almanya'da gerçekleştirilen Cebit 2008 fuarında anakakart dünyasının önde gelen isimlerinden biri olan ve adı adeta hız aşırtma ile özdeşleşen DFI, 790GX çipsetini kullanan yeni modeli Lanparty DK 790GX-M2R'yi katılımcıların beğenisine sundu. DFI'ın LanParty DK serisi dahilinde hazırladığı yeni anakart katı kapasitörleri ve Bakır tabnanlı pasif soğutması ile dikkat çekiyor. Zengin hız aşırtma özellikleri ile donatılan anakart yeni nesil Phenom işlemcilere destek verirken 1066MHz'e kadar DDR2 bellek kullanımına da olanak tanıyor. Dahili grafik işlemcisinin yanı sıra çift PCIe X16 slotu bulunan anakart 5 fazlı dijital PWM tasarımına ve iddialı pek çok özelliğe sahip.

    Nvidia cephesine döndüğümüzde ise işlerin en azından şu an için beklenildiği gibi gitmediğini söyleyebilmek mümkün. Zira gelen yeni haberlere göre Nvidia, Hybrid SLI teknolojisni ileri bir tarihe ertelenmiş durumda. Firmanın zaten Hybrid SLI teknolojisine yönelik olarak kullanım modları arasında geçişlerin sistemi yeniden başlatma gereksinimi doğurması başta olmak üzere Hybrid SLI modunda DVI konnektörlerinin kullanımına dönük bazı sorunlardan dolayı sıkıntı yaşadığı bir süredir söyleniyordu. Temel olarak GeForce Boost ve HybridPower teknolojilerini baz alan Hybrid SLI teknolojisinin özellikle sürücü iyileştirmeleri için ertelendiği belirtilirken Hybrid SLI örneklerinin Nisan ayı içerisinde hazır olması, duyurunun ise Mayıs ayında gerçekleşmesi kuvvetle muhtemel gibi görünüyor.

    Tabi firmanın Hybrid SLI teknolojisine yataklık edece yeni yonga setleri üzerindeki çalışmalarına da ara vermeden devam ediyor. Bu konuda firmanın en önemli hamlelerinden biri önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Zira Nvidia kısa süre içerisinde AMD platformu için hazırladığı yeni ve iddialı çipseti nForce 780a SLI'ı kullanıma sunacak. Yeni yonga setinin en önemli özelliği olarak Nvidia'nın yüksek performans segmentinde yer alan dahili grafik işlemcili ilk çözümü olması gösterilmekte. AMD'nin soket AM2+ formundaki yeni nesil Phenom işlemcileri için hazırlanan nForce 780a, DirectX 10 destekli entegre grafik işlemcisinin yanı sıra Triple SLI teknolojisine de sahip olacak ve görünen o ki AMD'nin 790GX modeli ile sıkı bir rekabete girişecek.

    Son olarak entegre grafik işlemcili yonga setlerini ilerleyen günlerde bekleyen gelişmelere değinmekte yarar var. Hem AMD-ATi hemde Nvidia cephesi hybrid grafik kullanımının son derece önemli olduğunu farklı platformlarda zaman zaman dile getiriyorlar. Fakat biliyoruz ki hem AMD hemde Intel gelecek yılın ikinci yarısı itibariyle entegre grafik işlemcili yeni işlemci tasarımlarını devreye sokmaya başlayacaklar. Intel, Nehalem ile birlikte AMD ise Fusion ile dahili grafik işlemciye sahip olan işlemcilerini 2010 yılı içerisinde yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bu noktada AMD-ATi kısmen biraz daha rahat zira Fusion teknolojisi ile birlikte CPU+GPU kavramının bir bacağını zaten onlar oluşturuyor. Asıl sorulması gereken soru ise hem Intel hemde AMD'ye çipset hazırlayan Nvidia'nın nasıl bir tavır takınacağı.

    Nvidia VIA'yı satın alıp işlemci üretimine giriş yapacak mı?, SLI sorunu QPI sorununa dönüşecek mi? Fusion ve Nehalem karşısında Nvidia yalnız mı kalacak?, Entegre grafik işlemcili yonga setleri için istikamet hatıra defterleri mi?... Donanım dünyasının gündemini bir süredir meşgul eden kimisi spekülasyon bazında pek çok soruya hafta içi yayınlayacağımız yeni bir yazı ile birlikte yanıt vermeye çalışacağız.








  • quote:

    Orjinalden alıntı: fx57

    Fakat biliyoruz ki hem AMD hemde Intel gelecek yılın ikinci yarısı itibariyle entegre grafik işlemcili yeni işlemci tasarımlarını devreye sokmaya başlayacaklar. Intel, Nehalem ile birlikte AMD ise Fusion ile dahili grafik işlemciye sahip olan işlemcilerini 2010 yılı içerisinde yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bu nooktada AMD-ATi kısmen biraz daha rahat zira Fusion teknolojisi ile birlikte CPU+GPU kavramının bir bacağını zaten onlar oluşturuyor.


    Bu tür bir işlemci yarışında bence AMD yarışa 1-0 önde başlar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NorthShield -- 23 Mart 2008; 12:41:00 >
  • o zaman 790fx yerine 790gx almak daha mantıklı olur
  • nvidia VIA yı alsında rekabet iyice artsın biz kullanıcılarda kazansın.bu melez grafik çözümü çok güzel oldu 3870 gibi üst düzey kartlardada uyuymluluk gösterirse özellikle masa üstünde güç kazancımız artacak.3400 2400 serisi kartlara takılıp kalacaklarını sanmıyorum sadece su an için bir pazarlama stratejisi oldugunu düşünüyorum.
    eski onbordlar asla orta ve üst düzey kullanıcıların tercihi olmazken artık bununda önüne geçildi ve performans açısından cok önemli bir adım atıldı hepimize hayırlı olsun.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: fx57

    Nvidia cephesine döndüğümüzde ise işlerin en azından şu an için beklenildiği gibi gitmediğini söyleyebilmek mümkün. Zira gelen yeni haberlere göre Nvidia, Hybrid SLI teknolojisni ileri bir tarihe ertelenmiş durumda. Firmanın zaten Hybrid SLI teknolojisine yönelik olarak kullanım modları arasında geçişlerin sistemi yeniden başlatma gereksinimi doğurması başta olmak üzere Hybrid SLI modunda DVI konnektörlerinin kullanımına dönük bazı sorunlardan dolayı sıkıntı yaşadığı bir süredir söyleniyordu. Temel olarak GeForce Boost ve HybridPower teknolojilerini baz alan Hybrid SLI teknolojisinin özellikle sürücü iyileştirmeleri için ertelendiği belirtilirken Hybrid SLI örneklerinin Nisan ayı içerisinde hazır olması, duyurunun ise Mayıs ayında gerçekleşmesi kuvvetle muhtemel gibi görünüyor.



    AMD-ATİ nin teknoloji olarak nvidiadan daha iyi oldugunu söyleyip duruyoz buna kanıt isteyen bazı arkadaslar var okuyun yukarıyı defalarca yada anlayana kadar... Hızlı ekran kartı üretmek ayrı teknoloji üretmek ayrı AMD-ATİ teknolojik çözüm üretiyo... ha hybirdCrosfire yi kim kullanır kime lasım olur bilinmez ama CPU ve VGA dünyası AMD-ATİ nin ittirmeleri ve agresif fiyat politikaları sayesinde ilerliyo bu firma olmasa hala fx5200 lerde geziyoduk...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NorthShield -- 23 Mart 2008; 13:53:22 >




  • Bence AMD sonradan gelip piyasada görülmemiş CPU'lar sunucaktir.
    quote:

    Orjinalden alıntı: NorthShield
    Bu tür bir işlemci yarışında bence AMD yarışa 1-0 önde başlar...
  • nvidea zaten slı da da başarısız atı ye göre teknoloji kullanımında ve çeşitliliğinde bencede atı bir numara ama
  • ASUS M3N-HD/HDMI... HYBRID SLI
    nVIDIA nForce 750a SLI GF 8300 - Bustakt 5200MHz - DDR2-SDRAM 1066Mhz (PC2-8500) - 7.1 Audio - VGA - HDMI - 4x SATA - Gbit LAN - Sockel AM2+ - PCI Express 2.0


    AMD'nin Hybrid Crossfire teknolojisi 790GX ile genişlerken Nvidia'da Hybrid SLI için erteleme


    AMD'nin Hybrid Crossfire teknolojisi 790GX ile genişlerken Nvidia'da Hybrid SLI için erteleme




  • HD-DVD ve SLI aynı kaderi paylaşacak gibi. Tabi bunun için AMD-ATI nin yapması gereken bir şey daha var. Oyun geliştiricilere hızla kendi çözümlerinden oluşan geliştirme platformları sağlamalı.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: resler

    HD-DVD ve SLI aynı kaderi paylaşacak gibi. Tabi bunun için AMD-ATI nin yapması gereken bir şey daha var. Oyun geliştiricilere hızla kendi çözümlerinden oluşan geliştirme platformları sağlamalı.

    1+
    Senin görüşlerine kotılıyorum
  • quote:

    Orjinalden alıntı: resler

    HD-DVD ve SLI aynı kaderi paylaşacak gibi. Tabi bunun için AMD-ATI nin yapması gereken bir şey daha var. Oyun geliştiricilere hızla kendi çözümlerinden oluşan geliştirme platformları sağlamalı.


    Ve oyun geliştiricilerini bu yönde teşvik etmeli...
  • AMD NIN TEKNOLOJİ OLARAK ÖNDE OLDUĞU AŞIKAR AMA OYUN GELİŞTİRİCİLERİNE VERDİĞİ DESTEKLE NVIDIA BİR SÜRE DAHA YERİNİ KORUYACAK GİBİ NVIDIA FANLARI ŞİMDİ BUNUDA KABUL ETMEZLER HYBRID NE İŞE YARAYACAK CROSSFİRE YAPCAĞIMA SLI YAPARAK DAHA İYİ PERFORMANS ALIRIM DEMEYE BAŞLARLAR
  • quote:

    Orjinalden alıntı: DraGonS


    quote:

    Orjinalden alıntı: resler

    HD-DVD ve SLI aynı kaderi paylaşacak gibi. Tabi bunun için AMD-ATI nin yapması gereken bir şey daha var. Oyun geliştiricilere hızla kendi çözümlerinden oluşan geliştirme platformları sağlamalı.


    Ve oyun geliştiricilerini bu yönde teşvik etmeli...


    SLI nin kaderi birazda nvidianin elinde intele SLI icin kullanim hakki vermedigi surece SLI icin gelecek pek parlak gozukmuyor.Ama intele SLI icin kullanim hakki verirse isler degisebilir.Cunku bu gidisle intel SLI teknolojisininden vazgecebilir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ramazanyurt

    o zaman 790fx yerine 790gx almak daha mantıklı olur


    790FX en üst onun bir altı 790X yerine alınabilir
  • hybrid crossfirex uyumlu anakart hangi ekran kartlarını destekler cevabını ...?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.