Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
Fan devrini düşürünce anakarttan tiz sesi geliyor

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Overclock, Soğutma ve Modifikasyon] >> Soğutma >> Sessizleştirme >> Fan devrini düşürünce anakarttan tiz sesi geliyor Sayfa: [1]
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
fatih.fth

22 Şubat 2008; 0:14:07 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

Selamlar,

3 pinli anakarta takılı kasa fanlarının devrini biostan veya ntune programı ile düşürdüğümde; kaynağını tam bilemediğim, ya anakarttan yada güç kaynağından geliyor diye tahmin ettiğim, tiz sesi desem tam olarak değil, anakart hoparloru desem değil. Bir ses geliyor. Devri tekrar %100 e çıkardığımda susuyor.

Anakartım xfx 650i ultra, güç kaynağı fsp epsilon 600 W. Anakartın en son biosunu yükledim. Zaten bir önceki biosta fan devirlerine müdahale edemiyordum.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

DiabloXT

Bu kullanıcının bu kategori altındaki blog mesajlarına git Bu kullanıcının DH Blog sayfasina git

Sisteme Gözat

22 Şubat 2008; 0:54:02 

Hocam sesin tam kaynağını öğrenmeniz gerek lütfen bi kontrol edin,ayrıca anakartın fan devir alarmları varsa bunları kapatın.

fatih.fth

22 Şubat 2008; 12:22:23 

Tiz bir ses olduğu için nereden geldiğini kestirmek zor ama Anakartın hoparlöründen geldiğine kesin kanaat getirdir. BIOS'ta Fan devir alarmı ile ilgili bir seçenek bulamadım. Tam olarak bu alarmı nasıl kapatabilirim?

DiabloXT

Bu kullanıcının bu kategori altındaki blog mesajlarına git Bu kullanıcının DH Blog sayfasina git

Sisteme Gözat

22 Şubat 2008; 19:27:37 

quote:

Orjinalden alıntı: fatih.fth

Tiz bir ses olduğu için nereden geldiğini kestirmek zor ama Anakartın hoparlöründen geldiğine kesin kanaat getirdir. BIOS'ta Fan devir alarmı ile ilgili bir seçenek bulamadım. Tam olarak bu alarmı nasıl kapatabilirim?

Hocam anakart biosunuzu bilmiyorum ama Hardware Monitor v.s başlığı altında bu tip alarmlar olması lazım.
Ayrıca,eğer anakart yazılımı kullanıyorsanız o da öttürüyor olabilir.

Ben direkt söktüm anakart tweeteri bağlı değil...

ToffieBoi

22 Şubat 2008; 20:24:42 

tiz sesi boyle cok yuksek bi ses degilse (yani bilincli onermek amacli alarmimsi bir ses degilse)
fanlardan geliyordu (elime gecen bazi fanlar, dusuk voltajda cizz sesi cikarmaya basliyorlar)

Satilik -> CoolerMaster Hyper212 CPU Fani Icin Tiklayin <- Satilik

Asus M2N32 Sli-Deluxe Wireless _ AMD Athlon 64 4400+ X2 Brisbane 3271MHz @ 1.46V | 2997MHz @ 1.50v Gunluk [Hyper212 with 2Fans]
A-DATA Vitesta Extreme Edition 2*1GB 500MHz 5-5-5-15 @ 2.2V | 428MHz 5-5-5-15@ 2.0V Gunluk [Stock]
Leadtek Nvidia 8600GT 700MHz/860MHz | 650MHz/820MHz Gunluk [ZeroTherm HC92]
[ThermalTake Armor] _ GlacierPower 550W _ Logitech Momo _ Logitech G15 _ SideWinder™ Mouse _ Creative Inspire 5200 5.1 _ Creative Webcam Live! PRO

Horizoner

22 Şubat 2008; 20:56:16 

Fatih kardeş sesin fsp güç kaynağından geliyor ve o ses genelde macromedia ile çalışan internet sitelerini açtığında yoğunlaşır fan sesini düşürdüğün için duyuyorsun aslında o ses hep var... nerden biliyorum çünkü bende de fsp 400w güç kaynağı var ve aynı şekilde, sanırım buna pek bi çağre yok kolay gelsin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Horizoner -- 26 Şubat 2008; 23:27:38 >

DiabloXT

Sisteme Gözat

22 Şubat 2008; 23:19:26 

quote:

Orjinalden alıntı: Horizoner

Fatih kardeş sesin fps güç kaynağından geliyor ve o ses genelde macromedia ile çalışan internet sitelerini açtığında yoğunlaşır fan sesini düşürdüğün için duyuyorsun aslında o ses hep var... nerden biliyorum çünkü bende de fps 400w güç kaynağı var ve aynı şekilde, sanırım buna pek bi çağre yok kolay gelsin...

Ne alakası var şimdi!?
Allah rızası için bilip bilmeden konuşmayın yahu.FPS değil bi kere o FSP marka.
Ayrıca,güç kaynaklarından duyulur alanda ses gelmez,ancak SMPS frekansı bozulan güç kaynaklarında bariz tiz bi çınlama sesi gelebilir.Ayrıca çok aşırı zorlanan güç kaynakları da benzer bi sesi çıkarırlar.

Eğer sizin cihazınız çalışırken sürekli cızlıyorsa bilin ki arızalıdır.

fatih.fth

22 Şubat 2008; 23:53:28 

Ses fanlardanda gelmiyor. Güç kaynağınında bir sorunu yok. Anakarttan geldiğine kesin kanaat getirdim. İster BIOS'tan ister masaüstünden ntune ile olsun; kasa fanlarının devirlerini %90'a düşürsem dâhi ötmeye başlıyor. %100'e çıkartınca susuyor. Bunun fan devir alarmı yüzünden olduğundan da biraz şupheliyim. Sebebi; işlemci soğutucusu olarak ZEROTHERM CF900 kullanıyorum ve yüksüz ~800 RPM de çalışıyor. Bu ses çıkarken sistem fanlarının 1000 RPM'den fazla bir hızla dönüyor. Yani bir alarm verecekse, öncelikle yavaş dönen işlemci fanının yüzünden vermeli diye düşünüyorum.

sarpuli

23 Şubat 2008; 12:17:01 

Bu sesi duyduğunuzda elinizle fanları durdurmayı denedinizmi? Benimde başıma geldi akasa 12cm lik ışıklı fanların devirini %50 ye kadar düşürdüğümde fanlar çınlamaya başlıyor anakartdan olması düşük ihtimal bence fanlardan olmalı.

Not: Bende FSP 500W kullnıyom...

AMD A64 3000+ Win. SPBW@2475Mhz+Zalman 7000Cu - Epox 9NPA+ Ultra - Sapphire X800GTO@500/1000 - A.Data Viesta 566 Mhz 512x2MB - 250GB Samsung S.Ata2 NCQ - BenQ 5232x CD-RW - BenQ 1650 DVD-RW - Philips 190P70 LCD - Logitech Z-5300 - Creative Audigy 2 ZS - Logitech LX500 - USR 9108 MAXg - Aopen H600 B13 - FSP 350W
Apple MacBook 1.83Ghz Beyaz Q
StrangerXT

23 Şubat 2008; 12:48:56 

dostum anakartın kapasitörlerinden gelebilir öyle bir ses. sssssiiiiissssssssss diye ince bir ses gelir. belki fanın tam devirdeyken duyulmuyordur, fanın devrini düşürünce duyabiliyorsundur?

Bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri oluşuyorsa, orada güneş batıyor demektir..
corpseangel

23 Şubat 2008; 15:57:33 

frekanslarla ilgili bişidir belkide fan frekanslarıyla anakartın frekansları çakıyodur rezonans oluyodur yada arkadaşın dediği gibi elektrik devrelerinden geliyo olabilir ses düşürme gitsin fanın sesini benimki elektrik süpürgesi gibi çalışıyo mubarek hem normal hali arttırmak istiyorum nasıl arttıracağımıda bulamadım :) fan iidir :)

"Ulusal egemenliğimizin bir zerresini dahi vermeye yeltenenlerin kafalarını koparacağınızdan eminim."
(1923, Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri c.2, s. 71-72)
rex86

24 Şubat 2008; 11:30:04 

Sa Yaw O bendede oluyor Fan sürtünme sesi oo:) Düsük devirlerde duyarsın. Ya Fanı Degistir Yada Gress Yagıyla Yağlaya:D

Alışveriş yaptıklarım
Pcdunyasi,kanarya_avcisi,sarpuli,baho8282
Horizoner

26 Şubat 2008; 23:13:53 

Diablo arkadaşım elimizedeki klavyedeki bastığımız tuşlara çok takılma istersen fsp fps..ha konuya gelince bilip bilmemek bakışa göre değişir aynı sorun bende mevcut diyorum uydurmuyorum niye öle bi derdim olsun dimi güzel kardeşim...güç kaynağımı yeni değiştim sayılır ve içerisinde macromedia vs ilgili siteleri açınca tv kartını devreye sokunca güç kaynağından çekilen güç artıyor ve yük artışından dolayı ufak bir inleme duyulur aynen bende olduğu gibi fsp ye bu durumu mail yolu ile bildirdim ve olabilirliğini normal olduğunu söylediler..bende fan yok pasif soğutma fanlardan gelmiyor yani buarkadaşın problemi güçkaynağı olmayabilir ama bendeki güçkaynağından mesela bakın bu yandaki reklamlardan dolayı bu sitede bir çınlama hemen bariz bi şekilde kendini gösteriyor ama siteyi kapatınca susuyor bu fsplerin genelinde böyle güç kaynağı bozuk falan değil fanları kısarsanız yada pasif soğutmaya geçerseniz fsp bir güç kaynağı ile anlarsınız hadi kolay gelsin bakalım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Horizoner -- 26 Şubat 2008; 23:46:59 >

DiabloXT

Sisteme Gözat

27 Şubat 2008; 1:40:35 

quote:

Diablo arkadaşım elimizedeki klavyedeki bastığımız tuşlara çok takılma istersen fsp fps..ha konuya gelince bilip bilmemek bakışa göre değişir aynı sorun bende mevcut diyorum uydurmuyorum niye öle bi derdim olsun dimi güzel kardeşim...güç kaynağımı yeni değiştim sayılır ve içerisinde macromedia vs ilgili siteleri açınca tv kartını devreye sokunca güç kaynağından çekilen güç artıyor ve yük artışından dolayı ufak bir inleme duyulur aynen bende olduğu gibi fsp ye bu durumu mail yolu ile bildirdim ve olabilirliğini normal olduğunu söylediler..bende fan yok pasif soğutma fanlardan gelmiyor yani buarkadaşın problemi güçkaynağı olmayabilir ama bendeki güçkaynağından mesela bakın bu yandaki reklamlardan dolayı bu sitede bir çınlama hemen bariz bi şekilde kendini gösteriyor ama siteyi kapatınca susuyor bu fsplerin genelinde böyle güç kaynağı bozuk falan değil fanları kısarsanız yada pasif soğutmaya geçerseniz fsp bir güç kaynağı ile anlarsınız hadi kolay gelsin bakalım...

Yapmayın hocam lütfen yahu bi macromedia açmayla bi sistem 200W mı yük bindirir?TV Kartı diyorsunuz ama bi tv kartı kaç watt yük çeker en fazla?Bence 15W-20W değerlerini aşmaz.

Normal şartlarda bir Switching Mode Güç Kaynağından o çınlamayı alabilmeniz için normal gücünün %100 ünü aşmanız gerekir.

Hiçbir güç kaynağı normal çalışma gücü aralığında o sesi vermemelidir.Eğer veriyorsa bu arıza veya hata göstergesidir.FSP firmasının size mail olarak ne dediği umrumda değil,eğer psu çınlıyorsa SMPS frekansı kaymıştır arkadaşım problemlidir.Ama bu düzensiz çalışacağı anlamına gelmez,ben o psu ölü demiyorum,yine çalışır,hem de yıllarca çalışır ama bilin ki o psu sürekli çınlıyorsa eğer veya en ufak bi yükle çınlıyorsa normal değil bu...

Ben 12V kanalında 18A [216W] veren FSP 300W cihazının 12V hattına 28A [336W] denemeleri yaparken alırdım ince çınlamayı.

Horizoner

27 Şubat 2008; 19:17:44 

quote:

Orjinalden alıntı: DiabloXT

quote:

Yapmayın hocam lütfen yahu bi macromedia açmayla bi sistem 200W mı yük bindirir?TV Kartı diyorsunuz ama bi tv kartı kaç watt yük çeker en fazla?Bence 15W-20W değerlerini aşmaz.

Normal şartlarda bir Switching Mode Güç Kaynağından o çınlamayı alabilmeniz için normal gücünün %100 ünü aşmanız gerekir.

Hiçbir güç kaynağı normal çalışma gücü aralığında o sesi vermemelidir.Eğer veriyorsa bu arıza veya hata göstergesidir.FSP firmasının size mail olarak ne dediği umrumda değil,eğer psu çınlıyorsa SMPS frekansı kaymıştır arkadaşım problemlidir.Ama bu düzensiz çalışacağı anlamına gelmez,ben o psu ölü demiyorum,yine çalışır,hem de yıllarca çalışır ama bilin ki o psu sürekli çınlıyorsa eğer veya en ufak bi yükle çınlıyorsa normal değil bu...

Ben 12V kanalında 18A [216W] veren FSP 300W cihazının 12V hattına 28A [336W] denemeleri yaparken alırdım ince çınlamayı.

Diablo kardeş vista kurdum o çınlama daha bariz bi hal aldı özellikle tv kartında ama bu sürekli oluşan bi çınlama değil benm pc biraz aşırı sessiz olduğu için duyuluyor oda gece ortamında elbetteki çok fazla watt çekmez ama gözlemlerim bu yönde opera browser ında sağ click yapınca dahada çoğalan bir tür ses çokda rahatsız edici birşey değil herneyse artık arkadaşın sorunu bu olmadığına göre problem yok power yeni sıfır aldık pekde kurcalamıyorum açıkcası ama bu şekilde birşey başına gelen olursa bilinki olabiliyor bu tür şeyler fsp lerle bazen..buarada fatih kardeş çözebildinmi sorunu ?

87akin-izmir
Uzaklaştırılmış
4 gün cezanın 1 günü kaldı.

28 Şubat 2008; 10:46:52