Şimdi Ara

Asrock'dan 3 yollu SLI, Jetway'den 3 yollu Hybrid Crossfire desteği sunan yeni anakartlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.488
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Anakart üreticileri arasındaki rekabet giderek artıyor. Bu yıl daha önce sadece giriş seviyesinde modeller hazırlayan bazı üreticilerin yüksek performans segmentine yönelik çözümler sunmaya başlamasıyla üreticiler araındaki rekabet artarken kullanıcılar için daha fazla seçenek piyasaya girmiş olacak. Performansın yanı sıra pek çok üretici detaylarda farklılık yaratarak kullanıcıların ilgisini kendi modelleri üzerine çekmek için gayret gösterecek. Daha önceki haberlerimizde de belirttiğimiz üzere giriş seviyesinde uygun fiyatlı ve bol özellikli modelleri ile popüler olmayı başaran Asrock bu yıl kalite çıtasını arttırarak orta ve üst segmente yönelik anakartlarını da pazara sunmaya başladı. Yeni yıla hızlı bir giriş yapan firma kendi ürün gamı içerisinde nForce 680i SLI yonga setini kullanan ve Triple SLI desteği sunan ilk anakartını duyurdu. Asrock ile birlikte Tayvan'ın en önemli üreticilerinden Jetway de 3 yollu Hybrid Crossfire desteği sunabilen 780G yonga setli yeni anakartı ile farklılık yaratmayı başarıyor.

    Asrock Penryn1600SLIX3-WiFi

    Asrock hazırladığı yaratıcı çözümleri ile dikkat çeken bir firma. Sektörde hem DDR hemde DDR2 veya hem AGP hemde PCIe X16 desteğini aynı anakart üzerinde buluşturan, tüm bunlara ek olarak 865 yonga setiyle Core 2 Duo veya nForce 3 250GB yonga setiyle Phenom desteği verebilen anakartlarıyla popüler olmayı başaran firma, uygun fiyatlı ve zengin özellikli modelleriyle giriş seviyesinde yaygınlaşmayı başardı. Giriş seviyesinde yer alan maliyet odaklı anakartlarından sonra gözünü orta ve üst segment çözümlerine diken Asrock'ın bu konuda hazırladığı son modeli de detayları ile dikkat çekmeyi başarıyor. İsterseniz şimdi hep birlikte firmanın yeni modeli Penryn1600SLIX3-WiFi'ı yakından tanıyalım.

    Asrock'ın yeni anakartı üzeride Nvidia'nın nForce 680i SLI yonga seti yer alıyor. Pek çok üreticinin nForce 680i SLI yonga setli anakartının aksine Intel'in 45nm üretim teknolojisine sahip çift ve dört çekirdekli Penryn işlemcilerine tam destek veren anakart ayrıca 1600MHz FSB hızıyla gelecek olan "extreme" serisi işlemciler ile de sorunsuzca çalışabiliyor. 4 adet DIMM slotu üzerinden 8GB'a kadar çift kanal DDR2-800MHz bellek desteği verebilen Penryn1600SLIX3-WiFi pasif soğutmasıyla da dikkat çekiyor. Kullanılan soğutucu önemli, zira Asrock'ın yeni anakartıyla birlikte ilk defa ısı iletim temelli soğutucu kullanmaya başladığını görüyoruz. Kuzey ve güney köprüsü Bakır tabanlı ısı aktarım borusu ile bağlanan anakart için Asrock soğutucuyu voltaj regülatörlerinine kadar uzatmaya gerek duymamış.

    Firmanın yeni anakartının sahip olduğu en dikkat çekici özelliklerin başında Nvidia'nın çoklu grafk kartı teknolojisi olan Triple-SLI'a destek verilmesi gösterilebilir. 3 adet PCIe X16 slotuyla donatılan anakart ile 3'lü SLI yapabilmek mümkün. Tabi Triple-SLI desteği için uygun anakartın yanı sıra sağlam bir güç kaynağı ile bu teknolojiye destek veren GeForce 8800GTX/8800 Ultra veya yakında çıkması beklenen GeForce 9800GTX ve türevi ekran kartlarından üç tanesine ihtiyacınızın olduğunu da unutmayalım. Bu arada anakart üzerinde yer alan PCIe X16 slotlarından Beyaz renkli olanların tam yolu 16X+16X formunda Sarı renkli slotun ise 8X hızında çalıştığını belirtelim. Ayrıca slotlar malesef PCIe 2.0 uyumlu değiller. Bilindiği gibi PCIe 2.0 desteğine Nvidia, nForce 780i SLI ile birlikte geçti.

    Asrock'ın yeni modeli Penryn1600SLIX3-WiFi PCB yerleşimi ve kullanılan komponentleriyle de dikkat çekmeyi başarıyor. Çoklu ekran kartı kullanımına yönelik olarak PCIe X16 slotları arasındaki tatminkar mesafe olumlu bir izlenim uyandırırken katı kapasitör kullanımı gibi detaylar da firmanın yeni üretim anlayışını ve hedeflerini yansıtması açısından önemli detaylar. Realtek'in ALC890 kodlu en güncel ses yongalarından biriyle desteklenen anakart DTS teknolojisine destek ve yüksek çözünürlüklü videolara yönelik olarak 8 kanal ses özelliğiyle birlikte geliyor. Gigabit ethernet özelliğinin yanı sıra 6 adet SATA-II ve bir adet te e-SATA konnektörüne sahip olan Asrock'ın yeni güzeli WiFi-802.11g modülüyle kablosuz iletişim teknolojilerine de destek veriyor.

    Intel'in LGA775 formunda hazırlanan, 45nm ve 65nm üretim teknolojisine sahip çıkmış veya yakında çıkacak işlemcilerinin tamamına destek verebilen anakart ayrıca UOT (United Overclocking Technology) özelliği ile hız aşırtma sevdalılarına hitap etmeye çalışıyor. Kısa süre içerisinde kullanıma sunulması beklenen anakartın fiyatı hakkında henüz net bir bilgi bulunmuyor.

    Jetway'den 3 Yollu Hybrid Crossfire Desteği Sunan Yeni Anakart; HA06

    Tayvan'ın önde gelen donanım üreticilerinden biri olan Jetway, son dönemde hazırladığı anakartlarıyla beğeni toplamayı başarıyor. Hem kalite çıtasını yükselttiği hemde tasarımlarıyla dikkat çekmeyi başardığı söylenen üreticinin kullanıma sunmaya hazırlandığı yeni anakartı da benzerlerinden ayrılan birtakım detaylarıyla segmentinde öne çıkan modellerden biri olacak gibi görünüyor. Firmanın HA06 kod adlı yeni anakartı AMD'nin global lansmanı 5 Mart'ta yapılacak olan 780G (RS780) yonga setini kullanıyor. Bazı önemli özellikleri olan anakartı isterseniz hep birlikte yakından tanıyalım.

    Jetway'in anakartına geçmeden önce AMD'nin 780G yonga setini hatırlamakta yarar var. ATi ile entegrasyon sonrasında geçtiğimiz sene Şubat ayında kullanıma sunduğu RS690 kod adlı 690G yonga setiyle dikkat çeken AMD önemli bir başarı elde etmişti. Zira 690G yonga seti sahip olduğu Radeon X700 türevi entegre grafik işlemcisi ile o zamana kadar kullanıma sunulan dahili grafik işlemcili en güçlü yonga setlerinden biri konumundaydı üstelik HDMI gibi yeni nesil arayüz teknolojisinin de 690G ile desteklenmesi de çipsetin önemli avantajlarından biri konumundaydı.

    RS690 yonga setinin başarısını devam ettirme arzusunda olan AMD'nin yeni hamlesi ise RS780 yani 780G yonga seti oluyor. RV610 gpu'sundan türetilen ve DirectX 10 desteği de sunabilen entegre grafik işlemcisi ve Hybrid Crossfire teknolojisi ile 780G yonga seti son derece önemli. Şimdiye kadar hazırlanan IGP'si (entegre grafik işlemcisi) en güçlü çipset çözümü olduğu dile getirilen 780G ayrıca Hybrid Crossfire teknolojisini de destekliyor. Bu sayede kullanıcılar ister entegre grafik işlemcisini, ister dahili ekran kartını dilerlerse de her ikisini de paralel olarak Hybrid Crossfire modunda kullanabiliyorlar.

    Hybrid Crossfir teknolojisinin detaylarını daha önceki haber ve yazılarımızda pek çok kez sizler ile paylaştık. Teknolojisinin temel amacı yerine göre performans veya enerji tasarrufu + sessizlik sağlamak olduğu biliniyor. 780G yonga seti grafik özelliklerinin yanı sıra AMD'nin soket AM2+ formundaki yeni nesil Phenom işlemcilerine de tam destek sunabiliyor. Üstelik AMD'nin yeni SB700 köprüsü ile gelen çipset genişleme ve bağlantı imkanları açısından yerini aldığı SB600 yongasına göre çok daha esnek hareket etme yeteneği de sunabiliyor.

    AMD'nin iddialı yonga seti 780G'yi hızlıca hatırladıktan sonra Jetway'in yeni anakartı HA06'ya göz atma vakti geldi. Kullandığı yonga seti itibariyle AMD'nin soket AM2+ formundaki Phenom işlemcilerinin yanı sıra soket AM2 formundaki tek ve çift çekridekli Athlon64 işlemcileriyle de sorunsuzca çalışan anakart 4 adet DIMM slotu üzerinden 8GB'a kadar DDR2-1066MHz* bellek desteği sunabiliyor. 780G yonga setli pek çok anakart üreticisinin aksine mATX yerine ATX olarak hazırlanan anakart ile Jetway rakiplerinin önüne geçmeyi planlamış.

    Jetway HA06'nın en önemli detaylarının başında belkide en önemlisi olarak 3 yollu Hybrid Crossfire teknolojisi için donanımsal alt yapıya sahip olması gösterilebilir. Anakart üzerinde HD 3200 entegre grafik işlemcisinin yanı sıra iki adet PCIe X16 slotu yer alıyor ve bu sayede Crossfire modunda çalışan iki adet harici ekran kartı + entegre grafik işlemci kullanımı ile çok daha yüksek performans elde edilmesi planlanıyor. Ama bu noktada cevaplanması gereken bazı sorular olduğunun da altını çizelim.

    Öncelikle 3 yollu Hybrid Crossfire teknolojisi AMD cephesinde 790GX yonga setiyle birlikte kullanıma sunulabilir ama şu an yonga seti anons edilmediği için teknolojiyi kullandırabilecek herhangi bir sürücü malesef bulunmuyor. Bundan daha da önemlisi ise Hybrid Crossfire desteği sunabilen HD 2400 ve HD 3400 serisi ekran kartlarında Crossfire uyumlu model bulabilmenin güçlüğü. Bu noktada AMD, 790GX yonga setinin lansmanına paralel olarak HD 3600 serisi ekran kartlarında da Hybrid Crossfire teknolojisini aktif edebilir ama henüz firmadan bu konularda herhangi bir açıklama gelmiş değil.

    Çift PCIe X16 slotuna ek olarak iki adet PCIe X1 ve iki adet te geleneksel PCI slotuna sahip olan anakart pasif soğutma ile desteklenmiş durumda. Katı kapasitörleri ve renkli komponentleriyle de dikkat çekici olan anakart gigabit ethernet ve 8 kanal yüksek tanımlı ses özellikleriyle de desteklenmiş durumda. SB700 köprüsü sayesinde 6 adet SATA-II konnektörü, 12x USB 2.0 ve PATA portuna sahip olan anakart üzerinde ayrıca hata analizi için debug LED de bulunuyor. Görüntü aktarımı için DVI arayüzünü kullanan anakart Jetway'in core 7 Shift, Thermal Throttling technology, CPU Smart Fans gibi teknolojilerine de sahip.

    Jetway iddialı özellikleriyle segmentinde öne çıkması beklenen yeni modeli HA06'nın kısa süre içerisinde kullanıma sunulması beklenirken fiyatı hakkında henüz net bir bilgi bulunmuyor.

    * Bellek desteği kullanılan işlemciye göre değişiyor. Çünkü bilindiği üzere AMD'de bellek kontrolcüsü işlemci üzerinde yer alıyor. Phenom işlemcileriyle 1066MHz, Athlon64 işlemcileriyle de 800MHz DDR2 bellek desteği sağlanıyor.








  • Jetaway 780G yonga setine yeni bir soluk getirecek sanırım, ATX formunda olması kullanılan kapasitörler, anakartın genel komponent dizilimi kaliteli bir görüntü sergiliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Albatros83 -- 29 Şubat 2008; 9:50:34 >
  • Bakalım neler getirecek bu anakartlar!!!
  • asrock arge de çalışmak istiyorum
  • hey
    inşallah hocam
    ama çalışırsanız şu 24 lük atx güç girişi yerini bir düzelttirin nolur ilk resimdekini
  • 780G Chip li olup full katı kapasitör çeken gördüğüm ilk anakart
  • asrock da bakır koyduysa(heat pipe) vay halimize biz şimdi 60-70 dolara ne alıcaz
  • asrock anakartta farkını belli ediyodegişiklik çeşitlilik diyince asrock
  • TİCK TOCK ASROCK
  • arkadaşlar asrock iyi güzel ürünler çıkarıyo ama malesef o türkiye distbüritörü olacak kont bilişim bazı ürünleri getirmemek için direniyo geçen gün yine asrock bi modeli olan 4core1600-wifi+ modeli için mail attım sitelerine ve cevap verdiler telefonla ama bana verdikleri cevap kart 120$+kdv liymiş yani pahalıymış ondan getirmiyorlarmış yanı bi anlam veremedim
  • asrockumla gururu duyuyorum... bu fiyatlara bu özellikler
  • Bu ne yaw 3 ekran kartı yuvası...Benim anakartta 1 tane var o da AGP
  • asrock marka anakartı hala kullanıyorum P4VM890 ve hala çalışıyor adı pek duyulmamış ama ben bu markadan memnunum genelde fiyatı uygun ürün arayanlara tavsiye ederim ben bu kartta hiçbir sıkıntı yaşamadım üstelik günde 8 saat çalışıyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.