Quake adsl modem kullanıyorum bir usb çıkışı birde ethernet port çıkışı var. Şimdi soru şu adsl modemın ethernet çıkışı swich/hup'a baglı ve o swiche 5 makina takılı adsl'in usb çıkışı'da ana bilgisayara takılı benim yapmak istedigim olay ise, ben istedigim zaman agdaki swiche baglı makinalar interneti kullanabilsin istemedigim zaman kullanmasın ama bu sırada network olayı hic kesilmesin tüm makinaların network olayına hiçbir zarar gelmesin ben sadece internet izinlerini istedigim zaman vermek yada vermemek istiyorum çözüm önerisi olan varmıdır olayı çözemedim. Bu arada usbden baglı olan ana bilgisayarın interneti surekli açık olsun onun kesilmesine gerek yok. Hertürlü öneriye açıgımdır en azından denerim olmazsa hiç sorun değil.
Birincisi ADSL modemler hem USB hemde Ethernet çıkışından aynı anda besleme yapamazlar. Yapan modeller var ancak duyduğuma göre modemin işlemcisi vazifesini gören chip aşırı ısınıp güme gidiyormuş. Ben aynı bgağlantıyı denediğimde iki bilgisayara aynı anda internet paylaştıramadım. İkinci olarak internet paylaşımında o tür bir denetim için server ihtiyacınız olacak yani sizin makinenize bir ethernet kartı daha takıp bu karttan diğer bilgisayarları besleyeceksiniz. Denetimde kullanacağınız program için bir bilgim yok şimdilik.
server yada user managementli uygun bi router olmadan kullanicilarin internetini ayri ayri kesmen mumkun degil.
ama soyle bi cakallik yapilabilir: modemin dhcp serverini kapat. dhcp server kapaninca bilgisayarlar otomatik ip alamiyacaklar hepsine elle manuel ip girecen sorunsuz calirsirlar. interneti kesmek istediginde modemin lan ip sini degistirmen yeterli. lan ip si 192.168.2.1 yada 10.0.0.2 gibi bir sey olur bunu mesela 192.168.2.3 yapabilirsin tabi cakisma olmamasi icin bu ip agdaki pclerin manuel ipleriinden farkli olcak. internete girmesini istedigin pc nin manuel ip ayarlarindan varsayilan ag gecidine ve dns'e modeme verdigin yeni ip yazacan. kendi makinan bu sekilde internete girer diger makinalardaki aggecidi ve dns yanlis olcagi icin internete giremezler ama network paylasimi yapabilirler. interneti acmak icin modemin ipsini eski degerine cevirmen yeterli.
bu yontemin zayif noktasi agda bilgili uyanik biri port scan yaparak modemin yeni ipsini bulabilir
Arkadaşlar bilgisayarların ip'leriyle öyle rasgele oynama yapamıyorum bu bir internet cafe ana makina 192.168.1.100 vede cafe plus yuklu buda demek oluyorki bütün makinalara local statik ip verilmiş durumda hup'taki bilgisayarlar ana makinayı 192.168.1.100 olarak takıyor cunku cafeplus programının client'leri yuklu.
techcentre arkadaşın dedigi biraz kafama yattı makinaya bir ethernet kartı daha takıp bilgisayarları o ethernet kartı uzerınden internete çıkarabılırmıyız ama bu aradada networku yıne sorunsuz kullanması gerekıyor ayrıca tek tek bilgisayarları ayarmayacagız internetleri hepsinin aynı anda gitsin hepsinin aynı anda gelsin istiyoruz ana makına harıc dıger pclerde ayrım yok. eskiden hatırlıyorumda win98'de iki ethernet kartı kullanıyorduk sonrada ikinci eth kartını paylaşım yapıyorduk hup'a vede agdaki tüm pcler bu eht kartı paylaşımı ile int'ye çıksın dıyorduk ama olayı tam hatırlamıyorum size bişeyler anıtsattıysa yazarsanız sevınırım.
uygun model 40-50$ lik routera ddwrt yuklersen istediginden fazlasini alirsin. istedigin bilgisayarin ip numarasina gore yada mac adresine gore internetini kapamak yada kismi olarak filtrelemek mumkun. hatta saate gore istedigin zaman otomatik actirip kapattirman bile mumkun. torrent emule msn istedigini ayri ayri filtreliyebiliyorsun network uzerinde kesin hakimiyet kurmani saglar.
sorun turkiyede ddwrt ile calisacak modeller kolay bulunmuyor. eger asus 550ge, asus 500g yada linksys wrt54g un eski v4 versiyonunu bulabilirsen ustune full surum ddwrt yuklemen mumkun. bu saydigim modeller kolay bulunmuyor ama her yerde bulabilecegin asus 520g'ye yada linksys wrt54g nin yeni v6 versiyonlarina ddwrt nin micro versiyonlarini yuklemek mumkun. micro yu hic denemedim ama ag isleri icin gereken butun temel ozellikleri mevcut sadece bazi extra programlari yuklu degil openvpn gibi. network kontrolu icin microda eksikligini cekecen tek sey rflow olur. rflow ile agdaki her bigisayarin ayri ayri ne kadar download ne kadar upload yaptigini gormek mumkun.