Şimdi Ara

KENDI CILAMIZI KENDIMIZ ATALIM!!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.422
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • arkadaşlar öncelıkle selamlar!!!

    Kış ayı sona erıyor,malumunuz arabalarımız kış ayında yola atılan tuzlar,donma nedenıyle yıprandı,aracımız parlaklıgını yıtırmeye başladı, dış etkenlerden daha da cok etkılenır oldu.işte bu sebeplerden artık aracımız bır dış bakıma ıhtıyaç duyar oldu.aracımıza bır bakım yapma vaktı geldı dıye dusundum ve cıla konusunda ınternetten araştırmalar yapıp kendı aracıma uyguladım.KENDI ARACINA KENDI CILA ATMAK ISTEYEN ARAKDAŞLARA YARDIMCI OLMASI ICIN BU TOPICI ACTIM.ayrıca yapım aşamasında eksıgım veya yanlış bılgılendırmem varsa duzeltırsenız sevınırım arkadaşlar.

    kendı cılamızı kendımız nasıl atarız?işte başlıyoruz.
    öcelıkle gereklı malzemelerı aktarmak ıstıyorum(mınımum malıyet,maksımum sonuç ana gayemdır bu konuda)

    -Turtlewax tw-30 teflonlu sıvı cıla=19 ytl(KOÇTAŞ FIYATI)
    -1 LT cocacola=2 ytl
    -Arap sabunu=3 ytl
    -Camsil=3 ytl
    -Araba yıkama süngerı=5 ytl(iri delıklı olasına aman dıkkat)
    -Araba şampuanı=5 ytl
    -Tazıklı su tutturma=2 ytl
    -2 adet eskı %100 pamuklu kumaştan yapılmış atlet=0 ytl

    toplam=39ytl
    toplam zaman=4 saat

    uygulama safhası
    oncelıkle kış ayından cıktık,yola donmayı onlemek ıcın atılan tuz, aracımızın dışına,altına, lastıklerıne yapıştı herşeyden once bu pıslıkten bır arındırmak lazım aracı..işte cıla işlemı ıcın yaptıklarım;

    aracımı benzıncıye goturdum aracın özellıkle altını,lastıklerı ve dışına tazıklı su ıle yıkattım(kesınlıkle fırça vurdumadım).ardından bır hortum bulup aracı tekrar ıslattım ve kendıme buyuk bır kovaya bol sulu ve bol kopuklu bır karısım yaptım.aracı sunger ıle yıkadım.yıkama sırasında oto şampuanı ıle yaptıgım karışımı 2 kez yenıledım.aracın gorunen bolumunde yıkanmamıs tek bır parca bırakmadan şampuanladım.durlayıp.tekrar şampuanla yıkadım.

    tekrar durladıktan sonra kolayı açtım bır yudum içtikten sonra:) arabayı yıkadıgım sungere bolca doktum ve lastıgı sıldım.4 lastıgı de sıldıkten sonra su ıle durladım(kola ne alaka dıyebılırsınız ama kola mukemmel bır cozucudur ve lastıge zarar vermez butun kırlerı alıp goturuyor gozlerınıze ınanamayacaksınız:D).ardından arapsabunu ve sunger ıle lastıklerı tekrar yıkadım (arap sabunu lastıklerı cok guzel parlatıyor).ve son kez aracın tamamını su ıle durladım. aracın tek bır ıslak parçası kalmayacak şekılde kuruladım(kapı ıclerı dahıl). sonra aracı garaja getırdım. garaja aldıktan sonra 45 dakıka kendı halıne bıraktım(motorun soguması ve tam olarak kuruması ıcın.). daha sonra sonra aracın tamamen kuruduguna ve kaputun tamamen soguduguna emın olduktan sonra cılalama ışlemıne başladım.

    aracın tavanından başmak suretıyle eskı atletlerden bırıncısıne yarım kapak kadar cıla doktum ve 50cmX50 cm kadar bır alana bu cılayı yaydım.cıla ınce beyaz bır tabaka halınde yayıldıktan sonra 1 dakıka bekledım ve 2 ncı bez(atlet:) )ile kucuk yuvarlaklar seklınde bıraz bastırarak ve ovarak cılayı parlattım.aracı parça parça aynı işlemlerı tekrarlayıp cılalayarak cılalama işlemını bıtırdım.aracı 4 gun boyunca garajda kendı halınde beklettım hıcbır şekılde su değmedı (ayrıca cılayı yaptıgım ılk hafta ıcınde kesınlıkle tazıklı su ıle yıkatmadım.) cılayı yaptıktan sonrakı 4 ncu gun aracın plastık aksamında oluşan beyaz cıla kalıntılarını camsıl ıle sıldım ve temızledım.nemlı bır bez ıle duruladım ve kuru bez ıle kurladım.aracım 3 aylık ve sıze yemın ederım kı aldıgımda bu kadar guzel parlamıyordu. ona tekrar asık oldum:)

    ------

    anlatımımdan sonra kendı cılasını yapmaya karar veren arkadaşlara tavsıyelerım

    *aracınızın altını mutlaka tazıklı su ıle ıyıce yıkatın,kıştan kalma tuzlar aracın altına ınanılmaz zararlar verıyorlar,bu sayede korozyonu yavaşlatır aracın altında olusabılecek curumelerın buyuk olcude onune gecersınız!!!

    *aracı benzınlıklerdekı otomatık yıkama denen aptal makınalara kesınlıkle sokmayın.onlar aslında donen bır zımpara uzun vadede aracın boyasına vedıgı akıl almaz zararlar var!!!!!!!!aynı sekılde fırça ıle kesınlıkle yıkatmayın.oto yıkamacıdakı fırçalar 100lerce aracı yıkadıgından ıcı çamurla doluyor!kopuk solusyon veya sunger ıle yıkama en saglıklısı.

    *cıla işlemını guneşsız bır havada,15-20' C sıcaklıkta mumkunse kapalı bır garajda yapın.

    *alacagınız cıla adı olmasın mumkunse teflonlu cılaları tercıh edın!(teflonlu cıla hem boyanın korunması hemde dayanıklılık yonunden daha uzun omurlu ve faydalı!

    *cılayı yapmadan once aracın tam temızlenmıs ve 1 damla bıle su kalmadan kurumuş olduguna emın olun.

    *cıla ışlemı bıttıgınde mumkunse kapı ıclerındekı boyalı aksamada cıla atın!

    *cılayı mumkun oldugunca eşıt mıktarda surmeye ozen gosterın ve cılanızı %100 pamuklu kumaştan yapılmış temız bır bez ıle sılın

    *cıla ışlemıne başlamadan once kaputun soguduguna emın olun.motor ısısı ıle ısınan kaputa cıla yapmaya kalkarsanız cılanın pek duzgun yapılamdıgını fark edeceksınız.serın,tozsuz ve guneşsız bır ortam iyi cılanın anahtarı.

    *aracı yıkamak için kullandıgınız sugerı,kurlamak ıcın kullandıgınız bezlerı çamaşır makınasında 95'C de kaynar su ıle yıkayın veya çope atın.
    --------
    ılk ıkı haftada gordugum cılanın faydaları

    -eskıden garajda 1 saatte tozlanan arabam cıladan sonra 2-3 gunde ancak tozlanıyor.

    -yagmurlu havalarda yagmur damlaları mınık damlalar halınde aracın ustunden akıp gıdıyor.

    -araç kırlendıgınde aracın bır kapısına yarım lıtre pet sıse su doktugumde bır parça bıle kır kalmıyor.cıla o kadar etkılı bır ıcat.bu kır tutmama olayı benı mestettı

    -yoldan gecenlerın ılgınç bakışarı:)

    -arabama bu parlaklıgıyla yenıden aşık oldum:D


    **************pasta atmak ve boya koruma ışlemlerı profesyonellık,teknık ve maharet gerktıren ışler bunları uzmanlarına yaptırmak en akılcı cozum! bu ışlemlerı kendımız yapmamak daha dogru olur!ama cıla olayı farklı,cıla ısını herkes yapabılır sadece ozen ve zaman harcama meselesı...

    son soz olarak aracıma kendım cıla atarsam bısey olur mu dıyen arakdaslara seslenmek ıstıyorum.aracınıza hıç kımse sızın yapabılecegınız kadar özenlı ve detaylı olarak cıla atamaz.cılanın boyaya bır zararı olmadıgı gıbı koruyucu bırçok etkısı var.tavsıyem her arakdaş ayda 1 arabasına cıla atsın(en azından bundan sonra ben oyle yapacagım)

    parlak ve mutlu gunler dılegımle,yazıma zaman ayırdıgınız için teşekkur ederım akadaşlar:)bilgili arkadaşlar yanlışlarımı duzeltmek,eksıklerımı tamamlamak ve ekstra bılgı vermek ıcın cevap yazarsa sevınırım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HELICOPTERPILOT -- 10 Eylül 2009; 16:00:47 >







  • tşkler çok güzel yazmışsın emek vermişsin. Allah razı olsun
  • Gerçektenb sağol yazın içn bende de çin malıu bir cila makinesi var onla atıyorum fakat sormak isteidğim bişey var pasta gerekli mi ciladan önce veya sonra?
  • SKTEM
    cila makınasıyla cila atmanın hiçbir zararı yok(yeter ki kullandıgın cıla kalıtelı olsun).aracında cızıkler oluşmaya başladıysa ufak çızıklerı pasta ıle kapatabılırsın.pasta yapımından sonra cıla atman oldukca faydalı olacaktır.ancak pasta ısı bıraz uzmanlık ve maharet ıstıyor çünkü pasta yaparken pasta boyadan bırkac mıkron cıvarında boya erıtır ve erıyen boyayı cızık bolgeye taşımak suretıyle cızıklerden kurtulmuş olrsun.ancak pasta konusunda yeterlı bılgın yoksa,bu işi iyice araştır.Pasta yaparken yanlışlıkla aracının boyasına goruntu olarak kotu ızler bırakabılırsın.ama bazı cılalar var yoğun kıvamlı ve ıcınde cok az mıktarda pasta ıceren onları kullanırsan,özenlı bır işçilik ıle güzel sonuçlar elde edebilirsin.pastalı cılayı yaptıktan 3 hafta sonra teflonlu bır cılayı tekrar arabana uygulamanda fayda var.

    saygılar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HELICOPTERPILOT -- 16 Mart 2008; 11:43:40 >
  • ellerine sağlık güzel anlatmışsın.
  • teşekkürler dostum
  • ben de turtle wax ın wax it wet adlı urununu aldım kullandım. arabayı yıkadıktan sonra ıslakken puskurtuyorsun sonra yuzye yayıyorsun ardından aracı temiz bir bezle kurutuyorsun hepsi bu. sonuc benim hosuma gitti hem cok daha az zahmetli ve pratik hem de guzel bir görüntü veriyor.
  • yazı gerçekten cok güzel olmş.Gozumde canlandı okurkenSaol
  • Gerçekten çok güzel anlatmışsınız.Teşekkürler.:)
  • Tavsiye edebileceğiniz bir cila markası var mı?
  • hocam üşenmeyip uzun uzun yazmışsınız Allah razı olsun.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.