hepsi 5 mpixel. sadece hangisini alayim diye soruyorum. herangi bir bilgi sart degil. aslinda sony w5 almayi düsünüyorum. canon a610 a 90 ytl daha vermeye deger mi?
sony ve HP gibi markalar bu alanda yeterli birikime sahip firmalar değil. Bunlar digital fotoğraf makineleri çıkmadan önce fotoğraf makinesi üretimiyle isim yapmış firmalar değil. Başka bir deyişle, sony ve HP gibi firmaları canon, nikon, kodak, fuji gibi firmalarla karşılaştırınca sektörden gelen firmaların üstünlüğü ortaya çıkar.
Profesyoneller için üretilmiş modelleri zaten bir tarafa bırakalım ancak acemi modellerinde bile sony, hp gibi markaların nikon ve canon yanında lafı edilmez.
Bana sony veya hp kullanmak çok sevimsiz geliyor. Prensip olarak kullanmam onların makinelerini.
Geniş seçim listendeki fotoğraf makinelerinin genel özelliklerine bakıldığında, sevgili @Phil'in de yazdığı gibi Canon A610 öne çıkmaktadır. Benim oyum da A610'dan yana
secim listem 2 ye inmisti canon s2 is, konica minolta a200 idi, ta ki samsungun yeni cıkardıgı makineyi (pro 815)gorene kadar,kurt dusurdu aklıma,daha bu makine hakkında hic review goremedim internette ama samsungun sitesinden baktım, ozellikleri iyi gibi.samsung fotograf makine konusunda cok isim yapmıs degil ama bu makine farklı,(samsung pentax la anlanmıs dslr de uretecekmis) yakında fiyatıda duser biraz ne dersin hocam alınabilir mi?
28-420mm schneider lens 640*480 stereo video 8mp 2/3 inch ccd manual focus,zoom halkası 3.5 inch lcd ekran(televizyonmu demeliydim :) 1900 mah pil manuel ayarlar adobe rgb renk opsiyonu tiff ve raw cekimi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Magnat_HiFi -- 17 Kasım 2005, 11:12:54 >
teşekkürler pratique03; oralarda piyasa değişik olduğu için çok daha fazla makine giriyor işin içine... seçim listende benim de beğendiğim ve izlediğim bir makine a610. arkadaşlar herşeyi açıklamışlar zaten... ben olaya farklı bir açıdan bakmak istiyorum; ihtiyaçlarını iyi belirle. çünkü performans olarak a610 burada çok iyi gözükse de o kadar büyük bir makineye sahip olmak istemeyebilirsin(boyut olarak). ayrıca bir şey daha söylemeliyim; sony nin w serisi hem tasarım hem de bazı özellikleriyle hep dikkatimi çekmiştir. (bazıları, uzun pozlaması iyi, 1/1.8 lens, renkler) fakat tr fiyatları.... tabii ki ihtiyaçlar en önemli etkenler
Evet, Samsung Pro815'in özellikleri gayet güzel görünüyor ama bence, o kadar yüksek zoom yanında titreşim engellme özelliğinin ve daha uzun pozlamalar için bulb modunun bulunmaması eksi puan alan taraflarından. Ayrıca, yüksek zoomlu ve macro fotoğraflar çekerken focuslamada zorluk yaşandığını, ISO 400'de noise seviyesinin çok artmasını ve bir miktar purple fringing içeren sonuçlara sahip olduğunu kullanıcı yorumlarından okudum. Ben gövde tasarımını pek beğenmedim, özellikle vizörün yeri ve objektif üzerindeki netlik halkasının üst kısmının, flash çıkıntısı ile kapanmış olması biraz tuhaf gibi. Fotoğraf kalitesi açısından resmi sitesindeki örnek fotoğraflar haricinde, amatörce çekilmiş örnek fotoğrafları incelemeden makine hakkında pek fazla yorum yapamayacağım.
HP PAVILION RP949EA DV6172 Intel® Pentium® Core2Duo T5500 1.66 GHz 2 MB önbellek 1536 MB DDR2 667 MHz , max. 2GB Nvidia Geforce Go 7400 256 MB Turbo Cache PCI Express 15,4" WXGA HD Parlak Ekran (1.280 x 800) / HP Pavilion web kamera 120 GB 5400 RPM SATA
Kararsızlık içerisinde kalmış olduğun iki fotoğraf makinesini genel özelliklerine göre kısaca kıyaslamaya çalışayım;
Sony DSC-S40'ın artıları: 0,9 mp fark ile daha büyük boyutlarda fotoğraflar çekebilip, baskılar alabime olanağı. Biraz daha geniş açılı objektife sahip olması, daha iyi min. perde hızı, biraz daha etkili flash mesafesi.
Canon PowerShot A510'un artıları: Daha düşük ISO'ya inebilmesi ile daha geniş ISO yelpazesi, çok daha fazla zoom kabiliyetine sahip objektif, daha iyi macro odak mesafesi, daha fazla ön tanımlı beyaz denge ayarı ve beyaz ayarında manuel ayarlamaya olanak tanıması, daha iyi diyafram açıklığı, daha fazla metrajlama seçenekleri, enstantane ve diyafram öncelikli çekim modları ile full manuel kontroller, isteğe bağlı ek objektiflerin (tele - wide) takılabilmesi, peşe peşe çekimde daha hızlı oluşu, daha büyük ve çözünülüğü daha yüksek LCD ekran, Video out özelliğinin bulunması.
Bu seçimde benim oyum Canon PowerShot A510'dan yana, ancak nereden daha ucuza alabileceğin konusunda yardımcı olamayacağım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 17 Kasım 2005, 21:13:11 >
Yanılmıyorsam seçim listendeki fotoğraf makinelerini daha önce kıyaslamıştım, bir arama yapabilirsen ulaşabileceğini düşünüyorum. Ama yine de genel olarak cevap vermek gerekirse; Full manuel ayarlar ile çekilecek olan fotoğraflara önceden müdehale etmek istiyorsan ya da kendini fotoğrafçılık konusunda geliştirmek istiyorsan, gece manzara fotoğrafları da çekeceksen Canon A510, Bas-Çek tarzı üzerinde fazla manuel ayarlar olmayan bir fotoğraf makinesi arıyorsan ayrıca biraz daha büyük boyutlarda baskılar almayı planlıyorsan da Nikon 5600 satın alabilirsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 18 Kasım 2005, 19:03:16 >
Selamlar, öncelikle bu siteyi yeni keşfetmiş biri olarak yaptığınız çalışmalar için sizi tebrik ediyorum... Benim de ufak bi sorum olacaktı sizlere.. Casio Exilim Z110 , Canon A520 , Nikon Coolpix 5600 , Pentax Optio S55 ve S5N modellerini karşılaştırabilir misiniz? Benim kişisel tercihim görünüşü ve Lcd ekranının 2.0" olması nedeniyle Casio ama Canon ve Nikon markalarının sektördeki durumlarını da biliyorum. Bi de merak ettiğim konu bu kameraların video çekim durumları özelliklerinde Optio S55 hariç 640x480 video çektikleri yazmakta , markadan markaya bu çekim kalitesi ne kadar değişmekte.. Fotoğrafçılık alanında pek tecrübeli olmadığımı da belirtmek isterim:) Anı fotoğrafçısı tabiri uygun olur benim için.. Mertkan kardeşim sende fikrini sunarsan sevinirim.. Teşekkürler..
arkadaşlar size çok önemli bir şey danışıcam.2, el bir telefon buldum Konica-Minolta dimage x60 sizce bu telefon nsl tavsiye edermisiniz alırsam özellikleri yeterli gelirmi? size telefonun özelliklerinin bulunduğun linki yolluyorum. şimdiden sağolun.http://www.letsgodigital.org/tr/camera/specification/959/show.html
Merhabalar.. Suanda yurt dışında olan bir arkadaşım aracılıgıyla digital fotograf makinası getirtmeyi düşünüyorum.. Üzerinde durdugum model ise Pentax Optio S55..fakat bu makinanın performansı ile ilgili çok fazla bilgi edinemedim. Kullananlar ve tecrübesi olanlar varsa ve bilgilendirirse sevinirim. Bir de makinanın fiyatı, makina+ 1GB'lık hafıza kartı+ 4 adet sarjedilebilir pili+ sarj aleti+ pc baglantı soketi+ kılıf ile beraber 545 ytl.. Sizce bu fiyat uygun mu?
sayın mertkan 21 kasım 2005 itibariyle su makinelrden ben olsam alırdım dediğiniz ilk 5 makineyi sıralayabilirmisiniz. hiç bi açıklama ya gerek yok bütün yorumları okudum size de sordum bazı sorular. not. makineler farklı sınıftan olabilir. önemli degil. canon s2 panasonic fz30 panasonic fz5 ya da 20 nikon 8800 ya da 8700 konica minolta a2 konica minolta a200 fuji 9500 nikon d50
selamlar
Sevgili @dasdasq, Neye göre bir sırlama yapmamı istiyorsun? Eğer benim tercihim ise, zaten listedeki tüm Nikon modellerini ve Canon S2-IS'i bizzat kullandım. Bence böyle bir sıralama yapılmadan önce, sıralamadan faydalanacak olan kişi ya da kişilerin öncelikli çekim amacı ve ne yazık ki fotoğraf makinelerinin bulundukları sınıf çok önemlidir.
--------------- Sevgili arkadaşlar bir makine hakkında soru sormadan önce lütfen, bölümümüz içerisinde kısa bir arama yapalım. Çünkü aynı makine ile ilgili bilgileri hatta aynı kıyaslamaları konu içerisinde tekrar tekrar yazmak istemiyorum. Ayrıca aynı konu için hem ayrı bir topic açıp hem de aynı soruyu içerisinde bulunduğumuz üst konu içerisinde sormamaya özen gösterelim. Bu gibi sorularınızı malesef yanıtsız bırakmak zorunda kalacağım.
hocam sadece siz olsanız bugun için hangisini alırsınız dedim. sadece genel anlamda ben cok fazla makine denemedim. bi iki eski model.siz bana opel astra mı marea mı deseniz ben ortalama bi tercih yaparım tüm özellikleriyle.çünkü kullandım.bazı yorumlar eski,makineler de eskiyor.neyse en iyisi bu soruları greksiz mesajlar bölümünde sormak.selamlar
@dasdasq, sanırım @Mertkan'ın söylediklerini yanlış anladın. Bu makineler hakkındaki yorum ve özelliklerden konu içinde sıkça bahsedildiğini söyledi. Kıyaslanmasını (sıralama da bir nevi kıyaslamadır, en azından onun sonucudur) istediğin makineler arasında klasman farklılıkları olduğu için sağlıklı bir sıralama yapmak mümkün değildir. Zira sözkonusu makinelerin tamamına yakını kendi klasmanlarının güçlü temsilcileridir. Sorun gereksiz değil ama sınırları daha dar tutulabilirdi. Makineler hakkında yapılan yorumlar ve incelemeler sonucunda o makinelerin fiyat/performans oranı ve alınabilirliği konusunda da görüşler bidirildiği için bu yorumlardan da rahatlıkla yararlanılabilir.
Konica Minolta DiMAGE X60'ın özelliklerinin yeterli olup olmadığı tamamen kullancının ihtiyaçlrı doğrultusunda ve makineden neler beklediği ile doğru orantılıdır. Ben, Konica Minolta DiMAGE X60'ın artılarını ve eksilerini yazarak yardımcı olmaya çalışayım;
Artıları: Kompakt (küçük) metal gövde. Makul fotoğraf kalitesi. Çok kısa sürede açılış yapabilmesi. Büyük 2.5" LCD ekran (ama çözünürlüğü daha yüksek olabilirdi) Daha önceki modellerine nazaran, gelişmiş yazılımlarla birlikte gelmesi.
Eksileri: Düşük keskinilk içeren, hafif flu/blur fotoğraf kalitesi AF-Assist ışığının olmaması ve düşük ışık altında focuslama zorluğu. Yüksek kırmızı göz problemi. Ortalamanın altında pil ömrü. Pil kapağının istem dışı sürekli açılabilmesi. 2005 model makinelere nazaran eksik movie modu. USB 2.0 High Speed desteğinin olmaması Optik vizörün bulunmaması.
Ayrıca forumumuz içerisinde bir arama yapacak olursan, Konica Minolta DiMAGE X60'ın kıyaslamalarına da ulaşabilirsin.
yukarıda ne söylediğim. açık. ben sorumun cevabının çok rahat verilebilecegini hala düşünüyorum. bu makinelerin fotografları hakkında genel bi sıralama.bu arada örnegin fz30la a200 nerde kıyaslanmış ya da 8700 ile fuji 9000 ben bulamadım. en iyisi heralde bu topicte baska soru sormamam olacak. selam
slm mertkan kardeş ben panosonic fz30 aldım fakat bu makinanın özellikleri biraz beni aştı :D yani diyeceğim uzun laffın kısası bana bir tane döküman lazım.kullanmasına kullaırımda böyle footoğraf terimleri hakkında bilgi veren ıso sudur makro sudur bir sürü daha özelliği var bu terimleri açıklayacak bir döküman istiyorum...
Yukarıda yazmış olduğun liste içerisinde malesef bir çok sınıfdan makineler var. (D-SLR, SLR-Like ve Compact sınıfları gibi) Liste içerisinde bir sıralama yapabilmek için, sevgili @holydreamer'ın da yazdığı gibi bir kıyaslama yapmak gerekir. Fakat ayrı sınıflara ait fotoğraf makineleri arasında böyle bir kıyaslama yapılamaz. Ayrıca 8MP ve üzeri çözünürlüğe ait fotoğraf makinelerini de sadece kendi aralarında kıyaslamak en doğrusudur. Örneğin; Panasonic DMC-FZ20 ve Konica Minolta DiMAGE A200 aynı sınıfta (SLR-Like) olmalarına rağmen, Konica Minolta DiMAGE A200'ü 8MP'lik sınıf ile kıyaslamak daha doğru olur. Hele hele sıralama listesinde bir D-SLR sınıfı makine ve bir compact sınıfı makine varken, nasıl bir kıyaslama ile sıralama yapılabilir ki?
Senin verdiğin otomobil kıyaslaması örneğine dönecek olursak, evet haklısın ama senin listende kamyon da var, binek otomobil de. Umarım daha açıklayıcı bir şekilde anlatabilmişimdir. Ayrıca yine bir seçim yapabilmek için kullanıcıların ihtiyaçlarının son derece önemli olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum. Çünkü senin sıralama listende manzara fotoğraflarında başarılı olarak kullanılabilecek makinelerin olduğu gibi, macro fotoğraflarda, gece manzara ya da zoom ağırlıklı fotoğraflarda başarılı olan fotoğraf makineleri de var, hatta bazıları (Örneğin perde hızında BULB modunun olması) full manuel ayarlara dahi sahip değiller. Sıralama listeni buna göre yeniden değiştirebilirsen elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Ama senin mesajında yazdığın gibi bu topic içerisinde soru sormamanın kendin için en iyisi olduğunu düşünüyorsan, malesef benim yapabileceğim hiç bir şey yok.
Sevgili @mehmet_altunel, Öncelikle yeni fotoğraf makinen hayırlı uğurlu olsun, en güzel günlerde güle güle kullan. Fotoğraf makinelerinde kullanılan terimlerin anlamlarını ve ne gibi yerde kullanıldıklarını, bölümümüz içerisinde yine üst konu olarak yer alan "Ders: Fotoğraf Çekim Teknikleri" başlıklı bölüm içerisinde (içerisindeki mesajlar da dahil) bulabilirsin. Bölüm içerisinde olmayan ve aklına takılan bir şey olursa yine o bölüm altında bana sorabilirsin, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
fotoğraf makinesi araştırırken forumun bu bölgesine girince şaşırdım kaldım. bunun sebebi hekesin sorusuna cevap verilmesi ve cevapların net ve aydınlatıcı olması. özellikle sayın mertkan olmak üzere bilgilerini paylaşan herkese teşekkür ederim. kompakt bir makine düşünüyordum ve sony t serileri biçim olarak hoşuma gidiyordu ama forumu okudukça fotoğrafçılığa ilgim artabileceğini ve bu yüzden manuel ayarların ilerde bir slr ye geçişde hazırlık olabileceğini öğrendikçe sony den uzaklaşmaya başladım. normal pil kullanması, hareketli lcd, usb2.0, 640*480 video 30 fps, iyi macro mesafesi, manuel ayarlar derken canon 610 benim için ön plana çıktı. çektiği resim örneklerine de bakınca hayran kaldım. ama bu makinenin bana göre tek eksik olacak noktası ağılığı. bu özelliklerde ama daha hafif, alternatif olacak başka makine var mıdır? çok önemli olmasada kullandığım tv ve monitör geniş ekran 16/9 formatında, a610 ile bu formatta çekim yapılabiliyor mu?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yildiray35 -- 22 Kasım 2005, 20:15:57 >
Canon A610'un özelliklerine sahip daha hafif (ultra compact) bir makine şu an için aklıma gelmedi. Ama senin beğendiğin başka bir marka/model varsa Canon A610 ile kıyaslayarak yardımcı olmaya çalışırım. Canon A610, 4:3 formatında 2592 x 1944, 2048 x 1536, 1600 x 1200, 640 x 480 çözünürlüklerinde fotoğraf çekimleri yapabilmektedir. Ama malesef 16:9 formatında çekimler yapamamaktadır.
sayın mertkan üstad, canon 610 ile kodak 7590 arasında belirgin farklar nedır,hangisni önenirsiniz..ayrıca yukarıda 610 için 16-9 formatında çekim yapmamaktadırlar demişsiniz.bu ne anlama geliyor.yani bu makina ile cekilen fotoların alttan ve usten boşluk mu oluyor.Yada bu fotoları notebook a aktardıgımız da nasıl oluyor.Saygılar..
arkadaşlar fotğraf makinası almak istiyorum ve canon a620 ve nikon 7900 arasında kararsızım ikisinin özellikleri birbirine çok yakın. isteğim canon fakat çok büyük bi makina nikon ise daha estetik bi yapıya sahip. ikisi arasında kararsızım bana yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim
Canon A610 ile Kodak Z7590 arasındaki en önemlli fark, farklı sınıflara ait fotoğraf makineleri olmalarıdır. A610 compact, Z7590 ise SLR-Like sınıfına aittir. Bu sebeple bu iki makineyi kıyaslamaya çalışmak pek doğru olmaz. Ancak yüksek zoom ağırlıklı ve aynı zamanda elektronik vizör kullanmak istiyorsan Kodak Z7590, macro ve manzara fotoğraflarını daha ağırlıklı olarak çekmek istiyorsan, manuel ayarlara önem veriyorsan (Z7590'da bazı manuel ayarlar yoktur), hareketli LCD ekran istiyorsan, ya da daha hızlı hareket eden objleri yakalamak istiyorsan ayrıca kalem pil ile çekim yapabilen bir fotoğraf makinesiin olanaklarından yararlanmak istiyorsan Canon A610 satın alabilirsin. Ben oyumu Canon A610'dan yana kullanmak istiyorum.
Deneme şansım olmadı ama, bir çok fotoğraf makinesi gibi 4:3 formatında çekim yapabilen A610, geniş ekranlı bir televizyonda ya da geniş ekranlı bir notebook ekranında sorun çıkartmayacaktır diye düşünüyorum.
Kısaca cevap vermek gerekirse, manuel ayarlar ile çekilecek fotoğrafa önceden müdehalae etmek ya da fotoğrafçılık konusunda kendini geliştirmek istiyorsan gece manzara ve macro fotoğrafları senin için önemliyse Canon A620, sadece bas çek tarzı biraz daha küçük ve biraz daha hafif bir makine arıyorsan da Nikon 7900'ü satın alabilirsin.
Türkiye fotoğraf makineleri satış fiyatları hakkında fazla bir bilgim olmadığı için yardımcı olamayacağım. Ama kendine 2-3 makineden oluşabilecek bir seçim listesi hazırlarsan, ayrıca genel olarak ne tür çekimleri ağırlıklı olarak yapmak istediğini de belirtirsen, senin için en doğru makinenin alınması yolunda yardımcı olabilirim.
FOTOĞRAF ÇEKMEYE YENİ BAŞLAYACAĞIM. GENELDE PORTRE VE DOĞA FOTOĞRAFI ÇALIŞACAĞIM. CANON A85'İM VARDI KULLANAMADAN KAYBETTİM. ŞİMDİ NİKON 5900 ALDIM AMA HERŞEY OTOMATİK. DEĞİŞTİREYİM Mİ YOKSA BUNDA DA BİRŞEYLER ÖĞRENİLİR Mİ? EĞER DEĞİŞTİRMEM GEREKİYORSA CANON'LARDAN HANGİSİYLE? MODEL YAZAMIYORUM ÇÜNKÜ ÖZELLİKLERİNİ BİLMİYORUM.
ÇOK SORU SORDUM BİLİYORUM. BU SON: KİTAPLAR HAKKINDA BİR FİKRİNİZ VAR MI?
Öncelikle Nikon 5900'ün senin için yeterli olup olmadığına senin karar vermen gerekiyor. Daha önce de yazdığım gibi, eğer manuel ayarlara ihtiyaç duyuyorsan ya da fotoğraf makinesinin özelliklerinin seni kısatladığını düşünüyorsan o zaman makineni değiştrebilirsin. Canon'lar arasında özellikle manzara fotoğrafları için aklıma gelen ilk örnek Canon PowerShot S70 ve yeni modeli S80. Bunlar üzerinde bulunan 28mm'lik geniş açılı objektif özellikle manzara fotoğrafları için olmazsa olmazlar arasındadır. Ayrıca dilersen forumumuz içerisinde de bir arama yaparak Canon A510, A520, A610, A620 modellerini inceleyebilirsin.
Türkiye'de satılan fotoğrafçılıkla ilgili kitaplar hakkında da malesef pek fazla bir bilgim yok çünkü Türkiye'de yaşamıyorum. Ancak son zamanlarda Aydınlar Foto, kendilerinden satın alınan fotoğraf makinelerinin yanında çok güzel bir kitap hediye ediyorlardı. Dilersen onlarla iritbat kurup, kitap için istekte bulunabilirsin.
mertkan hocam bir arkadaşım konica minolta x1 veya sony dsc-t5 adlı makinelerden birini almak istiyor. iki makineyi seçmesindeki öncelik, gömlek cebine sığaack kadar ince oluşu ve çok büyük lcd ekrana sahip oluşu. bu iki makinenin özelliklerini karşılaştırırmısınız. veya kaliteli çekim yapan çok ince ve kompkat bir makine tavsiye edermisiniz
Arkadaşının kararsızlık içerisinde kaldığı iki ultra compact fotoğraf makinesini genel özelliklerine göre kısaca kıyaslamaya çalışayım.
Konica Minolta DiMAGE X1'i,n artıları: 3MP fark ile daha büyük boyutlarda fotoğrafar çekip daha büyük boyutlarda baskılar alabilme imkanı ve aynı zamanda bilgisayar ekranında zoom yaparak daha düşük kayıp ile crop (detay alma) imkanı. Biraz daha geniş açılı objektif, daha büyük sensör boyutu, daha düşük ISO'ya inebilmesi, daha iyi normal ve macro odak mesafeleri, biraz daha iyi max. perde hızı, çok daha iyi flash etki mesafesi, Auto Focus seçeneklerinde fazlalık, lens kaydırmalı titreşim engelleyici özelliğinin olması.
Sony DSC-T5'in artıları: Biraz daha fazla zoom imkanı sağlayan objektif, daha geniş ISO yelpazesi, LCD ekran büyüklükleri aynı olmasına karşı daha iyi çözünürlüğe sahip LCD ekran, manuel focus imkanı, dahili hafızaya sahip olması (hafıza kartı dolduğunda acil çekimler için işe yarayabilir)
Örnek fotoğrafları incelediğimde X1'in biraz daha başarılı olduğunu (T5 biraz daha yumuşak dokulu imajlara sahip) gördüm, özellikle düşük perde hızlarında titreşim engelleme özelliği işe yarıyor. Bu sebeple benim oyum Konica Minolta DiMAGE X1'den yana.
Zaten içerisinde bulunduğumuz konunun ilk sayfasında Canon A510 ve A520'nin ön incelemesini yapmıştım. Ayrıca forumumuz içerisinde "CANON A510/520 FOTOĞRAFLARI... "başlıklı büyük bir topic mevcut. Orada da örnek fotoğrafları inceleyebilirsin.
Zaten içerisinde bulunduğumuz konunun ilk sayfasında Canon A510 ve A520'nin ön incelemesini yapmıştım. Ayrıca forumumuz içerisinde "CANON A510/520 FOTOĞRAFLARI... "başlıklı büyük bir topic mevcut. Orada da örnek fotoğrafları inceleyebilirsin.
meraba arkadaslar ben bu forumda yeniyim.bi konuda acil yardiminiza ihtiyacim var internette gordum bi casus digital fotograf makinesi var .kalem seklinde bi digital fotograf makinesi bu alet,kamera oldugu hıc bellı olmuyo.ızmırde veya ıstanbulda nerde bulabılırım bu aletı yardımcı olursanız sevınırım
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donniedarco -- 29 Kasım 2005, 16:07:31 >
cok saol arkadasım yannız bu aletle benım olayım goruntu kaydetmek degil.sadece snapshot almak okulda kullanıcaz bunu sınav kagıtlarındakı soruları cekmek ıcın.fıyat olarak daha bıraz yuksek geldı varsa bıldıgın baska bı sıte yazarsan sevınırim
mertkan hocam; canon ixus 40 ile nikon 7600 ikilisinden hangisini tercih edersiniz? benim için önemli olan resim kalitesi. genelde bas çek olarak kullanacağım. ama gene de mesela geceleyin uzun pozlama yapamamak düşündürüyor beni nikonda. ama nikonun sensör boyutunun canondan büyük oluşu yüzünden acaba daha az kumlanma ile daha temiz fotolar yakalarmıyım diyorum bir yandan da bunu canondaki uzun pozlama ile kapatabilirmiyim diye düşünüyorum?? bu iki ürün için almanyadan fiyat sordum cevap gelince belki alabilirim...
aslında en son a610 a kaymıştım fakat gidip de a510 dan daha büyük ve kaba bir makine ile karşılaşınca vazgeçtim açıkcası. çünkü makineyi sadece ben değil babam da kullanacağı için onu pek de cezbetmiyor bu kadar büyük bir makine :D yine de herşeye rağmen a610 un resim kalitesi ve kullanımı ile diğer iki makine ile arasındaki boyut farkını kapatır mı dersiniz? bir de nikon L1 var :)) . bu da değişik bir ürün 5x optik zoomu var. yeni bir ürün bunu nasıl değerlendirirsiniz? hem boyutu da o kadar kaba değil... yardımlarınızı bekliyorum hocam; şimdiden teşekkürler...
Sevgili @Mertkan, öncelikle bu forum içinde bilgi ve tecrübelerinizden çok faydalanıyorum, çok teşekkürler.
Ben SLR-like bir digital fotoğraf makinası almayı düşünüyordum. Bunun ile ilgili olarak araştırma yaparken, ilk önce teknik özellikleri ve fiyatı nedeniyle, Panasonic FZ30 çok ilgimi çekmişti. Ancak, bu makina ile ilgili bulabildiğim tüm incelemelerde özellikle "noise" sorununun üzerinde duruluyor. Gerek test/inceleme sitelerinin örnek fotoğraflarında ve gerekse amatör fotoğrafçılarının çektikleri fotoğraflarda "noise", %100 crop fotoğraflarda, 200 ISO ve üzerinde ciddi belli oluyor. Bu aslında almayı daha önce planladığım bu makina için beni hayal kırıklığına uğrattı. Çünkü, herşeyden önce kaliteli fotoğraflar çekmek arzusundayım. Makinanın tele, makro, normal çekim ve vidreo kayıt özelliklerini birarada kullanmak ve tüm bu özellikleri birarada barındıran bir makina sahibi olmak beni çok mutlu edecekti. Ancak, araştırmalarım sonucu bu makinadan soğudum. Ama bir yandan da, mümkün mertebe 80 veya en fazla 100 ISO kullanarak bu makina ile kaliteli sonuçlar alınırmıydı sorusu aklımı kurcalamıyor değil. Ne dersiniz? Bu düşünceden yola çıkarak fotoğraf çekimlerinde 80 veya 100 ISO gibi ayarları kullanmak ne getir ve ne götürür? Panasonic kısmında size soracaklarım bunlar. :)
Alacağım fotoğraf makinasında; 8 MegaPixel veya üzerinde olması, görüntü stabilizasyonu, yüksek optik zoom, geniş açı olması ve düşük "noise" önem verdiğim temel kriterler arasında. Görüntü stabilizasyonu diyince zaten bu sınıfta; Panasonic FZ30, Minolta A200, Nikon 8800 hemen öne çıkıyor. Yüksek zoom'lu bir makina almak istediğim içinde görüntü stabilizasyonunu önemsiyorum, çünkü her koşulda tripod kullanma şansı olamıyor. Elbette başka şeylerde yazılabilir. SLR-Like alternatifleri içinde bir değerlendirme yapınca karşıma iki alternatif çıkıyor. Biri görüntü stabilizasyonu olmasa da FujiFilm 9000WZ/9500WZ ve "noise" konusunda çok iyi olmasa da Nikon Coolpix 8800. Nikon'u siz öneriyorsunuz, ancak bazı sitelerde 8800'ün "noise" anlamında Fuji kadar başarılı olmadığını gördüm, Fuji'de de görüntü stabilizasyonu yok. Hangi özellik daha ağır basacak bilemiyorum, bu konuda çok net değilim. Acaba bu iki makinayı birebir karşılaştırır isek, hangi konularda birbirlerine göre artı ve eksileri var? Bu iki makinayı karşılaştırmanızı rica ediyorum.
Aslında, FZ30'dan önce almayı düşündüğüm ilk fotoğraf makinası Olympus 8080 idi. Ancak, fiyatının yüksek olması ve ayrıca aynı fiyata DSLR alternatifi olan E-300'ün bulunması nedeniyle caydım. Sanırım E-300 çıktıktan sonra da 8080 almanın pek anlamı da kalmadı. Olympus E-300'de fiyatı ve kalitesi anlamında yukarıda saydığım SLR-like makinaların ciddi alternatifi bu durumda. Fiyat anlamında değerlendirirsek, E-300'ü 14-45 (28-90mm) f3.5-4.6 lensi ile kit olarak 1450YTL'ye almak mümkün gözüküyor. Nikon 8800 fiyatı da sanırım aynı. Panasonic FZ30 ile Fuji 9500WZ aynı fiyatlara yani 1200YTL'ye alınabiliyor. Bu durumda belki 300YTL fazla ödeyip Olympus E-300 almak daha mantıklı olabilir. Ancak, "giriş seviyesi" DSLR fotoğraf makinalarında body'lerin çok kaliteli olmadığına inandığım için çokta aklıma yatmıyor. Yani, ikilemim aslında şu ki, birincisi; şu an minimum "noise" ve teknik özellikler itibarı ile beklentilerimi karşılayacak bir SLR-like makina alıp, parasal olarakta çok uçmadan bu işi bitirmek. İkincisi; iyi bir body'e sahip DSLR ve üzerinde 2x, 3x optik zoom ile geniş açısı olan (28-105mm civarında olan) orta sınıf bir lens ile olaya başlayıp yine parasal olarak fazla uçmadan bu işe başlamak ve ilerde ek lensler ile olayı genişletmek. Bu yorumu nasıl değerlendirir ve yol gösterirsiniz?
Sabırla bu yazıları okuyup, temelde sizden cevabını almak istediğim 3 konuya bir yorum ve cevap getirirseniz çok sevinirim.
Sevgi ve saygılarımla...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *TeknO* -- 30 Kasım 2005, 2:09:10 >
Sevgili @waa, Örneğin noise seviyeleri ya da fotoğraf kaliteleri gibi kıyaslamalarda en doğru karara varabilmek için, ayrıca daha doğru bir kıyaslama yapabilmek için makineleri eşitlemek gerekli. Buna göre senin seçim listende bulunan Canon ixus 40 ve nikon 7600 yerine;
Canon ixus 40 ve Nikon 4600 (ya da Nikon 5600, Nikon P2) Nikon 7600 ve Canon ixus 700 (ya da Canon ixus 750) Canon ixus 700 ve Nikon P1 Nikon L1 ve Canon ixus750
gibi seçim listelerinden birisini seçebilirsen daha adil bir kıyaslama yapabiliriz. Bu arada Canon'ların (ıxus) ultra compact, Nikon'ların da compact sınıfında olduğunu belirtmek istiyorum. Daha sonra Canon A610'un fotoğraf kalitesini de buna göre değerlendirebiliriz. Bir de fotoğraf makinesi ile ağırlıklı olarak ne tür çekimler yapmak istediğini de belirtirsen daha da iyi olur. ----------------------------------------------------------------------
Sevgili @*TeknO* Evet malesef, Panasonic Lumix DMC-FZ30'un noise seviyesi rakiplerine göre yüksek. Sadece düşük ISO'ya bağımlı kalındığında örneğin; Bir sahne ya da konser fotoğrafı çekeceğimizi düşünelim hava da karanlık ya da güneş batmak üzere, mecburen yüksek zoom da kullanmak zorundayız. Sahnedeki model de sürekli hareketli. Böyle bir durumda ISO'yu yükseltmezsek makine otomatik olarak uzun pozlamayı önerecektir. Uzun pozlamadaki makinenin titreşim hassasiyetini bir nebze titreşim engelleme özelliği ile kapattığımızı düşünelim. Ama bu sefer de uzun pozlama olduğu için sahnedeki modeli net yakalayamayacağız. Perde hızını yükseltebilmek için, ISO'yu da yükseltmemiz gerekecek.
Gelelim Fujifilm FinePix S9000 Z ve Nikon Coolpix 8800'ün kıyaslamasına;
Fujifilm FinePix S9000 Z'nin artıları: 1,1 MP fark ile dha büyük boyutlarda fotoğraflar çekip daha büyük boyutlarda baskı alma imkanı, 28mm'den başlayan objektif, 2 cm fark ile daha iyi macro odak mesafesi, daha hızlı max. perde hızı, kalem pil ile çalışabiliyor olması, daha yüksek ISO'ya çıkabiliyor olması, netlik ve zoom halkalarına sahip objektif.
Eksileri: Titreşim engellemeyi lens kaydırma ile değil de Anti-blur modu ile yapması. Anti-blur modu açıkken daha fazla noise oluşumuna sebep olması. Geniş açılı çekimlerde kadrajın orta bölgesine nazaran köşelerde keskinik kaybı. Raw formatı kayıdında, peş peşe çekiminde ya da izlenmesinde bir miktar performans kaybı. Raw formatını işleyen bir yazılım ile birlikte gelmemesi. Manuel focus modunda, focus mesafesini LCD ya da EVF de göstermemesi. Max. perde hızına sadece "M" Manuel modda ulaşabilmesi. Bulb modunun bulunmaması. Kutu içeriğinde rechargeable pillerin bulunmaması.
Nikon Coolpix 8800'ün artıları: Daha fazla zoom yeteneğine sahip objektif, daha düşük ISO'ya inebilmesi, Lens kaydırmalı titreşim engelleyici özelliğinin bulunması, beyaz dengesinde ince ayar yapılabilmesi, min perde hızında BULB modunun bulunması, seri çekimde daha hızlı olması, LCD ekranının daha fazla çözünürlüğe sahip olması ile daha net görüntü, Raw desteğinin yanında TIFF desteğinin de bulunması, Time Laps Recording özelliği ile bir çiçeğin açmasını ya da güneşin doğuşunu kare kare yakalayabilme, daha fazla fotoğraf sıkıştırma seçeneklerinin bulunması, gövde üzerinde ikinci arkadan aydınlatmalı (çok kullanışlı) LCD ekrana sahip olması, kutu içeriğinde uzaktan kumanda ile birlikte gelmesi.
Eksileri: Ortalamanın biraz altında performans (açılış-fokuslama zamanı, iki çekim arası ve sıkıştırılmamış (raw)formatta çekimde) Ortalamanın biraz üzerinde noise. Geniş açıda barrel bozulma. Bir miktar gürültülü zoom motoru.
Bu kıyaslamaya göre; Manzara ve macro fotoğrafları ağırlıklı olarak çekilecekse, teknolojiden uzun süre ayrı kalınacaksa (kalem pil avantajı) Fujifilm FinePix S9000 Z, daha fazla zoom ağırlıklı fotoğraflar çekilecekse, uzun pozlama ve seri çekim önemli ise, daha keskin fotoğraflar beğeniliyorsa Nikon Coolpix 8800 satın alınabilir. SLR-Like ya da D-SLR sınıfları arasındaki tercih konusunda daha önce bir çok topic altında fikirlerimi sunmaya çalışmıştım. Bunlara içerisinde bulunduğumuz konu içerisinde ya da arama yaparak da ulaşabilirsin. Örneğin: http://forum.donanimhaber.com/m_4509674/mpage_1/tm.htm
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 2 Aralık 2005, 10:52:36 >
Yorum ve önerilerinizi inceleyince fotoğraf kalitesi yani fotoğrafa yansıyacak daha belirgin görsel üstünlükleri anlamında Nikon Coolpix 8800 daha mantıklı gibi gözüküyor. Nikon Coolpix 8800 için piyasa fiyatı 1,400 YTL (KDV dahil) civarında, aynı zamanda, Olympus E-300 DSLR fotoğraf makinası 14-45mm (28-90mm) f:3.5-5.6 lensi ve 256MB CF bellek ile fiyatı 1,450 YTL (KDV dahil) civarında. Nikon Coolpix 8800 SLR-like bir fotoğraf makinası iken Olympus E-300 giriş seviyesi bir DSLR fotoğraf makinası. Nikon Coolpix 8800'ün ultra zoom özelliğini ve iki makinanın farklı sınıflarda olmasını bir kenara koyarsak; çekilen fotoğrafın kalitesi, renkler, keskinlik v.b. gibi aslen fotoğraf üzerinde görmeyi arzu ettiğimiz görsel üstünlükleri daha çok önemseyerek hangisi daha mantıklı bir tercih olur ? Yani, açıkçası Nikon Coolpix 8800 ile Olympus E-300 arasında, fiyatları denk olduğu için, bir karşılaştırma yapmanızı ve tavsiyenizi rica ediyorum.
Üzülerek D-SLR sınıfı ile SLR-Like sınıfının karışılaştırılmasının bir hata olacağını tekrar belirtmek isitiyorum. Konu hakkında bir önceki mesajımda verdiğim link içerisindeki yazılarım, sanırım seçim yapmanda kolaylık sağlayacaktır. Ancak son olarak Olympus'un Türkiye içerisinde yetkili servisinin bulunmasığını bir arıza durumunda makineyi yurt dışına gönderdiklerini de hatırlatmak istiyorum.
Bir haftalık yoğun araştırmalarım sonucu kodak cx7430 almaya karar verdim.yardımlarından dolayı mertkan üstada teşekkürler.Makineyi aldıktan sonra 1 gb lık sd kartta almayı düşünüyorum.Acaba kodak cx7430 a 1gb lık sd kart takılabiliyormu.bilen varsa söylerse iyi olur.sonradan 1 gb lık kart elimde patlamasın
mertkan hocam; cevabınız için teşekkürler. benim için 3 mp bile çok yüksek bir çözünürlük. resimlerin çoğunu bilgisayarımda saklayacağım kimisinin çıktısını alacağım. nikon 7600 yazmamın nedeni arkadaşımın gönderdiği siteden seçim yapmamı istedi. o site de de zaten nikon 7600 ile canon ixus 40 arasında 30 euro fark var. nikonun diğer saydığınız ürünleri ise stoklarda yok. fiyat aralığı yüzünden öyle bir seçim oldu peki her halükarda nikon 7600 canon ixus 40 dan daha mı iyidir bunu mu anlamalıyım?
ben aslında uzun süredir canon ixus 40 ı takip ediyordum. ama canonlarda kırmızı göz daha mı fazla çıkıyor yada bizde öyle bir kanı mı oluştu... daha önce a510 kullandım kırmızı göz çıkıyordu. şimdi makinam yok.
benim çekimlerim genelde aile fotoları olacak. Ama ben arada makro çiçek böcek manzara ve gece çekimleri yapmayı da seviyorum. hem uzun pozlama olduğu için hemde boyutları ufak olduğu için ixus 40 düşünüyorudum fakat babam da kırmızı göz yüzünden nikon alalım diyordu. fiyatları da böyle yakın olunca nikon 7600 ü de düşünmeye başladım...
aklımın bir köşesinde ise hala a610 duruyor; büyük olmasına rağmen; fotoğraf kalitesi açısından bu onlardan çok daha iyidir diyebilirmiyim... yardımlarınız için sağolun...
Sevgili @alvardar Öncelikle Kodak C360'ın bas çek olarak nitelendirdiğimiz üzerinde fazla manuel ayarlar olmayan, Canon A610'un ise full manuel ayarlara sahip bir fotoğraf makinesi olduğunu belirtmek istiyorum. Canon A610 hemen hemen tüm özellikleri açısından Kodak C360'dan daha önde bir fotoğraf makinesidir. Tavsiye ederim. _____________________________________________
Sevgili @cem_gs, Öncelikle yeni fotoğraf makinen hayırlı uğurlu olsun, en güzel günlerde güle güle kullan. Kodak CX7430'un 1GB SD hafıza kartı desteklediğine dair bir bilgiye ulaşamadım. Kullanma klavuzunda ise max 256MB ile test edildiği yazıyor. Her ihtimale karşı hafıza kartını satın almadan önce mutlaka denemeni öneriyorum, çünkü desteklemeyebilir de. _____________________________________________
Sevgili @waa,
İçerisinde kalmış olduğun durum neticesinde iki makineyi genel özelliklerine göre kısaca kıyaslamaya çalışayım;
Canon SD300 (ixus40)'ın artıları: Biraz daha geniş açılı objektife sahip olması, 1 cm fark ile biraz daha iyi macro odak mesafesi, daha iyi min. perde hızı, seri çekimde daha hızlı oluşu, daha büyük LCD ekrana sahip oluşu.
Nikon 7600'ün artıları: 3,2 MP fark ile daha büyük boyutlarda fotoğraflar çekip daha büyük boyutlarda baskılar alabilme imkanı, daha büyük sensör boyutu, biraz daha fazla zoom mesafesine sahip objektif, daha hızlı max. perde hızı, 14MB dahili hafızaya sahip olması (hafıza kartı dolduğunda acil çekimler için işe yarayabilir), kalem pil ile çalışıyor olması.
Bu karşıaştırmaya göre; eğer gece manzara fotoğrafları ve seri çekim daha önemliyse Canon SD300, büyük boyutlarda baskılar alıncaksa ya da fotoğraflar bilgisayar ekranında büyütülerek crop ile detay alınacaksa, zoom daha önemliyse, hareketli objeler yakalanmak isteniyorsa da Nikon 7600 satın alabilirsin. Ancak ben oyumu Nikon 7600'den yana kullanıyorum, çünkü daha keskin fotoğraf kalitesine sahip.
Aklınızın takılmış olduğu kırmızı göz problemine gelecek olursak; Evet malsef Canon SD300 çok daha fazla kırmızı göz sorunu ile karşımıza çıkmaktadır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 1 Aralık 2005, 10:07:12 >