Sony DSC-W1'in Manuel mod'u altında; perde hızı, diyafram, ISO, Metrajlama seçenekleri, Ev değerleri, ön tanımlı beyaz denge seçenekleri ve her makine içerisinde olan klasik ayarlara ulaşmak mümkün.
Ben kodak cx7430 almayı düşünüyorum. fiyatına göre özellikleri nasıl bir değerlendirir misin? Macro özelliği var mı? Ben daha önce hiç dijital fotoğraf makinesi kullanmadım, bu benim için iyi bir başlangıç olur mu? Forumdaki macrolar çok hoşuma gitti o yüzden macro çekebilecek bir makine benim daha işime yarar. Beni bilgilendirirsen çok memnun olurum. Buna yakın fiyatta (3 aşağı 5 yukarı) başka fotoğraf makinesi tavsiyen var mı? Şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Albayım yaptığım araştırma sonucu bütçeme uygun Nıkon'un 4800,5200,5600 modelleri arasında kararsız kaldım. Benim için video çekimide önemli 5200-Sesli 640x480- 4800 sesli 640x480 15 fsp 5600 sesli 640x480 30 fsp bu verileri Aydınlar foto nun web sidesinden altım. Bazı sidelerde bu değerler farklı veriliyor. Ayrıca 512 mb hafıza kartına 640x480 kalitede kaç dakika video çekilir.Bu üç modeli teknik özellikleri doğruldusunda inceleyip cevap verirsen çok menmun olurum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acısu -- 5 Mayıs 2005, 23:07:03 >
bu ilk mesajım, emekleriniz icin tesekkür ederim, çok faydalanıyorum..
uzun arastırmalardan sonra nikon'da karar kıldım ama modele karar veremedim: 4100,5100, 5600, 5900
yardımcı olursanız sevinirim, siz önemli olmadığını söylersiniz hep, tanıdığım bütün iyi fotoğrafçılar da öyle der ama biz amatörler için hele de çocuk da varsa şu VİDEO özelliğine kafayı takıyoruz..
30 fps ile 15 fps arasında tv'de izlerken çok fark oluyor mu, çünkü galiba 5100 ve 5600'de 15 fps var, 5900 ise 30 fps
Sevgili Gazi, Kodak CX7430 giriş seviyesi için bir dijital fotoğraf makinesidir, ancak kedini biraz geliştirip makineyi iyice tanıdıktan sonra içerisindeki manuel ayarlar sana yeterli gelmeyebilir. Ayrıca CX7430'un 10cm'lik macro odak mesafesi tatmin edici olmayabilir. Fiyatlar konusunda ise malesef Türkiye'de olmadığım için pek bir fikrim yok.
------------------
Sevgili Harun, Açmış olduğun en son topic'deki seçim listene göre bir kıyaslama yaparak sana yardımcı olmaya çalışmıştım, aşağıdaki link'e tıklayabilirsin. http://forum.donanimhaber.com/m_2791426/tm.htm
------------------
Sevgili @magic32, Öncelikle aramıza hoş geldin, FPS (Frame Per Second) yani saniye başına düşen kare sayısıdır. Bu sayı arttıkça görüntü daha da akıcı bir hal alır. Bahsettiğin 1/1,8 ve 1/2,5 ise sensör çapıdır. Sensör çapı büyüdükçe de (aynı özelliklere sahip bir fotoğraf makinesi ile kıyaslamdığında) fotoğraflarda daha az noise oluştuğunu görüyoruz. Bu arada seöim listende bulunan makinelerden oyum, Nikon 5900'e
5900'ü yetkili satıcılarda bulamıyorum henüz gelmemiş... dün bir yerde baktım -siz de yazmıştınız- canon 520'ye nikon'lardan ebat olarak daha büyük ve galiba sensörü 5900'den daha küçük (1/2,5 ?) ve videosu 30 fps değil.. artısı manuel ayarlar da yapılabiliyormuş..zaten siz de yazmıştınız...bir de objektif eklenebiliyor.. ancak mesela geniş açı objektifini sordum 160 euro, yani makineyi geliştirmek için epey para harcamak gerekiyor...
şimdi size desem ki 5900 mü 520 mi diye ne dersiniz?
sensörün küçük yada büyük olmasıyla neden ilgileniyorsun ki? iki makinanında örnek çekimlerine bak dpreview.com ve http://www.steves-digicams.com/ adreslerinde varsa incelemelerini (review) oku öyle karar ver.
a510/a520 kendini kanıtlamış makinalar. özellikle a510 un fiyatı çok uygun, a520 almaya hiç gerek bile yok. Poster basmayacan ya?
bilmem neden ilgileniyorum, bu kadar okumasam daha kolay karar verebilecektim aslında işte yukarıda üstad yazmış sensör büyüdükçe noise (kumlanma demekmiş) azalıyormuş e şimdi bunu bilince tam da almaya karar verdiğim 4100'den vazgeçtim....
aynı şekilde "hiç de önemli olmadığını" defalarca duyduğum ama iflah olmayan bir amatör olduğum için asla vazgeçmediğim video meselesi de var..illa 30 fps olacak, yoksa nasıl izleyeceğim ben oğlumun kesik kesik olmayan videolarını tv'den...:)
yani yanisi şu işin, ne yardan geçeriz biz ne serden, dedik ya iflah olmaz amatörleriz :)
bir de şu poster meselesi var, ben çok da güzel denmeyecek bir sürü fotoğraf çekeceğim e bunları bir de 3 mp ile çekersem sonra içlerinden birini 20x30 basmaya kalksam karşıma çıkan hilkat garibesine bakmak hatta evin duvarına asıp herkese baktırmak azap vermeyecek mi? :)
Öncelikle Canon A520 ve Nikon 5900'ü genel özelliklerine göre kısaca kıyaslamaya çalışalım;
Nikon 5900'ün artıları: 1 MP'lik fark ile daha yüksek çözünürlükte fotoğraf çekebilme ve daha büyük boyutlarda baskı alabilme, biraz daha iyi normal ve macro odak mesafeleri, beyaz dengesinde daha fazla (1 adet) ön tanımlı seçenek ve daha büyük LCD ekran.
Canon A520'nin artıları: Daha iyi ISO yelpazesi, daha geniş açılı fotoğraf çekebilen ve zoom mesafesi daha fazla obkektif, daha iyi diyafram açıklığı, daha iyi min. perde hızı, daha etkili flash etki mesafesi, diyafram ve enstantane öncelikli gibi full manuel çekim özelliklere sahip olması, kalem pil ile çalışıyor olması.
Öncelikle bu seçimde benim oyum Canon A520'den yana. Büyük boyutlarda baskı alınmayacaksa A520 yerine A510 da olabilir. Fotoğrafta noise (kumlanma) oluşumuna sebep olan ana unsur yüksek ISO oranlarına çıkıldığında CCD'ye giden voltajın artmasıyla CCD'nin ısınmasıdır. Daha büyük sensör boyutuna sahip olan makinelerde (bire bir aynı özelliklerde bir makine ile kıyaslandığında) noise'un biraz tölere edildiğini ve biraz daha iyi fotoğraf kalitesi olduğu gözlemlenmektedir.
sevgili mertkan abi selamlar öncelikle.. daha önce hiç dijital fotoğraf makinesi tecrübesi olmayan birisine göre sony w1 marka makine nasıldır? ayarlarını öğrenmek adamı kasar mı? fiyat performans oranı nasıldır? ayrıca videosu sürelimidir? kısaca tavsiye edermisiniz? **** ayrıca ilk kullanım için p 100,p 93,p 73... vs...gibi makinelerden videosu ve kullanımı iyi olan birisini mi tavsiye edersiniz?
Sevgili Arkadaşlar, Lütfen bölüm içerisinde açmış olduğunuz topic'lerde bulunan soruları tekrar bu topic altında yinelemeyiniz.
---------
Sevgili @fullcinema, Nikon 5200'ün artılarını ve eksilerini yazarak yardımcı olmaya çalışayım:
Artıları: AF-Assist Lambasının olması Etkileyici Macro kabiliyeti Bir çok ön tanımlı çekim modu (Sahne Modları) içermesi Kolay kullanım Düşük ışık koşullarında görülebilen LCD
Eksileri: Yumuşak dokulu fotoğraflar Bir miktar kırmızı göz problemi Full manuel kontrollere müsade etmemesi
İyi fotoğraf kalitesi Kompakt metal kasa Büyük 2.5" lik LCD Ekran (dışarıda parlak ışıkta ve loş ışıkta kullanışlı) Güçlü Performans AF-assist Lambasının olması ve başarılı fokuslama. Ek objektiflere ve filtrelere destek İyi pil süresi, kutu içeriğine dahil edilen şarj edilebilir kalem piller Live histogram özelliğinin oluşu USB 2.0
Sony DSC-W7'nin EKSİLERİ
Biraz yumuşak ve bazı köşelerde blur görülebilen fotoğraflar Kırmızı Göz Problemi Kutu içeriğinde hafıza kartı yok (32MB internal) Makine tripod üzerindeyken hafıza kartının değişmesine olanak tanımıyor.
sevgili mtkn3 o kadar karasız kaldımki banada yardımcı olursan sevinirim 300-350 arası dfm bakıyorum neredeyse forumun tamamını okudum okudukça kafam dahada karıştı makinayı amatör olarak kullanıcam seçenekler -canon a400 -nikon3200 -kodak cx 7430 -nikon 5200 -canon 510/520 derken biz 350 ytl yi çoktan aştık bunların arasından kodak 7430 aklıma çok yatıyor ancak forumun neredeyse tamamını okudum yinede hiç birisinden tatmim olamadım birinin diğerine iyi kötü bir üstünlüğü var insanda hepsini bir arada istiyor tabii kodaktan tatminkar bir sonuç alabilirmiyim canon 510/520 nin daha üstün olduğunu biliyorum ama video kayıt özellğinin kısıtlı olması ve fiyatı yüzünden pek yanaşamıyorum 5200 kullanıcılarındanda pek memnuniyet sezinlemedim gördüğün gibi okudukça dahada dağıldım bu arada bir ark. almanyadan nikon 5900 getirtti+512 ram=560 ytl fiyat süper ama yakın zamanda getirtme şansı yok ve garantini olmaması olayı yaptığın kıyaslamaların hepsini inceledim ama o kadar iyi anlamam bu işlerden biraz daha düz bir akıl verirsen çok sevinirim çok teşekkürler ve saygılar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MeTeN -- 14 Mayıs 2005, 2:54:54 >
İyi fotoğraf kalitesi Kompakt metal kasa Büyük 2.5" lik LCD Ekran (dışarıda parlak ışıkta ve loş ışıkta kullanışlı) Güçlü Performans AF-assist Lambasının olması ve başarılı fokuslama. Ek objektiflere ve filtrelere destek İyi pil süresi, kutu içeriğine dahil edilen şarj edilebilir kalem piller Live histogram özelliğinin oluşu USB 2.0
Sony DSC-W7'nin EKSİLERİ
Biraz yumuşak ve bazı köşelerde blur görülebilen fotoğraflar Kırmızı Göz Problemi Kutu içeriğinde hafıza kartı yok (32MB internal) Makine tripod üzerindeyken hafıza kartının değişmesine olanak tanımıyor.
ürün 7mp ve 640x480@30fps video kalitesiyle ön plana çıkıyor. bnm merak ettiğim bu makineyi almak yerine 50-100 dolar daha verilip alınabilecek daha iyi bir kamera yada aynı performansı daha ucuza verebilen bir kameranın olup olmadığı
gündüz çekimleri nerdeyse her makinede kaliteli gece çekimide kaliteli olsun istiyorum şöyle gece boğazı gözümün gördüğü gibi alabilsin istiyorum..
Selamlar, forumu takip ediyorum gerçekten verdiğiniz bilgiler harika. Bende bu aralar bir fotoğraf makinası almayı düşünüyorum, ve kafamda şekillenen makinalar Nikon Coolpix 8800 yada Panasonic DMC-FZ20. DFM ler hakkında pek bilgim yok ve buralardan bişeyler öğrenmeye çalışıyorum. Bu makinaları kullanan arkadaşlar varmı siz almak isteseniz hangisini alırdınız, yada madem bu kadar para vereceksin şunu al diyebileceğiniz makina hangisidir. Teşekkürler
Selamlar, forumu takip ediyorum gerçekten verdiğiniz bilgiler harika. Bende bu aralar bir fotoğraf makinası almayı düşünüyorum, ve kafamda şekillenen makinalar Nikon Coolpix 8800 yada Panasonic DMC-FZ20. DFM ler hakkında pek bilgim yok ve buralardan bişeyler öğrenmeye çalışıyorum. Bu makinaları kullanan arkadaşlar varmı siz almak isteseniz hangisini alırdınız, yada madem bu kadar para vereceksin şunu al diyebileceğiniz makina hangisidir. Teşekkürler
Ben Nikon 8800 kullanıyorum yaklaşık 1 aydır... Makine benim için oldukça iyi... Ne seviyede fotoğrafla ilgilendiğinizi bilmiyorum ama benim gibi yeni başlayan birisi için mükemmel, kesinlikle pişman olmazsınız... verdiğim paraya kesinlikle acımıyorum Makrolarda, yüksek (10X) zumda, gece çekimlerinde oldukça başarılı ve tabiki 8MP olması bilgisayarda inanılmaz ayrıntıları yakalamanıza olanak tanıyor. Gelişmiş özellikler makineyi elinize aldığınızda yüreklendiriyor fotoğraf çekmek için ve her özelliğini yaşayarak öğrenme arzusu içinizi kaplayıveriyor
Panasonic DMC-FZ20 makineyi alacağım günlerde kafamı oldukça kurcalamıştı (Bunun en büyük, belki de tek, sebebi Leica lens kullanmasıdır) ama son anda bir karar değişikliği yapmamak için pek de incelemedim... Bir de şunu söylemek isterim... Canon un TRde henüz bulunmayan ama yurtdışında satışa çıkan(ben çıktı diye biliyorum) Canon S2 IS modeli var. o da yüksek oranda zoom ve 0 cm makro özelliklerine sahip.. Nikon 8800 kullanıcısı olarak cevap vermeye(hislerimi anlattım daha çok ) çalıştım ama tabi burada çok daha bilgili insanlar var, onlar daha iyi yardımcı olur...
@kadirche verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İlk amacım yeni doğan kızımın resimlerini çekmek :) ama fotoğraf çekmeye çok meraklıyım bü yüzden ileriye yönelik düşünüp kaliteli bir makina almak istiyorum. Siz diğer makinaları pek araştırmayarak eniyisini yapmışsınız çünkü ben günlerdir forumlarda test sitelerinde ve alışveriş sitelerinde kayboldum artık :), bu yüzden tecrübeli ustalarımızdan öneriler almak istedim.
Sevgili Metin, Özellikle düz bir cevap vermemi istediğin için detaylara inmeden seçim listendeki makinelerden bir seçim yapmak gerekirse, manuel çekim modları istiyorsan A510 ya da A520 aksi taktirde Nikon 5200'ü öneririm.
----
Sevgili @Nitrogliserin Sony DSC-W7 de bulunan 30sn'lik min. perde hızının gece çekimleri için yeterli olacağını düşünüyorum.
----
Sevgili Önder, Sony DSC-T33/T3 ve T7 modellerinin teknik özellikleri neredeyse biribirinin aynısıdır. Bu sebeple bir de bu fotoğraf makineleri ile çekilmiş örnek fotoğrafları incelersen, aralarında en iyi tecihi yapabileceğine inanıyorum. Dilersen bunlara ek olarak Nikon Coolpix S1'i de inceleyebilirsin.
----
Sevgili Nevzat, Sevgili Kadir ile aynı düşünceleri paylaşıyorum. Eski bir Nikon 8700 kullanıcısı olarak Nikon 8800'ü şiddetle tavsiye ederim.
Evet arkadaşlar tavsiyelerinize uyarak bu akşam Nikon 8800 aldım, ilginiz için teşekkür ederim. Ama asıl iş başlıyor ilk makinam ve hiçbirşey bilmiyorum diyebilirim. 8800 kullanan arkadaşların yardımlarını bekliyorum. Özellikle Sevgili Mertkan hem bu işin profesörü hemde bir 8700 kullanıcısı olarak yardım ederseniz çok sevinirim. Bu makinayı kullanırken nelere dikkat etmeliyim? Performansından tam bir şekilde nasıl yararlanabilirim? ufak yardımlar ve tiyolar verirseniz sevinirim.
Öncelikle yeni fotoğraf makinen hayırlı uğurlu olsun, en güzel günlerde güle güle kullan. İyi fotoğraflar çekebilmek için ilk önerim; fotoğraf makinesinin kullanma klavuzunu iyice okuman ve bol bol fotoğraflar çekerek makineyi tanımaya ve özelliklerine alışmaya başlaman olacaktır. Daha sonra ise bölümümüzde üst konu olarak yer alan Ders: Fotoğraf Çekim Teknikleri ( Buraya Tıklayarak Ulaşabilirsin ) başlıklı konuyu okuyabilirsin. Daha sonra takıldığın yerler olursa elimden geldiğince ve 8700'den hatırladığım kadarı ile yardımcı olmaya çalışırım. Çünkü artık 8700 kullanmıyorum
ileriye yönelik olmasında zaten D-SLR Like makineler son adım. Bu epey bir ileriye dönük çalışmalarınıza izin verecektir(kendim için öyle inanıyorum) bundan sonrası artık profesyonel işlere girer sevgili mtkn ın verdiği bölümdeki bilgiler makineyi anlamamı sağladı diyebilirim(mesela diyaframın ne olduğu hakkında bir fikrim yoktu) buradaki bilgiler insanın kendini geliştirmesi için oldukça iyi bir kaynak durumunda
Makineniz hayırlı olsun. İyi günlerde kullanın, tecrübelerinizi paylaşmak isterim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadirche -- 16 Mayıs 2005, 7:51:58 >
iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim arkadaşlar, zamanla öğrencez galiba hatta akşam çok önemli ilk dersimi aldım eğer makina açık ve ekrana görüntü gelmiyorsa hiç bi ayarla oynamadan ilk olarak objektif kapağını kontrol etmek gerekiyormuş :))))
Öncelikle uzun bir süre bir şeyler yazmadığın için, fotoğraf makinesi aldığını düşünmeye başlamaıştım Ayrıca herhangi iki fotoğraf makinesinin gece çekimlerini test ederken, flash'sız uzun pozlama yapılmış fotoğraflar dikkate alınır. Şimdi seçmiş olduğun iki fotoğraf makinesini genel özelliklerine göre kısa kıyaslamaya çalışalım.
Canon SD400'ün (IXUS 50) artıları: Çok daha büyük çözünürlükte fotoğraflar çekip, büyük boyutlarda baskı alabilme imkanı, daha iyi ISO yelpazesi, biraz daha geniş açı ile fotoğraf çekmeye olanak tanıyan objektif, çok daha iyi macro odak mesafesi, beyaz ayarında manuel olarak ayarlama imkanı, çok daha iyi min. perde hızı (Gece çekimleri için), daha fazla metrajlama seçenekleri, daha büyük ve çözünürlüğü çok daha yüksek LCD ekran.
Fujifilm FinePix A330'un artıları: Biraz daha fazla zoom yeteneği, daha iyi max. perde hızı ve kalem pil ile çalışabilme özelliği.
Bu seçimde benim oyum Canon SD400'den yana
ilgin ve yardımların için sağol.Açıklamaların bana çok yol gösterdi.Şu anda ixus 50 ye gönül rahatlığı içinde karar vermiş durumdayım.Bu hafta içinde almayı düşünüyorum.Şu anda en cazip fiyat metroda gözüküyor.Yalnız ellerinde türkçe kullanım klavuzu yoktu.Getirtecekler.Aldığım zaman kayıplara karışmam mutlaka bu güzel haberi emeği geçen insanlarla paylaşırım.Bu kararımda çok yardımcı oldun.Teşekkürler
Türkiye'de microdrive satılıyor mu.. Ben internet mağazalarına bakıştırdım ama bulamadım bişey... Bunlar nasıldır nerden kaça alınır bir fikri olan var mı... Hafıza açısından çok güzel birşey 1gb 2 gb...
Birkaç sorum daha olacak: Tamrac DFM çantaları Türkiyede nerede satılır... Tripod için önerdiğiniz bir marka var mı yoksa hangisi olsa olur mu...
(Bir kaç ay içinde bu aksesuarlardan almayı düşünüyorum da yurtdışından mı getirtmek gerekecek acaba şimdiden araştırayım dedim)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadirche -- 16 Mayıs 2005, 12:46:24 >
Slmlr gecen hafta Sayın Komutanım yorumlarını incelemestım Olympus C765 i gecen cumartesi aldım,ben dış cekımlerde kullanmak ıcın makıne arıyordum,dün makineyi sarayburnunda denedim,haydarpaşa acıgında geçiş yapan bir yük gemisini resmini rahat cekebildim ( karadan mesafem 4,5 km idi).Albayımın degerli yorumlarını bekler hherkese slmlr.
Türkiye'de microdrive satılıyor mu.. Ben internet mağazalarına bakıştırdım ama bulamadım bişey... Bunlar nasıldır nerden kaça alınır bir fikri olan var mı... Hafıza açısından çok güzel birşey 1gb 2 gb...
Birkaç sorum daha olacak: Tamrac DFM çantaları Türkiyede nerede satılır... Tripod için önerdiğiniz bir marka var mı yoksa hangisi olsa olur mu...
(Bir kaç ay içinde bu aksesuarlardan almayı düşünüyorum da yurtdışından mı getirtmek gerekecek acaba şimdiden araştırayım dedim)
Sevgili @kadirche microdrive kartlar bu adreste var ama bana fiyatlar baya yüksek geldi.
sevgili @Cordial adres için teşekkürler... Çanta olayını ben de halen çözmüş değilim... Kendi çantası nasıl bilmiyorum sadece resmini gördüm ama beni pek çekmedi... Ben diğer aksesuarlarla beraber Tamrac çantalarından getirteceğim i.orders'dan adresi vereyim bir incele i.orders a bağlı sitelerde satılıyor bu model (amazon.com da var mesela) Artık o zamana kadar adi çantayla devam
Tamrac 5682 gerçekten güzel bir çanta. Ben Nikon 8700 kullanırken Unomat 1583 çanta ile idare ediyordum aslında gayet de memnundum.
Tripod konusunda ise önerebileceğim markalar; Hama, Silik, Manfrotto, Gitzo ve Alman malı Unomat. Tripod seçiminde özellikle kafa bölümününde kullanılan malzeme kalitesine dikkat edilmelidir. Örneğin bazı ucuz tripodlar kafa kısmından kırılabildikleri gibi dikey kadraj çekerken tam olarak 90 derece yatmamaktadır. Ya da tripod'a bir açı verildiğinde sıkıştırma elemanları tam olarak görevini yerine getiremeden fotoğraf makinesinin yavaşca kaymasına sebep olmaktadır. Bu durum özellikle uzun pozlamalarda hiç istenmeyen bir durumdur.
Yine ucuz tripodlardan örnek verecek olursam, bu tip bir tripod kullanan bir arkadaşım tripod yüzünden fotoğraf makinesinin tripod girişini kırmıştı. Ayrıca bir tripod'un ne çok ağır ne de çok hafif olmasına dikkat edilmelidir. Ağır olursa taşıması zor olur, hafif olursa da rüzgar ile sallanır.
Microdrive'lar gerçekten pahalılar, benim şahsi düşüncem alınacak olan bir SanDisk Ultra II (1GB) gayet yeterli olmaktadır.
sevgili mtkn3 yardımın için teşekkür ederim sanırım sana son sorum olacak çünkü 2 gün içinde bu işi sonlandıracağım canon 510/520 pentax optio 40 sony s40 bugün bir pentax gördüm (başkasının elinde idi modelini soramadım) ufaklığı o kada r hoşuma gitti ki, nasıldır bu pentaxlar hiç bilmem foruma bakındım meğer eski markalardanmış. yine kaba bir cevaba sevinirim saygılar
Forumda yaptigim arastirmalar neticesinde, SLR-like olarak Nikon Coolpix 8800 secenekler arasinda tek kalmis gibi gorunuyor, ancak DSLR olarakta Canon EOS 350D ile Nikon D70 arasinda kararsiz kalmis durumdayim. Yuksek zoom ozelligine ihtiyacim olacagindan, DSLR larin kitlerinde bulunan lensler disinda baska lenslere de yatirim yapmak durumda kalacagim. Buda ekstra bir bütce anlamina geliyor.
Coolpix 8800 alsam yeterli olur mu? Yoksa "almisken bir kere alinir" deyip 350D ile D70 üzerine mi yoğunlaşsam?
Degerli fikirleriniz bana yol gosterici olacaktir.
Pesin tesekkurlerimle
Ziya TEKIN
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cashftr -- 17 Mayıs 2005, 0:01:28 >
Sevgili Metin, Yine isteğin üzerine kısa cevap vermek gerekirse seçim listenden büyük baskılar almayı düşünüyorsan A520 aksi taktirde A510 benim oyumu aldı.
-------------------------------
Sevgili Ziya, Nikon 8800 gerçekten çok güzel bir tercih. 8800'de bulunan özellikleri bir D-SLR makinede toplamaya kalkıştığımızda, hatırı sayılır paralar harcamak zorunda kalırız.
Ama D-SLR almak istiyorsan da seçim listende bulunan Canon 350D ve Nikon D70'in ikisi de yanlış bir seçim olmaz. Kendimden örnek verecek olursam; ben daha önceden Nikon 8700 kullanıyordum, şimdi ise Nikon D70 kullanıyorum çok da memnununm.
Dünyayı güzellik kurtracak, Bir insanı sevmekle başlayacak her şey.
Sevgili Mertkan, Şimdi 8800 aldım ama hayalimdeki makina D70 di, doğrusunu söylemek gerekirse niye D70 di onuda pek bilmiyorum belki internetdeki makinayla ilgili övgüler aldığı ödüller yada görünüşü vs. Peki teknik olarak ve bu işi bilen gözüyle nedir bu SLR, D-SLR, SRL-Like? 8800 le D70 arasındaki fark nedir yada kullanım yerleri ve amaçlarımı farklıdır? Biraz bilgi verebilirsen sevinirim teşekkürler.
Arkadaşlar ben bu sayfayı takip etmeye çalışlıyorum ama tam olarak aradığım bilgileri bulup karar veremedim bu yüzden yardımınızı istiyorum başlıkta belirttiğim yapıda yani çok küçük ölçülerde ve taşınması çok basit olan bu modelleri veya 700 milyona kadar bu yapıda alabileceğim en iyi marka ve modeli tavsiye edebilirmisiniz. şu an kararım casio z50 gibi yardımcı olursanız sevinirim..
sevgili mertkan hoca konica-minolta z3 veya z5 fuji s5500 veya kodak dx7590 incelediklerim bunlar.Aradığım yüksek zoom,4mp ve üzeri çözünürlük, kesintisiz kaliteli video çekimi,yüksek zoom'da titremeden kaynaklanan çekim hatalarının olmaması,servis imkanı ve fotoğraf kalitesiyle beraber diğer hususlar. sizin incelemeleriniz bizler için çok değerli,bu makinelerden hangisini almalıyım . profesyonel değilim ama fotoğraf çekmeyi seven ve biraz olsun manuel ayarlarla bu işi yapmak istediğimi söyleyebilirim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi meto -- 17 Mayıs 2005, 21:45:41 >
Sevgili Nevzat, SLR (Single Lens Reflex) Tek objektifli reflex makineler anlamına gelmektedir. SLR kısaltmasının başına "D" harfi geldiğinde SLR makinenin dijital olduğunu anlıyoruz. SLR-Like (SLR Benzeri) ise özellikle body ve bazı özellikleri açısından SLR makinelere benzer makineler anlamına gelmektedir. Daha ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayarak ulaşacağın link faydalı olacaktır.
D70 ve 8800 normalde farklı sınıflarda oldukları için mukayese edilemezler. Fakat tercih sırasında ihtiyaçlar göz önünde bulundurulursa, buna göre D70 ya da 8800 yanlış tercihler olmayacaktır. Örnek verecek olursak; hem macro fotoğraflar çekmek isteyen hem zoom'a önem veren hem de bu işe yeni başlayanlar için ön tanımlı çekim modlarından faydalanmak isteyen bir kullanıcı 8800'de aradığı her şeyi bulabilir. Ancak D70'i bu seviyeye getirebilmek için macro ve tele-photo objektifler satın almak gerekmektedir ve bu da neredeyse 1,5 - 2 makine parasına denek gelebilir. Fakat fotoğrafçılığa daha profesyonelce bakan birisi, D70 üzerinde bulunan (genel olarak) en hassas ayarları, geniş aparat yelpazesi ile sınırları zorlamayı ve performans farkını göz önüne alarak D70'i tercih eder.
-----------------
Sevgili @Bossima, Kendine en fazla 3 makineden oluşacak bir tercih listesi hazırlarsan ben ya da forum arkadaşlarım sana daha kolay yardımcı olabiliriz.
----------------
Sevgili @meto, Öncelikle kısaca Z3 ve Z5'i kıyaslayalım:
Konica Minolta DiMAGE Z3'ün artıları: Daha iyi normal odak mesafesi, daha iyi min. perde hızı ve "Bulb" modunun bulunması.
Konica Minolta DiMAGE Z5'in artıları: 1MP'lik fark ile daha büyük çözünürlükte fotoğraflar çekip daha büyük boyutlarda baskı alma imkanı, daha büyük ve çözünürlüğü daha yüksek LCD ekran.
İki makine arasında benim oyum Konica Minolta DiMAGE Z3'den yana. Buna göre seçim listendeki makineler arasında bir kısa kıyaslama daha yapacak olursak;
Konica Minolta DiMAGE Z3'ün artıları: Daha geniş açılı ve daha fazla zoom yeteneğine sahip objektif, daha iyi normal ve çok daha iyi macro odak mesafeleri, beyaz dengesinde manuel ayar imkanı, perde hızında "BULB" modunun bulunması, kalem pil ile çalışabilmesi.
Fujifilm FinePix S5100 (S5500)'ün artıları: Daha iyi max. perde hızı, RAW formatını desteklemesi, kalem pil ile çalışabilmesi.
Kodak DX7590'ın artıları: 1MP'lik fark ile daha büyük çözünürlükte fotoğraflar çekip daha büyük boyutlarda baskı alma imkanı, daha iyi ISO yelpazesi (ancak 800 ISO da noise oluşturabilir) biraz daha iyi diyafram açıklığı, daha büyük ve çözünürlüğü daha yüksek LCD ekran.
Bu tercihde, eğer macro fotoğraflar ve zoom önemli ise benim oyum Konica Minolta DiMAGE Z3'e aksi taktirde Fujifilm FinePix S5100'e. Ayrıca sen de bu makineler ile çekilmiş örnek fotoğrafları bulup incelersen, tercih yapman daha da kolaylaşacaktır.
Mertkan merhaba Modeller Casio Z50- Casio Z57 Canon İxus 40 veya A520 bu modeller arasında seçim istiyorum senden amatör bir kullanıcı olarak hangisini almalıyım, benim için aslında önemli olan anlık görüntü yakalamak için kullanımda fotoğraf kalitesi ve kolay taşınabilmesi.. yardımcı olursan sevinirim, ve tekrar soruyorum modeller hakkında pek bilgim yok bunların dışında istediğim formatta senin bilgin dahilinde model varsa öneririmisin? Teşekkürler..
Cevabin icin oncelikle tesekkur ederim. Ancak makina secimi konusunda hala bazi tereddütlerim var. Öncelikle, ağırlıklı olarak "model ucak" cekimlerinde kullanacagimi belirtmek istiyorum. Bana fikir vermenizde faydası olabilir.
1- Eger 8800'de karar kilarsam, beklentilerime karsilik alabilir miyim ? Makinanin bazi durumlarda (az ısık vs.) focuslamasinda problemler oldugu ve karta yazma hızında yavasliklar goruldugu gibi bazi feedback'ler okudum. (Sn.Nevzat bey, bu konuda sizde bir kullanici olarak fikirlerinizi soylerseniz memnun olurum, bu arada makinanizi güle güle, iyi günlerde kullanin.)
2- D70(18/70 kit) + 100/300 lens (her ne kadar (10x) gibi bir zoom orani yakalayamazsam da) yeterli olur mu? Yüksek cözünürlükte foto alip, PS ile buyutmek vs. gibi varyasyonlar dusunulebilir mi ?
3- Analog Nikon makinama ait lensleri, D70'de de kullanma imkani olabilir mi ?
Sevgili @cashftr, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. 8800 de karta yazma hızında herhangi bir problemle karşılaşmadım, ışık olayına gelince makinayı aldığım akşam ev içerisinde düşük flouresan ışığında flaşsız herhangi bir ayar yapmadan çektiğim fotoğrafı ekleyim. (bu cevapları ilk defa dijital foto kullanıp ve bu alanda bilgisi olmayan birinin verdiğini unutmayın :)) bu işin ustaları daha ayrıntılı cevap vereceklerdir.)
Sevgili @Bossima, Seçmiş olduğun moderller hakkında sanırım Buraya Tıklayarak ulaşacağın link faydalı olacaktır. Buna göre benim oyum Canon A520'den yana.
-----------------
Zevgili Ziya,
Nikon Coolpix seirisinin amiral gemilerinden olan Nikon 8700'ün ağabeyi Nikon 8800 bir çok özelliği açısından, gerçekten çok başarılı bir fotoğraf makinesidir. Ağırlıklı olarak model uçak çekimleri yapacağınıza göre (havada) optik zoom ve seri çekim hızı, (karada) özellikle detayları yansıtmak için macro odak mesafesi önemli olacaktır. Bence 8800 ya da D70 mi demeden önce, bir D-SLR mi yoksa bir Compact (SLR Like) mı diye karar vermek lazım. Bu kararın neticesinde her iki seçim de yanlış olmayacaktır.
Özellikle RAW (Nef) formatında çekilen fotoğrafların karta yazılmasında D70 çok daha performanslı. Kendimden örnek verecek olursam D70 + SanDisk Ultra II (1GB) kullanıyorum ve Raw/Karta yazılım performansından çok memnununm. D70'ler ile özellikle CPU özelliği ihtiva eden G ve D tipi objektiflerin kullanılması önerilmektedir, ancak CPU özelliği olmayan AI, E, PB-6 (Körük) ve Reflex objektifler ile de uyumludur. Fakat IX Nikor CPU Objektifler kullanılamaz.
Son olarak da, yüksek çözünürlükte çekilmiş bir fotoğrafı (Ör: 8800 ile 8MP olarak) PhotoShop ya da benzeri bir resim editörü ile istenilen detay %100 ölçüde büyütülerek crop'lanabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mtkn3 -- 20 Mayıs 2005, 9:42:13 >
Dijital fotoğraflarda en yaygın olarak kullanılan biçim JPEG’dir. Bunun sebebi JPEG’in sıkıştırma algoritmasıdır. Bu algoritma bir dosyayı 8’e 1 oranında sıkıştırabilir ve sonuçta insan gözünü ayırt edebileceği büyük bir fark olmadan fotoğrafın hafıza kartında daha az yer tutmasını ve dolayısıyla daha fazla fotoğraf çekebilme imkanı sağlar , fakat bazı bilgiler yok olur. Bu yüzden JPEG kayıplı bir dosya biçimidir.
JPEG’ e alternatif olarak, yaygın kullanılan diğer biçim TIFF’dir. Bu formatın çok karmaşık ve esnek bir yapısı vardır ve JPEG’de olduğu gibi herhangi bir sıkıştırma yapılmadığı için bilgi kayıbı yoktur. Piksel başına 14 bitlik görüntüler sunabilen TIFF biçimi, JPEG’e göre genelde çok büyük boyutludur. 5 mega piksellik bir makine ortalama 17 MB lık TIFF dosyası oluşturduğundan, gerek dosya boyutunun büyük olması , gerekse aktarım süresinin uzun olması sebebi ile pek pratik değildir. Kayıpsız olarak sıkıştırılabilen TIFF biçimleri geliştirilmiş olmasına rağmen Dijital makineler bu formatları patent haklarından dolayı kullanmamaktadırlar. Bunlara rağmen TIFF dosyaları JPEG dosyalara oranla daha büyük boyutlarda basılabilir ve özellikle matbaa ortamında çok daha iyi sonuçlar verebilirler.
Her iki biçimde de ham veri bazı kalıplarla şekillendirildiği için , sonradan yapılacak görüntü düzenleme işlemleri fotoğraftaki detayların kayıp olmasına yol açar. Fotoğraflar çekilirken yapılan hataların telafisi genelde mümkün değildir , çünkü fotoğraf üstünde ağır işlemler yapmak büyük kayıplara yol açar.
Burada, yardımımıza RAW dosya biçimi yetişiyor. Fotoğraf makinesinin CCD’si üzerindeki her piksel aslında sadece gri tonlarını algılayabilir ve piksellerin üzerindeki renk filtreleri sayesinde, renklerin yoğunluğunu ölçerek, bu verilerle cihazın görüntü işleme yazılımı birleşince fotoğraf oluşur. RAW biçimi ise basitçe CCD’den gelen ham veri yani piksellerin okuduğu renk değerleridir. Bu veriler, cihazın görüntü işleme algoritmalarına girmediği için üzerinde hiçbir işlem uygulanmamıştır. Bu sayede RAW görüntüler çekimden sonra istenildiği gibi kayıpsız olarak işlenebilir. Kısacası RAW formatı fotoğrafı çektikten sonra sanki çekimden önce uygun ayarları yapıyormuş gibi geçmişe dönebilmemizi yani imkansızı başarmamızı sağlayan sihirli bir format olarak tanımlayabiliriz.
RAW görüntüler istenildiğinde her türlü farklı dosya tipine dönüştürebilir. JPEG, TIFF(RGB), TIFF(CMYK) vs. gibi. Ayrıca bütün fotoğraf makineleri JPEG ve TIFF biçimlerinde 8 bitlik görüntülere izin verirken, RAW çeken makinelerde istenilirse görüntüler 12 veya 16 bit ‘lik TIFF dosyaları olarak saklanabilir.. 16 bitlik bir TIFF dosyası kabaca 5 milyon piksellik bir makinede 32 MB büyüklüğündedir. Buda gösterir ki 16 bitlik dosya, 8 bitlik bir dosyaya oranla iki kat daha fazla bilgi içerir. Bu da çok daha yumuşak renk geçişleri, daha fazla detay ve daha fazla büyütülebilecek görüntüler demektir
RAW çekilen fotoğrafların beyaz ayarı çekimden sonra bilgisayarda istenildiği gibi değiştirilebilir. Hue (renk), doygunluk, keskinleştirme, kontrast gibi işlemler, belli sınırlar içerisinde pozlama müdahalesi kayıpsız olarak çekimden sonra uygulanabilir.
RAW ‘un faydalarını daha iyi anlatabilmek için bir kaç kısa senaryo geliştirelim;
Senaryo 1:
Dijital fotoğraf makinesi kullanan kurt muhabirimiz, ünlü pop şarkıcısının Türkiye’de vereceği konserden önce otel lobisinde yakalamıştır. Sevgilisi ile odasına çıkan yıldızının fotoğraflarını çeker. Büyük bir heyecanla fotoğraf makinesinin arka ekranında görüntülere bakarken kafasıdan aşağı kaynar sulan boşalır çünkü fotoğraflar masmavidir. Pop star şirinler gibi arka ekrandan muhabire gülümsemektedir. Muhabirimiz beyaz ayarını değiştirmeyi unutmuştu. Gün ışığnda, tungsten beyaz ayarı ile çekim yapmıştı. Saatlerce fotoğraf işleme programlarında JPEG dosyası ile uğraştı ama yine de eli yüzü düzgün bir fotoğraf elde edemedi. Yılın haberi elinden kaçmıştı.
Oysa fotoğrafçımız RAW formatta çekim yapmış olsaydı. Görüntünün beyaz ayarını bilgisayarından hemen kayıpsız olarak değiştirebilirdi.
Senaryo 2:
RAW biçimi kabiliyetlerini daha önce sınamış fotoğrafçımız bir toplantının çekimi işini almıştır. Sabah toplantı salonuna gittiğinde biraz şaşırmıştır. Salonun aydınlatması tavandaki flüoresan lambalar ile yapılırken, duvarlara yakın yerlerde tungsten lambalar vardır. Bu da yetmiyormuş gibi oldukça geniş pencerelerden içeriye gün ışığı gelmektedir. Tepe flaşını kullanarak yaptığı bir kaç denemede fotoğrafçımız odanın heryerinde farklı beyaz ayarı yapması gerektiiğini fark ediyor. JPEG veya TIFF çekerek başa çıkılamaz bir durum, neyseki RAW biçimi var. Fotoğraflarının hepsi RAW çeken fotoğrafçımız akşam kısa bir sürede bütün fotoğraflarına bilgisayarda beyaz ayarı yaparak mükkemmel sonuçlar elde ediyor ve günü kurtarıyor.
Senaryo 3:
Doğa fotoğrafı meraklısı arkadaşımız, sonbaharın en görkemli günlerinde yedigöllere geziye gitmiştir. Farklı cins bir çok ağacın kırmızıdan yeşile bir çok tonda oluşturduğu cümbüşü fotoğraflamaktadır. Ama bazı karelerde beyaz ayarı ve pozlamada zorlanınca, hemen makinesini RAW formata alır. Makinesinin pozometresine güvenrek, aklı rahat, daha çok fotoğrafının komposizyonu ile meşgul olarak güneş el verdiğince çekimini yapar. Ertesi gün fotoğrafları işlerken bazı karelerde pozlamada hatalar olduğunu görür ama fotoğrafları RAW formatta çektiği için sorun olmadığını düşünür , ne de olsa pozlama +/-2 stop müdaheleyi hiç kayıp olmadan yapabilmektedir. Gerekli poz düzeltmeleri, renk ayarlarını ve doygunluk ayarlarını yapar. Fotoğraflarını istediği ölçüde boyutlandırdıktan sonra 16 bitlik TIFF dosyası olarak kayıt eder. Bu geziden alınabilecek en iyi sonuçları almıştır. Konvansiyonel fotoğraf makinesi ile gitmiş olsaydı belki bir iyi kare çekebilmek için 10’larca fotoğraf çekecekti. Teknik konuları düşünmekten belki etrafındaki olan bitenleri kaçıracaktı . Üstelik çok daha fazla masraf yapacak, yanında makaralarca film taşıyacaktı. , belkide banyoda film ışık alacak tüm emekleri boşa gidecekti.
(NIKON sayfasından alıntı)
hmm.cok guzel gorunuyor tesekkur ederim.baska bir sey sorabilir miyim z20nin sinifinda (400-650YTL arasi)($300-450) raw ceken makine var mi acaba? fotograflarda surekli photoshop kullanmak zorunda kaldigim icin cok isime yarayabilir gibi gozukuyor.