Uzun zamandır takibini yaptığım bir olayı sizlerle paylasmak istiyorum.Özellikle Yurt dısında alman ve ingiliz sitelerinde bahsi geçen bir teknik.Özetle 3850 ekran kartınız varsa GPU çalısma gerilimini veyahut hızını kalem yada lehimle değistirmenize gerek kalmıyor ufak bir bios değiskliği ile bunu yapmak mümkün.Bu tekniği POWERCOLOR 3850 256Mb versiyonunda denedim sonuçlar basarılıydı 668MHZ hızındaki ekran kartımı 820 mhz sınırına çıkarabildim.Sanslı kullanıcılar için 860mhz çok zor bir sonuç değil hatta bazı kisilerin 940 mhz barajına dayandıklarını gördüm ancak çok sağlam bir soğutma sistemi gerektiğini söylemem lazım..
Linkten indirdiğiniz programlar dısında baska bir programa ihtiyaç duymuyorsunuz."GPU-z" ile biosunun yedeğini alıp değisklilik yapabilir "38xx Bios Editor" programıyla bios üstünde gerekli ayarlamaları yapabilir."ATIWinFlash" programıyla değiskliğini yaptığınız biosu tekrar ekran kartına yazabilirsiniz."GPU_Caps_Viewer" ve "FurRenderingBenchmark" programlarıyla ekran kartınıza stabilite veya benchmark testleri uygulayabilirsiniz "HWMonitor" porgramıylada GPU'nun sıcaklığını oc boyunca takip edebilirsiniz.
Linkin verdiğim dosyayı çalıstırdığınızda karsınıza söyle bir ekran gelecek
Asağıda gösterilen vcore değerleri GPU'yu ayarlamak istediğimiz gerilim değerleri UVD clock ekran kartının donanımsal video hızlandırma özelliği ile ilgili bizim için önemsiz o yüzden o kısma dokunmuyoruz 38xx ailesinde bulunan power play özelliği sayesinde ekran kartı 3 ayrı modda ve gerilimde çalısabiliyor bunu siz belirliyebiliyorsunuz ancak ben 3D performance dısındaki değerlere dokunmadım.Tabi değisklik yapmak sizin elinizde.HD3850 nin standart çalısma gerilimi olarak 1,214 V seçilmis eğer siz bunu 1,327 olarak değistirirseniz elindeki ekran kartının 3870'den farklı olmuyacağını söylemem lazım zira bildiğiniz gibi HD3850 ve HD3870 aynı GPU tasıyorlar . HD3850' yi daha düsük gerilimle çalıstırmak suretiyle daha yavas ve nispeten daha küçük soğutucuyla çalısması sağlanmıs.
Resimde görüldüğü gpu-z ile yedeğini aldığımız biosu program vasıtasıyla açıyoruz.Gerekli değiskliklşeri yaptıktan sonra asağıda görüldüğü gibi kaydediyoruz.
Daha sonra ATiwinflash programıyla biosu ekran kartımıza yazabiliriz.Yanlız ufak bir not 3870x2 sahipleri atiwinflash ile biosu yazamaya çalısmasınlar onlar atiflash programıyla dos altından değisklik yapmak zorundalar.Ayrıca biosu ekran kartına yazarken ekran yaklasık 10-15 sn. donuyor telaslanıp sakın bilgisayarı kapatmayın aksi takdire ekran kartınıza elveda diyebilirsiniz.İyi sanslar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alattin_nuri -- 14 Şubat 2008; 8:33:17 >
3870 Turbo mem hızını 1190 dan 1170 e düşürmem lazım; Colin Dirt de ultra+4xAA da VPU Recover veriyor. ATI Tool ile yapınca hep max. hızda çalışıyor; 2D algılamıyor.
Bir de bununla deneyelim, çok teşekkürler
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi apemen -- 13 Şubat 2008; 13:52:00 >
Gayet yararlı bir program fakat voltaj artırımı ben de işe yaramadı. Gerçi sorun değil kalem (penci) mod denen bir şey var
Kalemle modladığımda 960 mhz test bitiriyor daha üstünde artifact veriyor fakat kart %100 fan hızı ayarında dahi 100 dereceleri görüyor hemde His'in Iceq soğutmasına benzer Gecube marka kartıma rağmen
Yinede teşekkürler
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi talhagercek -- 13 Şubat 2008; 19:18:47 >
1. deneme de 660*830 olan palit 800*900 olarak yedi. Testlerden geçti rivatunerde 800*1800 olarak göründü. Ama oyunlar foss. voltaj vermiştim.. 1.3V olarak. Sonra baktım olmadı rivatunerden mhzleri geri aldım 770*870 olarak. Güzel gitti mw ve crysis attım.
Kart zaten normal olarak 750*1800 o/c olabiliyordu bi farkı olmadı 720*870 bios mod attım şuan bu şekilde... Her 3850de yemiyoo palitde yemedi çat ekran kararıyor hata felanda yok. Ancak Res çözdü... PERF. buraya kadar 750*1800 zorlamak istemedim pek bişi değimez... Core da 100mhz etki ediyor ama memorydeki 200mhz etki etmiyor....
tşk. ederim saygılar....
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ibraxi -- 15 Şubat 2008; 0:11:31 >