Şimdi Ara

Apple'ın iPhone yol haritası ve SDK hakkında notlar : Bölüm 1

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
3.259
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Apple, kullanıcıları şaşırtmayı iyi biliyor. Son bir yıla baktığımızda iPhone, iTouch ve kısa süre önce lanse edilen Macbook Air, fark yaratan tasarımları ve getirdikleri yenilikler ile teknoloji meraklılarının en çok konuştukları ürünler arasında yer aldı.

    Apple, şimdi ise iPhone için yeni duyurduğu yol haritası ile teknoloji gündeminin ortasına oturmuş durumda. iPhone'un Amerikalı kullanıcıların beğenisine sunulmasının üzerinden 8 ay gibi kısa bir süre geçmesi ardından Apple, Amarika Akıllı Telefon pazarının %28'ini eline geçirmiş durumda. Cep telefonundan internete girenlerin kullandıkları WEB tarayıcısı sıralamasında ise %71'lik dev payıyla 1. sırada.

    Yani Amerika'da cep telefonuyla internete giren her 100 kişiden 71'i iPhone sahibi. Durum böyle olunca bu telefonla ilgili her gelişme yakından takip ediliyor.

    Apple'ın iPhone için planladığı yol haritası 2 ana başlıktan oluşuyor. Bunlardan ilki iPhone'a eklenecek olan kurumsal çözümlerin yer aldığı Enterprise, diğeri ise iPhone'u yazılım geliştiricilerin gözdesi haline getirecek olan SDK (yazılım geliştirme kiti) ve SDK ile hazırlanacak yazılımların kullanıcılara ulaştırılması için yapılacaklar.

    Her iki başlık da oldukça heyecan verici gelişmeler içeriyor biz sırayı bozmadan ilk olarak Enterprise başlığında yer alan gelişmelere bakalım.

    Enterprise

    İş dünyasının taşınabilir bir cihazdan beklentileri aslında uzun süredir Pocket PC'ler tarafından karşılanıyor. Son zamanlarda Nokia'nın önderliğini yaptığı Symbian işletim sistemli akıllı telefonlar da bu isteklere cevap verir hale geldiler.

    iPhone, oldukça gelişmiş bir kullanıcı arayüzüne sahip olmasına rağmen Microsoft Exchange sunucusu ile senkronize olamaması, şirket ihtiyaçlarına göre özelleştirilememesi (telefon resmi firmware 2.0 versiyonuna kadar yazal yollardan yazılım yüklenmesine izin vermiyor) ve bazı güvenlik sertifikaları ile uyumsuz olması nedeniyle iş çevreleri tarafından oldukça eleştirilmişti.

    Apple'da kurumsal müşterilerinden gelen yoğun baskılar sonucunda firmware 2.0 versiyonunda iPhone'a Push e-mail, Push Calender, Push contacts, Global address list, Cisco iPsec VPN desteği, Kablosuz ağ için WPA2 Enterprise şifreleme, şirket içi şartlara göre özelleştirilebilme, Remote wipe ile telefonun uzaktan yönetilebilmesi ve Microsoft Exchange sunucusu ile eşleşebilme desteğini ekliyor.

    Firma, yeni özelliklerin ve yol haritasının açıklandığı etkinlikte sergilediği çalışan bir örnek ile vaadlerinin boş sözlerden ibaret olmadığını da göstermiş oldu. Peki bir çoğumuz için oldukça yabancı olan bu özellikler ne işe yarayacak?

    Kısaca açıklayalım; push e-mail, Calender, Contacts ile birlikte artık Exchange sunucusuna bir e-posta geldiğinde, randevu defterinde bir değişiklik yapıldığında veya adres defterine yeni bir kart vizit eklendiğinde bundan direkt olarak haberdar oluyorsunuz.

    Sanki bir SMS alıyormuş gibi e-postanız geldiği anda telefonuza yüklenmiş oluyor. Telefonun sürekli ağa bağlı kalması veya ara sıra bağlanıp yeni e-posta var mı diye bakmasına gerek kalmıyor.

    Ayrıca Global Address List özelliği ile telefonunuzdaki tüm iletişim bilgilerini Microsoft Exchange sunucusu ile senkronize ederek telefonuzdan uzakta olduğunuz veya kaybolduğu durumlarda dahi adres defterinize erişebiliyorsunuz. Tabi yine bu adres defterine sizin dışınızda biri bir kayıt eklerse şirketteki herkes gibi sizin de telefonunuzda yer alan adres defteri güncelleniyor.

    Böylece yer ve cihaz bağımsız olarak şirkette yapılacak tüm etkinlik, toplantı gibi olaylardan, e-posta haberleşmelerinden yeni müşteri kaydı veya benzeri adres defteri eklentilerinden anında haberdar oluyorsunuz.

    Remote Wipe ile güvenlik de bir ileri seviyeye taşınıyor. Telefonunuzu kaybettiğinizde, sunucuyu kontrol eden kişiyi arayarak telefonunuza uzaktan erişerek kitlemesini ve başkaları tarafından kulanılmasının önüne geçmesini isteyebiliyorsunuz. Telefonunuz uzaktan erişilerek kapatılıyor ve bigileriniz güvenlik altına alınıyorlar. Kapatma işlemi esnasında telefona elle müdehale etmek mümkün olmuyor, uzaktan kapatılması emredildiğinde cihaz kapanıyor. Oldukça etkileyici!

    Ek olarak Apple iPhone'ın hiç bir ara sunucu veya programa gerek kalmadan Microsoft Exchange sunucusu ile haberleşebildiğinin üzerinde duruyor. Bu ek masraf ve zaman kaybının önüne geçilmesi anlamı taşıyor. Şu an için iPhone'un bu özellikleri Nike ve Disney gibi bir kaç katılımcı firma tarafından denenmekte. Konferansta alışıldık bir şey fakat bu iki firmanın övgü dolu sözlerine ayrıca yer veriliyor.

    Kısaca Enterprise çözümler, şirket içi haberleşme kabiliyetini en üst seviyeye taşırken aynı zamanda kablosuz ağ şifrelemedeki geliştirmeler ve ek güvenlik protokollerine destek ile bilgilerinizi de güvenlik altına alıyor. Şirketlerin iPhoe'u ihtiyaçlarına özel olarak özelleştirebilmeleri ise iPhone'un yayınlanan yazılım geliştirme kiti ile mümkün oluyor. Yeni SDK ile gelen özellikleri ise yazımızın önümüzdeki gün içinde yayınlanacak 2. bölümünde okuyabilirsiniz.








  • gerçektende etkileyiçi şeyler yapıyorlar
  • apple bu işi gerçekten de çok iyi biliyor
  • İşi biliyor ne demek! Adamlar birde SDK ile program yazanlara 100 milyon dolar para veriyor
  • Apple'in her konuda başarili olduğunu görmek gurur verici fiyati hariç.
  • İyi de bu push mail, calendar vs. olaylari zaten yıllardır Palm de vardı. Senkronizasyon olayi değilmi bu !
    Sadece Apple de eksiklikti fazla bir artısı yok bunun. Bu bir yenilik değil. Ve bence microsoft tabanli seyler kullanıyotr olmaları da
    yanlış. Kendi software'leri olmalı ! İstesinler yazarız sorun değil !

    Ama iphone de OSX ve yeni interface hakkaten mükemmel !



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yimmasabi -- 18 Mart 2008; 1:34:36 >
  • WPA2 şifrele zaten var telefonda eksik veya yanlış bir bilgi olmuş sanırım değiştirirsek daha iyi olur ..
  • @xendaba

    Şu an WPA2 evet ama Frimware 2.0 ile birlikte "WPA2 Enterprise" desteği de eklenecek. Haber'de sadece WPA2 olarak geçiyor olması kafa karıştırıcı olmuş tekrar düzenledim teşekkürler.
  • Haber için teşekkürler..Ancak firmware çoğu yerde frimware olarak yazılmış
  • düzenleme için teşekkürler :)


    quote:

    Orjinalden alıntı: erkona

    Haber için teşekkürler..Ancak firmware çoğu yerde frimware olarak yazılmış

    olur o kadar baksana 3 bin yazı yazmak olay dğil yaz yaz insanın kafası bunalır valla
  • quote:

    Orjinalden alıntı: xendaba

    düzenleme için teşekkürler :)


    quote:

    Orjinalden alıntı: erkona

    Haber için teşekkürler..Ancak firmware çoğu yerde frimware olarak yazılmış

    olur o kadar baksana 3 bin yazı yazmak olay dğil yaz yaz insanın kafası bunalır valla


    Haklısın.Aslında yazmıcaktım ama benden bir önceki mesajda yine frimware görünce dayanamadım




  • arada oluyor böyle hatalar siz uyardıkça gideriyoruz teşekkürler...
  • Macosx gerçekten fark yaratan bir işletim sistemi. Apple gerçekten takdir ediyorum. Fakat fiyatlar hakikaten çok uçuk. Biraz daha uygun fiyata bulunabilse şu cihazlar TR de tamda süper olacak ama

    Arkadaşlar Mesut hocamızı yormayın böyle ufak tefek kelime hatalarıyla. Bırakın gönlünce dilediği gibi yazsın . Mesut hocam yeni testlerden haber varmı. Neleri inceleyecek DH.
  • iyide 1.1 versiyonunda iphone exchange servere baglanabiliyor.
    benmi bisey kacirdim yoksa?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.