Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorilerim | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri | Reklam ver
Cevap: TURBOŞARJLI ARAÇLARI DOĞRU KULLANMANIN YOLLARI

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Motorlu Araçlar Dünyası] >> Otomobil Genel >> Otomobil ve Otomotiv Dünyası Genel >> Cevap: TURBOŞARJLI ARAÇLARI DOĞRU KULLANMANIN YOLLARI Sayfa: <<   < önceki  6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15   sonraki >   >>
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
mavitimsah

16 Ocak 2009, 15:23:14  
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

Sayın O.B.K. emeğinizden ve vakit ayırdığınızdan dolayı çok teşekkür ederim
17 senedir İstanbul trafiğinde araba kullanıyorum.
ne zamanki 2005 laguna II dci nin 80 000 km'de turbosunu yaktım o zaman araştırmaya başladım
ve turbo dizelli kullanmanın farklı ve itina isteyen bir şey olduğunu o zaman anladım
Yazılarınızı baştan sona okuyunca kafamdaki tüm soruların cevabını buldum
tekrar teşekkür eder ve müsadenizle bir iki soru sormak isterim
1- 90 000 km bakımında tamirci arkadaş mazot deposuna motor yağından yaklaşık 300 - 500 cc kadar döktü
ve bunu 4-5 depo mazotta bir yapmamı tavsiye etti zararı veya faydası hakkında görüşleriniz nelerdir?
2- yazılarınızda görmüştüm ama yinede sormadan edemeyeceğim özellikle son yıllarda Türk süper buluşu diye reklamı yapılan bor katkılı motor katkısı bor power’ın turbo dizel araçta motor ve turbo üzerindeki etkisi hakındaki düşünce ve yorumlarınızı bilmek isterim
Uzun oldu başınızı ağrıttım kusuruma bakmayın
Zamanınız bereketli, işlerinizin hayırlı, ömrünüz sağlıklı olması dileği ile

O.B.K

17 Ocak 2009, 1:59:25  

quote:

Orjinalden alıntı: mavitimsah

Sayın O.B.K. emeğinizden ve vakit ayırdığınızdan dolayı çok teşekkür ederim
17 senedir İstanbul trafiğinde araba kullanıyorum.
ne zamanki 2005 laguna II dci nin 80 000 km'de turbosunu yaktım o zaman araştırmaya başladım
ve turbo dizelli kullanmanın farklı ve itina isteyen bir şey olduğunu o zaman anladım
Yazılarınızı baştan sona okuyunca kafamdaki tüm soruların cevabını buldum
tekrar teşekkür eder ve müsadenizle bir iki soru sormak isterim
1- 90 000 km bakımında tamirci arkadaş mazot deposuna motor yağından yaklaşık 300 - 500 cc kadar döktü
ve bunu 4-5 depo mazotta bir yapmamı tavsiye etti zararı veya faydası hakkında görüşleriniz nelerdir?
2- yazılarınızda görmüştüm ama yinede sormadan edemeyeceğim özellikle son yıllarda Türk süper buluşu diye reklamı yapılan bor katkılı motor katkısı bor power’ın turbo dizel araçta motor ve turbo üzerindeki etkisi hakındaki düşünce ve yorumlarınızı bilmek isterim
Uzun oldu başınızı ağrıttım kusuruma bakmayın
Zamanınız bereketli, işlerinizin hayırlı, ömrünüz sağlıklı olması dileği ile

Öncelikle samimâne dilekleriniz için teşekkür ederim.

Birinci sorunuzda belirttiğiniz durum maalesef birçok kez karşılaşılan bir durum. Kırsal motorin bile tavsiye edilmeyen, eurodizel harici yakıt kullanılmaması gereken motorları 10 numara yağ yakan kamyonlarla aynı mantıkla ele almak olsa olsa cahil işidir.

Dizel motor çalışma prensibi itibariyle ne koysanız yakar. Yağ da koysanız motorunuz bu yağı yakacaktır. Ancak burada asıl sorun yağın yanma odasında yakılması değil, eurodizele göre ayarlanmış, yakıtı neredeyse atomize ederek püskürten çok yüksek barlarda basınç altında çalışan enjektörlerin tıkanması ihtimalidir. Ayrıca soğuk havalarda mazottan daha erken donan, katılaşan yağ filtrenizi de tıkayabilir. Kesinlikle yakıta yağ eklenmesini tavsiye etmiyorum. Sonra enjektör masrafınızı ustanızdan tazmin etmek zorunda kalabilirsiniz...

İkinci sorunuzda da sürtünmeyi azaltıcı yağ katkılarını sormuşsunuz. Turbo motorda yağlama en önemli husustur.

Kaliteli bir yağ, üretim aşamasında zaten 10'a yakın katkı ile zenginleştirilmektedir. Bunlara deterjanlar, pas önleyiciler, aşınma azaltıcılar, antifriz vs. örnek verilebilir. Yani, kullanmakta olduğumuz yağın içerisinde bir bakıma yağ katkıları zaten fazlasıyla vardır. Öyle ise ne olduğunu bilmediğimiz katkılara neden para ödeyelim? Üstelik motora bırakın yararlı olmayı, zarar verme ihtimalleri varken... Bu zarar iki türlü olabilir: Birincisi zaten yağın içerisinde olan bir maddeyi içeren katkı ekliyor ve bu maddenin oranını aşırı derecede arttırıyorsunuzdur, ikincisi de yağın içinde hiç olmayan bir maddeyi ekliyorsunuzdur, bunun da sonuçları iyi olmayabilir. İsterseniz piyasadaki yağ katkılarının içinde genel olarak en çok bulabileceğiniz iki maddeyi inceleyelim:

Teflon: Kimi yağ katkıları başlangıçta işe yarıyor gibi görünse de, Teflon gibi partiküller içeren katkılar zamanla yağ filtresini tıkayabilirler. Yağ filtresinin tıkandığını gösteren bir uyarı ışığı da olmadığına göre... PTFE'yi keşfederek Teflon'un patentini elinde bulunduran DuPont şirketi bile "Teflon içten yanmalı motorlarda yağ katkısı olarak kullanılmaya uygun değildir" açıklamasını yapmıştır.

Çinko:
Diğer bir çeşit yağ katkısı ise çinko içerenlerdir. Çinko genelde tüm motor yağlarında motordaki aşınmaya karşı koruyucu madde olarak bulunmakta ve motorda metal-metale temas eden yüzeylerde koruma görevi görmektedir. Normalde sık karşılaşılmayacak bir durum olan metal-metale sürtünme anında koruyucu görev görmesi için bilinen tüm markaların yağları zaten çinko içermektedir. O halde neden daha fazlasını ekleyelim? Motor yağına eklenen daha fazla çinko daha iyi koruma sağlamayacak, sadece metal-metale temas aşırı derecede fazlaysa korumanın süresini uzatacaktır. Yağınıza daha fazla çinko içerikli yağ katkısı eklemek silindir valflerinde kalıntı oluşturmaktan ve bujilerinizde ateşleme sorununa sebep vermekten başka bir işe yaramayacaktır, inanın.

Zaten motor yağı üreticileri de her ne amaçla kullanılırsa kullanılsın, her ne içerikte olursa olsun, katkı maddelerini önermiyorlar.

Ayrıca bu denli üstün teknoloji ile üretim yaptıklarını iddia eden katkı üreticileri her nedense aracın yağı hangi viskozitede olursa olsun aynı katkıyı uyguluyorlar. Bu da tabi ki yağınızın viskozitesini bozacaktır. Turboşarjlı bir araçta ise viskozite ve yağın film kalınlığı herşeydir. Turbo olsun, atmosferik olsun, dizel olsun, benzinli olsun, kamyon olsun, otomobil olsun tamamına aynı katkıyı kullanacaksınız ve bunun motor ömrünü uzattığını, o tip motorlar için üretilen yağdan daha iyi koruma sağladığını iddia edeceksiniz...

Karar sizin...

Kolay gelsin...

Satılık Actron OBDII Arıza Tespit Cihazı
yuci

17 Ocak 2009, 20:35:19  

yukarıdaki açıklayıcı mesajınız için teşekkürler O.B.K.
bilhassa 2.maddeyi bende merak ediyordum

Akaryakıt Fiyatlarıyla İlgili Yorumlar Burada (Otomobil Genel Üst Konu)
rahmiincesu

18 Ocak 2009, 2:15:51  

2002 model sıralı gaz sistemi takılı passatıma yağ eksiltiyor diye katkı malzemesi koydum. Güya o kadar harika imiş ki bu sıvılar, motorun sesi bilem değişiyormuş!.Doğru bir şeyler değişiyor. Kesemizi ters yüz değiştiriyor! Bir müddet sonra şehirler arası seyehat etmem gerekti.Yaklaşık 150 km sonra yağ lambası yandı. Hemen kenara çek ve servis çağır der gibi bir ikaz yazısı belirdi.Bir çekici çağrıldı geri şehrimize Ankara'ya dönüldü. Yağ pompası arızası tesbiti ile değişim yapıldı,yeni yağlar konuldu filtreler değişti.Kısa mesafe şehir içi epey kullanıldı.Bir problem olmadı.Sonra tekrar şehirler arası yolculuk icab etti.Aracımıza tam bir güvenle yola çıktık.Epey bir mesafe (500km) yapıldı.O da ne? Yine o asab bozucu ikaz sesi ve ekranda kırmızı yağdanlık resmi.. Kontak kapat bir müddet bekle sonra çalıştır devam et şeklinde bir ilçe merkezine varış.Ustaya direkt kalteri sökmesini ve yağ pompasını kontrol etmesini istedim.Söküm yapıldı.Yağ pompasının süzgecinde sertleşmiş bir avuç tortu temizlendi,toplandı.Sıra hesaba geldi.Usta bizi hacı ağa zannetti galiba!.Bir rakkam istedi dudak uçuklatan cinsinden... Neyse kavga gürültü istediği rakamın 1/3 ne razı edebildik.Şehrimize doğru yola koyulduk.Az bir mesafe kala yine kırmızı yağdanlık resmı.. Kontak kapa dinlendir tekrar devam et. Son km lerde yağ lambası yanarak attık kendimizi. Özel servise çekip kontrolde yağ pompası arızası tesbiti ile değişimi ve yeni filtreler yeni yağlar.Bir müddet problemsiz şehir içi kullanıldı. Daha sonra eksozdan mavi bir duman çıkıyor sizden önce yola koyuluyor! Pompa arızasında yeteri kadar basınçlı yağ pompalanamadığı için turbo mili aşınması,turbo değişimi masraflar masraflar...Siz siz olun sakın ha! ne idüğü belli olmayan sıvıları motorunuza koymayınız. kolay gelsin.

murti82

18 Ocak 2009, 2:42:56  

Konuyu baştan sona okudum, O.B.K. ya teşekkürler, ALLAH (cc) razı olsun.
Herkes devirden turbodan, hatta arızalarından bahsetmiş. Benimde dizel motorlar hakkında bir sorum olacak. Şu ki, çoğu kimse bu dizel motorların yatmayı, yani çalışmadan uzun süre beklemeyi sevmediğini söylüyor.
1-Dizel bir araç uzun süre çalıştırılmadan beklerse ne gibi sorunlar çıkarır,
2-bu uzun süre ne kadar zamandan başlar (hafta, ay, yıl)
3-ve de zaruri olarak aracımız böyle bir beklemeye maruz kalacaksa ne gibi önlemler alabiliriz.

En son Rahmi Bey'in yazısını okudum, gerçekten çok üzücü bir durum. Sizin, heralde o pis katkı maddesi motordan atılana kadar, 100km(abartı ) de bir motor yağı değiştirmeniz gerekecek. Yağ katkılarına hayır diyorum ben de.

mprivateturun

18 Ocak 2009, 5:04:56  

quote:

Orjinalden alıntı: rahmiincesu

2002 model sıralı gaz sistemi takılı passatıma yağ eksiltiyor diye katkı malzemesi koydum. Güya o kadar harika imiş ki bu sıvılar, motorun sesi bilem değişiyormuş!.Doğru bir şeyler değişiyor. Kesemizi ters yüz değiştiriyor! Bir müddet sonra şehirler arası seyehat etmem gerekti.Yaklaşık 150 km sonra yağ lambası yandı. Hemen kenara çek ve servis çağır der gibi bir ikaz yazısı belirdi.Bir çekici çağrıldı geri şehrimize Ankara'ya dönüldü. Yağ pompası arızası tesbiti ile değişim yapıldı,yeni yağlar konuldu filtreler değişti.Kısa mesafe şehir içi epey kullanıldı.Bir problem olmadı.Sonra tekrar şehirler arası yolculuk icab etti.Aracımıza tam bir güvenle yola çıktık.Epey bir mesafe (500km) yapıldı.O da ne? Yine o asab bozucu ikaz sesi ve ekranda kırmızı yağdanlık resmi.. Kontak kapat bir müddet bekle sonra çalıştır devam et şeklinde bir ilçe merkezine varış.Ustaya direkt kalteri sökmesini ve yağ pompasını kontrol etmesini istedim.Söküm yapıldı.Yağ pompasının süzgecinde sertleşmiş bir avuç tortu temizlendi,toplandı.Sıra hesaba geldi.Usta bizi hacı ağa zannetti galiba!.Bir rakkam istedi dudak uçuklatan cinsinden... Neyse kavga gürültü istediği rakamın 1/3 ne razı edebildik.Şehrimize doğru yola koyulduk.Az bir mesafe kala yine kırmızı yağdanlık resmı.. Kontak kapa dinlendir tekrar devam et. Son km lerde yağ lambası yanarak attık kendimizi. Özel servise çekip kontrolde yağ pompası arızası tesbiti ile değişimi ve yeni filtreler yeni yağlar.Bir müddet problemsiz şehir içi kullanıldı. Daha sonra eksozdan mavi bir duman çıkıyor sizden önce yola koyuluyor! Pompa arızasında yeteri kadar basınçlı yağ pompalanamadığı için turbo mili aşınması,turbo değişimi masraflar masraflar...Siz siz olun sakın ha! ne idüğü belli olmayan sıvıları motorunuza koymayınız. kolay gelsin.

Valla turboyla pompayla iyi kurtarmıssın hocam. İyiki yatak sardırmamıssın arabaya.

Hayat 3.5 la 4 arasındadır. Ya 3.5 atarsın ya 4-4 lük yaşarsın.
mavitimsah

19 Ocak 2009, 10:34:54  

Sayın O.B.K. vakit ayırıp sorularımıza cevap verdiğiniz için tekrardan teşekkür ederim
sizin de söylediğiniz gibi türkiyede araç sahiplerini ve ustaların bilinçlenmesi biraz zaman alacak
ama at avrat silah demişler arabanın at olduğunu anlamamız
ustalarında kul hakkını anlaması inşallah yakın zamanda olurda bizde görürüz.
sıkıntımız olunca rahatsız edip başınınızı ağrıtıyoruz hakkınızı helal edin
Cenabı Allah razı olsun

XYAPİSKANX

19 Ocak 2009, 14:00:49  

EYW. PAYLASIM İÇİN SAOL..

lastchaos

27 Ocak 2009, 17:02:34  

teşekkürler..gerçekten güzel bir paylaşım olmuş.

bullquard
Uzaklaştırılmış
¥ gün kaldı.

27 Ocak 2009, 17:23:58  

turbosarjlı araçların motoru atmosferiklere göre dahamı farklı çalışıyor acaba

sanki v6 ya binmişim gibi hissediyorum kendi aracımı kullanırken

yoksa plasebo etkisimi
Altay Han

27 Ocak 2009, 17:30:25  

Sayın OBK,

Aracım 2004 dizel fiesta, 105000 km de. araçta turbo devreye girdiği zaman kuvvetli bir üfleme sesi geliyordu, sanki turbo ile beraber fön makinasınıda çalıştırıyor gibiydi. hava sensörüne bağlı turboya giren hortumu kontrol edince tam turbo giriş kısmında yırtılma gördük ve değiştirildi. usta arabayı teste çıktı ses kesilmişti. bir süredir hissetiğim performans düşüklüğünü ustada fark etti. önceden turbo tam devreye girdiğinde 2000-2200 devirde aracın öne atıldığını hissediliyordu, deyim yerinde ise sırtını koltuğa yapıştırıyordu- biraz abartı bir ifade olsada -

fakat şu anda araç 2000 devri geçtikten sonra sadece normal hızlanıyor, ani bir ivmelenme ataklık söz konusu değil. benim usta turbo tamirini yapan bir arkadaşını çağırdı, kontrolde turbodan çıkıp motora giden hortumun araç devirlendiği zaman iyice şişmesi gerektiğini fakat turbonun yeterli hava basmaması sebebi ile bunun gerçekleşmediğini söyledi. turboyu açıp bakarız revizyona girmesi gerekirse yapacaklarını konuştuk. pervanelerini yanmış veya kurum bağlamış olabileceğini bununda ancak açınca belli olacağını, içindeki pervanelerini gerekirse değiştirebileceklerini söyledi.

şu an için araç her ne kadar ani ivmelenme yapmasada hızlanmasından ve çekişinden şikayetim yok. hala bastığım zaman gidiyor. 4 yetişkin ve babayiğit araçta olduğu halde yokuşlarda zorlanmıyor araç. turbo arızalı ise bir süre daha idare eder gibi görünüyor galiba.

sormak istediğim turboyu tamir ettirmek güvenli bir işlemmidir. tamir sonucunda uzun süre kullanma imkanı varmıdır. ayrıca pm attım tavsiyelerini bekliyorum. saygılar.

42has42

30 Ocak 2009, 7:16:41  

quote:

Orjinalden alıntı: O.B.K

Herkese merhabalar.

MErhabalar Cok Gerekli Bir Konuydu Anlatımın İçin Tesekkürler..

Size Sorum Dci ,TDci, Tdi Arasında Ki farklar Nelerdir?
Cok Sacma Bilgiler Duyorum KullakTan dolma En Dogru Bilgiye Burada ulasabileceğimi Düşündüm ... Şimdiden Tesekkürler...

Saygılarımla.

5800 Xpress Music
Dokun,Oynat,Paylaş
Nokia 8800 Carbon Arte
Bazıları Başarıyı Hayal Eder Bazıları Kendini Basarıya Hazırlar..
2009 Faz II Megane II Expression 1.5 dCİ Sedan
Özel Tüketim V. Mağduru...
19can84

30 Ocak 2009, 16:55:55  

quote:

Orjinalden alıntı: Altay Han

Sayın OBK,

turboyu açıp bakarız revizyona girmesi gerekirse yapacaklarını konuştuk. pervanelerini yanmış veya KURUM bağlamış

turbonun kurum bağlamış olma ihtimali etresan.
Sline

30 Ocak 2009, 19:12:27  

bılgıler için tesekkurler cok ugraşmıssınız

saxas

3 Şubat 2009, 15:21:16  

çok saol çok yararlı bilgiler olmuş.Emeğine sağlık
Bendede benzinli Fiat LİNEA T-jet 120 hp araba var nasıl kullanıcam nelere dikkat etmeliyim bu konuda bilgi verebilirmisiniz?
1-vites değiştirme aralıkları ne olmalı.
2-bende aracı durdurmadan önce 30 sn beklemelimiyim.
3-blow off taktırmalımıyım.
aklıma gelenler bunlar başka nelere dikkat etmeliyim?

T-JET Emotion - Lal Kırmızı (Esp+Cruise)
mprivateturun

3 Şubat 2009, 19:53:37  

quote:

Orjinalden alıntı: 19can84

quote:

Sayın OBK,

turboyu açıp bakarız revizyona girmesi gerekirse yapacaklarını konuştuk. pervanelerini yanmış veya KURUM bağlamış

turbonun kurum bağlamış olma ihtimali etresan.

Turbo gucunu egzost gazından aldıgı icin yanmamıs yakıtın egzostdan atılırken turbo pervanelerine yapısıp kurum olusturabilmesi muhtemeldir. Yanlısım olabilir. Yanlısım varsa duzeltiniz.

mprivateturun

3 Şubat 2009, 19:59:02  

quote:

Orjinalden alıntı: saxas

Bendede benzinli Fiat LİNEA T-jet 120 hp araba var nasıl kullanıcam nelere dikkat etmeliyim bu konuda bilgi verebilirmisiniz?

Hocamızın yogunlugundan dolayı giremedigini dusunerek cevap verme geregi duydum. Yanlısım olursa afoola

1. Vites degisimlerini aracınızın en yuksek gucu torku verdigi devirde degistirmeniz cok faydalıdır. o da linea da 2000-2500 arası falandır.( Emin degilim arastırın)

2. Aracınızda turbonun yaglı kalarak bir dahaki calıstırmada icindeki mili yememesi icin turbonun stop etmeden yaglanması icin 30 sn calıstırmanızda fayda vardır.

3. Dizel araslarda blow off turbo omru icin fayda saglamaz. Sadece ses icin takılır. Sanırım benzinliye gore faklı bir yapıda olmasından dolayı turboda basılan havanın gazdan ayagı cekince geri tepme olayı olmadıgı icin taktırmanıza gerek yoktur. Ama zaten yeni araclarda sanırım turbonun ustunde dump valve adıyla bu sistem oluyor. (Ses cıkarmıyanından) (benim aracta varmıs sanırım)

saxas

4 Şubat 2009, 11:39:15  

quote:

quote:

quote:

Orjinalden alıntı: saxas

Hocamızın yogunlugundan dolayı giremedigini dusunerek cevap verme geregi duydum. Yanlısım olursa afoola

1. Vites degisimlerini aracınızın en yuksek gucu torku verdigi devirde degistirmeniz cok faydalıdır. o da linea da 2000-2500 arası falandır.( Emin degilim arastırın)

2. Aracınızda turbonun yaglı kalarak bir dahaki calıstırmada icindeki mili yememesi icin turbonun stop etmeden yaglanması icin 30 sn calıstırmanızda fayda vardır.

3. Dizel araslarda blow off turbo omru icin fayda saglamaz. Sadece ses icin takılır. Sanırım benzinliye gore faklı bir yapıda olmasından dolayı turboda basılan havanın gazdan ayagı cekince geri tepme olayı olmadıgı icin taktırmanıza gerek yoktur. Ama zaten yeni araclarda sanırım turbonun ustunde dump valve adıyla bu sistem oluyor. (Ses cıkarmıyanından) (benim aracta varmıs sanırım)

saol dostum çok teşekkür ederim başka dikkat etmem gereken herhangi bir şeyler var mı?
dump valve benim araçta var mı dır ki
sizin aracın markası nedir?

T-JET Emotion - Lal Kırmızı (Esp+Cruise)
mprivateturun

4 Şubat 2009, 14:25:36  

Benim aracım 2000 model passat 1.8 T

Dump valve sizin aracınızda olmayabilir cunku sizin aracınızda gerek yoktur. Olay sundan ibaret gaza bastıgınızda turbo hava basar ancak ayagınızı aniden cektiginizde bi kapak(adını tam bilmiyorum) kapanıyor ve turbonun bastıgı hava motorra gidemiyor ve geri tepiyor bu da turboyu ters yonde cevirmeye zorluyor. Bu da turboya zarar veriyor. Ancak dizel araclarda bahsettigim kapak yokmus. o yuzden gazdan ayagınızı cektiginizde turbonun bastıgıı havanın geri tepme olayı yokmus. O yuzden gerek de yokmus. Merak etmeyin yani dump valve olmasa da sorun yok.
Baska dikkat etmeniz gerekenler ise aracınızı motorunuz normal calısma ısısına gelene kadar zorlamamaya calısın yani hararet 90 derece olana kadar. Cunku bir motorun en iyi calıstıgı sıcaklık 90 derecedir. Ama cok acil bir isiniz de varsa da en azından kaloriferden sıcak hava gelene kadar zorlamayın. ilk claısma anında turbonun ve motorun iyi yaglanamamasından dolayı asınmalar daha cok olacaktır. ayrıca motor sıcaklıgı dusukken aracınız zenginkarısım yakacaktır. Bu da yakıt acısından fazla olacaktır.

Ayrıca turbo kolay kolay bozulacak bir parca degildir. Ancak yaglanmasında sorun olmaması lazım. Bu yuzden aracınıza uygun yagdan baska yag koymayın. Paradan kacmayın kaliteli ve uygun yagı koyun. Uygun yag hangisi bilemiyorum. Castrolun sitesinde falan marka model girerek bakabilirsiniz. Ancak ona da guvenmeyin iyice arastırın. Aracın kullanma klavuzuyla karsılastırın. Aracın yag degisim suresini geciktirmeyin.

Turbonun saglıklı calısıp istedigini performansı verebilmesi icin aracın hava alma sisteminin iyi calısması gereklidir. Yani hava filtreniz pis olursa tubom bozuldu sanabilirsiniz. Ya da turbo baglantılarında herhangi bir hava kacagı olursa tubonuz calısmıyo sanabilirisniz.

Ayrıca aracınızın motorunda turbonun nerede oldugunu ogrenin. Ve periyoduk olarak goz gezdirin. Yag kacagı falan var mı diye. Yag kacagı gordugunuzde ve ya aracın yag eksiltme durumunda aracı kullanmayın. Direk servise goturpu kacagın nerede oldugunu bulun. Simdilik bu kadar aslında cok da abartılacak bir durum yok. Aracta ne kadar parca varsa o kadar sorun olacagı iki iki dorttur. Siz normal kontrolleri ve bakımları yaptırdıgınızda hic bir sorunla karsılasmayacakasınız.

Ayrıca sunu da unutmayın turbo ayrı bir yasamdır. Turbolu aracın keyfi baskadır.

Son olarak forumun tamamını okursanız ve takip ederseniz aklınızda hic bir soru kalmayacaktır. Ben buradan okuduklarımdan ogrendiklerimi yazdım burada.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mprivateturun -- 4 Şubat 2009; 14:24:23 >

moop

8 Şubat 2009, 23:43:17  

öncelikle çok çok teşekkür ederim bende kafamızdaki soru işaretlerini aydınlattığınız ve bizleri bilgilendirdiğiniz için.

konuyu sık kullanılanlara ekledim vaktim oldukça hepsini okuyacağım.

benim sorum çok basit gelebilir, çünkü acemiyim biraz. yeni bir vw polo 1.4 tdi tour aldım. ilk sayfadaki yazınızda aracınızın maksimum torkuna ulaştığı devri bilmemizi önermiş, ona göre vites geçmemizi söylemiştiniz.

aracımın motor bilgilerinde maksimum tork dv/dk için 155/1600, maksimum kw dv/dk için 51/4000 yazıyor. yani burdan şunu mu anlamalıyım 1600 devir üstünde mi vites değiştirmem en uygun olur yardımcı olursanız sevinrim
teşekkürler şimdiden

mavitimsah

9 Şubat 2009, 11:07:09  

sayın moop
forum başlarındaki yazıları tecrubene göre ayarla
bende laguna 2 dizel var aralık 2000- 4000 normal yolda 2500 2750 arası değiştiriyorum
1600 devirde vites buyütürsen devir fazla düşeçeği için yakıt tüketimin artar
rolanti regülötörunude zorlarsın 2500 gibi vites değiştirirsen iyi olur
uzunyolda aheste aheste giderken rölantiyi 1600 deverlerde tutabilirsin
forumdaki sayın O.B.K Otomobil Uzman arkadaşımızın eski yazılarını dikkatlice okumanı tavsiye ederim
80000 km turboyu bozduktan sonra aklım başıma geldi. İnşallah sende aynı akıbete uyramazsın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mavitimsah -- 9 Şubat 2009; 11:07:48 >

GAYRI

9 Şubat 2009, 18:52:30  

quote:

Orjinalden alıntı: GAYRI

Teşekkürler O.B.K.
Sizin gibi yetkin ve karşılıksız veren kimselerle tanıştırdığı için DH'ye de teşekkürler.

güncel kalmalı

-ottoman-

9 Şubat 2009, 19:00:27  

quote:

sayın moop
bende laguna 2 dizel var aralık 2000- 4000 normal yolda 2500 2750 arası değiştiriyorum
forumdaki sayın O.B.K Otomobil Uzman arkadaşımızın eski yazılarını dikkatlice okumanı tavsiye ederim
80000 km turboyu bozduktan sonra aklım başıma geldi. İnşallah sende aynı akıbete uyramazsın.

arkadaşım konuyu güzel bir şekilde özetleyip açıklamış,dikkate almanızı öneririm.

Eski Nick:ottoman24
_Lupara_

9 Şubat 2009, 19:27:55  

quote:

Bu başlıktan Çok şey öğrendim. bildiklerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ediyorum.bir kaç sorum var:

1- Peki yakıttan, devirden, kısa mesafeden, durur durmaz stop etmeden vs. sadece turbo özelliği olan motorlar mı etkilenir?
2- Bu tehlikeler turbosuz motorlar için de geçerli mi acaba?
3- Ve bildiğiniz turbosuz küçük dizeller hangileri?
4- Bugün yaklaşık 3 km uzaklıktaki bir mağazaya gittim.aracı stop edip durdum. inip bakınca mağazanın kapalı olduğunu gördüm.eve dönmek üzere araca geri dönüp çalıştırdım. 100-200 mt ileride başka bir mağazanın açık olduğunu görünce tekrar durdum. mağazaya girip alışverişimi tamamlayınca 5-8 dk sonra araca binip eve geldim.
Bu olayı dizel bir arabada aynı şekilde yapabilir miyim?

ek:bu başlığı okuyunca dizel motor pamuktan yapılmış hissi oluştu. az önce arabayı dizel kullanıyormuşçasına dikkat ederek kullanayım dedim.şehir içinde dizel kullanmak zormuş bayağı. gözüm korktu dizelden desem yeridir. yada ben abarttım.

Öncelikle böyle bir konu için O.B.K arkadaşımıza teşekkür ederim.
yukarıdaki soruları daha önce başka bir konuda sormuştum. ama cevap alamadım. belki bir arkadaşın fikri vardır.

moop

9 Şubat 2009, 21:59:51  

quote:

sayın moop

teşekkürler

mprivateturun

10 Şubat 2009, 12:01:37  

quote:

Orjinalden alıntı: _Lupara_

quote:

Bu başlıktan Çok şey öğrendim. bildiklerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ediyorum.bir kaç sorum var:

1- Peki yakıttan, devirden, kısa mesafeden, durur durmaz stop etmeden vs. sadece turbo özelliği olan motorlar mı etkilenir?
2- Bu tehlikeler turbosuz motorlar için de geçerli mi acaba?
3- Ve bildiğiniz turbosuz küçük dizeller hangileri?
4- Bugün yaklaşık 3 km uzaklıktaki bir mağazaya gittim.aracı stop edip durdum. inip bakınca mağazanın kapalı olduğunu gördüm.eve dönmek üzere araca geri dönüp çalıştırdım. 100-200 mt ileride başka bir mağazanın açık olduğunu görünce tekrar durdum. mağazaya girip alışverişimi tamamlayınca 5-8 dk sonra araca binip eve geldim.
Bu olayı dizel bir arabada aynı şekilde yapabilir miyim?

ek:bu başlığı okuyunca dizel motor pamuktan yapılmış hissi oluştu. az önce arabayı dizel kullanıyormuşçasına dikkat ederek kullanayım dedim.şehir içinde dizel kullanmak zormuş bayağı. gözüm korktu dizelden desem yeridir. yada ben abarttım.

Öncelikle böyle bir konu için O.B.K arkadaşımıza teşekkür ederim.
yukarıdaki soruları daha önce başka bir konuda sormuştum. ama cevap alamadım. belki bir arkadaşın fikri vardır.

Hocam yakıt konusunda butun araclar aynıdır. Motorun en verimli calıstıgı sıcaklık 90 derecedir. Bunun altında ya da ustunde ise verimi dusecektir. Motoru soguk olan her arabanın yakıtı fazla olacaktır. Motor ısındıgında daha az olacaktır. Aynı sebeple arac turbo da olsa olmasa da motor sogukken hareket edilmemeli bir kac dakika rolantide calıstırılmalıdır. En azından motor sıcaklıgı 50 dereceye kadar gelene kadar motor cok zorlanmamalıdır. Kısa mesafe konusu da zaten soguk motor durumundandır. Durur durmaz stop etmek motorun yaglanması acısından iyi degildir. Yine her motorda biraz calıstırmak sonra stop etmek gereklidir. Ancak turbo araclarda turbonun da yaglanması gerektigi icin biraz daha dikkat etmek gereklidir.

Bu tehlikeler turbosuz motorlar icin de turboluya gore bir miktar az olarak gecerlidir. En iyisi her aracı boyle kullanmaktır.

Sanırım cok fazla turbosuz kucuk motorlu dizel yok. Peugeot un hdi inda turbo var mı yok mu bilmiyorum. Ama kucuk motorlarda genelde turbo olur. Cunku dizel motorun buyuk olması performans icin daha iyi oluyor. Ama kucuk oldugunda turbo ile cozum saglanmıs oluyor.

Bu olayı ne dizelde ne benzinlide ne turbo aracta ne atmosferik aracta yapmak iyi degildir. Gideceginiz yer kısa mesafe ise yuruyerek gitmeye calısın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mprivateturun -- 9 Şubat 2009; 23:59:29 >

mavitimsah

10 Şubat 2009, 14:50:04  

Sayın Moop
At sahibine göre kişner
Turbolu araçların özellikle commine rail turbo dizel araçların bir kullanıcısı olmalıdır.
Özellikle O.B.K Otomobil Uzmanı arkadaşımızın verdiği bilgiler doğrultusunda hazırladığım bir klasör var ama buraya eklemeyi beceremedim eklemenin nasıl yapılacağını öğrenince eklerim

_Lupara_

10 Şubat 2009, 18:24:25  

@ mprivateturun (ismini yazmak gerçekten zor :))

cevap için teşekkürler.
kısa mesafede araç kullanmıyorum zaten ama yukarıda anlattığım olay gibi bir durum başımıza da gelebilir sonuçta.
sabah arabayı çalıştırıp 1 km gideriz, bir süre sonra bişey unuttuğumuzu hatırlayıp geri gelebilir ve bir kaç dakika sonra tekrar evden çıkıp aracı çalıştırabiliriz.herzaman böyle bir durumda rölantide bir süre çalıştırmak zorunluluğu var mı?

moop

10 Şubat 2009, 20:31:00  

quote:

Sayın Moop
At sahibine göre kişner
Turbolu araçların özellikle commine rail turbo dizel araçların bir kullanıcısı olmalıdır.
Özellikle O.B.K Otomobil Uzmanı arkadaşımızın verdiği bilgiler doğrultusunda hazırladığım bir klasör var ama buraya eklemeyi beceremedim eklemenin nasıl yapılacağını öğrenince eklerim

eklerseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi moop -- 10 Şubat 2009; 20:52:27 >

DERAN_TUYNER

10 Şubat 2009, 22:38:33  

quote:

Aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz. Hatalarım varsa Affola...

Tüm bu mesajları kendim, kendi bilgilerimle, alıntı yapmadan, zahmetinden kaçmadan, “Halka hizmet, Hakk’a hizmettir” düsturuyla yazdım.

Bir teşekkür beklerim. Etmezseniz de canınız saolsun...

O(c.c.) görüyor, O(c.c.) biliyor ya yeter...

Açıklamalarınız için teşekkür ederim
Çok faydalı bir konu olmuş

Ama özellikle bu mesajın için Allah razı olsun Hakkını helal et..

http://www.caredline.com/

mprivateturun

10 Şubat 2009, 23:04:52  

quote:

cevap için teşekkürler.
kısa mesafede araç kullanmıyorum zaten ama yukarıda anlattığım olay gibi bir durum başımıza da gelebilir sonuçta.
sabah arabayı çalıştırıp 1 km gideriz, bir süre sonra bişey unuttuğumuzu hatırlayıp geri gelebilir ve bir kaç dakika sonra tekrar evden çıkıp aracı çalıştırabiliriz.herzaman böyle bir durumda rölantide bir süre çalıştırmak zorunluluğu var mı?

Hocam zorunluluk diye birsey yok. Motorun uzun omurlu olması icin bunu yapmak iyi olacaktır. Size demek istedigim ilk calıstırmada bir kac dakika rolantide calıstırın. Daha sonra da yola cıktıgınızda motor ısınmadan yuksek devirlere cıkmadan ilerleyin. Dediginiz gibi bir durum da basımıza gelebilir. Sonucta bu mecburiyettir. Yapacak birsey yok.

scolak

11 Şubat 2009, 12:46:38  

Sayın hocam O.B.K. emeğinizden ve vakit ayırdığınızdan dolayı çok teşekkür ederim.

hocam fırsatınız olurda sorularıma cvp verirsenız sevınırım.
2008 model kangoo multıx marka bir araç aldım. Bu aracın fabrika verileri Maksimum Güç Devri (dev/dak.) 4000 ve Maksimum Tork Devri (dev/dak.) 2000 diye geçiyor ben bu araçtan en ekonomık kullanımı hangi devirler arasında yapmalıyım vites geçişleri ve daha donrası için birde bu moturun rütin bakımları yapılıp kullanıp omru km olarak ne olur, motorun omrunu kısaltmamak için nelere dikkat etmeliyim. (araç 48.000 de)

dragotreis

11 Şubat 2009, 11:36:45  

quote:

Orjinalden alıntı: 42has42

quote:

Herkese merhabalar.

MErhabalar Cok Gerekli Bir Konuydu Anlatımın İçin Tesekkürler..

Size Sorum Dci ,TDci, Tdi Arasında Ki farklar Nelerdir?
Cok Sacma Bilgiler Duyorum KullakTan dolma En Dogru Bilgiye Burada ulasabileceğimi Düşündüm ... Şimdiden Tesekkürler...

Saygılarımla.

oradaki C "common rail motor" un C si..

tüm ford araçlar bakım-servis rehberi: http://forum.donanimhaber.com/m_24210525/tm.htm

Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacak.
Siyu Kabilesi
cengizsahin1971

12 Şubat 2009, 21:49:46  

Yüksek devire çıkmadan ilerleyin derken örneğin kaç devir ? Benim araba megane 1.5 80 hp ben çalıştırınca biraz beklerim sonra yavaş yavaş ilerlerim 2000 deviri geçmem, ısı 90 derece gelince daha rahat ederim

srcn09

12 Şubat 2009, 22:10:40  

quote:

Orjinalden alıntı: cengizsahin1971

Yüksek devire çıkmadan ilerleyin derken örneğin kaç devir ? Benim araba megane 1.5 80 hp ben çalıştırınca biraz beklerim sonra yavaş yavaş ilerlerim 2000 deviri geçmem, ısı 90 derece gelince daha rahat ederim

Motor ısısı 90 derece olmadan aracı fazla kasmayın genellikle 2500 devri geçmeyin 90 derece olduğu zamanda kim tutar sizi basın gaza

2008 VOLKSWAGEN PASSAT 2.0 TDI CR 140HP 6-DSG COMFORTLİNE REFLEKS GÜMÜŞ
GÜMÜŞ KAPLAN

NOKIA WHITE N 79
O.B.K

18 Şubat 2009, 1:47:24  

quote:

Orjinalden alıntı: scolak

Sayın hocam O.B.K. emeğinizden ve vakit ayırdığınızdan dolayı çok teşekkür ederim.

hocam fırsatınız olurda sorularıma cvp verirsenız sevınırım.
2008 model kangoo multıx marka bir araç aldım. Bu aracın fabrika verileri Maksimum Güç Devri (dev/dak.) 4000 ve Maksimum Tork Devri (dev/dak.) 2000 diye geçiyor ben bu araçtan en ekonomık kullanımı hangi devirler arasında yapmalıyım vites geçişleri ve daha donrası için birde bu moturun rütin bakımları yapılıp kullanıp omru km olarak ne olur, motorun omrunu kısaltmamak için nelere dikkat etmeliyim. (araç 48.000 de)

Aracınızda en iyi ivmelenme maksimum tork devri ile maksimum beygir devri arasında gerçekleşir. Hızlanma ihtiyacı duyduğunuz zamanlarda 2000-4000 devir/d aralığını kullanın. Ancak hızlanma ihtiyacı duymadığınız, sabit hızla seyir ettiğiniz durumlarda ekonomik sürüş için 1500-2500 devir/d aralığını da kullanabilirsiniz.

Renault'un dCI motoru kendini ispat etmiş, Türkiye'ye en yaygın ilk üç dizel motordan birisidir. Genel dizel ve turbo araç kullanım kurallarına uyulduğu ve düzenli bakımlarının yapıldığı takdirde size uzun yıllar hizmet edecektir.

Motor ömrünü km cinsinden vermek doğru olmaz. Zira motor ömrü devirle ölçülür. Şehiriçinde ve şehirdışında km başına düşen devir farklıdır. Hatta 5.vitesle 1.viteste km başına çevrilen devir neredeyse birbirinin birkaç katıdır. Bu yüzden km ile motor ömrü vermeyi doğru bulmuyorum. Common-rail teknolojili motorunuz diğer güncel motorlar gibi size uzun yıllar sorunsuz hizmet edecektir.

Motor ömrünün törpüsü sık sık soğuk motorla marşlardır. Kısa mesafede kullanılan bir motor, uzun yolda, sürekli sıcak motorla 5. viteste kullanılan motordan daha çabuk aşınacaktır.

O.B.K

18 Şubat 2009, 2:02:52  

quote:

Sayın OBK,

Aracım 2004 dizel fiesta, 105000 km de. araçta turbo devreye girdiği zaman kuvvetli bir üfleme sesi geliyordu, sanki turbo ile beraber fön makinasınıda çalıştırıyor gibiydi. hava sensörüne bağlı turboya giren hortumu kontrol edince tam turbo giriş kısmında yırtılma gördük ve değiştirildi. usta arabayı teste çıktı ses kesilmişti. bir süredir hissetiğim performans düşüklüğünü ustada fark etti. önceden turbo tam devreye girdiğinde 2000-2200 devirde aracın öne atıldığını hissediliyordu, deyim yerinde ise sırtını koltuğa yapıştırıyordu- biraz abartı bir ifade olsada -

fakat şu anda araç 2000 devri geçtikten sonra sadece normal hızlanıyor, ani bir ivmelenme ataklık söz konusu değil. benim usta turbo tamirini yapan bir arkadaşını çağırdı, kontrolde turbodan çıkıp motora giden hortumun araç devirlendiği zaman iyice şişmesi gerektiğini fakat turbonun yeterli hava basmaması sebebi ile bunun gerçekleşmediğini söyledi. turboyu açıp bakarız revizyona girmesi gerekirse yapacaklarını konuştuk. pervanelerini yanmış veya kurum bağlamış olabileceğini bununda ancak açınca belli olacağını, içindeki pervanelerini gerekirse değiştirebileceklerini söyledi.

şu an için araç her ne kadar ani ivmelenme yapmasada hızlanmasından ve çekişinden şikayetim yok. hala bastığım zaman gidiyor. 4 yetişkin ve babayiğit araçta olduğu halde yokuşlarda zorlanmıyor araç. turbo arızalı ise bir süre daha idare eder gibi görünüyor galiba.

sormak istediğim turboyu tamir ettirmek güvenli bir işlemmidir. tamir sonucunda uzun süre kullanma imkanı varmıdır. ayrıca pm attım tavsiyelerini bekliyorum. saygılar.

Hocam mesajınızı yeni gördüm.

Gecikmiş cevap için kusura bakmayın.

Zamanla, ve yırtık vakum hortumunun da etkisiyle turbo türbinlerinde şekil bozuklukları, eğilmeler, belki de kurumlanmalar başlamış olabilir. Aynı zamanda yırtık hortum nedeniyle uzun süre gaza normalden fazla yüklenmeniz sonucu egsoz türbinleri de kurumlanmış olabilir. Tüm bu aksaklıkları yenilenen hortum ile farketmişsiniz.

Türbinlerdeki bozukluklar, kurumlanmalar performans kaybından başka bir soruna yol açmaz. Eğer aracınızı şu haliyle sorunsuz kullanıyorsanız turboyu revizyona sokmanıza gerek yok. Çekiş kaybı arttıkça ıslık sesi bu sefer türbinlerden gelecektir. O zaman artık revizyon veya değişim şart olacaktır.

Revizyon her ne kadar ekonomik bir çözüm olsa da genelde uzun vadede değişim daha verimli oluyor. Aracınız turbo değiştirecek duruma gelince, uzun süre daha binmeyi düşünüyorsanız garantili, muayyer bir çıkma turbo takabilirsiniz. Veya imkanınız varsa sıfır da alabilirsiniz. Ancak yan sanayi turbo taktırmaktansa eski turbonuzu revize ettirmenizi öneririm.

Kolay gelsin...

O.B.K

18 Şubat 2009, 2:09:54  

quote:

Sayın O.B.K. vakit ayırıp sorularımıza cevap verdiğiniz için tekrardan teşekkür ederim
sizin de söylediğiniz gibi türkiyede araç sahiplerini ve ustaların bilinçlenmesi biraz zaman alacak
ama at avrat silah demişler arabanın at olduğunu anlamamız
ustalarında kul hakkını anlaması inşallah yakın zamanda olurda bizde görürüz.
sıkıntımız olunca rahatsız edip başınınızı ağrıtıyoruz hakkınızı helal edin
Cenabı Allah razı olsun

Rica ederim. Dilimin döndüğünce, vakit oldukça ve yaradan ömür verdikçe yazmaya çalışırım. Allah razı olsun dileğiniz kafidir.

O.B.K

18 Şubat 2009, 2:23:38  

quote:

cevap için teşekkürler.

mprivateturun hocam saolsun sorunuzu cevaplamış.

Ben de ekleyeyim.

Benzinli veya dizel, atmosferik veya turboşarjlı olsun her aracı soğuk motorla çalıştırıp yerinden oynatmadan önce en azından 30 saniye beklemekte fayda var. Çünkü motor yağı soğuk motorda dibe çökmüş ve oldukça katı haldedir. Olması gereken viskoziteye motor çalışıp, yağı bulamaya başlayınca kısa sürede ulaşır. Yağın gerekli viskoziteye ulaşmadığı bu sürede aracı hemen yerinden hareket ettirirseniz, zaten yağsız çalışmak sonucu aşınan motora yük bindirmiş ve aşınmayı artırmış olursunuz.

Yalnız bu durum soğuk motor içindir. Bir kere aracınızı çalıştırdıktan sonra diğer marşlarda, motor tam olarak ısınmasa bile rölantide hareket öncesi beklemenize gerek yoktur. Turboşarjlı araçlarda soğuk motorla çalıştırma anında bekleme gerekliliği de turbonun temel ihtiyacının yağlama olmasıdır. Yoksa her motor yağlamaya ihtiyaç duyar. Ancak turboşarj yataklarının ihtiyaç duyduğu film kalınlığı gömlek piston arası kalınlıktan daha hassastır.

Stop etmeden önce bekleme meselesine gelince;
Eğer aracı park edene kadar motoru zorlamışsanız, yani gaz pedalına yarıdan fazla basmış, biraz da yüksek devir çevirmişseniz turboşarj sisteminizin sağlığı için stop etmeden önce en azından 30-60sn kadar beklemekte fayda var. Ancak motoru sıkıştırmamış, gaz pedalına yüklenmemiş, yüksek devirlere çıkmamış, kısace turbo türbin devrini çok yükseltmemişseniz, aracı park etmeden önce 50 metrelik düzlükte yumuşak kullanımla türbin devrini düşürebilir ve fazla beklemeden aracı stop edebilirsiniz.

Turbo türbinleri sürekli tam devir dönmez. Yük durumunda hızlanırlar. Bu nedenle uzun yoldan geldiğinizde, veya biraz performanslı kullanımlar sonrasında stop etmeden önceki bekleme kuralına özellikle dikkat etmeniz gerekir. Yoksa her seferinde 3-5 dakika beklemenizi kimse isteyemez sizden.

Kolay gelsin...

_Lupara_

18 Şubat 2009, 7:04:55  

@mprivateturun
@O.B.K

cevaplar için teşekkürler. ben zaten benzinli arabamla bile şehir içinde 2500, ş.dışında 3000 in üstüne nadir çıkarım.dizel konusunda ikna oldum.

msaltik

Sisteme Gözat

18 Şubat 2009, 9:01:21  

O.B.K üstad, sana önceden yazdığım şekilde, 5 kişi Trabzon-Rize git-gel yapmaya başladım. Önerilerin doğrultusunda zaten hep ilk yağlamayı beklerdim şimdi o süreyi 1-1.5 dakika seviyesine çıkardım. 2000-2500 d/d seviyelerinde kullanıyorum uzun yolda. Yani 90-100km/h gibi. Evime geldiğim zaman, çok devirli, performanslı kullanmama rağmen yine de burda senden öğrendiklerim doğrultusunda 1dak civarında bekliyorum stop öncesi. Şu an 3500km civarında oldu motor. Geçen boşken bi zorladım 155km/h yaptı. Ordan sonra şişti tabi

5000km olunca yine tavsiyen doğrultusunda yağı değişecem. Motorun problem çıkarmaması lazım artık, her dediğini yapıyoruz

İki soru daha hakkım var mı?

1- 5 kişi uzun yolda lastik havaları için tavsiyen ne olur. Genelde 1-2 psi artırın denmiş...
2- Kışın tüketimin daha çok olduğu söylenir. Benim anlamadığım şu, hani ilk çalıştırmadan sonra tüketimin fazla olmasını anlarım da, motor uygun sıcaklığa geldikten sonra yaz-kış farkeder mi ki? O kısmı çözemedim.

şimdiden teşekkürler.

2009 Clio3 1.5 Ext 65bg, Pana 50PV70F, Logitech Z5500, Trident H2304, Acer 5520G 604G25MI, NikonD90+18-200VR, AMD Phenom II X3 720, Sapphire 1GB HD4830, 23" Acer X233, Samsung Omnia 2, Samsung E840, Samsung ML1610
Sis Farı Süs Farı Değildir, http://www.cimenlikoyu.com
http://www.fotokritik.com/kullanici/msaltik/portfolyo/
Altay Han

18 Şubat 2009, 9:34:05  

OBK hocam cevabın için teşekkür ederim. emeğine sağlık.

scolak

18 Şubat 2009, 18:04:29  

O.B.K hocam cevabınız için teşekkur ederim. Soylediğiniz doğrultuda kullanmaya dıkkat edeceğim, tekrar teşekkurler sağolasın.

O.B.K

18 Şubat 2009, 23:25:26  

quote:

Orjinalden alıntı: msaltik

O.B.K üstad, sana önceden yazdığım şekilde, 5 kişi Trabzon-Rize git-gel yapmaya başladım. Önerilerin doğrultusunda zaten hep ilk yağlamayı beklerdim şimdi o süreyi 1-1.5 dakika seviyesine çıkardım. 2000-2500 d/d seviyelerinde kullanıyorum uzun yolda. Yani 90-100km/h gibi. Evime geldiğim zaman, çok devirli, performanslı kullanmama rağmen yine de burda senden öğrendiklerim doğrultusunda 1dak civarında bekliyorum stop öncesi. Şu an 3500km civarında oldu motor. Geçen boşken bi zorladım 155km/h yaptı. Ordan sonra şişti tabi

5000km olunca yine tavsiyen doğrultusunda yağı değişecem. Motorun problem çıkarmaması lazım artık, her dediğini yapıyoruz

1- 5 kişi uzun yolda lastik havaları için tavsiyen ne olur. Genelde 1-2 psi artırın denmiş...
2- Kışın tüketimin daha çok olduğu söylenir. Benim anlamadığım şu, hani ilk çalıştırmadan sonra tüketimin fazla olmasını anlarım da, motor uygun sıcaklığa geldikten sonra yaz-kış farkeder mi ki? O kısmı çözemedim.

şimdiden teşekkürler.

Merhabalar.

Aracınızı gönül rahatlığıyla, kazasız belasız kullanmanıza sevindim. İnşallah bundan sonra da sorunsuz kullanırsınız.

Yağ değişimi konusundaki kararınız oldukça yerinde. 60 liralık ilk erken yağ değişimiyle inanın motorunuzun ömrüne katkıda bulunuyorsunuz. Zaten mantıken izah edince kimsenin itiraz etmeyeceği bir konudur ilk yağın erken değişmesi.

Gelelim sorularınıza;

Aracınız yüklü iken 2-3 psi kadar lastik havalarını arttırın. Ancak en doğru basınç değeri aracınızın üzerinde, kapı içinde veya dapo kapağında verilen değerdir. Tabi kullanma klavuzunda da bu değerler mevcuttur.

Yaz kış tüketim farkı da motorun ideal sıcaklığa daha geç ulaşmasından kaynaklanır. Motor soğukken daha zengin bir karışım hazırlanır. Ayrıca soğuk motorda rölanti de yüksek tutulur. Motor ısınınca tüketim normal seviyesine, yani yaz kış olması gereken seviyeye düşer.

Motor ideal sıcaklığındayken aslında soğuk havalarda tüketimin daha da azalması gerekir. Sebebi ise motora alınan soğuk havadır. Tıpkı intercoolerın yaptığı gibi motora soğuk hava basılır. Bu da daha verimli yanma anlamına gelir. Ancak soğuk havalarda kısa mesafelerde motorun daha geç ısındığı için yakıt tüketimi de artar.

Sonuç olarak sizin kullanımızda, yani şehir dışı uzun yol kullanımında yaz kış yakıt farkı minimum seviyede olacaktır.

mprivateturun

18 Şubat 2009, 23:49:01  

estagfirullah arkadaslar hocam falan demeyin bana. hocamız sayın O.B.K ben ondan ogrendiklerimi ve nacizane bilgilerimi paylastım. O da Sayın O.B.K nin islerinden dolayı yazamadıgını dusunerek ve sizi de kendim gibi gordum ve ben de boyle durumlarda beklemeye sabrım olmadıgı icin cevap vereyim dedim.

honda repsol

19 Şubat 2009, 17:28:30  

quote:

quote:

Orjinalden alıntı: honda repsol

O.B.K. Dostum gerçekten çok güzel bilgiler vermişsin ellerine sağlık,allah razı olsun senden.konuyla alakası yok ama belki bilgin vardır diye senden bi konuda yardım istiyorum.hyundai getz marka dizel aracım var ,aracımın direksiyon kutusu arızalı servisten ucuk bi fiyat verdikleri için (arabam garanti dışı) tavsiye üzerine direksiyon kutusu tamir eden bi yere gittim. bu arada şikayetim direksiyonun özellikle yüksek hızlarda toparlamaması ve sağa sola çevirirken tok tok(araba hareket esnasında tok sesi yok) diye ses çıkarması,servise göre direksiyon kutusu.tamirciye görede eps sistemindeki arıza.hangisine inanıcağımı şaşırdım.direksiyon kutusunu tamir ettirdim mili eğri çıktı tamiri yapılırken yanında bekledim ne var ne yok görmek için.ilk zamanlarda biraz düzelme oldu gibi ama aradan 3 hafta geçti ve şu anda aynı durumla karşı karşıyayım.sizce arıza kutuda mı, yoksa elektronik motorda mı?bu arada geçen bi ustanın yorumu şu şekildeydi "o mil ne kadar düzelirse düzelsin yine 1 mm. eğriliği bile hissetirir". 200 lira para harcadım ama hiçbir sonuç alamadım.yardımlarınızı bekliyorum.teşekküler...belki forumda bu konuda tecrübe yaşayan arkadaşlarda olabilir diye affınıza sığınıyorum amacım konuyu değiştirmek değil..

Anlattıklarınızdan öncelikle direksiyon kutusunda bir sorun olduğu anlaşılıyor. Nitekim zamanında düzeltilmiş ama yine eski haline dönmüş. Direksiyon kutusu konusunda uzman değilim ancak piyasada çok iyi tamir yapıldığını da biliyorum. Ancak milin ne kadar düzeltilse de tamamen sorunsuz olmayacağı bir gerçek.

EPS'de sorun olmasına pek ihtimal vermiyorum. EPS üzerinde birçok sensör vardır. Herhangi bir hata durumunda servis hatayı farkederdi. Ayrıca sadece yüksek hızlarda hata oluşması da EPS ihtimalini zayıflatıyor. EPS hataları genellikle dururken yapılan manevralarda hissedilir.

Eğer tamirden istediğiniz verimi alamıyorsanız bir de çıkma kutu bakabilirsiniz. Garantili çıkma satan bir yer bulup, anlaşıp taktırabilirsiniz. Servisin verdiği fiyatın en fazla yarısı kadar tutacaktır. Hem de orjinal olur.

Kolay gelsin...

evet sorun diresiyon kutusundaymış üstadım değiştirdim sorun halloldu.300 lira tuttu. teşekkürler yardımlarınız için...

SOYADIMIN İLK İKİ HARFİ KİŞİLİĞİM KADAR ÖZ...
cüneyttan

21 Şubat 2009, 17:09:52  

Sevgili O.B.K usta emeklerine sağlık.
Corsa 1.3 cdti aracım var.75 binde ve yakıtı gayet ekonomik.1lt mazotla 20 km gidiyorum.yalnız sürekli aynı istasyondan normal dizel alıyorum.
euro dizelle pek aram yok.bi ustadan normal motorinin daha yağlı olduğundan bahsetmişti.
bu şartlarda Carbon Clean yaptırmamın olumlu veya olumsuz bi yanı olabilirmi,gerek varmıdır?
servis aracın çekişinin artacağından,sarsıntının azalacağından bahsetti.kullandıkları ilaç Motorvac markalı.80 tl istiyorlar.

Altay Han

22 Şubat 2009, 16:19:03  

quote:

quote:

Sayın OBK,

Hocam mesajınızı yeni gördüm.

Gecikmiş cevap için kusura bakmayın.

Zamanla, ve yırtık vakum hortumunun da etkisiyle turbo türbinlerinde şekil bozuklukları, eğilmeler, belki de kurumlanmalar başlamış olabilir. Aynı zamanda yırtık hortum nedeniyle uzun süre gaza normalden fazla yüklenmeniz sonucu egsoz türbinleri de kurumlanmış olabilir. Tüm bu aksaklıkları yenilenen hortum ile farketmişsiniz.

Türbinlerdeki bozukluklar, kurumlanmalar performans kaybından başka bir soruna yol açmaz. Eğer aracınızı şu haliyle sorunsuz kullanıyorsanız turboyu revizyona sokmanıza gerek yok. Çekiş kaybı arttıkça ıslık sesi bu sefer türbinlerden gelecektir. O zaman artık revizyon veya değişim şart olacaktır.

Revizyon her ne kadar ekonomik bir çözüm olsa da genelde uzun vadede değişim daha verimli oluyor. Aracınız turbo değiştirecek duruma gelince, uzun süre daha binmeyi düşünüyorsanız garantili, muayyer bir çıkma turbo takabilirsiniz. Veya imkanınız varsa sıfır da alabilirsiniz. Ancak yan sanayi turbo taktırmaktansa eski turbonuzu revize ettirmenizi öneririm.

Kolay gelsin...

Sayın OBK ,

bu hafta sonu turboyu revizyon yaptırdım. turboyu devamlı gittiğim yerde usta söktü, egsoz bağlantı tarafındaki manzara tıpkı soba barusunun kurum bağlamış hali gibi simsiyahtı toz halindi kurum vardı. turbo tamirini yapan arkadaşta kendi dükkanına götürüp yaptı ve 1 saatkadar sonra getirdi turboyu. söylediğine göre iç taraftaki pervaneler hasar görmüş, pervane ile birlikte tamir takımını değiştirdiğini söyledi usta.ayrıca emme manifoldundaki 4 adet oring lerde (yanlış ifade etmiş olabilirim)değiştirildi. aracın çekişi devirlenmesi hissedilir şekilde iyileşti diyebilirim. özellikle ilk kalkışta ve ara hızlanmalarda yoğun şekilde duman atıyordu, artık atmıyor. tamirden sonra usta ile test sürüşüne çıktık. turbo devreye girdiği 2000-2200 devirde bir süre inceden bir ıslık sesi geliyor . bu ne sesi diye sordum. turbonun basıncından dolayı dedi. buna pek anlam veremedim doğrusu.
bu arada turbo tamir olduğu için vakti gelmediği halde motor yağınıda değiştirdim.

mprivateturun

22 Şubat 2009, 20:36:56  

SAyın altay han turboyu nerede kaca tamir ettirdiniz. Aracınızın marka model ve yakıt tipi nedir? Ben de revizyon yaptırmayı dusunuyorum da. Tesekkur ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mprivateturun -- 22 Şubat 2009; 20:33:02 >

Altay Han

23 Şubat 2009, 14:52:46  

quote:

Orjinalden alıntı: mprivateturun

SAyın altay han turboyu nerede kaca tamir ettirdiniz. Aracınızın marka model ve yakıt tipi nedir? Ben de revizyon yaptırmayı dusunuyorum da. Tesekkur ederim.

aracım 2004 fiesta tdci. euro dizel kullanıyorum. araç 108.000 km de. turboyu gittiğim ustanın tanıdığı turbo işi yapan arkadaşı yaptı. bizim usta kendi dükkanında söktü, turbocu nun yeri ivedik organizede yanlış hatırlamıyorsam. 250 tl ye mal oldu. indirimli yaptım dedi ama bilmiyorum.
yukarıdada yazdığım tamirden sonra performans arttı, araç daha iyi hızlanıyor, duman atmayı kesti, sadece bir ıslık sesi var . turbo basıncından dolayı dedi ama ben pek anlayamadım ve yapılan iştende kafamın pek rahat olduğunu söyleyemeyeceğim. bakalım zaman gösterecek.

O.B.K

23 Şubat 2009, 16:04:28  

quote:

Sayın OBK ,

bu hafta sonu turboyu revizyon yaptırdım. turboyu devamlı gittiğim yerde usta söktü, egsoz bağlantı tarafındaki manzara tıpkı soba barusunun kurum bağlamış hali gibi simsiyahtı toz halindi kurum vardı. turbo tamirini yapan arkadaşta kendi dükkanına götürüp yaptı ve 1 saatkadar sonra getirdi turboyu. söylediğine göre iç taraftaki pervaneler hasar görmüş, pervane ile birlikte tamir takımını değiştirdiğini söyledi usta.ayrıca emme manifoldundaki 4 adet oring lerde (yanlış ifade etmiş olabilirim)değiştirildi. aracın çekişi devirlenmesi hissedilir şekilde iyileşti diyebilirim. özellikle ilk kalkışta ve ara hızlanmalarda yoğun şekilde duman atıyordu, artık atmıyor. tamirden sonra usta ile test sürüşüne çıktık. turbo devreye girdiği 2000-2200 devirde bir süre inceden bir ıslık sesi geliyor . bu ne sesi diye sordum. turbonun basıncından dolayı dedi. buna pek anlam veremedim doğrusu.
bu arada turbo tamir olduğu için vakti gelmediği halde motor yağınıda değiştirdim.

Merhaba.

Revizyon en ekonomik çözümdür. Ancak revizyonda kullanılan pervaneler genelde orjinalde olanlarla aynı açı ve yapıda olmuyorlar. Bu yüzden de hava bu pervanelerde ıslık sesi gibi bir ses çıkarıyor.

Pervanelerde kurumlanma hemen hemen her dizelde olur. Eurodizel kullanılmamışsa daha fazla ve hızlı olur.

O-ring'lerin zaten her söküp takmada değişmesi lazım. Yağı değiştirdiğiniz iyi olmuş.

Revizyon sonrası kara dumanın kesilmesi iyiye işaret. Yeterli basınç sağlanıyor ve verimli yanma gerçekleşiyor demektir.

Performansından memnunsanız, orjinal sıfır turbo kadar olmasa da revizyonlu turbo bir süre sizi sorunsuz götürecektir.

Kolay gelsin...

O.B.K

23 Şubat 2009, 16:10:06  

quote:

Orjinalden alıntı: cüneyttan

Sevgili O.B.K usta emeklerine sağlık.
Corsa 1.3 cdti aracım var.75 binde ve yakıtı gayet ekonomik.1lt mazotla 20 km gidiyorum.yalnız sürekli aynı istasyondan normal dizel alıyorum.
euro dizelle pek aram yok.bi ustadan normal motorinin daha yağlı olduğundan bahsetmişti.
bu şartlarda Carbon Clean yaptırmamın olumlu veya olumsuz bi yanı olabilirmi,gerek varmıdır?
servis aracın çekişinin artacağından,sarsıntının azalacağından bahsetti.kullandıkları ilaç Motorvac markalı.80 tl istiyorlar.

Eurodizel ile kırsal motorinin en büyük farkı içindeki kükürt oranıdır. Yüksek oranda kükürt hızlı kurumlanmaya sebep olur. Yanma odasında meydana gelen kurumlanma carbon clean veya mekanik kurum temizleme ile temizlenebilir. Mekanik kurum temizlemeden kastım üst kapağın ve manifoldların sökülerek temizlenmesidir. Carbon clean'den daha verimli olur.

Kırsal motorindeki kükürtün yağlama özelliği de vardır. O yüzden ustalar arasında yağlı diye bilinir.

Carbo clean hızlı ve ekonomik bir çözümdür. Ancak benim tavsiyem ehil ellerde sökülerek üst kapak ve manifold temizliğidir.

Ne zaman kurum temizliği gerekir diye sorarsanız, soğuk motorda marş geç basıyorsa, kara duman atıyorsa, performansta düşüş başlamışsa kurum temizliği kaçınılmazdır. Ancak bunlarla karşılaşılmadan da kurum temizliği yapılabilir. Tabi ki fayda da sağlanır.

Kolay gelsin...

msaltik

Sisteme Gözat

23 Şubat 2009, 16:19:39  

bu kurum olayı ne kadar zamanda olur? tabi bunu yazarken kesin cevap vermenin zor olacağını düşünüyorum. Eurodizel kullanılırsa başka ne buna neden olabilir? ya da kurumlanmayı sıfırlamak mümkün mü, yoksa kaçınılmaz bir şey ama minimum indirilebilir bir durum mu? normal kullanım esnasında nelere dikkat etmek gerekir

2009 Clio3 1.5 Ext 65bg, Pana 50PV70F, Logitech Z5500, Trident H2304, Acer 5520G 604G25MI, NikonD90+18-200VR, AMD Phenom II X3 720, Sapphire 1GB HD4830, 23" Acer X233, Samsung Omnia 2, Samsung E840, Samsung ML1610
wertasd

23 Şubat 2009, 16:20:21  

hocam nacizane aşağıdaki kış için fazla benzin yakma sorusuna ilaveten şöyle birşey sorabilirmiyim çünkü bende aynı şeyi gözlemledim.
sorum; lastik performansından da kaynaklanıyor olabilir mi? yani kışın normal lastiklerin sürtünme, frenaj... performanlarının düştüğünü biliyorum. bununla orantılı olarak yakıta etkisi oluyor mudur?

quote:

quote:

şimdiden teşekkürler.

Merhabalar.

Aracınızı gönül rahatlığıyla, kazasız belasız kullanmanıza sevindim. İnşallah bundan sonra da sorunsuz kullanırsınız.

Yağ değişimi konusundaki kararınız oldukça yerinde. 60 liralık ilk erken yağ değişimiyle inanın motorunuzun ömrüne katkıda bulunuyorsunuz. Zaten mantıken izah edince kimsenin itiraz etmeyeceği bir konudur ilk yağın erken değişmesi.

Gelelim sorularınıza;

Aracınız yüklü iken 2-3 psi kadar lastik havalarını arttırın. Ancak en doğru basınç değeri aracınızın üzerinde, kapı içinde veya dapo kapağında verilen değerdir. Tabi kullanma klavuzunda da bu değerler mevcuttur.

Yaz kış tüketim farkı da motorun ideal sıcaklığa daha geç ulaşmasından kaynaklanır. Motor soğukken daha zengin bir karışım hazırlanır. Ayrıca soğuk motorda rölanti de yüksek tutulur. Motor ısınınca tüketim normal seviyesine, yani yaz kış olması gereken seviyeye düşer.

Motor ideal sıcaklığındayken aslında soğuk havalarda tüketimin daha da azalması gerekir. Sebebi ise motora alınan soğuk havadır. Tıpkı intercoolerın yaptığı gibi motora soğuk hava basılır. Bu da daha verimli yanma anlamına gelir. Ancak soğuk havalarda kısa mesafelerde motorun daha geç ısındığı için yakıt tüketimi de artar.

Sonuç olarak sizin kullanımızda, yani şehir dışı uzun yol kullanımında yaz kış yakıt farkı minimum seviyede olacaktır.

DH LINEA TAKIMI
2009 - T-JET Emotion - Kristal Mavi (Esp+Cruise)
LINEA hakkında merak ettikleriniz için buraya tıklayabilirsiniz
Geç kaldı desinler, Ruhuna Fatiha demesinler...
msaltik

Sisteme Gözat

23 Şubat 2009, 16:24:09  

Üstad bir de geçen sormuştum sana lastik havaları için tavsiyeni.

Bugün kılavuza baktım da, en altta karınca duası gibi yazmışlar. Tam yük durumunda 3psi kadar artırın diye.

Tavsiyenle yine bizi yanıltmamış oldun. Hakkında ödenmez, sağolasın.

O.B.K

23 Şubat 2009, 16:38:24  

quote:

Orjinalden alıntı: wertasd

hocam nacizane aşağıdaki kış için fazla benzin yakma sorusuna ilaveten şöyle birşey sorabilirmiyim çünkü bende aynı şeyi gözlemledim.
sorum; lastik performansından da kaynaklanıyor olabilir mi? yani kışın normal lastiklerin sürtünme, frenaj... performanlarının düştüğünü biliyorum. bununla orantılı olarak yakıta etkisi oluyor mudur?

Ben msaltik arkadaşımızın uzun yol kullanımını kastederek bariz bir yaz-kış yakıt farkı olmayacağını söylemiştim. Ancak şehiriçinde, soğuk motorla kısa mesafede kullanılan araçlarda muhakkak kış aylarında yakıt artacaktır. Hem de oldukça hissedilir düzeyde...

Lastik faktörünü gözardı etmiştim. Ancak tabi ki lastik de yakıtı etkileyeceki kış lastiği ile daha fazla yakıt tüketilecektir. Ancak lastik etkisi<%5 olur diye düşünüyorum.

Kolay gelsin...

O.B.K

23 Şubat 2009, 16:42:28  

quote:

bu kurum olayı ne kadar zamanda olur? tabi bunu yazarken kesin cevap vermenin zor olacağını düşünüyorum. Eurodizel kullanılırsa başka ne buna neden olabilir? ya da kurumlanmayı sıfırlamak mümkün mü, yoksa kaçınılmaz bir şey ama minimum indirilebilir bir durum mu? normal kullanım esnasında nelere dikkat etmek gerekir

Kurumlanmayı önlemek için düşük devirlerde aniden gaza yüklenmekten kaçının. Gaza kademeli olarak yüklenin.

Birden gaza yüklendiğinizde yeterli turbo basıncı sağlanamadan yanma odasına yüksek miktarda yakıt enjekte edilir. Bu yüksek miktarda yakıtın büyük bir kısmı düşük basınç sebebiyle verimli yakılamaz ve kurum olarak bir kısmı atılır, bir kısmı da yanma odasında ve turbo pervanelerinde kalır. İşte bu anlık yetersiz basınç durumuna düşmemek için maksimum tork devri altında tam gaz vermeyin. Eğer hızlanacaksanız vites düşürün ve kademeli olarak gaza yüklenin.

Bu durumu kendiniz de egsoz gazının renginden gözlemleyebilirsiniz. Kaçınmanızı önerdiğim durumlarda egsozdan kara duman çıktığını görebilirsiniz. Verimli yanma durumunda bu duman gelmez. Aynı durumu hızlanmak için aniden gaza yüklenen önünüzdeki dizel araçta da gözlemleyebilirsiniz.

Kazasız sürüşler dilerim.

vozer

23 Şubat 2009, 17:28:10  

Şu kurumlanma konusunda benim de merak ettiğim, kafama takılan şeyler var. Yüksek hızda araç kullanmaktan pek hoşlanmıyorum. Genel olarak TEM'de 110 - 120 km/s, şehirlerarası yollarda ise hız sınırına göre 90 km/s civarlarında sabit gidiyorum. 5. viteste 90 km/s hız da 2000 devir civarlarına denk geliyor. Bu yüzden mutlaka ki aracımda kurumlaşma olacaktır.

Bunları atmanın bir yolunun ara sıra yüksek devirde kullanmak olduğunu okuyorum forumlarda. Ama bu iş için illahi tam gaz verip aracı zorlamak mı gerekli? Örneğin Tem'de 10 - 20 km boyunca 4. viteste 120 km hızda gitsem bir yararı olur mu? (3300 devir civarı çeviriyor bu hızda 4. viteste) Ya da 3. viteste 90 km hızda gitsem bir yararı olur mu (3500 devir çeviriyor)

Max gücünü 4000 devirde veren bir motor için 3500 devir sanırım yüksek sayılabilir. (araç 407 1.6 HDI)

Altay Han

23 Şubat 2009, 17:40:07  

quote:

quote:

Sayın OBK ,

Merhaba.
Revizyon en ekonomik çözümdür. Ancak revizyonda kullanılan pervaneler genelde orjinalde olanlarla aynı açı ve yapıda olmuyorlar. Bu yüzden de hava bu pervanelerde ıslık sesi gibi bir ses çıkarıyor.

Pervanelerde kurumlanma hemen hemen her dizelde olur. Eurodizel kullanılmamışsa daha fazla ve hızlı olur.

O-ring'lerin zaten her söküp takmada değişmesi lazım. Yağı değiştirdiğiniz iyi olmuş.

Revizyon sonrası kara dumanın kesilmesi iyiye işaret. Yeterli basınç sağlanıyor ve verimli yanma gerçekleşiyor demektir.

Performansından memnunsanız, orjinal sıfır turbo kadar olmasa da revizyonlu turbo bir süre sizi sorunsuz götürecektir.

Kolay gelsin...

Sağolun OBK hocam.

özellikle ıslık sesi nedeni ile rahatsızdım ama açıklamalarınız hiç olmazsa olayın nedenini anlamamı sağladı.

son olarak sürekli yaz kış 10/30 mobil yağ kullanıyorum. mobil1 vardı şu an piyasada bulamıyorum mobil delvac kullanıyorum.

turbo ustası kışın 5/30 yazın ise 10/40 veya 15/40 aralığını marka olarakta castrol kullanmamı ısrarla tavsiye etti. markadan ziyade yağ numarasını nasıl değerlendirirsiniz.
araç 1.4 fiesta tdci, 2004 model 108.000 km de.

tsi delisi

27 Şubat 2009, 1:55:37  

öncelikle verdiğin bilgiler için allah razı olsun çok teşekkür ederim O.B.K. ancak bi sorum olacak jetta TSI 1.4 lt 140 hp motor için en ideal devir kaçtır sence kaçı geçmemek gerekir vede bu araçtada 1 dk civarı beklemek mi gerekir yoksa daha fazla mı?

VW Jetta 1.4 lt TSI 140 hp
Sayfa:   <<   < önceki  6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15   sonraki >   >>
Tüm forumlar >> [Motorlu Araçlar Dünyası] >> Otomobil Genel >> Otomobil ve Otomotiv Dünyası Genel >> Cevap: TURBOŞARJLI ARAÇLARI DOĞRU KULLANMANIN YOLLARI Sayfa: <<   < önceki  6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15   sonraki >   >>
Buraya git:

Donanım Haber Video İnceleme
GIGABYTE Fabrika Turu; Bir anakart doğuyor!
Bu videomuzda Türkiye'den 10.000KM uzakta Gigabyte'ın Tayvan'daki üretim tesislerindeyiz.
Computex 09: Avermedia Standı
GPS'li, çift tunerli ve gelişmiş kayıt seçeneklerine sahip TV kartı modelleriyle Avermedia'da Computex'deydi!

Yeni mesajlar Yeni mesajlar yok
Popüler konu, yeni mesajlar ile Popüler konu, yeni mesajsız
Kilitli yeni mesajlar ile Yeni mesajsız kilitli
 Yeni mesaj at
 Mesaja cevap at
 Yeni anket aç
 Oy kullan
 Kendi mesajımı sil
 Kendi konumu sil
 Mesaja değerlendir

Reklamlar

Videolarımız