Şimdi Ara

Kidou Senshi Gundam

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
705
Cevap
6
Favori
43.348
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  Kidou Senshi Gundam


    Ülkemizde hakettiği kadar asla ünlenememiş olsa da Mobile Suit Gundam serileri yaklaşık 35 yıldır bir Anime serisinden çok daha fazlası haline gelip kendisinden sonra gelen jenerasyonları ve yapımları etkileyerek etkileyiciliğini sürdürmeyi başardı. Ben de bu serileri Türkçe'ye kazandırarak hakettiği gibi anılabilmesine katkı yapmak istedim. DivXPlanet ile aramda çıkan sorunlardan ötürü yaklaşık 4 çevirileri fırsat buldukça forum alanımda ve Yedinci Gemi'de paylaşmaya gayret ediyorum.

    Çevirilerin yeniden toparlanması gerekmesi ve Blu Ray'lerden yeniden çevirilerle başlamamla birlikte karışıklıkları elden geldiğince azaltmak için son eklenen altyazıları görebileceğiniz bir başlık düşündün. Bu günden itibaren çevrilen tüm altyazıları -çevrildikçe güncellenerek- buradan görebileceksiniz.

    3 Mayıs 2011

    GUNDAM 00 : 1. SEZON (1-16)

    1 Temmuz 2011

    08TH MS TEAM + MILLER'S REPORT (TAMAMLANDI)

    26 Temmuz 2011

    GUNDAM 0080 : WAR IN THE POCKET (TAMAMLANDI)

    22 Kasım 2011

    GUNDAM 00 THE MOVIE: A WAKENING OF TRAILBLAZER (TAMAMLANDI)

    GUNDAM UNICORN (BÖLÜM 1-4) - Son bölüm 2014 bahar sezonunda yayınlanacaktır.

    16 Mart 2012

    GUNDAM AGE (BÖLÜM 1-8)

    13 Haziran 2012

    G GUNDAM (BÖLÜM 1-6)

    23 Nisan 2013

    GUNDAM SEED : HD Remaster (BÖLÜM 01 & 02)

    ZETA GUNDAM TV (BÖLÜM 01-20)

    25 Nisan 2013

    GUNDAM 0079 (BÖLÜM 01-32 + MOVIE I & II)

    35 yıldır Gundam için çıkan tüm serileri, OVA'ları ve filmleri indirebilmeniz için de ayrıca bir Download Index'i oluşturdum:

    DOWNLOAD ARŞİVİ

    Bu soru ile ikide bir karşılaştığım için şöyle bir tutorial yazma gereği duydum:

    Gundam serilerden değil de evrenlerden oluşuyor, izleme sırası için o evrenin izleme sırasını takip ediyorsunuz. Her evrenin olay akışına göre kronolojik izleme sırasını aşağıdaki linklerde görebilirsiniz. Serilerin izlenme sırası yukarıdan aşağıya göredir. Hangi evrene ilk başlamanız gerektiği konusunda şöyle bir fikir verebilirim:

    Eğer en uzun süren ve en detaylı kurguyu aradıysanız UNIVERSAL CENTURY, 1-2 sene öncesine ait ve popüler bir Anime ilginizi hep çekiyor ise ANNO DOMINI, yeni dönem shounen'lerin serilerin işlenişleri hoşunuza gidiyorsa COSMIC ERA ilk tercih edeceğiniz evren olsun. İzleme sırasına gerek duymayacağınız DİĞER EVRENLER'i ise en az bir tanesini bitirdiğinizde o da eğer ki ayrıyeten merak ederseniz izleyin. Eğer en son yayınlanan alternatif evrenle başlamak isterseniz de ADVANCED GENERATION da tercih edilebilir.

    İzleme hiyearşivisi şema üstünde şu şekildedir:


     Kidou Senshi Gundam


    Önyargı ile bu liste ile gözünüzün korkmaması gerektiği, zira Gundam'ın 35 yıldır süren toplam bölüm sayısının halihazırda yayını süren herhangi bir shounen'den daha az olduğunu, sezon bölüm sayılarının 50 bölümden uzun olmamasına rağmen başka hiçbir seride denk olmayacak denli çok sayıda hatırlanabilir karaktere ve olaya ev sahipliği yaptığını, üzerinde yıllarca konuşup tartışılabilecek materyal taşıdığını söyleyebilirim.

    İlgi duyan ve bu dünyaya girmek isteyen herkese memnuniyetle yardım edebilirim.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >











  •  Kidou Senshi Gundam


    MSIGLOO : HIDDEN ONE YEAR WAR

    Yapım Yılı : 2004

    Bölüm Sayısı : 3

    İlk kez 2004 ortalarında Bandai Museum'da Gundam özel sunumu kapsamında bir film üçlemesi olarak gösterilen, daha sonrasında OVA olarak izleyicilere sunulan MS IGLOO, olay akışını orijinal Kidou Senshi Gundam'dan öncesinden başlatıp serinin ortalarına dek getirerek anlatan bir ön seri görevini yerine getirir. Olaylar; Kidou Senshi Gundam'dan 6 ay kadar önce yaşanan "1 Yıl Savaşı"nın ilk safhasında başlar ve sırasıyla 11 Mayıs 0079'daki indirme harekatı ve Kidou Senshi Gundam'ın ilk bölümünün 2 ay kadar sonrasına denk gelen 11 Eylül 0079'daki diğer indirme harekatı ile sona erer. Olay akışının sonraki kısmı Apocalypse 0079'da anlatılmıştır.

    Ayrılıkçı koloni birleşimleri olan Zeon'un, ekonomik yaptırımlarla nötralize edilememesi sonrasında Ekim 0078'de, Federasyon ve Zeon, uzun süreli diplomatik krizin çözülmemesi üzerine birbirlerine savaş ilan etme noktasına gelirler: Zeon birlikleri Side 1, Side 2 ve Side 4'deki kolonilere kullandıkları kitle imha silahları sonucunda 2.7 milyon insanın ölümüne sebep olur ve bu kaos hala sürerken Federasyon birlikleri uzay donanmalarını, Zeon kolonileri üzerine gönderirler.

    Ocak 0079'da, henüz resmi olarak büyük çaplı bir askeri karşılaşma yaşanmamış olmasına rağmen, Zeon ordusuna bağlı 603. askeri lojistik birimine ait kargo gemisi "Jotunheim" üst düzey komutanlar tarafından taşıdığı deneysel lazer topunu savaşta Federasyon'a karşı kullanması için tampon bölgeye çağırılır. Hikâyemiz, Zeon ordusundan teknisyen Oliver May ve hırslı bayan subay Monique Cadillac'ta savaşın ilk dalgalarının neleri değiştirdiğini gözler önüne serecektir.

    Senaryo "Battle of Loum" adlı UC tarihinin ilk Federasyon-Zeon savaşını anlatan MSV dokümanlarından uyarlanmış olup genişletilen hikâyenin sonraki kısmı "Kidou Senshi MS IGLOO: Mokushiroku 0079" adlı devam serisinde devam ettirilerek Kidou Senshi Gundam'la bağlanır.

     Kidou Senshi Gundam


    MSIGLOO : APOCALYPSE 0079

    Yapım Yılı : 2005

    Bölüm Sayısı : 3

    Anime, "Kidou Senshi Gundam MS IGLOO: Ichinen Sensou Hiwa"nın son bölümünün 2 hafta kadar sonrasında geçmektedir. Hikâye, Kidou Senshi Gundam'ın son bölümlerinde anlatılan A Baoa Qu savunmasını Zeon cephesinden anlatmaktadır.

    3 Ocak 0079'da "1 Yıl Savaşı" adıyla anılacak, toplamda her iki taraftan 500 milyon kişinin ölümüyle sonuçlanacak dönem başlamıştır: İlk karşılaşmanın tam bir zafer olmadığını düşünen Zeon ordusu, Federasyon’u dünyaya koloniler düşürerek ve toplu indirme harekatlarıyla pes ettirmeyi planlamaktadır. Bu amaçla Federasyon birliklerinin ana karargâhı Jaburo'yu hedefleyen büyük çaplı bir koloni düşürme ve buna paralel bir dizi hava indirme harekâtı olan Operation British'i başlatırlar. Bu harekatlar dizisi başarısız olur ve Avrupa'daki en büyük yığınak noktası olan Odessa'nın düşmesi ile Zeon cephelerde ardarda gerilemeye başlar.

    Zorlu Loum savaşının ardından terfi ettirilen Oliver ve Monique'nın yeni ekiplerindeki ilk görevleri uzay savaşlarına Jaburo'dan gidecek kruvazörleri savunmasız oldukları kalkış anında yoketmek için bir dalış operasyonu organize etmektir. Kısa süre sonra uzaydaki Astreoid üssü Solomon'un da düşmesi Zeon'un tüm gücüyle hesapsız saldırılara geçmesine neden olur. Oliver ve Monique, Solomon'dan arta kalan birimdeki sadist bir albayın emir komuta zincirine dahil edilir ve bunun hemen sonrasında bu yeni birim altında Federasyon'a karşı toplu imha silahlarıyla donatılmış bir uzay savaşı silahı ; bir "Mobile Armor" geliştirmek ve derhal bunu Federasyon'a karşı kullanmak için bir test pilotu bulmakla görevlendirilirler. (Diğer birçok Mobile Armor'un aksine Big Rang'da tüm enerji bir çift partikül topuna harcandığından enerji bariyeri yaratacak bir alan jeneratöru yoktur , Oliver komutanları uyarmak istese de kimseyi kendine inandıramaz , zira son savaş gelmiştir bile) Savaş pilotu olmayı zoraki bir şekilde kabul etmek zorunda kalan idealist Oliver, inandığı değerlerin giderek sapmaya başladığını farkederken Monique'ın kısa süre önce ölen idalist kardeşinin intikamını alma hırsıyla hareket etmesi ikiliyi kaçınılmaz bir şekilde son savaşlarının ateşlerine doğru sürüklemektedir.

    YORUM :

    Aslında daha fazlasını da yazabilirdim ama hem seri sadece bu yukarda yazdıklarımdan ibaret olmadığından hem de sizin bazı şeyleri keşfetmesini arzu ettiğimden ettiğimden tanıtımı daha fazla uzatmamayı uygun buldum.Ama bazı şeyler var ki yazmasam eminim pişman olacağım.

    Bugüne dek ciddiyet iddiasında birçok Anime izlemiş olabilirsiniz ama MS IGLOO bu iddiayı bir adım öne taşıyor.Hiçbir bölümde gülümseyemeyecek , hiçbir bölümde de üst üste zaferlerle karşılaşmayacaksınız.Normalde birçok Anime'de birkaç düzine zaferden sonra 1-2 yenilgi alınır ama MSIGLOO'da adeta yenilgilerle yaşayan insanları görüyorsunuz.CGI'in etkin kullanımı , bağlantılı Gundam serisini izlemiş olanların kapabileceği kimi ince detaylar (Kırmızı Zaku II pilotunun kim olduğu , Gundam'ın casuslukla ele geçirilmiş konsept görüntüleri veya A Bao Quo'dan geri dönen filolar arasında amiral Aguille Delaz’ın sancak gemisi Gwadan'ını görmek gibi) , herşeyden ötesi de yoğun bir dramatizm ve askeri anlatım içermekte... Newtype kavramının o sıralarda birçok kişi için hala bir fenomen olması dahilinden bu detay kapsam dışı tutulmuş , bu sayede gerçekçilik de arttırılmış ve karakterler arasındaki iç çatışmalara daha iyi değinilebilmiş.Seri bu anlamda 08th MS Team ve Gundam 0080'den aldığımız tadın ilerisini vaat ediyor.İlk bölümlerde göze çarpan standardın en üst standardındaki CGI kalitesi kalitesini koruyarak son bölümlerdeki epik savaşlarla kalite ve detay tavanını da zorlamakta diyebilirim.Haliyle Macross Zero , Appleseed , Final Fantasy VII gibi yapımlarla yarışabilecek denli ayrıntılı ve “uğraşılmış” sekanslar cell animasyon ve CGI tekniğine daha 1999 yılında geçmiş bir seri için mükemmelliğe ulaşım noktası olmuş kanaatindeyim , dahası Karas gibi kimi örneklerde gerek kareografinin gerekse efekt kullanımın yoğunluğu yüzünden gözü çok yoran örnekler de ortaya çıkarken MSIGLOO en yoğun hareket içeren anlarda bile akıcılığını izleyiciyi yormadan gerekse performansdan da düşmeden koruyabiliyor : Her boş kovanın farklı açılarla çıkması veya saçların dalgalanması gibi başarılması tasarımcı ekip için gerçekten zor detaylardaki akıcılığı hayretler içerisinde gördükten sonra bunu da beğenmemek CGI’ya veya Gundam’a karşı peşin bir önyargı sonucu olabilir diye düşündüğüm bile oldu. (Tek tek Screenshot vermem cidden anlamsız olurdu , izlemeyi düşünmüyorsanız bile http://images.gundams.net/ adresinden göz atmanızı öneririm)

    Sonrasında yeralacak seriler soru işaretleri oluşturur mu diye düşünüyorsanız* veya TV serisi orijinal dublajla Japonya dışında resmi olarak bulunmadığından Gundam 0079 Movie Trilogy’yi izlemek ve izlememek arasında gidip geliyorsanız** MSIGLOO’yu seriye temel teşkil etmesi babından kesinlikle önerebilirim.Sonuç olarak tüm potansiyel Gundam izleyicileri için izlenilmesi ve izletilmesi gereken bir seri kanımca...

    [spoiler] DİĞER :

    Not-1 : Bu bilgi başka biryerde Türkçe olarak yok haliyle bu yazıyı okuyanlar arasında bu Anime'ler ve sonrasındakiler hangi sırayla izlenecek türü soruları kaçınılmaz olacak , bunu göz önünde tutarak bir izleme sırası hazırladım.

    1- MSIGLOO : Hidden One Year War (1. ve 2. bölüm)
    2- Gundam 0079 1-13 arası bölümleri (yada Movie I)
    3- MSIGLOO : Hidden One Year War (3. bölüm), Gundam 0079 14-30 arası bölümleri (yada Movie II : Ai No Senshi) ve 08th MS Team
    4- MSIGLOO : Apocalypse 0079 (1. ve 2. bölüm)
    5- Gundam 0079 31-43 arası bölümkeri (yada Movie III : Meguriai Sora-Hen), MSIGLOO : Apocalypse 0079 (3. bölüm) ve Gundam 0080: War in the Pocket

    Bu listenin bu şekilde olmasının sebebi MSIGLOO'nun tüm bölümlerinin bir prequel olmaması ve OYW'u anlatan serilerin bölümleri arasında başka cephelerde başka karakterlere odaklanan bazı Gundam serilerinin geçmesi... Yukarıdakileri izlediğinizde 0083 ve akabinde diğer serileri izleyerek UC izleme sırasına devam etmeniz mümkün.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akuma_Blade -- 20 Nisan 2013; 11:22:54 >




  • Teşekkürler çeviriler için.
  • @Akuma_Blade senden bir ricam olucak senin için de uygun ise eğer, Ghost in the Shell Stand Alone Complex 2nd GIG yani 2. sezonu bir allahın kulu çevirmedi şimdiye kadar. Bir ara seriyi çevirebilmen mümkün mü acaba? Sanırım bu senin de favori animelerinden biri....
  • Çok tşkler çeviriler için şimdiden emeğine sağlık...
  • Akuma ne yaptın ya ağzımın suyu aktı,çok teşekkür ederim bilgilendirme için.Ama itiraf edeyim kafam bayağa bir karıştı
  • @akuma oncelikle dhye hosgeldin senin gibi animecileri gormek isteriz hep.senden benimde bir istegim olacak '' Ragnarok The Animation '' animesinin alt yazisinin cikmasini bekliyorum eger cevirmek istedigin anime ariyosan bi oneriyim istedim.
  • *

     Kidou Senshi Gundam


    MOBILE SUIT GUNDAM

    Bölüm Sayısı : 43 (42 bölümlük İngilizce dublajlı seride "Island of Kukurus Doan" adlı bölüm yok.)

    Mecha Dizaynı : Kunio Okawara

    Yönetmen : Yoshiyuki Tomino

     Kidou Senshi Gundam


    PERSPEKTİF

    Mobile Suit Gundam , 1979 yılında Sotsu Agency tarafından Japonya'da televizonlarda yayınlanmaya başlamış bilinen ilk ve en çok tanınan "Mecha" serilerindendir.1979'da ilk kez yayınlandığı zaman Gundam pek fazla ilgi çekmemiştir. Ancak birkaç kez tekrarının yayınlanmasından sonra tüm dünyada aranan bir seri olmuştur. 90'ların başından itibaren birçok kişininin bu ilk seriyi aramaya başlaması üzerine hikayesi ve çizimleri baştan sonra yenilenmiş ve Genişletilmiş Evren öğeleri ile zenginleştirilmiş / genişletilmiş Manga versiyonu ( MobileSuit Gundam : The Origin a.k.a. GundamA ) ve bunun ana öyküye uygun düşen düzinelerce ek öyküsü serinin hayranlarına sunulmuştur.Birçok kişi için Gundam'ın bu ilk serisi , gerçek bir efsanedir.

     Kidou Senshi Gundam


    HİKAYE

    Dünyanın artık sürekli olarak artan nüfusu barındıramayacağı belli olunca , dünya milletleri uzayda kolonileşme faaliyetlerini başlatırlar. Bütün bu faaliyetlerin bir çatı altında olması için "Universal Calendar" takvimi sisteme sokulur ve ardından tüm dünyayı temsil etmek üzere dünya milletlerinin oluşturduğu "Earth Federation" (Dünya Federasyonu) adlı Birleşmiş Milletler benzeri bir organizasyon kurulur. Tıpkı dünyadaki gibi bir atmosfer ve eko-sisteme sahip olacak yapay koloniler birbiri ardına uzayda inşa edilmeye başlanır.Bu çok uzun süren işlemlerden sonra, ilk uzay şehri "Von Braun City" kurulur. Ve "Side" adı verilen uzay kolonileri artık yaşanabilir hale gelirler. Uzaya ilk göçler başlar : UC 0060 yılına doğru artık uzaya göç eden insan sayısı 5 milyarı bulmuştur. Ama siyasi durum iyi değildir. Dünya federasyonu bir sürü yeteneksiz , irade sahibi olmayan politikacılarla dolmuştur. Uzayda yaşayan kolonistlere bırakın özgürlük,özerklik hakkı bile tanımak istememektedirler.Bütün bu karışıklık sırasında Side 3 kolonisine Zeon Zum Deikun adlı bir kolonist gelir. Ve yavaşça bu kolonideki insanlara Federasyonun eteğinden çıkıp özgür bir devlet olarak yaşamanın önemini anlatmaya başlar. Onun yaydığı bu özgürlük akımı etkili olur. Ve bir gün Side 3 kolonisi halkı birleşerek başlarındaki Federasyon yönetimini devirerek,bağımsızlıklarını ilan ederler. "Republic Of Zeon" (Zeon Cumhuriyeti) kurulur. Bu ufak koloninin yaptığı bu bağımsızlık hareketi tüm Federasyonda şaşkınlığa neden olur. Federasyon , Zeon Cumhuriyetine ekonomik ve askeri ambargo uygulamaya başlar.Ve bir süre sonra , Zeon Deikun şüpheli bir şekilde ölür. Onun ölümünden sonra Diktatör Degwin Sodo Zabi , devletin başına geçerek , ismini "Duchy Of Zeon" (Zeon Dükalığı) olarak değiştirir. Zabi'lerin baskıcı yönetimi altında Zeon Cumhuriyeti artık bir hanedanlık haline gelmiştir.Degwin Zabi'nin en büyük oğlu Gihren Zabi ülkenin yönetiminde söz sahibi olunca Zeon Cumhuriyeti daha da baskıcı ve işgalci bir tutum içerisine girer. Çünkü Gihren gözü kan bürümüş biridir,ve gözünü dünyaya dikmiştir.Zeon Dükalığı sessiz bir şekilde istila için çalışmalara başlar.

    Ve UC79 yılında Zeon Cumhuriyeti aniden Federasyona savaş açar ve aynı anda tüm uzay kolonilerine saldırır. Federasyonun Zeon'a karşı koyabilecek gücü vardır ama Zeon'un şu ana kadar ilk kez ortaya çıkardığı yeni bir savaş aracı türü Federasyon kuvvetlerini her çatışmada yok eder : MOBILE SUIT ( MS ) yani yaklaşık 18-20 metrelik insansı savaş makineleri Federasyon'un tümü konvansiyonel sistemlerden oluşan savunmalarını kolaylıkla yokeder. Dahası Zeon savaşı çabukça bitirmek amacıyla Side 2'deki bir koloniyi yapay motorlar takarak,Güney Amerika'daki Dünya Federasyonu ana askeri karargahı Jaburo'ya düşürmeye kalkarlar. Federasyon uzay filosunun insan üstü çabası ile koloni rotadan saparak , Jaburo yerine Batı Avustralya kıyılarına düşer ve orayı yerle bir eder : Dünya'nın iklimi ağır bir biçimde zarar görür ve Sydney haritadan silinir.Bu ilk bir haftalık sürece OWW ("One Week War") , sonrasında başlayan büyük savaşa da OYW ("One Year War") adı verilir.İlk süreç sonunda dünyanın neredeyse 3/2 si Zeon'un kontrolüne geçmiştir. Zeon'un ardı ardına kullandığı koloni düşürme , NBC (Nükleer,biyolojik ve Kimyasal) silahları dünya nüfusunun nerdeyse yarısını öldürmüştür. Ama her iki tarafta savaşın bu ilk haftasında yorulmuştur. Bu nedenle Zeon ve Federasyon liderleri Antartika'da bir anlaşma yaparlar. Kısa süreli bir ateşkes olan bu anlaşmada,her iki tarafta karşılıklı olarak kitle imha yöntemlerinin savaşta kullanılmamalarını kabul ederler.

    Ama savaş hala sürmektedir. Zeon'un amacı bağımsızlık filan değil , dünyayı fiilen ele geçirmektir. Federasyon savaşta ağır yenilgi almasının esas nedeninin Zeon'un Mobile Suit'leri olduğunu anlar ve "Vinson Planı" adlı bir proje ile kendi MS'lerini gelişitirmeye başlar.Kod adı "GUNDAM" olan bu MS'ler gizlice üretildikten sonra test edilmek üzere çeşitli federasyon yönetimindeki bölgelere yollanırlar. Bu Gundam'lardan biri olan RX-78-2 de Side 5 kolonisine takviyeler gelene dek korunması için yollanmıştır.Federasyon'un yeni nesil bir MS ürettiğini öğrenen Zeon kuvvetleri ünlü pilotu Binbaşı Char Aznable'ın komutasındaki bir grup MS ile Side 5'a saldırırlar.

    Orada yaşayan 15 yaşında sıradan bir çocuk olan Amuro Ray , panik içinde diğer insanları kurtarmak üzere babasının tasarımını yaptığı ve henüz çalıştırılmamış olan RX-78-2 kod numaralı Gundam'a atlar.Daha önceden okuduğu kullanma kılavuzu ile üniteyi aktive ettikten sonra , büyük bir şans eseri sadece 2 silah ile (Sadece omuz topu Vulcan ve bir ışın kılıcı) 3 Zeon MS'ini yoketmeyi başarır. O günden sonra Amuro her ne kadar istemese de karşılaştığı bir dizi olay sonucu Federasyon donanmasına katılır ve Gundam'ın pilotu olur.Birden bire bir Federasyon askeri olan Amuro federasyonun savaş gemisi Pegasus White Base ile birlikte zorba Zeon kuvvetlerini durdurmak üzere yola çıkar : Henüz içindeki büyük gücün farkında olmadan...

     Kidou Senshi Gundam


    GUNDAM 0079 MOVIE TRILOGY "SPECIAL EDITION"

    Gundam'ın ilk TV serisinin 1979 sonunda sona ermesinin ardından birer yıl aralıklarla 3 Movie'si yayınlanmıştır. ( Movie I - 1980 , Movie II "Soldier of Sorrow" - 1981 , Movie III "Encounters in Space" - 1983 ) Bu Movie serileri basitçe açıklamak gerekirse, tüm serinin her biri 2.5 saatlik 3 parçaya ayrılmış halleridir.Her ne kadar bu Movie'ler arada bir orjinal hikayenin rotasından az bir miktar sapsalar bile gayet iyi bir satış oranına ulaşmışlardır.Zira görüntü yönetmenliği ve kurgu çok başarılıdır.

    Bu 3 filmden yanlızca "Encounters in Space" orjinal seride olmayan sahneler ve diyaloglar taşımaktadır.Bu nedenle bu Movie aynı zamanda Special Edition takısıyla piyasaya çıkmış ilk Gundam filmidir.

     Kidou Senshi Gundam


    KİŞİSEL GÖRÜŞ

    Gundam serisinin bu ilk serisi , "Mecha" kelimesinin Anime piyasasında yeniden canlanmasına neden olmuştur.Her ne kadar ilk yayınlandığı yıllarda (1979) pek tutulmasa da şu an en çok aranan animelerden biridir. Gundam'ın ulaştığı bu başarı onun ardı ardında onlarca devam serisinin çıkmasını sağlamıştır.Bu ilk seri yani "Mobile Suit Gundam" onbinlerce Gundam hayranı tarafından en iyi seri olarak görülmektedir. Ki bu kısmen doğru. Daha 1979 yılında bu derece sürükleyici bir seri yapabilmek gerçek bir başarı sayılabilir.

    Savaş atmosferini sonuna kadar yansıtma çabasının bir etkisi olarak Gundam serilerinde savaşın tüm atmosferi çoğu Mecha'nın aksine tek bir robotun üzerine yığılmış bir yük değildir , çoğu noktada ordunun bir ordunun ilerlemesi için ordunun her ünitesine ihtiyaç duyulduğunu , bu olmadan savaşın kazanılamayacağını ( "Combined Arms Theory" olarak bilinir ) en başta Gundam serilerinde görürüz.Dahası Gundam'da çıkan Mobile Suit dizaynları sanat eseri olarak görülebilirler. Özellikle RX-78-2 kod adlı Gundam ve MS-06 olarak bilinen Zaku II'ler birçok mecha hayranının sevgisini kazanmıştır. Her karakter kendi iç dünyasına uygun olarak davranır. Amuro'nun insan ilişkilerindeki beceriksizliği , Bright'ın kendine aşırı güveni , Sayla'nın gizlemeye çalıştığı sırları , Zabi ailesinin her üyesinin iktidar hırsı ile birbirleri aslında kendi aralarında da gizli bir savaşın daha içinde olmaları gibi... Meşhur ve esrarengiz "Red Comet" Char Aznable en çok sevilen orjinalite sahibi kötü Anime karakterlerinden biridir.Kai'in savaşmak yerine birçok kez kişisel davranıp kendi canını kurtarmaya kalkması da karakterlerin ne derece iyi işlendiğinin kanıtıdır. Bazı Anime'lerde mümkün olduğunca az işlenen "ölüm" konusu da Gundam'da çoğunlukla bulunur. Çünkü içinde bulunduğumuz şey savaş... Ve savaşta da ölüm kaçınılmaz bir olgu...

    Gundam sadece Mecha türü için değil gelmiş geçmiş tüm Anime'ler arasında birçok yönden en pozitif değişimlerin oluşmasına neden olmuş seridir.Öncelikle Gundam'da Mecha türünün ilk başlangıcından beri olan kalıplaşmış "İstilacı kötü dünya ve onların dev canavarları" teması fazlasıyla aşılmış.Dahası , dramatizm ve askeri işlenişin ulaştığı noktadır ki Gundam'ın bu yönüyle 1970'lerin Anime'leri arasında bir kırılma noktası oluşturma niteliği seven-sevmeyen herkesçe kabul edilmektedir.Gelelim savaşan bu iki tarafın amaçlarına : Örneğin Federasyon'u ele alalım.Federasyon her ne kadar da demokrasi ile yönetilse de,tamamı olmasa da birçoğu iradesiz , kolonilere özgürlüklerini verme konusunda çok inatçı , baskıcı ve önyargılı davranan politikacılardan oluşmuştur.Zeon'un özgürlüğünü kazanmak istemesi elbette soylu bir amaç. Ve bu amaçla savaş başlatması da elbette kabul edilebilir. Tıpkı bizim kurtuluş savaşımız gibi. Ama özgürlük mücadelesi verirken , kitle imha silahları kullanmak,işgalcilik yapmak,sivil-asker demeden herkesi öldürmek "özgürlük ve ve bağımsızlık" ilkeleri ne kadar bağdaşlaşır, bunu basit bir mantık hesabı ile anlayabilirsiniz... Bu durum klasik "iyi taraf - kötü taraf" olayının Gundam'da olmadığının kanıtıdır.

    SONUÇ :

    Bu ilk Gundam , her yönüyle serinin ilk halkası olmasından öte misyonlar taşıdığına inandığım bir seri , büyük ölçüde de Anime'nin nasıl bir yapı taşıması gerektiğini de gösteren bir klasik.Askerlik , ölüm , kahramanlık , otorite , sevgi ve özgürlük gibi konularda gerçek anlamda söyleyeceği şeyleri olan ve bunu tüm cesaretiyle söyleyebilen bir seri... Eğer Gundam'ı bu seri ile tanıdıysanız sadece serinin diğer örneklerine değil tüm Anime'lere bakış açınızın daimi olarak değişeceğini söyleyebilirim.

    *Fragman Gundam'ın 20. yıl özel paketi Gihren's Greed'den alıntılanmıştır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akuma_Blade -- 2 Mart 2008; 8:15:50 >




  • @Akuma_Blade... AGT'deki Akuma_Blade ??

    bu arada bu başlık süper olmuş :)

    Gundam Rulaz



  •  Kidou Senshi Gundam


    Mobile Suit Gundam : 08th MS Team

    Yapım yılı : 1996

    Bölüm sayısı : 12

    GİRİŞ :

    Mobile Suit Gundam : 08th MS Team ilk defa 1979'da yaratılan, binlerce kopyası satılan ve milyonlarca hayranı olan Gundam serisinin henüz yeni sayılabilecek bir üyesidir. 1996'da ilk defa (Tabi ki) Japonya'da çıkan ve 1999'da tamamlanan serinin resmi İngilizce versiyonu 2001 yılında çıkmıştır. Bu süre içerisinde bazı İngilizce kopyaları çıkmış ve pek kaliteli olmamalarına karşın Gundam hayranları tarafından çok sevilmiştir. Gundam Wing'ten bir yıl sonra yaratıldığı için hemen hemen yeni sayılabilir.

    İNCELEME :

    31 Ocak 0079’da imzalanan ateşkes anlaşması iki tarafının da karşı tarafa yönelik kuşkuları yüzünden etkisini yitirmiştir.Federasyon , 13 Şubat 0079’da Zeon’un eylemlerine karşı cevap olarak gizlice kendi seri MS üretim projeleri olan Project Vinson’a start verir ve Gundam adlı yeni nesil MS’nin prototip üretim çalışmalarına başlanır.Eylül 0079’da Zeon’un , Gundam adlı bu yeni silahın yıkıcı gücüyle karşılaşması kısa süreli bir duraklamaya , ardından gerilemelerine sebep olur.Bunun üzerine Zeon liderleri , orduyu toparlayarak Federasyon’a karşı her cephede bir dizi karşı saldırı harekatı başlatır.

    Gundam’ın üretilen 7 örneğinden kullanılabilir durumdaki ilki olan RX 78-2 , gönderildiği cephelerde o ana dek dünyanın 3/2’sini baskısı altında tutan Zeon’a karşı Federasyon’un en büyük kozu haline gelir.Zeon’un Doğu Avrupa’daki taktik yığınak noktaları olan Odessa’nın ağır bedeller karşılığında da olsa Zeon’un elinden kurtarılması , Gundam’la gösterilen kahramanlıkların bir şans olmadığı kanıtlanır : Bunun üzerine Federasyon’daki üst birim komutanlar derhal tüm sorunlu cephelere çeşitli yönlerden özelleştirilmiş Gundam’lar gönderilmesini kararlaştırır.Fakat sınırlı sayıdaki bu Gundam’ların pilotlarının uzun süredir aktif savaşta olan ve çöl , cangıl ve şehir gibi farklı ortamlarda savaşma konusunda ustalaşmış usta Zeon pilotlarına karşı şansı çok fazla görünmemektedir.

     Kidou Senshi Gundam


    Hikayemiz Kidou Senshi Gundam’ın ilk bölümünden 1 ay kadar sonra geçmekte… Ailesinin yaşadığı koloniye düzenlenen zehirli gaz saldırısı sonrası tüm ailesini ve yaşadığı koloniyi kaybeden genç Shiro Amada , Federasyon’un hızlandırılmış askere alma programına yedek subay adayı eğitimlerine katılarak dahil olur.10 Ekim 0079’da eğitimini tamamlayan Shiro artık düşük rütbeli bir subaydır ve tayin edileceği cepheyi beklemektedir.Bulunduğu gemiye tam da atmosfere girişinde savunmasız olduğu sırada düşmanlara ait bir MS grubu saldırır.Silah arkadaşlarını kurtarmak için pek de etkili olmayan RG 79 Ball tipi silahlı bir pod’u kullanarak savaşa girer , biraz yeteneği biraz da şansının yardımıyla saldıran gruptaki yeni tip bir MS olan Zaku II Prototype’i etkisiz hale getirmeyi başarır , fakat düşman onun pod’unu da kullanılmaz hale getirmiştir.Shiro kaçan düşman pilotu ile birlikte yörüngede sürüklenen bir gemi enkazına sığınır.Zeon pilotu burada silahıyla Shiro'yu vurmaya kalkar ama başaramaz. Shiro pilotun bir kadın olduğunu görünce çok şaşırır. İsmi Aina olan kadın resmi ordu mensubu olmayan bir test pilotudur. Aina'nın kolundan yaralandığını farkeder ve ona yardım eder. Düşmanı olan Aina'ya neden yardım ettiğini ne kendisi nede Aina bilmektedir. Aina ona yardımı için teşekkür edip minnettarlığının karşılığı olarak kendi saatini verir. İki insan bir gün yeniden karşılacaklarını hissederek kendi yollarına giderler.İkili birbirlerine veda edip ayrıldığında daha sonra her ikisi de bunu yaşamamış gibi davranacaktır.

    Aina onu arayan ekip tarafından bulunarak , Zeon lideri Degwin Sodo Zabi’nin kişisel emri üzerine atmosfer dışından giriş yapıp Federasyon'un Brezilya cangıllarındaki gizli merkez karargahı Jaburo’yu tespit edilir edilmez sığınaklarına dek yok edebilecek bir enerji dalgası yayabilecek bir deneysel enerji silahı taşıyan Apsalus kod adlı bir Mobile Armor geliştirilmesi projesi üzerinde çalışan , işine hastalıklı bir ihtirasla bağlı mühendis abisi Ginneas’ın yanına , Himalayalar’daki gizli Zeon üssü Lhassa’ya getirilir.Shiro da Güney Asya’da General Kojima’nın “radikal” birliği Kojima Tugayı’na , 8. MS Takımı’na tayin edilmiştir.

     Kidou Senshi Gundam


    Shiro bu karşılaşmadan sonraki yeni yerinde , uzayda hayatını kurtardığı tecrübesiz genç asker Michel Ninorich ile genelde sorunlu askerlerle dolu 8. MS takımına ulaşır. Her biri birbirinden farklı karakterlere sahip , uyumsuz askerlerle dolu bu yeni yerde Shiro subay olmasına karşın “çaylak” olarak başlarda pek saygı görmez.Ama yetenekleri ve birkaç pusuda gösterdiği kahramanlıklar onu saygı duyulan bir asker konumuna getirir.Başlangıçta takım üyeleri başlarına getirilen bu genç ve tecrübesiz subaya pek güvenmezler. Ciddiye alınmadığını hisseden Shiro kararlılığı ve iyi kalpliliği ile kısa bir süre sonra onu dünkü çocuk gibi gören takım arkadaşlarının saygısını ve güvenini kazanmaya başlar.

     Kidou Senshi Gundam


    Savaşa Zeon'dan intikam almak için katılan genç Federasyon subayı, Aina ile karşılaşmasından sonra aslında ona aşık olduğunu anlar ve savaşa olan bakışını sorgulamaya başlar. Bir yanda asker olarak bağlı olduğu kuvvete,insanlara ve yoldaşlarına olan sorumluluğunu yerine getirmeye çalışırken bir yandanda düşman olduğu tarafta olan sevdiği kadını korumaya çalışması Shiro'yu büyük bir keşmekeşin içine sokar...

    Fakat Shiro , her savaşında savaşın her aşamasına biraz daha dahil olduğunda savaşın insan ruhuyla bağdaşabilecek son yer olduğunu anlayacak , sonrasında üsleri tarafından güveninin sınanacağı ciddi bir suçlama ile karşılaşacaktır.Ginneas’nın baskısı altındaki Aina ve her savaşta savaş ile gerçeğin acı yüzüne biraz daha yüzüne yaklaşan Shiro’nun kaderleri kesin olarak kesişmek üzeredir ve bu nokta , ikisinin de yok edilmesi gereken düşmanlar olduklarını anladıkları nokta olacaktır.

    KARAKTERLER :

     Kidou Senshi Gundam


    Shiro Amada : Side 2 uzay kolonisinin yerlilerinden biri olan Shiro’nun savaşın ilk yıllarında yaşadığı korkunç tecrübe ve tanık olduğu vahşet onun Zeon’a karşı büyük bir nefret duymasına neden oldu. Doğru düzgün bir savaş tecrübesine sahip olmayan Shiro, harp okulundan mezun olduktan hemen sonra kendini Güney Afrika’da konuşlandırılan “Kojima Tugayı” ’na bağlı 8. MS takımına komutan olarak tayin edilmiş olarak buldu. Shiro her ne kadar gerek MS pilotluğunda gerekse yaratıcı taktikler geliştirmekte yeteneklide olsa, tecrübesizliği ve yaptığı içten (ama garip) konuşmaları, ilk başlarda liderliğine getirildiği takımın üyelerinin onu pek ciddiye almamasına yolaçtı. Bütün bunlar olurken, Shiro’nun Aina adlı Zeon pilotu ile tanışması onun savaşa karşı olan düşüncelerini bir daha gözden geçirmesine neden oldu.



    Karen Joshua : 8. MS Takımı'nın en uzun görev yapan iki üyesinden biri olan Karen,yeni yetme askerlere ve onların tecrübesizliklerine hiç tahammül edemeyen bir bayan. Çok inatçı,kavgacı ve çabuk sinirlenen bir yapıya sahip olduğundan, bir önceki komutanın sinir krizi geçirip görevden ayrılmasına neden olduğu söyleniyor. Buna rağmen, Karen’ın kara savaşlarında sahip olduğu 3 aylık MS pilotluğu tecrübesi onu 8. MS Takımı için paha biçilmez bir üye yapıyor. Daha önceden bir tıp öğrencisi ve aynı zamanda bir askeri cerrahın eski kızarkadaşı olması nedeniyle Karen bir sıhhiyeci olarak da çok yetenekli.



    Eledore Masis : İlk bakışta Eledore size askerlik gibi ciddi bir mesleği yapacak en son kişi olarak görülebilir.Savaştan sonra gerçekleştireceği müzik kariyerini düşünürken,takım arkadaşı Karen’a sarkarken yada sadece kulağında walkman’i ile boşboş gezerken Eledore’un haybeye orduya katıldığını düşünebilirsiniz.Ancak, takım savaşa girdiği zaman Eledore, kendisinden beklenmeyecek kadar ciddileşebiliyor. Doğuştan sahip olduğu hassas müzisyen kulakları kullandığı Hovertruck’ın sonar sistemleri ile birleştiğinde bir ne kadar sıkı pusuya yatmış olursa olsun düşmanın yerini kısa sürede bulabilir.



    Terry Sanders Jr : Federasyon'un ilk MS “Ace Pilot”larından biri olan Terry , (Ace = Pilotluk ettiği savaş aracı ile 5’ten fazla düşman aracı yok eden kişi. “Usta Pilot”ta denilebilir) daha önce bir MS test pilotuydu. Ancak pilotluk konusundaki büyük yeteneği aynı zamanda çok kötü bir uğursuzluk ile birleşmiş durumda : Terry ne zaman yeni bir takıma katılsa, bir savaştan sonra kendisi dışında takımın tüm üyeleri ölüyor.Bu nedenle diğer Federasyon askerleri tarafından kendisi uğursuz biri olarak görülmekte.Shiro dünyaya giderken onun hayatını kurtardıktan sonra, Terry bu iyimser arkadaşı sayesinde sahip olduğu “uğursuzluğu” yenebileceğini düşünerek, 8. Takım'a katılmaya karar verir. Sadık ve görevine bağlı bir asker olan Terry, uğursuzluğunun yeniden hortlayacağından çekinerek savaşmak yerine, genelde Ground Combat Type GM'i ile takım arkadaşlarına cephane ve malzeme desteği yapıyor.

     Kidou Senshi Gundam


    Aina Sakhalin : Zeki ancak çılgın bilim adamı Ginneas’ın kız kardeşi olan Aina, abisinin üssünde sivil bir MS test pilotu olarak çalışıyor.Zaku II High Mobility Prototype'in Dünya yörüngesindeki test uçuşu sırasında Shiro ile karşılaştıktan sonra destek birliklerince kurtarılıp dünyaya indi ve abisine en yeni askeri projesinde yardım etmeye karar verdi. Aina’nın şu an ne Shiro ile tekrar karşılaşacağından ne de sonradan abisi ve ülkesine olan bağlılığını sorgulayacağından haberi var...



    Norris Packard : Aristokrat Sakhalin ailesine ölümüne sadık bir Zeon askeri olan Norris, Güneydoğu Asya’daki Zeon kuvvetlerinin başında ve Federasyon kuvvetlerini Ginneas’ın gizli araştırma üssünden uzak tutmakla görevli... Şerefli bir asker ve yetenekli bir MS pilotu olan Norris’in sadakati Zeon devletinden çok, bunca zaman üyesi olduğu Sakhalin ailesine , özellikle küçüklüğünden beri bakımını üstlenip onu manevi kızı olarak gördüğü Aina’yadır



    Ginneas Sakhalin : Ginneas, şahsen Zeon devlet başkanı Degwin Sodo Zabi tarafından yeni silah teknolojileri geliştirmesi için görevlendirilmiş çok zeki bir bilimadamı. Tibet platosundaki gizli bir üste araştırma yapan Ginneas, “Aspalus” kod adlı savaşın gidişatını Zeon’un lehine çevirebilecek türden bir MA üzerinde çalışıyor. Başyapıtını tamamlamaktaki kararlılığı yavaş yavaş bir saplantı haline dönüşünce Ginneas amacı uğruna arkadaşlarını , sadık askerlerini ve hatta kendi kızkardeşini harcamaktan çekinmeyecek biri haline gelir...

    DİĞER KARAKTERLER :



    Michel Nonorich : Orduya henüz katılan tecrübesiz Michel , Shiro ile beraber dünyaya transfer edilen 8. MS Takımı'nın en son üyesi. Hovertruck’ın yardımcı pilotu ve silah operatörü olarak, kısaca “geyik” diye tanıtabileceğimiz Eledore’un yardımcısı oldu. Michel boş zamanlarında “B.B.” adlı bir bayanla mektuplaşıyor. Bu “B.B.”nin sadece bir mektup arkadaşı olup olmadığı başlangıç için şüpheli.

     Kidou Senshi Gundam


    Kiki Logita : 8. MS Takımı'nın başındaki ilk gününde, Shiro büyük bir çaylaklık örneği gösterip Güneydoğu Asya’nın sık ormanlarında kaybolur.Nereye gideceğini bilemeden ormanlarda dolaşırken Shiro gerillalar tarafından kaçırılır ve burada , yerel gerilla güçlerinin liderinin kızı olduğunu anlayacağı bu genç kızla tanışır.Karşılaşmanın yeri ve zamanı dolayısıyla her ne kadar ilk izlenimleri pek de iyi geçmese de, Kiki ve arkadaşları yavaş yavaş genç ama güvenilir Federasyon subayına güvenerek, 8. MS Takımı'nın değerli bir müttefiği olurlar.



    Jidan Nickard : Jidan, EFSF’deki belkide en yaşlı asker. 50 yıllık askerlik kariyeri boyunca sayısız görevde bulunan, tecrübeli huysuz bir ihtiyar. Onun yaşındaki çoğu asker çoktan emekli olmuş olmasına rağmen, Jidan hala ordudonatımdaki görevini sadık bir biçimde yerine getiriyor. Bazen ne düşündüğü belli olmasa bile bu yaşlı kurt bir lojistik subayı olarak ilerlemiş yaşına rağmen ihtiyaç duyulduğu zaman yerinde bulunabiliniyor. Jidan arada bir 8. MS Takımı'na da destek sağlıyor. Her ne kadar fazla savaşa girmese bile Kojima Tugayı'nın lojistik zincirinin önemli bir halkası...

     Kidou Senshi Gundam


    Kojima : Efsane komutan Yarbay Kojima Güneydoğu Asya’daki en güçlü federasyon tugaylarını kumanda ediyor. Her ne kadar esas görev alanı Güneydoğu Asya’da olsa nadiren başka bölgelerdede operasyon gerçekleştiriyor. Elindeki kuvvetler genelde RX-79[G] ve RGM-79[G]’lerden oluşuyor. Sınırlı sayıda ve prototip olmalarına karşın bu MS’ler o sıralarda dünyada Zeon kuvvetlerine karşı savaşabilecek sınırlı silahlar arasında...

    Komutan Kojima çok gizemli bir karakter. Zira seri boyunca ismi (ilk ismi) asla söylenmiyor ve bir nedenden dolayı air-condition’ları pek sevmiyor gibi görünüyor. Direkt olarak savaşa giren biri değil ama durum gerektirdiği zaman girmekten çekinmeyecek biri. Gerek emri altındaki insanlara gerekse onların üzerindeki otoritesine çok dikkat eden Kojima, yok yere elindeki hayatları feda etmekten şiddetle çekinen ve görevini yaparken her zaman kendi etik anlayışını uygulayan biri.

    Kendisi hemen hemen hiç sıcak savaşa girmeyen biri , ilgilendiği en önemli şey savaşmaktan çok tugayının sağ salim göreve gitmesini ve mümkünse dönmesini sağlamak. Cepheye adamlarının başında giden bazı komutanlar (Char Aznable gibi) ‘ın aksine, Kojima’nın bu tutumu size ters gelebilir. Ama Kojima kesinlikle bir korkak değil. Büyük derecede tehlike olduğu zaman bile komutadan kaçmayan , emrindeki insanların hayatlarını gerçekten çok önemli bir durum olmadığı sürece asla tehlikeye atmayacak onurlu bir asker.

     Kidou Senshi Gundam


    Ethan Ryer : Federasyon'un Uzakdoğu'daki kuvvetlerinin komutanı olan Ethan Ryer , Komutan Kojima’nın üstü ve Başkumandan Reville'den sonra gelen tüm bölge için en yüksek rütbeli... Birçok Federasyon komutanının aksine Zeon'a karşı şuursuz bir düşmanlığı yok , sadece bir asker olarak kendisine düşeni yerine getiriyor.Tıpkı diğer meslektaşları gibi alanında elinden geleni yapan Ryer’ın en büyük rüyası, savaş sırasında büyük bir kahramanlık gösterip adının tarih kitaplarına geçmesi... Ve bunun gerçekleşmesi içinde ne gerekiyorsa yapacakmış gibi görünüyor.



    Yuri Kellerny : Ginneas ve Aina’nın eski arkadaşı olan Yuri Avrupa’daki Zeon kuvvetlerinin komutanlarından biriydi.Her ne kadar biraz kaba ve doğru düzgün konuşmasını bilmeyen biri gibi görünsede aslında Yuri görevine bağlı ve komutası altındaki askerlerin iyiliğini düşünen onurlu bir asker.Albay M‘Quve'den sonraki en rütbeli komutanı olduğu Odessa üssü Federasyon’un eline düşmek üzere olduğu anlaşılınca M‘Quve tarafından nükleer bombayla ortadan kaldırıldı.Askerlerinden tamamına yakınını ve birliğini kaybeden Yuri kalan adamları ile beraber ordudaki görevine geri dönebileceği düşüncesiyle kalan askerleri ile birlikte Ginneas’ın Himalayalar'daki gizli üssüne geldi.

     Kidou Senshi Gundam


    08TH MS TEAM MOVIE : MILLER'S REPORT

    Serinin 12 OAV'ının yanısıra bir de Movie'si vardır : 08th MS Team'den bir yıl kadar sonra yapılan "Miller's Report" adlı filmi temel olarak Apsaras II ile Ez8'nin çakılması ve Shiro'nun çıkarıldığı mahkemede geri dönüşlerle ne olduğunu anlatmak üzere yapılmış bir Epilogue Episode gibi bir filmdir. (Başka kelime bulamadım idare ediverin) Serinin resmi İngilizce versiyonundaysa 8. bölüme eklenerek uzatılmıştır.

    Seride kısa bir rolü olmasına karşın Alice Miller'i de açıklamış olalım , tam olsun : Miller, Dünya Federasyonu ordusunun istihbarat biriminde görevli olan ciddi ve herkese güvenmeyen profesyonel bir ajandır.Shiro’nun Aina ile olan ilişkisi nedeniyle casuslukla suçlanmasının sonucunda Federasyon tarafından bu işi araştırmasıyla görevlendirilen Miller başlarda Shiro’nun casus olmasından şüpheleniyordu.Ancak beklenmeyen olaylar neticesinde hayatında belki de ilk kez sezgilerinde yanıldığını anladı...

     Kidou Senshi Gundam


    KİŞİSEL GÖRÜŞ :

    08th MS Team birçok Gundam hayranı tarafından çok beğenilmiştir. Özellikle savaş sahnelerinin Gundam'ların içerisinde en iyisi olduğu düşünülmektedir.Trajedisel hale getirilmiş ölüm teması diğer serilere (Özellikle Zeta Gundam ve Victory Gundam'a) göre biraz daha azdır.Buna karşın yaşı küçük seyirciler için de izlenilebilir bir seri de değildir.Serinin benim için en önem arzeden yanı serinin tüm söyleyeceklerini 11. bölüme sığdırması ve son bölümü , ana karakter kadrosu ve hiçbir çatışma sahnesi olmaksızın salt bir militarizm eleştirisi şeklinde unutulmaz bir finalle noktalaması idi. (Fazla bir ipucu vermeyeceğim zira final için yeterince nedeniniz olacak) Kısacası gerek etkileyici savaş sahneleri, harika MS çizimleri ve insanı ağlatan aşk hikayesi ile mecha sevin yada sevmeyin mutlaka arşivinizde bulunması gereken bir parça.

    First Gundam'a göre çabuk bittiğinin farkındayım. Ama seri ilki kadar uzun değil. Birde bu yönden bakın isterseniz.

    (Heero'nun O8'th MS Team incelemesinden alınmıştır)

    bir de başka bir Gundam'sever dostumuz Euprathes de şöyle bir yorum sunuyor :

    "...özellikle dünyada geçmesi , orman ve çöl gibi ortamlara yapilan askeri operasyonları içermesi bence uzay'da roketler ve iticilerle yapilan savaştan çok daha gerçekçi ve mantikli olmuş. Bataklıkların , sıcak günlerin , soğuk gecelerın , karın , nehirlerin etkileri ve stratejik yapılandirilmasi hep düşünülmüş.Ayrıca çoğu Mecha Anime'sinden çok daha mantikli olmuş : Teçhizatların bozulmasi , alinan en ufak bir hasarın etkilerinin görülmesi , hava - yer ve topçu ateş desteğinin gerekliliği ve en önemlisi Mobile Suit kullanicilarinin diğer Gundam serilerinin genelinin aksine özel yeteneklere sahip karakterler olmamasi hep birer artı olarak düşünülebilir.

    Gundam serilerinin ortak konusu olan savaş , savaşın etkileri , masumların acı çekmesi , arada kalanlar , çıkarcılar ,mecbur kaldiği için savaşanlar , savaşı bitirmek için savaşanlar , sevdiklerini korumak için savaşanlar yada savaşmak için bundan zevk almak için savaşanlar , hepsi bu seride de mevcut , bunu yani sıra ortada oluşan aşk hikayesi (fikir olarak çok orjinal olmasa da ) savaşın getirdiklerine biraz daha etki katmaya yaramiş...

    Sonuçta kaliteli çizimler , her zamanki gibi iyi müzik , Kısacası herşeyiyle iyi düşünülmüş akıcı bir hikaye ve savaşın getirdiklerini ve götürdüklerini anlatan bir Anime...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akuma_Blade -- 12 Mart 2008; 19:59:05 >




  • Hayatımda senin kadar Gundam hayranı görmedim helal olsun valla :)
    Bu arada altyazılarını takip ediyorum çevirilerin için teşekkürler...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Silinebilir -- 12 Mart 2008; 19:54:38 >
  • Transformersi çevirenlerde olsa keşke.
  •  Kidou Senshi Gundam


     Kidou Senshi Gundam


     Kidou Senshi Gundam


     Kidou Senshi Gundam


    Elimde olmayan bir ayrılıktan sonra yeniden birlikteyiz.

    quote:


    BÖLÜM 12 : BİR İDEOLOJİNİN SONUCU


    -----------------------------

    MS IGLOO'yu hala izlemediyseniz bir zahmet edinin bir yerlerden zira 6 bölümlük nefis serinin devamı 2008 sonunda geliyor: Önceki MS IGLOO'lar gibi tamamen 3D hazırlanan bu seri bu kez Zeon değil Federasyon'un gözünden olayları anlatacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akuma_Blade -- 24 Mart 2008; 17:59:54 >




  • Ellerine sağlık teşekkürler.
  • Ellerine sağlık @Akuma hocam. Sayende güzel günler geçiriyoruz ^^
  •  Kidou Senshi Gundam


     Kidou Senshi Gundam


     Kidou Senshi Gundam


     Kidou Senshi Gundam


    quote:


    BÖLÜM 13: SEÇİLMİŞİN DÖNÜŞÜ


    Yeni bir gün ve yeni bir bölüm... İyi seyirler.




  • Harika
  • Kaç bölüm bu anime.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Hayalét

    Kaç bölüm bu anime.


    İlk sezon 29 Mart'da yayınlanacak 25. bölümde bitiyor , Ekim 2008'deyse en az 25 bölümlük devam sezonu yayına girecek.
  • Hepsini sormuştum ben.Birde hangisinden başlıyor hangisinden devam ediyor.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.