Sevgili @dasdasq, Öncelikle Konica Minolta DiMAGE A200 8MP sınıfına ait olduğu için bu kıyaslama içerisine dahil edemeyiz, ayrıca öncelikli çekim isteğine cevap verebilecek kapasitede değil. Çünkü macro odak mesafesi 13 cm. Canon PowerShot S2 IS ile Sony DSC-H1'i daha önce başka bir topic altında kıyaslamış ve oyumu Canon PowerShot S2 IS'den yana kullanmıştım. Macro öncelikli fotoğrafalar çekeceğin için bence hareketli LCD ekran büyük bir artı. Daha önce kullandığım Nikon 5400, 5700 ve 8700'de bulunan hareketli LCD ile gerçekleştirdiğim macro çekimlerde bu özellik bana büyük kolaylık sağlamıştı. Sony DSC-H1 full manuel özelliklere sahip değildir, örneğin üzerinde manuel beyaz denege ayarının ayarlanmasına müsade etmemektedir. Ancak örnek fotoğraflar beğendiysen ve gece çekimleri senin için daha önemliyse elbette Sony DSC-H1'i satın alabilirsin. -------------------------------
Sevgili @ONURUM88, Yukarıda da yazdığım gibi seçim listeni "Nikon 7900 - Canon A620" ya da "Nikon 5900 - Canon A610" olarak değiştirirsen daha verimli ve doğru bir kıyaslama yapılabilir. Ayrıca istersen seçim listendeki 8 MP'lik gruba Nikon P1',, 5MP'lik gruba ise Nikon P2'yi de dahil edebilirsin. -------------------------------
Sevgili @carkon, Canon SD550 (Ixus 750) üzerinde bulunan optik vizör ile LCD ekrana bakmadan çekimler yapabilirsin. -------------------------------
Sevgili @hammer8, Canon S2-IS'in 5MP'lik çözünürlüğü normal boyutlardaki baskılar için kesinlikle yeterlidir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 29 Ekim 2005, 8:50:24 >
Orjinalden alıntı: orhanoral
Mertkan hocam kusura bakma belki eften püften sorular gibi oluyor ama araştırdıkça içinden çıkılmaz bir hal alıyor şimdide OLYMPUS C-315 Z + 256 MB xD Picture Kart Hediyeli!!! (354,47 YTL / 354.472.000,00 TL) & Ricoh Caplio RX (241,07 YTL / 241.074.000,00 TL) arasında kaldım yardımcı olurmusun lütfen?(oyun hangisinden yana olurdu:) )olympus'un Türkiye'de servis sorunu olduğunu duymuştum acaba rıcoh'ta da bu sorun varmı? birde aydınlarfoto diye bir firmadan sipariş vermeyi düşünüyorum bilgisi olan varmı nasıl bir firmadır? çok teşekkür ederim
Evet malesef senin sorun gözümden kaçmış, hemen seçim listendeki makineleri kıyaslamaya çalışaym;
Olympus C-315 Zoom'un artıları: 2 MP fark ile daha büyük boyutlarda baskı alabilme ve fotoğraf çekebilme imkanı, biraz daha etkili flash fesafesi (1 metre fazla)
Ricoh Caplio RX'in artıları: Manzara fotoğrafları için ideal 28mm'lik geniş açı objektifi, daha iyi ISO yelpazesi, daha büyük sensör boyutu, biraz daha iyi macro odak mesafesi, daha iyi min perede hızı, daha fazla ön tanımlı beyaz denge ayarı ve manuel ayara müsade etmesi, daha fazla metraj seçenekleri, TIFF formatı ile fotoğraf çekebilmesi, dahili hafızaya sahip olması (Kritik anlarda yardımcı olabilir)
Evet Olympus'un Türkiye'deki servis sorunu hakkında ben de bir kaç yazı okumuştum, ancak Ricoh için aynı durumun söz konusu olup olmayacağı konusunda kesin bir şey söyleyemem, çünkü malesef Türkiye dışında yaşıyorum. Olympus'un biraz daha pahalı olmasının sebebi bence yeni çıkmış olmasından kaynaklanıyor, Aydınlardan fotoğraf makinesi satın alıp şikayetçi olan bir arkadaşım olmadı, sen de dilersen oradan satın alabilirsin. Bu seçimde benim oyum (eğer normal boyutlarda baskılar alınacaksa) Ricoh Caplio RX'den yana.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 29 Ekim 2005, 10:22:14 >
Aslında forumumuz içerisinde arama yaparak hafıza kartı ya da pil seçimi ile ilgili bir çok topic'e ulaşabilirsin. Benim tercihim ise; (ilk aklıma gelenler) Ricoh Caplio RX ile birlikte SanDisk 256 ya da 512 MB SD hafıza kartı ve GP 2500mAh'lik 4 adet kalem pil ve şarj aleti (kit halinde satılır / 2 pil yedek olur) kullanabilirsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 29 Ekim 2005, 11:15:39 >
abi bir fotoğrafın net çekmesini etkileyen faktörler nelerdir? (dediğim gibi z6 ile s7000 in megapiksel özellikleri aynı onları birbirinden daha ayıran özellikler nedir arkadaşım lütfen yardımcı olurmusun...)
Merhaba mertkan bey, Ben yaklaşık 7-8 yıldır amatör olarak fotograf çekiyorum,şu an hali hazırda bir analog (nikon f80s) ve digital olarak da (Canon powershot A70) makinam var. Elimde nikon makinamın 3 adet lensi mevcut ve buna istinaden bir dslr D70s almayı düşünüyorum ,bu makinanın kit lensi olan 18-70 dx lensini almadan sadece gövdeyi alsam elimdeki lensler beni tatmin edermi acaba? Elimdeki lensler,28-105, 50mm ve 70-300. 1,5 focal çarpana göre geniş açı olayından dolayı sorun yaşarmıyım? Ayrıca birde slr like olarak nikonun 8800 modelide ilgimi çekmekte, bu konuda sizin fikrinizide almak istiyorum..Saygılarımla..
ricoh caplio gx (5 mp) hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Genelde bu ürünün noise problemine sahip olduğundan bahsediliyor ve de pixel haricinde rx'ten pek büyük bir farkı olmadığı söyleniyor.
SELAM ARKEDESLER....BEN DE CANON IXUS 700 VAR......TURKCE KULLANMA KLAVUZUNA IHTIYACIM VAR....INTERNETTE NEREDEN BULABILIRIM DAHA DOGRUSU VAR MIDIR??.....ELDEN TEMIN EDEBILECEGIM BIR YER TAVSIYE EDEBILIR MISINIZ..????......IZMIR DE OTURUYORUM ERKAYALAR VAR BURDA DAHA SORMADIM AMA ORDAN ALABILECEGIM SOYLENIYOR VERMIYOLARSA NE YAPABILIRIM .......??...
SIMDIDEN TESEKKURLER.....
Sevgili @mehmet_altunel, Bir fotoğrafın net çekilebilmesini etkileyen bir çok faktörler vardır fakat bunların en başında makineyi bilinçli ve doğru kullanma, daha sonra da makinedeki objektif kalitesi gelir. Daha önceki seçim listene göre S2-IS ile kıyaslamış olduğum Z6 ve S7000'i şimdi de kendi aralarında kıyaslamaya çalışayım.
Konica Minolta DiMAGE Z6'nın artıları: Çok daha yüksek zoom kabiliyeti olan objektif, daha düşük ISO'ya inebilmesi, perde hızında BULB özelliğinin bulunması (Ancak 30 sn ile sınırlı), biraz daha etkili flash patlatma mesafesi, biraz daha büyük LCD ekran (ama çözünürlüğü S7000Z'den düşük), titreşim engellme özelliğinin bulunması.
Fujifilm FinePix S7000 Z'nin artıları: Daha büyük sensör boyutu, daha yüksek ISO'ya çıkabilmesi, daha iyi normal odak mesafesi, daha fazla ön tanımlı beyaz denge ayarı, çok daha hızlı max. perde hızı, sürekli çekimde biraz daha hızlı olması, RAW formatı ile fotoğraflar çekebilmesi.
Eğer zoom ağırlıklı fotoğraflar öncelikli olarak çekilmeyecekse, bu seçimde benim oyum Fujifilm FinePix S7000 Z'den yana. ---------------------------------------------
Sevgili @cunuvar, Öncelikle bir SLR fotoğraf makinesi kullanıcısı olduğuna göre SLR-Like sınıfı yerine D-SLR sınıfını tercih etmen bence çok daha iyi olacaktır. Elindeki F80s ile kullandığın tüm objektifler Nikon D70S ile de kullanabilirsin ancak malesef işin içine focal çarpan girmektedir. Bu sebeple elindeki lensler Nikon D70S ile şu aralıklarda çalışacaklardır.
Yukarıda da görüldüğü üzere focal çarpan, lenslerimizi geniş açıda negaif - tele mesafesinde ise pozitif olarak etkileyecektir. Eğer geniş açı isteniyorsa (ki olmazsa olmazların arasındadır) kit halinde satılan 18-70mm'lik lens alınabilir. Zaten kit halinde gelen bu lens oldukça kalitelidir. 18-70mm'nin çalışacağı aralık ise;
18-70mm ----focal çarpan sonucu----> 27-105 mm olacaktır. ---------------------------------------------
Sevgili @galahad, Ricoh Caplio GX'in RX'e göre olan artılarını/farklarını yazayım: Daha büyük sensör boyutu, daha düşük zoom kabiliyeti, daha yüksek ISO'ya çıkabilmesi, daha fazla açılabilen diyafram, daha iyi min. perde hızı, daha yüksek LCD ekran çözünürlüğü, External flash'a destek.
Caplio RX tıpkı tüm yüksek ISO'ya çıkabilen fotoğraf makineleri gibi, yüksek ISO'ya çıklıdığında elbette noise oluşturacaktır. Ancak ben örnek fotoğraflarını çok beğendim, dilersen sen de Buraya Tıklayarak inceleyebilirsin. ---------------------------------------------
Sevgili @katakulli Türkçe kullanım klavuzu için Erkayalar ile irtibata geçmelisin, eğer oradan temin edemiyorsan ve internetten bulamıyorsan, bu klavuza sahip başka bir kullanıcıdan fotokopi çektirmekten başka bir çözüm kalmıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 30 Ekim 2005, 4:03:34 >
saygılar...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoPolyMeR -- 30 Ekim 2005, 4:17:21 >
ricoh caplio gx (5 mp) hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Genelde bu ürünün noise problemine sahip olduğundan bahsediliyor ve de pixel haricinde rx'ten pek büyük bir farkı olmadığı söyleniyor.
teşekkürler
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanoral -- 31 Ekim 2005, 12:55:33 >
Mertkan hocam izninle bir iki şey sormak istiyorum yaklaşık iki aydır fotoğraf makineleri ve fotoğrafçılıkla ilgili araştırma yapıyorum ve sonunda Canon A610 ve A520 arasında kararsız kaldım A610'da makro çekim 1cm A520'de ise 5cm bu fark sizce çok büyük mü? yani bu iki makro modu ile çekilmiş fotolarda ne gibi farklar olabilir, Aslında Canon A610 Almayı düşünüyorum ama yüksek fiyatı benim için bir dezavantaj aralarında yaklaşık 200 ytl fark var tabi bu fark bi öğrenci için bir hayli yüksek tabi ben şu an sadece makro çekimlere takılmış durumdayım bu iki makine arasında bu fiyat farkına değecek çok önemli farklar var mı sizce? Bu iki ay sürecinde fotoğraf makineleri ve fotoğrafçılıkla ilgili öğrendiklerimin çoğunda sizin yorumlarınız ve incelemelerinizin katkısı çok büyük, bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için size teşekkür ederim
Öncelikle rica ederim, yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana. Canon A520 ve A610'u bir önceki sayfada kıyaslamıştım. Kıyaslamayı inceleyecek olursan A610'un bir çok özelliğinin A520'den bir adım daha önde olduğunu göreceksin. Macro odak mesafelerinde bulunan 4cm'lik fark fotoğrafı çekilecek model ya da objeden daha fazla detay alabilmeye ve istenmeyen bölgelerin (bir miktar) kadraja dahil edilmemesine olanak tanıyacaktır. Örnek verecek olursam; Bir sineğin macro fotoğrafını çekmek istiyoruz, macro odak mesafesi yüksek olan makine ile sineğin kafası ve vücudunun bir kısmını odaklayabiliriz, ancak macro odak mesafesi düşük olan ile makine ile kadraj içerisine sadece sineğin kafasını ya da sadece gözünü alabiliriz. Bunun seçimini yapmak tamamen sana kalıyor. Eğer macro fotoğraf çekimine ağırık vereceksen, Canon A610'da bulunan hareketli LCD ekranın büyük fayda sağlayacağını da belirtmek istiyorum.
Ricoh gx & rx açıklaması için teşekkür ederim. Bildiğim kadarı ile bizdeki piyasaya yeni modelleri gelmedi. Ben halen 2mp'lik nikon kulanıyorum ve artık değiştirme zamanının geldiğini düşünüyorum. ricoh iyi bir alternatif gibi ama yaklaşık 300milyon tl ye kodak c340 gibi ürünler de var. İnsan tercihini yapmakta gerçekten zorlanıyor; özellikle de bütçe kısıtı vs. gibi sorunlar da varsa.
70-300 ED, 70-300G'ye göre üretim kalitesi daha iyi, ayrıca ED üzerinde netlik halkası (ring) bulunuyor. "ED" serisi metal yapılı "G" serisi ise plastik yapılıdır. "ED" serisinin fotoğraf kalitesi "G" serisine göre daha iyidir. Sigma konusunda ise önerebileceğim objektif 70-300mm APO Macro Super II. Bu objektif hem daha keskin hatlara sahip, hem de aynı zamanda 1/2 oranında macro fotoğraflar çekilmesine olanak tanıyor. Dilersen şimdi de Nikon D70 ile aynı ayarlarda çekilmiş Nikkor 70-300G, Sigma 70-300 APO Macro Super II örnek fotoğraflarını (%100 crop ile) inceleyelim.
Gerçekten çok teşekkürler,verdiğiniz örnek fotoğraflar fikrimi oldukça netleştirdi. Makroda da 300mm da 1:2 büyütme özelliğiyle Sigma 70-300mm APO nun yeni DG elementli versiyonu benim için en doğru seçim olacak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmetdemir -- 4 Kasım 2005, 17:51:59 >
Mertkan hocam benim bir sorum daha olacak size, bugün bir fotoğrafçı tanıdığım"FujiFilm Finepix S602 Zoom" makinesini bana satabileceğini söyledi benim aklımdan geçen modellerse Canon PS A510 yada A610 sanırım farklı sınıflarda makineler ama Fujifilm S602 ve Canon A610'u karşılaştırırsak hangisi ön plana çıkar sizce, ve bu makinelerle çekilmiş fotoğrafları nerden bulabilirim Şimdiden teşekkürler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HiperX -- 6 Kasım 2005, 21:21:14 >
Evet, senin de yazdığın gibi bu iki fotoğraf makinesi malesef farklı sınıflarda. Canon PowerShot A610, compact ve 5MP sınıfında iken Fujifilm FinePix S602Z Pro, SLR-Like ve 3MP sınıfında bir fotoğraf makinesi. Bu sebeple malesef ikisini kıyaslamamız doğru olmaz. Fujifilm FinePix S602Z Pro, 2002 yılına ait bir fotoğraf makinesidir ve bence bu saatten sonra eski yıllara ait bir makineye yatırım yapmak pek doğru olmaz. Çünkü kendini geliştirip makineyi değiştirmek istediğinde, eski model bir makinenin ikinci el olarak satılması oldukça zor olacaktır. Hele hele bu makineyi 2005 yılının sonlarına doğru çıkmış olan bir makine ile kıyaslarsak
Fujifilm FinePix S602Z Pro örnek fotoğrafları için (amatör çekimler) BURAYA, Canon A610 örnek fotoğrafları için de BURAYA tıklayabilirsin.
Daha önce size göndermiş olduğum mailime göndermiş olduğunuz cevapta dediğiniz gibi aynı sınıfta olmamasına rağmen Canon S2 ile Panasonic FZ 30 arasından Canon S2 'yi tercih etmemi önermiştiniz. Tam bu konuda kararımı netleştirmişken Fujifilm S9000 Z (ya da diğer adıyla S9500) çıktı karşıma. Bir çok internet sitesinde hakkındaki yorumlara baktım. Net bir kanıya ulaşamadım. Hatta merak ettim nasıl bir makinedir diye. Bayramdan 1 gün önce Sirkeciye gidip makineyi inceledim. Kasa olarak görünüşü gayet güzel. Tahmin ettiğimden daha hafif. İnternette kimisi iyi, kimisi o kadar iyi değil diyor. 9 megapiksel oluşu, 1 cm makrosu, iyi kalitede video özelliği, 28 mm geniş açı objektifi, raw desteği, kalem pilli oluşu gördüğüm artıları. IS yerine anti blur özelliği gördüğüm eksisi. Bu makineyi önerir misiniz? Tercihim Compact'tan SLR-like sınıfına kaymaya başladı. Almışken bir kere olsun diyorum. Ya da bu makinenin fiyatından fazla olmayan ama daha iyi bir alternatif ne olabilir. Makineyi Amerikadan getirteceğim. O yüzden almışken tam olsun diyorum.
Öncelikle herkese hayırlı BAYRAMLAR. Mertkan hocam ricoh caplio rx fotoğraf makinam geldi fakat bir sorunum var;makinayı optik zoom yaparak flaşsız kullandığım zaman fotoğraflar felaket bulanık çıkıyor(auto modda),oysa aynı şeyi flaşlı yaparsam gayet net(ben daha önce canon A400 fotoğraf makinasıyla hareketli bir araçta fotoğraf çektim ama böyle bir sorun olmamıştı) acaba sebebi ne olsa gerek.Bir de bu makinanın türkçe kullanma klavuzu acaba varmıdır nereden bulunabilir. Teşekkürler
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanoral -- 7 Kasım 2005, 11:05:19 >
mertkan kardeş s7000 i tam alacaktımki canon eos 300/x diye karşıma bir makina çıktı.bu makina s7000 den iyimi ?Bİrde bu makinanın fiyatı s7000 den pahalımı ucuz mu kardeş
Sevgili @tsomania, Evet yanılmıyorsam bir önceki sayfada yapmış olduğum kıyaslamada Panasonic DMC-FZ30'un yüksek noise'lu örnek fotoğraflarından sonra oyumu Canon S2-IS'den yana kullanmıştım. Şimdi ise malesef yine farklı sınıflara ait (Compact 5MP sınıfı / SLR-Like 9MP sınıfı) makineleri kıyaslamamız doğru olmaz. Ancak; Fujifilm FinePix S9000 Z gerçekten bir çok özelliği ile öne çıkarak benden artı puan alan bir fotoğraf makinesidir. Artılarını ve eksilerini yazdığın için bir de ben değinmek istemiyorum. Fakat Fujifilm FinePix S9000 Z'nin geniş açısından ödün verecek olursan, özellikle fotoğraf kalitesi açısından Nikon 8800 de düşünebilirsin. Daha sonra 8800 üzerine alınacak bir geniş açı objektifi ile de bu sorun ortadan kalkmış olur. Bence bahsettiğim iki makine de yanlış bir seçim olmaz. --------------------------------------
Sevgili @orhanoral, Konu ile ilgili bir örnek fotoğraf ekleyebilirsen daha doğru bir yorum yapabilirim. Ancak malesef Türkçe kullanım klavuzu hakkında bir bilgim yok. --------------------------------------
Sevgili @mehmet_altunel, Canon'un eos 300/x diye bir modeli var mı ben bilmiyorum? Ancak sadece EOS 300 olsa, o bir analog SLR makine / EOS 300D olsa, o da bir D-SLR makine. Her ikisi de kesinlikle S7000 ile kıyaslanamaz.
Orjinalden alıntı: Mertkan
Sevgili @ahmetdemir,
70-300 ED, 70-300G'ye göre üretim kalitesi daha iyi, ayrıca ED üzerinde netlik halkası (ring) bulunuyor. "ED" serisi metal yapılı "G" serisi ise plastik yapılıdır. "ED" serisinin fotoğraf kalitesi "G" serisine göre daha iyidir. Sigma konusunda ise önerebileceğim objektif 70-300mm APO Macro Super II. Bu objektif hem daha keskin hatlara sahip, hem de aynı zamanda 1/2 oranında macro fotoğraflar çekilmesine olanak tanıyor. Dilersen şimdi de Nikon D70 ile aynı ayarlarda çekilmiş Nikkor 70-300G, Sigma 70-300 APO Macro Super II örnek fotoğraflarını (%100 crop ile) inceleyelim.
mertkan hocam gönderemiyorum resim ekle diyorum belgelerimden tamam diyorum ama The page cannot be displayed diyor ya neredeyse canon A410 almadığıma pişman olucam ayrıca şimdi farkettim 640x480 inanılmaz kötü.resimlerde de inanılmaz kumlanma oluyor flaşlı çektiğim resimler daha koyu çıkıyor v.s. keşke diyorum şu geniş açı olayına hiç girmeseydim ingilizcem de olmadığı için elimden birşey gelmiyor benim gibi aceminin ne işi olur manuel ayarla felan salaklık işte.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanoral -- 8 Kasım 2005, 10:15:49 >
Sorun yaşadığın fotoğrafları www.imageshack.us adresine upload ederek, mesaj içerisinde sadece link verebilirsin. Ayrıca ilk başta kötü sonuçlar elde ettiğin için kendine hakaret etmemelisin. Unutmamalısın ki fotoğrafları çeken fotoğraf makinesi, değil fotoğrafçıdır. Makineyi tanıdıkça ve kendini çekim teknikleri konusunda geliştirdikçe çok daha iyi fotoğraflar çekebildiğini göreceksin. Son olarak dilersen konuya "fotoğraf çekim teknikleri" başlıklı üst konumuzdan devam edelim
bende bu aralar amerikadaki arkadaşım vasıtasıyla bir fotoğraf makinesi alacağım. aradığım şey fotoğraf kalitesi tatmin edici olsun ve ince olsun. (pro olarak ilgilenmeyeceğim hiçbir zaman ancak çektiğim resimlerin de kaliteli olmasını istiyorum) bu yüzden sony nin şu ince modelleri ilgimi çekti baya (t ve w serisi galiba) bunlar içinde bana önerebileceğiniz model hangisi olur. ya da başka markalar içinde yine bu sonyler kadar ince ama daha uygun makina var mıdır?
Selamlar, aşağıdakilere bakıp benim için uygun birkaç seçenek söyler misiniz. Dolaştığım sitelerde bir türlü istediğim özelliklere göre sıralayamadım makineleri.
*3.2 MP yeterli ancak 4 MP olsa daha iyi olur. *optik zoom 3'ten fazla olsa çok iyi olur ama olmasa da olur *sınırsız video çekimi *full manuel *kapalı ortamda ve flaşlı resimlerde kaliteli çekim *sadece Canon veya Nikon olsa daha iyi olur *HP veya Sony asla olmaz *siyah olsa daha iyi olur
selamlar forum un sıkı takipcisi ve yeni üyesiyim. başlangıç olark kendimi fuji finefix 3000 dijital dij. fot. makinası buldum fiyatıda yaklaşık 317 ytl civarı. bu makina hakkındalki görüşlerinizi alabilirmiyim. forum daki makro fotoğraflara hayran kaldım ve amacım geciş makinasından sonra canon s2 ile makro cekimlerde yoğunlaşmak . teşekkürler
Sevgili @whoops, Örnek verecek olursam Sony, Canon, Nikon, Olympus ve Fujifilm gibi markaların ince tasarıma sahip bir çok modelleri bulunmaktadır. Minik bir araştırma yaparak hem zevkine hem de bunun için ayırdığın bütçeye göre üç makineden oluşacak bir seçim listesi hazırlarsan, çok daha kolay yardımcı olabilirim. -----------------------------
Sevgili @Phil, İhtiyaç listeni incelediğimde ilk aklıma gelen fotoğraf makinesi Canon A610 olmuştu ama, sınırsız video çekime önem verdiğin için elemek zorunda kaldım. Canon S1-IS ya da S2-IS sanırım gövde rengi dışında senin ihtiyaçlarını karşılayabilcek seviyede. Ancak sınırsız video özelliğini iptal edersek benim de çok sevdiğim Nikon Coolpix 5400'ü de önerebilirim. -----------------------------
Sevgili @hamdiabi Eğer geçiş yapmak için bir fotoğraf makinesi satın alınacaksa, bence o makinenin ikinci el piyasasındaki yeri ve içerisinde bulunan manuel ayarlar çok önemlidir. Örneğin Fujifilm FinePix S3000Z, 2003 model bir fotoğraf makinesidir ve malesef kendinden pek fazla söz ettirmemiştir ayrıca ISO dahil hiç bir manuel ayara da sahip değildir (hele hele aynı sınıfta olan Canon S1-IS ile kıyaslarsak). Benim tavsiyem giriş seviyesi için (ilk aklıma gelen) Canon A510 vb modellere yönelmen.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 9 Kasım 2005, 7:48:34 >
Uzun süredir inceleme yaptığım ve 2 makina arasında kaldım. Canon A620 Canon S1 IS Makinaların Fiyatları aynı.Birinin pikseli diğerinin zoom u iyi tamam.Önecelikle merak ettiğim Canon S1 in video kalitesi ne kadar iyi. Hangisini almak daha mantıklı. Yardımlarınız için teşekkürler...
Yüksek zoom öncelikli fotoğraflar çekeceksen ve sınırsız video kayıdı istiyorsan ya da elektronik vizör kullanmak istiyorsan S1-IS, çok daha büyük boyutlarda baskı alacaksan ya da bilgisayar ekranında zoom yaparak crop ile detay alacaksan, macro çekimler senin için öncelikliyse ayrıca biraz daha hafif ve küçük yapılı bir gövde arıyorsan da A620 satın alabilirsin. Ama öncelikli çekim amacın video ise bence fotoğraf makinesi yerine bir video kamera satın almalısın. Unutmamalısın ki; video kameralar ile de fotoğraflar çekebilirsin.
Bilgiler için çok teşekkür ederim...video kamerada alıcam.(Sony HC42) Sadece çekim kalitesini merak ettim. Keşke 2sinin özellikleri 1 makinada olsaydı.Benim tercihlerim öncelikli olmadan fotoğraf çekme adına hangisi daha verimlidir.Daha fazla kullanılan özellikler hangisinde var.Siz hangisini tercih edrdiniz... ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi anzubesti -- 9 Kasım 2005, 11:05:03 >
Bu, size gönderdiğim fotograf makinesi tavsiyesi ile ilgili üçüncü mesajım. Önceki mesajlarımı cevapladığınız için tekrar teşekkür ediyorum. İlk talebim compact, ikincisi Slr-like derken ve fotografçılık dünyasının içine sanal ortam da olsa bu kadar girmişken beni ancak slr bir makinenin keseceğine karar verdim. Çünkü SLR like makinelerin fiyatı 500 USD üzeri. Bu makinelerin benim için önemli olan tarafı aynı zamanda video kaydı yapabilmeleri idi. Ama daha sonra düşündüm de 5-10 dk. video kaydı yapmak için niye fotograf kalitesinden ödün vereyim ki. Sonuçta fotograf makinesi fotograf çekmek içindir. Hem video kaydenen cihazlar da çok ucuzladı. Amerikada 200 USD'ye bile var.
Bu yüzden DSLR dünyasına daldım. Ve kendimce kafamda 3-5 model belirledim. Bu modeller içinde en iyisinden ziyade; fiyat, performans, kalite, kullanışlılık, dış görünüş, kullanım kolaylığı, lens çeşiti ve fiyatı açısından önereceğin, "fiyatı fazla ama bu makine bu parayı eder arkadaş ya da hem fiyatı hem de özellikleri çok iyi" diyebileceğin bir makine tavsiyesi istiyorum. Makineyi Amerika'dan alacağım. Fotograf makinelerine ayıracağım çok fazla param yok şimdilik.Bu konuda daha önce bir tecrübem de yok açıkçası. Ama aylardır bu ve benzeri siteleri takip ederek bazı temel bilgileri öğrendim. Ve bundan sonraki gelişimim ancak bir fotograf makinesine sahip olmakla gerçekleşebilecek
Bir de makineyi body olarak alıp onun yanında uygun fiyatlı ve hem geniş açı, hem zoom olarak işimi tek bir lensde görebileceğim bir lens önerebilir misiniz?Ya da bu mantıklı bir şey mi?
Makinelere gelince;
Canon EOS 350 D (Rebel XT) Nikon D50 Konica Minolta Maxxum 5D Olympus E 500 Evolt Ya da sizin önerebileceğiniz başka bir marka ya da model.
Şimdiden çok teşekkür ediyorum. Umarım bundan sonraki mesajım, "Sonunda satın aldım" olur.
Mertkan hocam senin de tavsiyelerinle bugün A610'u aldım. Artık çekim teknikleri için ara sıra kapını aşındırırız iznin olursa
Sevgili @anzubesti, Yukarıda da belirttiğim gibi çekim öncelik tercine göre bir seçim yapmak gerekir. Bu tercih kişiden kişiye göre değişir. Her iki makine de full manuel ayarlara izin vermektedir. Ancak benim tercihim ikisi de değil, bu kıstas içerisinde Canon S2-IS'den yana olurdu -----------------
Sevgili @tsomania Evet compact, SLR-Like derken D-SLR sınıfına geldik. Öncelikle SLR-Like sınıfından D-SLR sınıfına geçerken bir kez daha düşünmeni öneriyorum. Çünkü D-SLR fotoğraf makineleri ihtiyaçlar yelpazesinde çok daha fazla maddi gidere sebep olacaktır. Oyski SLR-Like sınıfı bunu tek bir gövde içerisinde birleştirmiştir. Konu hakkında detaylı bilgi için bu topic içerisinde bir çok yazı bulabilirsin. -----------------
Sevgili @HiperX, Yeni fotoğraf makinen hayırlı uğurlu olsun, en güzel günlerde güle güle kullan. Elbette aklına takılan bir soru olursa çekim teknikleri bölümümüzde beklerim
Malesef Canon S80'in 2-3GB'lık hafıza kartı desteklediğine dair bir bilgiye ulaşamadım. Televizyon ekran çözünürlükleri ile ilgili pek fazla bilgiye sahip olmamakla birlikte, ulaşabildiğim bilgiler Sony KLV-L32M1 (32") 1366X768 çözünürlüğe sahip, Sony KLV-30HR3 (30") 1280X768 çözünürlüğe sahip. (Örnekler firmaların resmi siteleri incelenerek çoğaltılabilir.)
sayın mertkan. nikon 8700, canon s2 gibi bi makınamı yoksa yakın fiyata dslr makine olan nikon d50 mi almak mantıklı. slr like larda objektif degiştirme dertdi yok ama d50 resim kalitesi de tabiki çok iyi. sizin tercihiniz ne olurdu.
Bu çok sorulan bir soru ama aslında bunun net bir cevabı yok ve olamaz da. Zira bu tamamen kişisel taleplerle alâkalı bir durum. Elbette ki compact yapıdaki bir fotoğraf makinesinden SLR makineden beklenen performans beklenemez. Ama arada da önemli bir maliyet farkı vardır. Eğer bu maliyet karşılanabilecekse SLR makine almak daha mantıklı. Öte yandan SLR makine kullanmak bir miktar da tecrübe gerektirir. Daha önce eline fotoğraf makinesi almamış bir kişi direkt SLR bir makine kullanmaya kalkarsa oldukça zorlanır.
SLR makinelerde işin fotoğraf kısmı daha yoğun olarak ortaya çıkar. Bunlar tamamen fotoğrafa odaklanmış makinelerdir. Bu bakımdan daha iyi sonuçlar vermektedirler. Her ne kadar alınan her ekipman, maliyeti arttırsa da uzun vadede SLR makinenin avantajı ortaya çıkıyor. Ayrıca şu anda son kullanıcı için SLR makinelerin fiyatları uygun seviyelere yakın seyretmekte.
Ben de arkadaşların merak ettikleri konuda çok kararsız kaldım. Canon S2 burada £316, Nikon D50 ise £391 (sadece gövde). Yani arada %25 fark var. Yalnız Nikon için bir veya birden fazla lens almak gerekecek.
Birkaç yerde araştırdım, DSLR olayına yeni başlayacaklar için çok ideal bir makine olarak gösteriliyor D50, ancak lens konusu nedir, neler gerekir onu öğrenemedim.
D50 alsak, lens(ler) için çok masraf olur mu? Nasıl bir lens almak gerekir? Alacağımız lenste image stabilizer özelliği nasıl oluyor?
İçerisinde bulunduğumuz konuda ve bölümümüz içerisindeki farklı pek çok konu altında SLR-Like, Compact ya da D-SLR seçimi hususunda deneyeimlerimi ve bilgilerimi aktarmaya çalışmıştım. Çok kısa olarak tekrar açıklamak gerekirse; bu seçim tamamen kişinin ihtiyaçları ile doğru orantılıdır. D-SLR makineler ile yapabileceğiniz çekimler kullanılan objektifler ile sınırlıdır. SLR-Like sınıfını otellerde kullanılan herşey dahil (all include) fiyat tarifesine benzetiyorum. Yani SLR-Like sınıfı geniş açı, yüksek zoom, macro gibi çekimleri tek bir objektif ile yapabilirken içerisinde barındırdığı sayısız ön tanımlı çekim modları da büyük kolaylık sağlamkatadır. Bu konuda aklıma ilk gelen ve en iyi örnek olabilecek makine Fujifilm FinePix S9000 Z'dir. 28-300mm aralığında ve aynı zamanda 1cm macro odak mesafesine sahiptir. Hatta bundan daha geniş açılı objektife sahip ve aynı zamanda CMOS sensör kullanan modeller dahi bulunmaktadır. Örneğin Sony DSC-R1 gibi.
D-SLR sınıfı performans açısından kesinlikle çok daha üstündür, ayrıca içerdiği manuel ayarların en ince detaylara kadar inebilmesi çekilecek fotoğrafa çok daha hassas ayarlar yapılabilmesine olanak tanır. Pil ömürleri genelde SLR-Like sınıfına göre daha iyidir ancak maliyet açısında malesef SLR-Like sınıfına göre eksi puan almaktadır. Örneğin D-SLR sınıfı ile macro fotoğraflar çekebilmek için (Nikon'dan genel bir örnek verecek olursam) NIKON AF Micro 60mm f 2.8D = 807YTL ya da NIKON AF Micro-Nikkor 105mm f/2.8D = 1128YTL gibi paralar harcamak gerekebilir. Ayrıca manzara fotoğrafları çekebilmek için bir geniş açı objektifine ya da zoom ağırlıklı fotoğraflar çekebilemek için de bir tele objektife ihtiyaç olacaktır. Taşınabilirlik konusunda da D-SLR sınıfı yine SLR-Like sınıfına göre eksi puan almaktadır. Bir de D-SLR sınıfının baş belası olan sensör kirlenmesi SLR-Like sınıfında görülmemektedir. Dışarıda yaptığım çekimler esnasında objektif değiştirirken sensöre toz kaçmaması için neler çektiğimi isterseniz başka bir konuda anlatayım.
Kısacası: Öncelikle ne tür fotoğraflar çekilmek istendiğine ve makineden neler beklendiğine karar verilmelidir. Ayrıca fotoğrafı çekecek olan kişinin çekim teknikleri konusundaki bilgisi de aynı oranda önemlidir. Ayrıca konu hakkında aşağıdaki link'i de incelemenizi rica ediyorum. http://forum.donanimhaber.com/m_4509674/tm.htm -----------------------------------
Sevgili @Phil Titreşim engellme olayı iki türlüdür, birincisi gövde içerisinde bulunan sensörün sarsıntının engellenmesi için yukarı aşağı hareket ettirilmesi mantığına dayanır. İkincisi ise objektifler içerisinde bulunan titreşim engellmedir. Bunda ise objektif içerisinde bulunan lensler hareket eder ve buna Optik/Lens kaydırmalı titreşim engelleme adı verilir. Titreşim engelleme farklı markalarda farklı isimler alarak karşımıza çıkar, örneğin Canon'da: IS (Image stabilization), Nikon'da: VR (Vibration Reduction) Konica Miolta'da: AS (Anti Shake) gibi... Ancak hang, çeşit titreşim engelleme özelliği olursa olsun, bu koşarken fotoğraflar çekebileceğimiz anlamına gelmez
öncelikle mertkan'a teşekkür ederim böyle yararlı bir bölüm açtığı için. bu konuda bilgisi tartışılmaz onun içindirki vereceği cvp benim için tercih sebebi olacaktır. şimdi soruma geçeyim. 300ytl kdr param var ama çok kasarsam 50 ytl daha ekleyebilirim.yani max 350. bu paraya alınabilecek en iyi makinayı arıyorum.ilk makinam olacak.macrosu olsun,baskı aldığımda problem yaratmasın,gece çekimi net olsun,çok büyük olmasın,video çekimi olsun,en önemlisi kullanımı kolay olsun. bu olaya yeni merak sardım.bu özelliklere sahip makina veya kullanıp memnun kaldığınız makina önerilerini bekliyorum. biraz uzun oldu ama malum tekn. habire ilerliyor, araştırma yapmadan almamak lzm. şimdiden teşekkürler arkadaşlar
Malesef Türkiye'de yaşamadığım için Türkiye piyasası hakkında çok da doğru bilgilere sahip değilim. Bu sebeple bu iş için ayırılan maddi olanaklar çerçevesinde kendi zevkine göre üç dört makineden oluşacak bir seçim listesi belirleyebilirsen, senin için en doğru makinenin alınması yolunda yardımcı olabilirim. Fotoğrafçılık konusunda ilerlemek istiyorsan ya da çekilecek fotoğraflara önceden müdehale etmek istiyorsan manuel özelliklere sahip modelleri, aksi taktirde bas-çek olarak nitelendirdiğimiz modelleri inceleyebilirsin.
merhaba kesinlikle forumda biryerde yaziyodur yinede sorayim dedim. ben bir makine alacagim sorum su: 4 mpixelle en fazla ne kadar büyük bir resim cikartabilirim. kücük gelirse 5 mpixel alacagim. eger biryerlerde bu konu hakkinda birsey varsa özrümü kabul edin.
tamam o zaman ben sana düşündüğüm makinaların özelliklerinin bulunduğu linkleri vereyim sen bi bakar bana makinaların + ve - lerini söylersen vede hangisini tercih etmem gerektiğini, sana minnettar kalırım.
Verdiğin linklerde de görüleceği üzere makinelerin tüm özellikleri bulunmakta. Buna göre makinelerin biribirilerine karşın üstün gelen genel özelliklerini kısaca karşılaştıracak olursak;
HP Photosmart M417'nin artıları: 5 MP ile diğerlerine göre daha yüksek boyutlarda baskı alabilme ve daha yüksek çözünürlükte fotoğraf çekebilme imkanı (Kodak C340 ile aynı) Daha iyi normal odak mesafesi (Olympus Stylus Verve Digital ile aynı), 16MB dahili hafızaya sahip olması / hafıza kartı dolduğunda acil çekimler için işe yarayabilir (Kodak C340 ile aynı).
Kodak C340'ın artıları: Daha geniş açılı objektife sahip olması (CX7525 ile aynı), 5 MP ile diğerlerine göre daha yüksek boyutlarda baskı alabilme ve daha yüksek çözünürlükte fotoğraf çekebilme imkanı (HP M417 ile aynı), biraz daha fazla açılabilen diyafram (Kodak CX7525 ile aynı) Seri çekimde daha hızlı olması, dahili hafızaya sahip olması (HP M417 ile aynı)
Olympus Stylus Verve Digital (Olympus µ-mini Digital)'in artıları: Daha yüksek ISO'ya çıkabilmesi, daha iyi normal odak mesafesi (M417 ile aynı), çok daha iyi min. perde hızı, daha büyük ve çözünürlüğü daha yüksek LCD ekran (M417 ile boyut aynı ama çözünürlük yüksek), Video Out bulunması (Kodak CX7525 ile aynı)
Canon PowerShot A410'un artıları: Daha düşük ISO'ya inebilmesi, daha fazla zoom yeteneğine sahip objektif, çok daha iyi macro odak mesafesi, daha fazla ön tanımlı beyaz denge ayarı ve beyaz ayarında manuel ayara izin vermesi, daha fazla metraj seçeneklerinin bulunması (CX7525 ile aynı).
Kodak CX7525'in artıları:Daha geniş açılı objektife sahip olması (C410 ile aynı), daha hızlı max. perde hızı, biraz daha fazla açılabilen diyafram (Kodak C340 ile aynı), Video Out bulunması (Olympus Stylus Verve Digital ile aynı)
*Genel kıyaslamayı bitirdikten sonra çekim ihtiyacına göre bir seçim yapabiliriz. Örneğin: Macro çekimler senin için önemliyse Canon A410, biraz daha geniş açı ile manzara fotoğrafları önemliyse ayrıca çok hareketli nesneler anlık olarak dondurulmak isteniyorsa Kodak CX7525, gece makine bir yere sabitlenip manzara çekimleri yapılacaksa Olympus Stylus Verve Digital, peş peşe seri çekim ağırlıklı olarak yapılacaksa Kodak C340 satın alınabilir.
*Bu arada Olympus'un Türkiye'de yetkili servisinin olmadığını, HP'nin de servis konusunda sıkıntılar yarattığını belirtmek istiyorum. Canon A410 ise hem çok dar açılı objektife sahip, hem çözünürlüğü diğerlerine göre düşük hem de sensör boyutu küçük. Olympus Stylus Verve Digital ise malesef lit.ion pil ile çalışıyor, diğerleri ise 2XAA kalem pil ile çalışabilmekte. Bu makineler ile amatörce çekilmiş örnek fotoğrafları incelediğimde Olympus Stylus Verve Digital'in ve Canon A410'un daha canlı renk tonlarına sahip fotoğraflar çekebildiğini gördüm. Öneri olarak ise bu makineler yerine üç aşağı beş yukarı aynı fiyata Canon A510 satın alabileceğini hatırlatıp, onu önermek istiyorum. A510 hem teknik özellikleri açısından çok daha önde hem de içerdiği manuel özellikler ile çeklecek fotoğraf müdehale edilmesine olanak tanıyor. Ancak manuel özellikler kullanılmadan da içerisindeki bir çok ön tanımlı sahne modları ile otomatik olarak çekim yapabiliyor.