- x
    Bunlarla Giriş Yapın: Facebook DH Giriş:
    ?
  • Hatırla
  • Yeni Kayıt
DonanımHaber'de AraYENİ GELİŞMİŞ ARAMA
ForumBu Bölümde Ara
suyun kaynaması ???
Bu konudaki kullanıcılar:
 
54
Cevap
36367
Tıklama
Sayfa: [1]
Giriş
Mesaj


33 Mesaj
18 Şubat 2008; 18:08:02 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz. Şikayet PM

su ağzı kapalı bir kapta mı yoksa ağzı açık bir kapta mı daha çabuk kaynar ??????? (aynı sıcaklıkta)
_____________________________

Delinin canı teneşir de çıkr o da imamn zoruyla...


2681 Mesaj
Eski Kullanıcı Adı:
ecrivain
18 Şubat 2008; 18:10:16 

Bunu bilemezsin.Kaynama da önemli olan basınçtır.Hangisinin basıncı daha düşükse daha çabuk kaynar.
_____________________________

Üç yıl yatılı olarak okumuş olduğun lisenin kapısının önünde sigara içen yetişkin bir adam olarak kendilerini sokağa fırlatan öğrencilere hayretle bakıyorsun. Bunlar çocuk yahu, diye düşünüyorsun içinden. Oysa lise dediğinde, kendini hep sabah soğuk suyla tıraş olurken anımsıyorsun. Erkekliğe adım attığın yıllar olduğu için kendini hep büyük düşünmüşsün. Oysa düşlerinin dehlizlerinde umutsuzca çıkış aradığın o bina bile ne kadar küçükmüş.


630 Mesaj
18 Şubat 2008; 18:19:27 

Normal şartlar altında ağzı kapalı olan su daha çabuk kaynamazmı? hem basınç hemde sıcaklığın korunumu adına..
_____________________________


Uzaklaştırılmış
Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
18 Şubat 2008; 18:55:23 

Valla teorik olarak nedir, nasıldır hiç anlamam etmem, doğal bilimler konusunda çok cahilim ama pratikte gözlemlediğim kadarı ile ağzı kapalı olunca daha çabuk kaynıyor.


376 Mesaj
18 Şubat 2008; 19:06:40 

bir sıvının kaynaması için buhar basıncının, dış basınçla eşitlenmesi gerekir. Eğer bir kabın ağzını tamamen kapatırsan o hiç kaynamaz ama bir süre sonra basıncı iyice yükselir ve kap patlar.
Buna gelen 1 yanıtı gör.
_____________________________

..


 
7 Mesaj
18 Şubat 2008; 19:09:38 

Suyun sıcaklığına karşılık kaynama sıcaklığı Görüldüğü gibi basınç arttıkça suyun kaynama noktası yükselir. yani teorik olarak ancak daha çok enerji vermemiz gerekir ancak mesela ağzı açık kapta 1 atm de 110 C su kalmazken diğer kapta su daha kaynamamış olucaktır.

_____________________________



630 Mesaj
18 Şubat 2008; 19:28:13 

Bkz. Düdüklü tencere;


Temel prensip; kabın içindeki buhar basıncını arttırarak, yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükseltmesi, tencerenin içindeki buhar basıncını kontrol edebilmesi ve basıncın fazlasını kontrollü biçimde tahliye etmesidir.

Böylelikle yemekler normal bir tencerede ısıtıldığında suyun kaynama noktası olan 100 dereceye gelindiğinde, su bu derecede kaynar ve tüm su kaynayana kadar bu sıcaklık sabit kalır ve yemek te bu sıcaklık da pişer. Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 125 °C (257 °F) dereceye kadar çıkar.

Böylece pişirilmesi istenen besinlerin ısısı suyun kaynama derecesinden çok daha yükseğe çıkmasına rağmen yüksek sıcaklık yiyeceğe süratle nüfuz ettiğinden, vitamin ve mineraller tahribata uğramadan daha çabuk pişmesi sağlanır. Bundan dolayı et haşlaması en çok yarım saatte, kuru sebzeler yirmi dakikada pişebilirler.

Kaynama sıcaklığı atmosfer basıncı ile doğrudan ilgilidir. Basınç atmosfer basıncından düşükse, su daha düşük sıcaklıklarda da kaynayabilir veya basınç atmosfer basıncından yüksekse suyun kaynaması için daha yüksek sıcaklıklar gerekir.

\qquad\qquad : p.V = n.R.T

* P paskal olarak basınç,
* V kübik metre olarak hacim,
* n gazın mol sayısı,
* R gaz sabiti (8.3145 J/(mol K))
* T de Kelvin olarak sıcaklıktır.


Düdüklü tencere ısıtıldığında meydana gelen gaz miktarı, formülün n*r*t ifadesindeki sıcaklığın artmasından dolayı, düdüklü tencerede büyük oranda basınç meydana getirecektir. Çünkü :\qquad\qquad p .v = n .r .t formülünden dolayı eşitliğin sağ tarafındaki t ifadesi olan sıcaklık arttığı için, eşitliğin sol tarafındaki p ile ifade edilen basınç da artmak zorundadır, çünkü düdüklü tencerenin v ile ifade edilen hacmi sabittir. Hacmin sabit olması ve ısıdan dolayı eşitliğin sağ tarafındaki ifadenin artmasından dolayı, eşitliğin sol tarafındaki ifadeyi dengelemenin tek yolu p ile ifade edilen basıncın artmasıdır.

kaynak; http://tr.wikipedia.org...d%C3%BCkl%C3%BC_tencere
bigbang007 bu mesajı paylaştı
_____________________________



2681 Mesaj
Eski Kullanıcı Adı:
ecrivain
18 Şubat 2008; 19:53:55 

Tamamen dış basınca bağlı.Dış ortam 1 atm dersek; Kabın içinde ki basınç 1 atm'den düşükse dışarıya göre çabuk,1 atm'den fazla ise dışara göre yavaş kaynar.
_____________________________

Üç yıl yatılı olarak okumuş olduğun lisenin kapısının önünde sigara içen yetişkin bir adam olarak kendilerini sokağa fırlatan öğrencilere hayretle bakıyorsun. Bunlar çocuk yahu, diye düşünüyorsun içinden. Oysa lise dediğinde, kendini hep sabah soğuk suyla tıraş olurken anımsıyorsun. Erkekliğe adım attığın yıllar olduğu için kendini hep büyük düşünmüşsün. Oysa düşlerinin dehlizlerinde umutsuzca çıkış aradığın o bina bile ne kadar küçükmüş.


630 Mesaj
18 Şubat 2008; 19:58:53 

o zaman ağzı kapalı kapta suyun kaynaması daha uzun sürer, ama ben makarna yaparken tencerenin kapaanı kapayınca daha çabuk kaynıyo su tencere mi bozuk acaba
_____________________________



2681 Mesaj
Eski Kullanıcı Adı:
ecrivain
18 Şubat 2008; 20:03:55 

Düdüklü tencere de basınç yükseliyor.Basınç yükselince de kaynama noktası da yükseliyor.Normal de 100 derece kaynarken 127 derece de kaynamaya başlıyor.Eee doğal olarakta tenceredeki suyun sıcaklığı 127 derece oluyor.127 derece makarna daha çabuk pişer.Tencerende bozukluk yok!,merak etme
_____________________________

Üç yıl yatılı olarak okumuş olduğun lisenin kapısının önünde sigara içen yetişkin bir adam olarak kendilerini sokağa fırlatan öğrencilere hayretle bakıyorsun. Bunlar çocuk yahu, diye düşünüyorsun içinden. Oysa lise dediğinde, kendini hep sabah soğuk suyla tıraş olurken anımsıyorsun. Erkekliğe adım attığın yıllar olduğu için kendini hep büyük düşünmüşsün. Oysa düşlerinin dehlizlerinde umutsuzca çıkış aradığın o bina bile ne kadar küçükmüş.


2490 Mesaj
18 Şubat 2008; 20:12:24 

Eğer 'ağzı kapalı kap'tan kasıt, tencerenin kapağını kapamaksa, tabi ki kapalı olması daha iyidir. Çünkü bu şekilde daha az ısı kaybı gerçekleşir ve fazla gelen buhar kapağın kenarından kaçarak basıncın yükselmesine engel olur.

Ama düdüklü tencere gibi iç basıncı yükseltebilen bir tencereden söz ediyorsak, kapak kapalıyken kaynama daha zor gerçekleşecektir. Zaten 10un'un alıntısında yazdığı gibi düdüklü tencerelerin çalışma prensibi basıncı yükseltip suyun daha zor (daha yüksek sıcaklıkta) kaynamasını sağlamak ve böylece yemeğin daha yüksek sıcaklıkta daha kısa sürede pişmesini sağlamaktır.
_____________________________

War is not nice.

Barbara Bush


630 Mesaj
18 Şubat 2008; 20:18:28 

evet evet düdüklü değil normal tencere, bu yüzden de kapağını kapatınca daha çabuk kaynıyor basınç farklılığı yok sadece ısı kaybını önlemek amaç...


biran dedim noluyoruz.. yalan dünya biliyoruz da bukarmı olur..



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 10ur -- 18 Şubat 2008; 20:19:04 >
_____________________________



2681 Mesaj
Eski Kullanıcı Adı:
ecrivain
18 Şubat 2008; 20:21:38 


quote:

Orjinalden alıntı: 10ur

evet evet düdüklü değil normal tencere, bu yüzden de kapağını kapatınca daha çabuk kaynıyor basınç farklılığı yok sadece ısı kaybını önlemek amaç...


biran dedim noluyoruz.. yalan dünya biliyoruz da bukarmı olur..




Ben de 6.sınıfta matematik hocalarının "hehe size bir itirafta bulunacağız,aslında 3 den 4 çıkıyordu" demeleri üzerine yıkılmıştım.Koskoca beş sene keklendik :/
_____________________________

Üç yıl yatılı olarak okumuş olduğun lisenin kapısının önünde sigara içen yetişkin bir adam olarak kendilerini sokağa fırlatan öğrencilere hayretle bakıyorsun. Bunlar çocuk yahu, diye düşünüyorsun içinden. Oysa lise dediğinde, kendini hep sabah soğuk suyla tıraş olurken anımsıyorsun. Erkekliğe adım attığın yıllar olduğu için kendini hep büyük düşünmüşsün. Oysa düşlerinin dehlizlerinde umutsuzca çıkış aradığın o bina bile ne kadar küçükmüş.


21900 Mesaj
18 Şubat 2008; 21:41:09 

Peki kapağı açık unutulan bir buzdolabı bulunduğu odayı soğutur mu?
Buna gelen 1 yanıtı gör.
_____________________________

Bazıları hayatı dolu dolu yaşar. Bazıları ise yavaşça akıp geçmesini bekler. Ama hayatı biryerde yakaladın mı, işte O zaman muhteşem birşey olur...


2681 Mesaj
Eski Kullanıcı Adı:
ecrivain
18 Şubat 2008; 21:48:28 

Bence soğutamaz.Soğuttuğu havayı,ısınan motorları ile tekrar ısıtır.



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi You and Me -- 18 Şubat 2008; 21:48:45 >
_____________________________

Üç yıl yatılı olarak okumuş olduğun lisenin kapısının önünde sigara içen yetişkin bir adam olarak kendilerini sokağa fırlatan öğrencilere hayretle bakıyorsun. Bunlar çocuk yahu, diye düşünüyorsun içinden. Oysa lise dediğinde, kendini hep sabah soğuk suyla tıraş olurken anımsıyorsun. Erkekliğe adım attığın yıllar olduğu için kendini hep büyük düşünmüşsün. Oysa düşlerinin dehlizlerinde umutsuzca çıkış aradığın o bina bile ne kadar küçükmüş.


5463 Mesaj
18 Şubat 2008; 21:48:31 


quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

Peki kapağı açık unutulan bir buzdolabı bulunduğu odayı soğutur mu?


Eğer duvarı kırıp buzdolabının arkasını evin dışına verebilirsek soğutur.
_____________________________

İmzanız kural dışıdır! || Uymanız gereken imza kurallarını okumak için tıklayınız.


630 Mesaj
18 Şubat 2008; 21:51:45 


quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

Peki kapağı açık unutulan bir buzdolabı bulunduğu odayı soğutur mu?


kapağı açık unutulan bir fırın bulunduğu odayı ne kadar ısıtırsa o da kadar soğutur
_____________________________



5463 Mesaj
18 Şubat 2008; 22:55:29 

Şimdi fırın dersek bir elektrikli fırını ele alırsak, fırın elektrik enerjisini ısı enerjisine çevirir. Her durumda odayı ısıtır. Ancak buzdolabı sıkışma genleşme ilkesi ile çalışır ve ısıyı bir yerden bir yere aktarır. Zaten termodinamiğe göre soğutma olayı ısıyı başka bir yere nakletmekten başka birşey değildir. Dolayısıyla fırın ısıtır. Fırına bir sözüm yok. Ancak buzdolabı içini soğuturken ısıyı arkasından odaya tekrar geri verir.
_____________________________

İmzanız kural dışıdır! || Uymanız gereken imza kurallarını okumak için tıklayınız.


630 Mesaj
18 Şubat 2008; 23:23:13 


quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Şimdi fırın dersek bir elektrikli fırını ele alırsak, fırın elektrik enerjisini ısı enerjisine çevirir. Her durumda odayı ısıtır. Ancak buzdolabı sıkışma genleşme ilkesi ile çalışır ve ısıyı bir yerden bir yere aktarır. Zaten termodinamiğe göre soğutma olayı ısıyı başka bir yere nakletmekten başka birşey değildir. Dolayısıyla fırın ısıtır. Fırına bir sözüm yok. Ancak buzdolabı içini soğuturken ısıyı arkasından odaya tekrar geri verir.


ben tuvnera gır gır olsun diye sordu sanmıştım, sizin yorumlarınızı okuyunca farkettim ciddi güzel bi soru olduğunu o yüzden politik fırın benzetmem saçma kaçtı tabi
_____________________________



33 Mesaj
19 Şubat 2008; 14:04:31 

arkadaşla iddiaya girmiştik ama onu hala inandıramıyorum kapalı kapta suyun daha geç kaynayacağına...
kimya hocası fln yok mu aranızda
formülle açıklayabilen varsa valla çok ii olur
işin ucunda bira var
cevap yazan herkese teşekkürler...
_____________________________

Delinin canı teneşir de çıkr o da imamn zoruyla...


630 Mesaj
19 Şubat 2008; 14:40:38 

Kapalı kap derken düdüklü tencere gibi tamamen kapalılığı kastediyorsanız basınçta artacağı için kaynama 100derecede olmayacak haliyle geç su geç kaynayacak...(ama yemekler daha çabuk pişecek)

Ama basınç farklılığının olmadığı normal bir tencerenin ağzını da normal bir kapakla kapıyorsanız burda tencerenin içinceki sıcaklık korunduğu için (su 100 derece de kaynıyor) kapağı açık olan tencereye göre daha çabuk kaynayacaktır.

ben bunu anladım yanlışım varsa düzeltin...


Ayrıca da yükseklere çıkıldıkça hava basıncı artacağından bir dağın tepesindeki su, deniz seviyesindeki suya nazaran daha geç kaynar. teyid edelim Doğrumu??



ayrıca suyun içerisine atılan maddelerde kaynama noktasını yükseltir diye bi biliyorum doğrumudur? su geç kaynar ..

Şimdi makarna yaparken su kaynattığımızda içine tuzu su kaynamadan mı kaynadıktan sonramı atsak su daha çabuk kaynar?? bence tuzu kaynadıktan sonra atmalıyız, kaynamadan atarsak kaynama daha da geç olur öyle değiğlmi??



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 10ur -- 19 Şubat 2008; 14:49:33 >
_____________________________



21900 Mesaj
19 Şubat 2008; 14:59:42 


quote:

Orjinalden alıntı: 10ur



Ayrıca da yükseklere çıkıldıkça hava basıncı artacağından bir dağın tepesindeki su, deniz seviyesindeki suya nazaran daha geç kaynar. teyid edelim Doğrumu??



ayrıca suyun içerisine atılan maddelerde kaynama noktasını yükseltir diye bi biliyorum doğrumudur? su geç kaynar ..

Şimdi makarna yaparken su kaynattığımızda içine tuzu su kaynamadan mı kaynadıktan sonramı atsak su daha çabuk kaynar?? bence tuzu kaynadıktan sonra atmalıyız, kaynamadan atarsak kaynama daha da geç olur öyle değiğlmi??

Yanlış

Yanlış

Makarna suyuna atılan tuz kaynama noktasını düşürmek için değil yapışmasını engellemek içindir.
_____________________________

Bazıları hayatı dolu dolu yaşar. Bazıları ise yavaşça akıp geçmesini bekler. Ama hayatı biryerde yakaladın mı, işte O zaman muhteşem birşey olur...


630 Mesaj
19 Şubat 2008; 15:05:33 


quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa



Yanlış

Yanlış

Makarna suyuna atılan tuz kaynama noktasını düşürmek için değil yapışmasını engellemek içindir.



bende laboratuarda yapmıyorum zaten makarnayı, tuzuda kaynama noktasını deiştirmek için koymuyorum tat için koyuyorum ne için koyuyorsak koyuyoruz soru o değil tuzlu sumu daha çabuk kaynar? tuzsuz saf sumu?
_____________________________



21900 Mesaj
19 Şubat 2008; 15:09:37 

Şekerli su mu yoksa tuzlu su mu daha çabuk donar?
_____________________________

Bazıları hayatı dolu dolu yaşar. Bazıları ise yavaşça akıp geçmesini bekler. Ama hayatı biryerde yakaladın mı, işte O zaman muhteşem birşey olur...


630 Mesaj
19 Şubat 2008; 15:14:12 

quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

Şekerli su mu yoksa tuzlu su mu daha çabuk donar?


dondurmamı yoksa vodka mı daha çabuk donar?



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 10ur -- 19 Şubat 2008; 15:14:22 >
_____________________________


Uzaklaştırılmış
Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
19 Şubat 2008; 19:23:55 

Fenermi yoksa Galatasaraymi daha cok gol atar.


10056 Mesaj
19 Şubat 2008; 19:55:33 

quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

Şekerli su mu yoksa tuzlu su mu daha çabuk donar?


Eğer eşit derişimde alırsan şekerli su daha yüksek sıcaklıkta (Tuzlu-su 0-2a Celcius/ şekerli-su 0-a Celcius) donar...

Ancak şekerli sudan 2 molar alıp,Tuzlu sudanda 1 molar alırsan ikiside aynı sıcaklıkta donar...

Saf suda Tuzlu su ve şekerli suya göre daha yüksek sıcaklıkta donar...

Kısacası içine attığımız madde miktarına göre değişir...



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shady_tr -- 19 Şubat 2008; 20:05:07 >
_____________________________



21900 Mesaj
19 Şubat 2008; 20:12:03 

Peki donma sıcaklığı sıvının hangi özelliklerine bağlı?
Yoğunluğun donma sıcaklığına etkisi hangi yönde olur?
_____________________________

Bazıları hayatı dolu dolu yaşar. Bazıları ise yavaşça akıp geçmesini bekler. Ama hayatı biryerde yakaladın mı, işte O zaman muhteşem birşey olur...


10056 Mesaj
20 Şubat 2008; 0:30:19 

quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

Peki donma sıcaklığı sıvının hangi özelliklerine bağlı?
Yoğunluğun donma sıcaklığına etkisi hangi yönde olur?



Donma,Kaynama noktası,Denge Buhar Basıncı,Elektriksel iletkenlik toplam iyon/molekül/atom sayısına bağlıdır...

Çözeltilerin belli bir kaynama yada donma noktası yoktur...Yaptığımız karışıma göre değişiklik gösterebilir...

Donma noktası yada kaynama noktasında meydana gelen değişim;

T=k.Molalite.İyon sayısı(Molekül) şeklinde ifade edilebilir...Burdaki molalite kg suya düşen madde miktarıdır...Molalite ile Molarite birbirlerine yakın kavramlar olduğundan Molalite yerine Molarite'de kullanılabilir...

Yoğunlukta sonuçta gerek molaliteyi gerekse molariteyi etkiler....Örneğin molarite ile yoğunluk arasında;

Molarite=(d.c.10)/Ma bağıntısı vardır...

Burda aynı atomlardan ve aynı kütlece yüzdeden oluşmuş çözeltilerde yoğunluğun artmasıyla molariteninde artacağını anlıyoruz...Molaritenin artmasıda birim hacimdeki toplam iyon/atom sayısını etkileyeceğinden kaynama noktasını,elektriksel iletkenliği (İyon halde çözünenler için geçerlidir) yükseltirken,denge buhar basıncını ve donma noktasını düşürür...



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shady_tr -- 20 Şubat 2008; 0:33:06 >
_____________________________



21900 Mesaj
20 Şubat 2008; 1:25:13 

Yoğunluğu az olan sıvılar, daha düşük sıcaklıklarda donar ve daha düşük sıcaklıklarda buharlaşır
diyebilir miyiz?
_____________________________

Bazıları hayatı dolu dolu yaşar. Bazıları ise yavaşça akıp geçmesini bekler. Ama hayatı biryerde yakaladın mı, işte O zaman muhteşem birşey olur...


 
4 Mesaj
25 Ağustos 2010; 13:03:17 


quote:



quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa


quote:

Orjinalden alıntı: 10ur



Ayrıca da yükseklere çıkıldıkça hava basıncı artacağından bir dağın tepesindeki su, deniz seviyesindeki suya nazaran daha geç kaynar. teyid edelim Doğrumu??

Yanlış
Yükseklere çıkıldıkça hava basıncı düşer, dolayısıyla suyun kaynama derecesi de düşer. Hemen hemen her 100 metrede 1 derece düşer. İzmir'de 100 derecede kaynayan su Ankara'da 94 derecede falan kaynar.
_____________________________



2532 Mesaj
26 Ağustos 2010; 6:16:40 

soruyu bilimsel alıp kolayca kapalı olursa kap yeterli süre ısıtılırsa patlar diyebilirim :)

açık olması tamamen dış basınçla alakalı. yükseğe çıkıldıkça kaynama noktası düşer.


takliye değliği olan birşeyle kapatılırsa (çaydanlığı eğik koymak) basınçla orantılı gaz tahliyesi olacağından az da olsa ısı yalıtımı sağlanmış olur ve daha çabuk kaynar.

bunun oranını elde etmeye çalışacağım tam denklem için çok fazla deneme gerek ama 2 denemede net birşey söylerim.
yapmak isteyenler:D

aynı yükseklik ve yakın nem oranı olmalı (demliğiı buzdolabında soğutup içine buzdolabında soğutulmuş su koyup ağzı açık kaynatın. ölçümünüzü yapın (hava sıcaklığı,ve zaman). sonra çaydaklık ve demliği buzdolabında soğutup aynı hava sıcaklığında ya da yakın hava sıcaklığında çaydanlık eğik koyulmuş vaziyette kaynatın ve ölçümünüzü yapın )
orta okul deneyi gibi ama tartışmalara son verir.
_____________________________



80 Mesaj
31 Ağustos 2010; 19:59:28 


quote:

Orijinalden alıntı: Uygurca

Bence soğutamaz.Soğuttuğu havayı,ısınan motorları ile tekrar ısıtır.


O zaman dediğinize göre buzdolabı bulunan oda diğer odalara göre daha sıcak olur. Doğru mu ?
_____________________________

Moskova'yı takip ediyorum, Gorky Park'a doğru. Değişim düzgarını dinleyerek Ağustos'da bir yaz gecesi. Askerler geçiyor değişim rüzgarını dinleyerek. Dünya içine kapanıyor. Hiç düşünmüş müydün? Bu kadar yakın olacağımızı, kardeş gibi... Beni, ânın sihrine götür bir şanslı gecede. Yarının çocuklarının hayal kurduğu yere, değişim rüzgarlarında..
®♫


727 Mesaj
31 Ağustos 2010; 20:10:54 

ağzı açık olan daha çabuk kaynar. kapalı olan daha fazla basınç yaratırda ondan..
_____________________________

cesareti olmayanın hep bir bahanesi vardır


240 Mesaj
31 Ağustos 2010; 21:17:32 

Öncelikle kaynama ne demek onu açıklayalım. Kaynama bir sıvının hal değiştirerek gaz hale geçmesidir.

Sıvının buhar basıncı dış basınca eşit olduğunda sıvı kaynamaya başlar.

Kaynama süresince sıvının sıcaklığı değişmez.

Şimdi soruya gelecek olursak ağzı tamamen kapalı bir kapta kaynama zaten olmaz. Çünkü içindeki sıcaklık arttıkça basınç da otomatik olarak artar. Kaynamanın gerçekleşmesi içinde sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olması gerektiğinden ve dış basınç sürekli arttığından hiçbir zaman eşit olmaz.

Düdüklü tencerede yemek pişirmenin mantığı ise aslında su hiçbir zaman kaynamadığı için 100 derecenin üstüne çıkar ve yemeği daha çabuk pişirir. Eğer yemek normal bir tencerede pişirilirse su kaynayacağından 100 derecede kalır kap.

Makarna suyuna tuz katmanın da mantığı hemen hemen aynı. Suya katılan tuz kaynama noktasını yükseltir. Böylece su yine 100 derecenin üstünde kaynar ve makarna daha çabuk pişer.
_____________________________



2532 Mesaj
31 Ağustos 2010; 23:54:22 

ağzı kapalı su kaynatmaktan kasıt düdüklü tencere değildir, içerdeki gazın daha ağır tahliye edilmesini sağlayan yan çaydanlığı yan koyma olayını kastettiğini varsayıyorum.
_____________________________



7670 Mesaj
1 Eylül 2010; 11:13:02 


quote:

Orijinalden alıntı: Uygurca






Ben de 6.sınıfta matematik hocalarının "hehe size bir itirafta bulunacağız,aslında 3 den 4 çıkıyordu" demeleri üzerine yıkılmıştım.Koskoca beş sene keklendik :/


Ben biliyordum öyle olacağını, elde var 1, elde var 2, elde var 3, nereye kadar arkadaş.
_____________________________



 
5783 Mesaj
1 Eylül 2010; 13:00:20 

Basıncı artan sıvı daha geç kaynar benim bildiğim



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


1194 Mesaj
1 Eylül 2010; 23:58:56 


quote:

Orijinalden alıntı: mainstorm




O zaman dediğinize göre buzdolabı bulunan oda diğer odalara göre daha sıcak olur. Doğru mu ?


Evet doğru. Ayrıca yukarıdaki cevaplarda entropi atlanmış. Enerji dönüşümleri esnasında her zaman kayıp olur. Mesela ütüyü ısıtmak için harcanan elektrik enerjisi ütünün ürettiği ısı enerjisinden her zaman daha fazladır. Aynı sebepten dolayı buzdolabının ürettiği soğuklık (daha doğrusu azalttığı ısı) ürettiği ısıdan her zaman daha fazladır. Bu yüzden kapısını açık bırakırsanız içinde bulunduğu oda yavaş yavaş ısınacaktır (tabi odayı tamamen izole etmeniz gerekir).


1532 Mesaj
3 Eylül 2010; 3:25:09 


quote:

Orijinalden alıntı: onrkonrk

su ağzı kapalı bir kapta mı yoksa ağzı açık bir kapta mı daha çabuk kaynar ??????? (aynı sıcaklıkta)


Ağzı açık kapta...

Kaynama, sıvının buhar basıncı ile dış basıncın birbirine eşit olmasıdır. Sıvının üst yüzeyinden kopup havaya karışan sıvı moleküllerinin havaya yaptığı basınç buhar basıncıdır. Dış basınç ise üst kısımda bulunan gazın aşağı doğru yaptığı basınçtır. İkisinin birbirine eşit olduğu noktada kaynama gerçekleşmeye başlar.

Buharlaşma her sıcaklıkta olur. Buz dahi buharlaşır. Kaynamada ise yoğun biçimde buharlaşma vardır. Ağzı açık kaptaki su daha çabuk kaynar.

Yükseklere çıkıldıkça açık hava basıncı artmaz, azalır. Dolayısıyla yükseklere çıkıldıkça su daha kolay yani daha düşük derecelerde kaynamaya başlar.

Suyun erken kaynaması pişirme açısından istenen bir durum değildir. Şuna benzetebiliriz; Bir berber çırak yetiştiriyor olsun. Çıraklar ne kadar çabuk usta haline gelirlerse dükkandan ayrılırsa, berberimizin çıraklardan faydalanma ihtimali o kadar azalır.

Yani erken kaynayan ve aldığı enerji ile uçup giden su molekülleri, yemek pişirmede işe yaramayacaktır. Çünkü ısınan su molekülleri yemek moleküllerine çarparak onu "pişirir". Uçup giden su molekülleri pişirmede işe yaramaz.

Düdüklü tencerede mantık, basınç ne kadar artarsa artsın enerjisi yükseltilmiş su moleküllerinin kaçmasını önlemektir. Tabi su da daha zor kaynayacaktır.

Suya tuz veya şeker benzeri maddeler atarsanız kaynama noktasını arttırır, donma noktasını düşürürsünüz.
Buna gelen 1 yanıtı gör.
_____________________________



185 Mesaj
8 Ağustos 2012; 19:47:54 


quote:

Orijinalden alıntı: Ogün®




Ağzı açık kapta...

Kaynama, sıvının buhar basıncı ile dış basıncın birbirine eşit olmasıdır. Sıvının üst yüzeyinden kopup havaya karışan sıvı moleküllerinin havaya yaptığı basınç buhar basıncıdır. Dış basınç ise üst kısımda bulunan gazın aşağı doğru yaptığı basınçtır. İkisinin birbirine eşit olduğu noktada kaynama gerçekleşmeye başlar.

Buharlaşma her sıcaklıkta olur. Buz dahi buharlaşır. Kaynamada ise yoğun biçimde buharlaşma vardır. Ağzı açık kaptaki su daha çabuk kaynar.

Yükseklere çıkıldıkça açık hava basıncı artmaz, azalır. Dolayısıyla yükseklere çıkıldıkça su daha kolay yani daha düşük derecelerde kaynamaya başlar.

Suyun erken kaynaması pişirme açısından istenen bir durum değildir. Şuna benzetebiliriz; Bir berber çırak yetiştiriyor olsun. Çıraklar ne kadar çabuk usta haline gelirlerse dükkandan ayrılırsa, berberimizin çıraklardan faydalanma ihtimali o kadar azalır.

Yani erken kaynayan ve aldığı enerji ile uçup giden su molekülleri, yemek pişirmede işe yaramayacaktır. Çünkü ısınan su molekülleri yemek moleküllerine çarparak onu "pişirir". Uçup giden su molekülleri pişirmede işe yaramaz.

Düdüklü tencerede mantık, basınç ne kadar artarsa artsın enerjisi yükseltilmiş su moleküllerinin kaçmasını önlemektir. Tabi su da daha zor kaynayacaktır.

Suya tuz veya şeker benzeri maddeler atarsanız kaynama noktasını arttırır, donma noktasını düşürürsünüz.

Hocam ağzına saglik bu cevabin uzerine 2 yıldir kimse bir sey diyememis



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
_____________________________



583 Mesaj
8 Ağustos 2012; 21:49:37 


quote:

Orijinalden alıntı: Summer_715

bir sıvının kaynaması için buhar basıncının, dış basınçla eşitlenmesi gerekir. Eğer bir kabın ağzını tamamen kapatırsan o hiç kaynamaz ama bir süre sonra basıncı iyice yükselir ve kap patlar.

hocam ama babannelerimiz, bazen yemek pişirirken tencerenin kapağını hamurla sızdırmaz hale getirmiyor mu? Yada düdüklü tencereler



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
_____________________________



2615 Mesaj
8 Ağustos 2012; 23:07:55 

quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

Peki kapağı açık unutulan bir buzdolabı bulunduğu odayı soğutur mu?

Isıtır.



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NEŞELİMEŞEODUNU -- 8 Ağustos 2012; 23:11:11 >
Buna gelen 1 yanıtı gör.
_____________________________



727 Mesaj
9 Ağustos 2012; 0:59:47 

quote:

Orijinalden alıntı: NEŞELİMEŞEODUNU


Isıtır.


sanırım evet çünkü %100 verim olmadığındn dolayı soğuttuğundan çok ısıtacaktır. Doğru mu? :)
_____________________________

cesareti olmayanın hep bir bahanesi vardır


17 Mesaj
15 Kasım 2015; 16:39:17 

Sayın forumcular,

Dün akşam kanal D de yeni yayınlanan İlker Ayrık' ın 1-0 yarışmasında sorduğu soruydu bu (Soru Su düdüklü tencerede mi normal tencerede mi daha erken kaynar?) ... Böylece konu yeniden gündeme geldi
Bence soru, kriterleri ve soruluş biçimi ile sorulmaması gereken bir soru. Çünkü işin içinde ısı, sıcaklık, enerji ve daha bir sürü termodinamik faktör var. Soruyu; Teknik özellikleri; tabanı malzemesi, kova ağırlığı aynı olan biri düdüklü vasıflı olan iki tencereye aynı sıcaklıkta örneğin 20 derecede konan 1 lt su aynı ateş miktarını veren ocaklara konulduğunda hangi tenceredeki su daha erken kaynar? Olmalı.

Yarışmacı "düdüklü de" dedi. Kaybetti. Bence hakkı yendi. Çünkü gerçek bir düdüklü tencerede su 2 kere kaynar!
Ben de ağzı sıkı veya değil ama kapalı olan bir kapta suyun daha erken kaynayacağını savunanlardanım. Evet basınç kaynama noktasını yükseltir bu doğrudur. Ama soruyu düdüklü tencere bağlamlı sorarsanız ve ateşe koyduğunuz da musluk suyu ise konu fazlara bölünür. Üşenmedim deneyini de yaptım.
Burada da tartışanların belki bende dahil düdüklünün içinde neler olduğunu termodinamik olarak tam bildiğini zannetmiyorum!
Ama konu düdüklü ise aslı kapakta ve oradaki mekanizmalarda.
Bir kere düdüklüde bildiğiniz üzere bir ön subap birde yüksek basınç pişirme valfi var (şimdi çoğu modelde pişirme valfi subabında 1-2 kademelerini belirten çizgi ve renklerde var. Peki neler oluyor içerde.
Yukarıdaki sorudaki gibi ateşe konan su (bakın dikkat edin ateşe dedim az ateş çok ateş demedim) normal ısı-sıcaklık-basınç ilişkileri ile eğer deniz seviyesindeyseniz 90-92 derecelere geliyor. Bu noktalarda başlayan buharlaşma düdüklü daha sıkıca kapalı olmasa da hızla(açık tencereye göre 98-100 derece hattında gezinerek) suyu kaynatmaya başlıyor. Dedik ya ilk subap kaynama indikatörü. Bu fazın 93 derecesinde yavaş bir görüntü ve ses ile 1. basınç subabından çıkan buharla ki sıcaktır varlığını gayet net görüyorsunuz. (Benim yaptığım deneydeki kendi sorumdaki tüm eş kriterleri sağladım buharlaşma normal tenceredeki suya göre 1-1,5 dk erken başladı!) Sonra birden tak bu subap kapatıyor! Neden? Çünkü bu subap ön kaynamayı ve onun yarattığı az bir atmosferik basınç farkını hissettiğinde sistemi bir sonraki faza taşıyacak şekilde dizayn edilmiş. Yukarda kapağı kapalı tencerenin içindeki suyun açığa göre suyu daha erken kaynatacağına dair görüş belirtenler vardı. İşte tam da bu oluyor bu ilk fazda. Düdüklü tencere ağzı kapalı bir tencere gibi davranıyor. Ama dikkat su kaynadı bir kere 92-102 derecelerde! Bu meyanda kapak contası azda genleşerek tam bir conta görevi ile dışa doğru basmak isteyerek alt kova ile kapak arasında tam bir sızdırmazlık durumuna geçiyor. Bu anlar eğer içine bir şeyler koyacaksanız az bir bekleme ile düdüklünüzün kapağını açabileceğiniz son anlar. Yoksa dikkat edin ateşten pişti diye aldığınız tencereyi cebri soğutmayıp beklettiğinizde 10 dk açamazssınız kapağını!
Nerde kalmıştık tak kapattı subap bir sessizlik sakinlik. Evvet işte kuzuların sessizliği...Conta yerleşti tam sızdırmazlık sağlandı. 2. faz yani çok olmasa da kızgın su ve buhar fazı başlıyor. Yani yüksek basınç fazı. Suyla tencere kapağı arasındaki Buhar basıncının azıcık artmasıyla su kaynamayı kesiyor ve başlıyor derecesi yükselmeye. Taki 2. emniyet subabının üst ayar noktasına ulaşıncaya kadar. Buralarda imalatçının dizaynına bağlı olarak 1,25-1,3 bar da 120-130 derece sıkalasında tekrar kaynayana kadar az buhar üretmeye başlıyor ve pişirme valfi 2. veya üst seviyeye ulaştığında içerdeki dizayn üst basıncının sabit kalması için tencere yeniden buhar salmaya başlıyor. Çoğu imalatçı bu üst seviye (renk veya çift çizgi) noktasına kadar tencenin çok ateşte tutulması bu noktadan sonra ise ateşinin kısılmasını ısrarla söyler yazar. Aksinde içerdeki aşırı hızlı buharlaşma ile suyun tamamiyle kaybı ve yemeğin susuzlaşarak yanması kaçınılmaz bir sonuçtur. Biz evde fissler alman malı düdüklü kullanıyoruz...
Sonuç da deneyimsel tecrübelerine göre bu soruyu doğru cevaplayan yarşmacının cevabı yanlış kabul edilerek yarışmadan elenmiştir. Bu da ayrı bir konu tabi ki.

Herkese selamlar sevgiler.
Buna gelen 1 yanıtı gör.
_____________________________



5206 Mesaj
16 Kasım 2015; 0:23:27 


quote:

Orijinalden alıntı: sajen

Sayın forumcular,

Dün akşam kanal D de yeni yayınlanan İlker Ayrık' ın 1-0 yarışmasında sorduğu soruydu bu (Soru Su düdüklü tencerede mi normal tencerede mi daha erken kaynar?) ... Böylece konu yeniden gündeme geldi
Bence soru, kriterleri ve soruluş biçimi ile sorulmaması gereken bir soru. Çünkü işin içinde ısı, sıcaklık, enerji ve daha bir sürü termodinamik faktör var. Soruyu; Teknik özellikleri; tabanı malzemesi, kova ağırlığı aynı olan biri düdüklü vasıflı olan iki tencereye aynı sıcaklıkta örneğin 20 derecede konan 1 lt su aynı ateş miktarını veren ocaklara konulduğunda hangi tenceredeki su daha erken kaynar? Olmalı.

Yarışmacı "düdüklü de" dedi. Kaybetti. Bence hakkı yendi. Çünkü gerçek bir düdüklü tencerede su 2 kere kaynar!
Ben de ağzı sıkı veya değil ama kapalı olan bir kapta suyun daha erken kaynayacağını savunanlardanım. Evet basınç kaynama noktasını yükseltir bu doğrudur. Ama soruyu düdüklü tencere bağlamlı sorarsanız ve ateşe koyduğunuz da musluk suyu ise konu fazlara bölünür. Üşenmedim deneyini de yaptım.
Burada da tartışanların belki bende dahil düdüklünün içinde neler olduğunu termodinamik olarak tam bildiğini zannetmiyorum!
Ama konu düdüklü ise aslı kapakta ve oradaki mekanizmalarda.
Bir kere düdüklüde bildiğiniz üzere bir ön subap birde yüksek basınç pişirme valfi var (şimdi çoğu modelde pişirme valfi subabında 1-2 kademelerini belirten çizgi ve renklerde var. Peki neler oluyor içerde.
Yukarıdaki sorudaki gibi ateşe konan su (bakın dikkat edin ateşe dedim az ateş çok ateş demedim) normal ısı-sıcaklık-basınç ilişkileri ile eğer deniz seviyesindeyseniz 90-92 derecelere geliyor. Bu noktalarda başlayan buharlaşma düdüklü daha sıkıca kapalı olmasa da hızla(açık tencereye göre 98-100 derece hattında gezinerek) suyu kaynatmaya başlıyor. Dedik ya ilk subap kaynama indikatörü. Bu fazın 93 derecesinde yavaş bir görüntü ve ses ile 1. basınç subabından çıkan buharla ki sıcaktır varlığını gayet net görüyorsunuz. (Benim yaptığım deneydeki kendi sorumdaki tüm eş kriterleri sağladım buharlaşma normal tenceredeki suya göre 1-1,5 dk erken başladı!) Sonra birden tak bu subap kapatıyor! Neden? Çünkü bu subap ön kaynamayı ve onun yarattığı az bir atmosferik basınç farkını hissettiğinde sistemi bir sonraki faza taşıyacak şekilde dizayn edilmiş. Yukarda kapağı kapalı tencerenin içindeki suyun açığa göre suyu daha erken kaynatacağına dair görüş belirtenler vardı. İşte tam da bu oluyor bu ilk fazda. Düdüklü tencere ağzı kapalı bir tencere gibi davranıyor. Ama dikkat su kaynadı bir kere 92-102 derecelerde! Bu meyanda kapak contası azda genleşerek tam bir conta görevi ile dışa doğru basmak isteyerek alt kova ile kapak arasında tam bir sızdırmazlık durumuna geçiyor. Bu anlar eğer içine bir şeyler koyacaksanız az bir bekleme ile düdüklünüzün kapağını açabileceğiniz son anlar. Yoksa dikkat edin ateşten pişti diye aldığınız tencereyi cebri soğutmayıp beklettiğinizde 10 dk açamazssınız kapağını!
Nerde kalmıştık tak kapattı subap bir sessizlik sakinlik. Evvet işte kuzuların sessizliği...Conta yerleşti tam sızdırmazlık sağlandı. 2. faz yani çok olmasa da kızgın su ve buhar fazı başlıyor. Yani yüksek basınç fazı. Suyla tencere kapağı arasındaki Buhar basıncının azıcık artmasıyla su kaynamayı kesiyor ve başlıyor derecesi yükselmeye. Taki 2. emniyet subabının üst ayar noktasına ulaşıncaya kadar. Buralarda imalatçının dizaynına bağlı olarak 1,25-1,3 bar da 120-130 derece sıkalasında tekrar kaynayana kadar az buhar üretmeye başlıyor ve pişirme valfi 2. veya üst seviyeye ulaştığında içerdeki dizayn üst basıncının sabit kalması için tencere yeniden buhar salmaya başlıyor. Çoğu imalatçı bu üst seviye (renk veya çift çizgi) noktasına kadar tencenin çok ateşte tutulması bu noktadan sonra ise ateşinin kısılmasını ısrarla söyler yazar. Aksinde içerdeki aşırı hızlı buharlaşma ile suyun tamamiyle kaybı ve yemeğin susuzlaşarak yanması kaçınılmaz bir sonuçtur. Biz evde fissler alman malı düdüklü kullanıyoruz...
Sonuç da deneyimsel tecrübelerine göre bu soruyu doğru cevaplayan yarşmacının cevabı yanlış kabul edilerek yarışmadan elenmiştir. Bu da ayrı bir konu tabi ki.

Herkese selamlar sevgiler.


Öncelikle konuyu hortlatmışsın, ayrıca Yazdıklarının 2. Kısmına geçerken cevap yazayım diyordum vaz geçtim zaten kendin cevaplamışsın. Aşağı yukarı Yunus Çengelin termodinamik kitabındanda en indirgenmiş şekilde bu yorum yazılabilir. Ancak bence yarışmacı evlenmeyi hak etmiş. Elbet bu meseleyi bilimsel olarak açıklayamayabilir, Kaldıki birçok oraya çıkan insanda böyle düşünmeyecektir. Bir tencere Doymuş buhar noktasına varmasını düşünemeyiz zira tencere düdüklü dahi olsa bunu kaldırmaz. Adyabatik sistemde düşünülebilir ancak normal şartlarda imkansız gibi. Ayrıca üzerindeki basınç her nekadar çok olursa suyun kaynamasını o kadar zorlaştıracaktır. Mesele burda halkın daha doğrusu normal vatandaşın kaynamaya doğru olarak bilmemesidir. Buda gsripsenecek bir durum değil



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
_____________________________

Yazdıklarınız Sizi Yansıtır...


451 Mesaj
16 Kasım 2015; 0:34:30 

Ağzı kapalı olanda daha çabuk kaynar.Yemek yapanlar bilir.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Buna gelen 1 yanıtı gör.
_____________________________

Düşünüyorum öyleyse varım Üşeniyorum öyleyse yarın


139 Mesaj
16 Kasım 2015; 1:03:58 


quote:

Orijinalden alıntı: Qui-Gon Jin

Ağzı kapalı olanda daha çabuk kaynar.Yemek yapanlar bilir.

orda daha çabuk pişer olmasın o ????????????!



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Buna gelen 1 yanıtı gör.
_____________________________



451 Mesaj
16 Kasım 2015; 1:13:25 


quote:

Orijinalden alıntı: THECERN



orda daha çabuk pişer olmasın o ????????????!

Hayır.Defalarca denedim ağzı kapalıyken daha çabuk kaynıyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Buna gelen 1 yanıtı gör.