Şimdi Ara

Buzdolabı KOKUSU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
149
Cevap
4
Favori
283.377
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ulan dedim battı balık yan gider daldım dolaba bileşenlerine ayırdım dolabın iç kısmını ama fazla bir kan çıkmadı.. Buzdolabını arkasındakikomprsörün bulunduğu kısımımı kapatan kısımı söktüm maksadım toz almaktı aman bir de ne göreyim dünyanın kanı irini pisliği buzdolabının defrost çekmecesinde toplanmış ağzına kadar dolu..Kokunun kaynağı oymuş döktüm iğrenç kokulu legeni.temizledim mis gibi oldu dolabım. Dolabını hurdacıya veren ve arka kısmı sökmeden yepyeni dolaplarını kaybeden arkadaşlar yazık olmuş.. Hurdacı sacede arkadan 5 vidayı söküp legeni döküp gıcır dolabınızı başkasına satmıştır geçmiş ola ... Başına bu durum gelipde bu yazıyla buzdolaplarını kurtaracak arkadaşlar şu sıralar işsiz dolaşmakda olan bendenize bir dua etsinler de iş bulayım




  • Mangal yakıp kömürünü mü koyacağız? Duman mı çıkacak?


  • Benim dolap 11. yılını doldurdu.. 2009 yılında imdaat demişim buradan ve çözümünü bulup paylaşmışım vay be Geçenlerde dolap soğutmuyordu termiği bozulmuş değiştirtim Regal servisine. Dolabın arkasından o yoğuşma sepetini çekmek tereyağından kıl çekmek kadar kolay Regalde. Neden kullanma klavuzunda bu önemli bilgiden bahsetmiyorlar anlamıyorum bilmeyen insanlar dolabı çöpe atsın diye herhalde yepyeni dolaplarını hurdaya verenler var yazık. O yoğuşma kabını temizlemezseniz kokudan kurtulamazsınız.

    Dolaba köpük takılmıyor demişsiniz. Isı geçirgenlik katsayısı olarak köpükden daha üstün olan Sprey Poliüretan Köpük ile kokan köpükler kazınıp oraya spreyle uygulama yapılabilir diye düşünüyorum.. Ama koku köpükden değil daha çok o kapdan kesinlikle kabı temizleyin.




  • Buzdolabının temizlenebilmesindeki etkili faktörler;
    1-Kaç gün boyunca elektrik olmadan kaldığı
    2- Buzdolabındaki yiyeceklerin çeşidi (balık, et, sebze, peynir, kuru bakliyat v.b.) Balık ve sulu-kanlı et tarzı şeyler daha kalıcı kokuya yol açar.
    3- Buzdolabının Çalışma Yapısı (Havalandırma kanalları, bunların yerleri, izolasyon v.b.)

    Temizlik için en iyi kimyasal klordur (yani çamaşır suyu, domestos v.b.). Klor yüksek konsantrasyonlarda bakterileri, mantarları ve virüsleri birkaç saniye içerisinde, canlıları ise en fazla birkaç saat içerisinde öldürür. Ancak bu canlılar ile teması şarttır. Buzdolabını temizlemeniz için bütün kirli olan yerleri klor ile temizlemeniz gereklidir. Sizlerin ulaşamıyacağı yerlerde bu canlıların bulaşması temizlik işlemini imkansız kılar. Şu da unutulmamalıdır ki klorun yüksek oksitleyiciliği, canlıları öldürdüğü gibi metal aksamları da korozyona uğratır, metal ürünler temizlenirken çok seyreltik kullanılmalı ve hemen tekrar silinmelidir. Plastik aksamların temizlenmesinde hiçbir sakınca yoktur. Dünyadaki en çok kullanılan dezenfektan maddedir. Çok iyi bir leke çıkartıcıdır. Boyalı ürünlerde kesinlikle kullanılmaması gerekir çünkü boyayı da çıkartır. Kesinlikle eski haline dönmez. saf halde pH'ı 11-13 civarındadır. Yağı çok iyi parçalar. Organik kirlilikleri yok eder. Bakterilerin, mantarların, kurtçukların ürediği tüm yerleri klor ile temizlemeniz halinde buzdolabınızdaki koku sorununu tam anlamıyla giderebilirsiniz. Kloru kesinlikle hiçbir kimyasal ile KARIŞTIRMAYIN ve kullanmaya kalkmayın. Özellikle asit ve asit türevi ürünler ile kesinlikle KARIŞTIRMAYIN. Yoksa klor gazından zehirlenebilirsiniz.

    Sirke ise organik asittir. Asit içerisinde de canlılar yaşayamaz. Organik asit metal parçalar üzerinde 5 dkdan fazla tutulmadığı sürece metale zarar vermez. Ancak aldığınız sirkenin pHı da önemlidir. saf halde pH 2-4 civarında olur.

    Soda da ağartıcı, beyazlatıcı olarak da kullanılır. saf halde pH'ı 10-13 civarındadır. Yağı parçalar.

    Kahve sadece diğer kokuyu bastırır. Geçici çözüm olur. Koku kaynağına etkisi olmaz.

    Kullanılmış Çay posası kokuyu emer. Kokuyu geçici gidermeye yardımcı olur. Koku kaynağına etkisi olmaz.

    Mangal kömürü ve aktif karbon birbirine çok yakın ürünlerdir. Aktif karbon, mangal kömürünün kimyasal işlem görmüş halidir. Bu nedenle aktif karbon daha fazla koku alma kapasitesine sahiptir. Geçici çözüm olur. Aktif karbonun kullanım alanları çok yaygındır. Su arıtma sistemlerinde, havalandırma sistemlerinde, araba hava filtrelerinde v.b. alanlarda yaygın olarak kullanılır. Kokuyu emmesi için buzdolabına sürekli olarak konmalıdır. Su arıtma malzemesi satan yerlerden "karbon kartuş" olarak ya da açık çuval var ise açıktan 1,5-1kg kadar alınarak temin edilebilir. Fiyatı uygundur 5-20TL arası.

    Buzdolabını klor ile temizledikten sonra kirlilik durumuna göre 3-15 gün bekletip, kapakları açık kurutmak faydalı olur. Böylelikle nemli ortamda yaşayan koku yapan bakterilerin yaşayamıyacağı kuru ortamı sağlamış olursunuz. Ancak koku kaynağının temizlenmesi veya kurutularak yok edilmesi esastır. Daha sonra 1-3 gün boş çalıştırılmalı ve içine aktif karbon konmalıdır.

    Bu işlemler yapıldıktan sonra hala koku geliyorsa yapılabilecek birşey kalmamış demektir. Buzdolabınızı değiştirebilirsiniz. Ya da hiç bunları denemeden yeni bir buzdolabı alın.




  • Teşekkür ederim bilgin için , Bende kokunun gideceğine inanmıyorum. Ama kömür koyup deneyeceğim,

    Eğer koku gitmezse değiştirmek zorunda kalıcam yokse bu koku çekilecek gibi değil. Gövde değişim parasına yeni buzdolabı ile değiştirmek bana ne kadara mal olur bir araştırayım
  • Buzdolabının yada beyaz eşyalarının tamamının plastikleri bir süre sararır.bunun tek sebebi deterjanlı su ile temizlenmekten kaynaklanır.plastik kısımları normal sulu bez ilede temizlenir.deterjanı tavsiye etmem.

    gkmnbrc arkadaş buzdolabı no frost mu? no frost ise yukarıdaki yazılı olanların hepsini yapmanı tavsiye ederim koku giderse gider gitmezse atacaksın. normal buzdolabı ise içini bolca sodalı su ile temzile 1 2 gün sonra çalıştır sorun gider.

    Sırf bundan dolayı kimseye no-frost buzdolabı kimseye tavsiye etmiyorum.Bu herkesin başına gelebiliyor.hem elektriği normal buzdolabına göre çok harcıyor hemde hava kanalları gövde içinde olduğu için et suyu yada kanı gittiğinde buzdolabını atabiliyorsun ben çok gördüm.bundan dolayı atan.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eribo -- 29 Mayıs 2008; 15:59:01 >
  • Bu işe kesin çözümü plazma özellikli SHARP buzdolapları getiriyor. Bu şekilde hem küflenme hem de yiyeceklerin kokusunun birbirine sirayet etmesi engelleniyor. Sharp Plasmacluster
  • Merhaba

    Aynı durum bizim başımıza geldi.Biz tatildeyken birisi elektrik şalterini indirmiş.Evimizde bir 5 kapılı derin dondurucu,birde Bekonun son model yeni bir buzdolabı vardı.İkiside berbat durumda.Evin içini berbat bir koku almış,tabi dolaplarıda :(

    Kömür,sirkeli su,süt,kahve,vanilya herşeyi denedik.Smellkiller ısmarladık dündenhberi dolapta duruyor,henüz bi faydası olmadı.

    800 ytl ye dolabı yenisi ile değiştirmeyi önerdiler.Sanırım kabul edicez.5 gündür herşeyi denedik gitmiyor lanet koku :(
  • (BEN YAPTIM AMMA SİZE TAVSİYE ETMEM VE SORUMLULUK ALMAM.)Yukarıda anlatılanların bir benzeri benim başıma geldi evdeki AEG no frost ilk çıkanlardan yaptığım dondurucu bölümle normal bölümü ayıran rafı dikkatli bir şekilde söktüm aradaki bütün ısıtıcları vs dikkatlice temizledim köpüğü tanıdık tamirciden eski tedarik ettim.kıyı köşeyi bir güzl temizledim bir kaç gün havalandırdım. çok şükür kullanıyorum.Buz dolabını gözden çıkarmayı gözünüz alırsa girişin yoksa hurdacıyla dost olursunuz.
  • Mesajımda da yazdım zaten buzdolabını gözden çıkardı iseniz yapın .Tanıdığınız tamirci var ise Ona yaptırırsnız.kar zarar hesabını kendiniz yapın . Nihayetinde burada bilgi ve tecrübelerimizi(deneyimlerimizi) paylaşıyoruz.
  • Havalar ısındı bizim buzdolabından leş kokuları etrafa yayılmaya başladı. Leş kokusu normal buzdolabı kokusuna benzemez arkadaşlar.. Kokuyu önlemek için buzdolabına konacak Kömürdü çaydı bu yaz sıcağında bu işi çözecek gibi değil. Kışın biz evde yokken sigorta atmış etler kokuşmuştu. dirfiz kısmının ön kısmını söküp straporu silmiştim. Difrizde aşağıya inen hava kanalını silememiştim sanırım kokular oradan geliyor. Kışın fazla koku yapmadı. O hava kanalını sirkeli sodalı ve çamaşır sulu suyla yıkamayı düşünüyorum. Alttan tıkayıp üstten verecem suyu :-) Sonucu yazarım buradan..

    Şimdi gelelim 2. konuya ne marka ve model buzdolabı almak lazım bu çürüme işi için .. içinde et çürüsede silerek kurtulabilelim bu işten.. Ellektiriklerin zırt pırt gittiği voltajların oynadığı haşarı komşu çocuklarının apartman zillerine basıp sigortaları indirip kaçtığı bir ülkede yaşıyoruz.. Evden uzaklaşırken aklım evde kalmasın silerim geçer diye düşünebilmeliyim. Strapor kısmına etden çıkan kanın ulaşmayacağı şekilde imal edilmiş ve iç kısımlarında ek yerleri olmayan bir model lazım.. Difriz hava kannalları hemen altta olmamalı ki kan oradan akıp gitmesin.




  • Arkadaşlar benzer olay benim başıma geldi. 5 aydır evimizde yoktuk taşınacaktık ama arada gidip geliyordum dolaba bakıyordum evi havalandırıyordum.Son 2 aydır hastalandım yatağa düştüm.Gidemedim. Eşim 4-5 gün önce eşyaları getirmek için gittiii..... Gittikiii sigorta atmış buzdolabı akmış,buzluk içindeki herşey böceklenmiş,kalebodurlar her şey mahvolmuş, eşim temizlemiş ama arkada su bölmesini bilmiyorduk orası kalmış.Nakliyeciler dolabı kaldırırken o su dökülmüş her yere o kadar pis bir kokuyormuşki herkes bi tarafa kaçışmış.Neyse dolabı getirdiklerinde dolabı görünce hastalağımı unutup hemen temizlemeye başladım.Taşındığım apartman ve geldiğim apartmana koku yayıldı.Hala eski komşularım arayıp ne yaptınız apartmana diyorlar.Yöneticiden bi sürü fırça yedik Kokuyu hala çıkaramamışlar.Bende dolabın kokusunu çıkaramadım.Burdaki yazılanlardan kahve, sirke , limon ve sütü denedim.Gitmiyor.Mutfağa girmek istemiyorum.4 gündür temizledim açık tuttum ama mecburen çalıştırdım.Her şeyi agzı kapalı koyuyorum.Ne yapcağımı bilemiyorum.Buzdolabın mahvolduğu yetmedi birde rezil olduk millette.Ne kadar can sıkıntısı yaşıyorum anlatamam. Yardım edin lütfennn.




  • çamaşır suyula deneyin son çare

    arabaya dökülen süt vb ürünler leş gibi kokar aklıma bu geldi çamaşır suyu ile yıkarsanız bu kokular gidiyor denenemesi sizden
  • kardeşim Allah senden razı olsun inşallah bi iş bulup her şeyini düzene girmiştir bu zamana kadar olmadıysa da bundan sonra olur inşallah dediğin gibi arkadaki kompresörün üzerinde beyaz bir kap var onu söktüm içi dolmuş leş gibi kokuyordu şimdi eşim yıkıyor sorun oymuş bence sayende bi sürü masraftan kurtuldum :D
  • 15 dakika öncesine kadar çok büyük bir sorunumuz vardı. 3 gündür buz dolabı temizliyorduk. Forumlarda çare ararken kokuyu takip etmeyi denedik. sorun buz dolabının arka kısmında motor kapağının arkasında gizliymiş. bu bölmede bir plastik kap var. kabın içinde son derece iğrenç bir görünümde pıhtılaşmış kan ve diğer sıvılar vardı. kokunun ağır ve daynılmaz olmasının sebebi de bu o plastik kutuyu yerinden söküp temizledik. dolabıda zaten onlarca kez silmiştik. şimdi kokudan eser kalmadı diyebilirim. dolabın kokusu bir ayda anca çıktı diyen arkadaşlara da tavsiyem dolaplarında böyle bir kutu varsa orayıda bir kontrol etmeleri. bu bölge motor ve fandan dolayı zaten sıcak. burada biriken sıvıda buharlaşıp kaybolmuştur buradan. ortam kuruyuncada koku kesilmiş olabilir. neyse 3 günle ucuz atlattık. Vallahi zor. Düşman başına. herkese iyi akşamlar.
  • Buz dolaplarını derin dondurucu gibi kullanmak yerine ayrı bir tane derin dondurucu alıp ona depolarsanız ,koca buzdolaplarıyla uğraşmazsınız.orası bence sadece buz yapmak ve eve gelen ılık şeyleri hemen soğutmak veya yarım kalan dondurma için bence......



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shark72 -- 31 Ağustos 2011; 14:09:07 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hassan01

    Tatile giderken , buzdolabında elektrik kesilmeleri ve sigorta atmalarına karşı alınabilecek önlemler neler olabilir?


    Et, balık, sebze gibi eridiğinde su salacak besinleri plastik saklama kaplarının içine doldurarak tatile gitmenizi öneririm. Böylece olası bir aksilikte çözülen ürünlerin sıvıları saklama kabı içinde kalacaktır, buzdolabının dondurucusu içine sızmayacaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sistemamelesi

    Ulan dedim battı balık yan gider daldım dolaba bileşenlerine ayırdım dolabın iç kısmını ama fazla bir kan çıkmadı.. Buzdolabını arkasındakikomprsörün bulunduğu kısımımı kapatan kısımı söktüm maksadım toz almaktı aman bir de ne göreyim dünyanın kanı irini pisliği buzdolabının defrost çekmecesinde toplanmış ağzına kadar dolu..Kokunun kaynağı oymuş döktüm iğrenç kokulu legeni.temizledim mis gibi oldu dolabım. Dolabını hurdacıya veren ve arka kısmı sökmeden yepyeni dolaplarını kaybeden arkadaşlar yazık olmuş.. Hurdacı sacede arkadan 5 vidayı söküp legeni döküp gıcır dolabınızı başkasına satmıştır geçmiş ola ... Başına bu durum gelipde bu yazıyla buzdolaplarını kurtaracak arkadaşlar şu sıralar işsiz dolaşmakda olan bendenize bir dua etsinler de iş bulayım

    Bu metodu yazan arkadaşa teşekkürler.. Aynen dediği arkaya baktım felaket bir durumdu kokunun esas merkezi tahliye kutusuymuş onu temizledik koku hafifledi inşallah tamamen kaybolur.




  • Arkadaşlar öncelikle sakin olun.No panik .... Benimde başıma haziran ayında böyle bir durum geldi.İzin dönüşü kapıyı açtığımda bir leş kokusu ki anlatamam.Hemen dolaba yöneldim birde ne göreyim ! Kapağı açar açmaz sanki on tane leş kokusu vardı.Etler kurtlanmış,evi kara sinekler basmış (Tahmini ölü ve canlı olarak 150 - 200 adet ) içim dışıma çıkmış bir vaziyetteydim.Önce kapakları açarak dolabın üst ve alt tarafında ne varsa hepsini attım.(Şu kalsın bu kalsın diye uğraşmayın hiç birinden fayda gelmez.) Öğleden sonra 15:30 dan akşam 20:00 ye kadar temizlikle uğraştım. (Çocukları da memlekette bıraktığım için bu iş bana kaldı.) Saadete gelelim.Şimdi temizlik aşaması.Dolabı boşalttıktan sonra cif kremle dolabın içindeki her bir parçasını çıkartarak parçaları ve içini temizledim.Buzluk bölümünde tabanını sökerek içeri akan kanlı suyu temizledim.Sonra dolabın altındaki tahliye kabını temizledim.Dolabı bir gün fişi çekik olarak beklettim.Dolabı çalıştırdığım zaman buzluk bölümüne porselen tabak içerisinde yıkanmış pirinç (fakat kurutulmuş) , vanilya ,sabun ve demlenmiş çayın kurutulmuş artığını koydum.Koku biraz azaldı ve servisten yardım aldım.Servis buzluk bölümünün arka tarafını açtı arka tarafı ve fanı güzelce temizledim.Son olarak da şu an dolabımda mangal kömürü bulunuyor.Koku yüzde 90 oranı itibari ile gitmiş durumda.Zaten serviste biraz zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.Şu an çok mutluyum.Koku gitmiş durumda.Bu duruma yaklaşık 15 gündür katlanıyorum.Sizinde biraz katlanmanız gerek.Sakın dolaba çamaşır suyu ve türevleri koymayınız.Çünkü çamaşır suyunun kokusu sindiği zaman gıdalara sirayet edip zehirlenme yapabilir.Sakın panik yaparak buzdolabını falan değiştirmeye kalkmayın.Çünkü yüzü astarından daha pahalı.Çünkü garantili bile olsa garanti kapsamına girmiyor ücretli değişim yapılıyor.Bu durum inşallah kimsenin başına gelmez , gelenlere de şimdiden kolay gelsin dileklerimle.Bu taktikleri uygulayanın başarılı olacağına inanıyorum. Herkese iyi çalışmalar.




  • xandor kullanıcısına yanıt
    Ben gördüm kutuyu ancak cikaramadim. Solda fan var iki ucu ona bagli nasil yapacagim acaba?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.