Şimdi Ara

Büyük Friedrich ve Yedi Yıl Savaşları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
2.732
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • II. Friedrich'in babası olan Prusya Kralı I. Friedrich Wilhelm oğlunu çok iyi bir asker olarak yetiştirmeye çalışırken oğlu bilim ve sanata ilgi duyuyor ve bu alanlarla ilgileniyordu.

Babasının baskılarına dayanamayan II. Friedrich 18 yaşına geldiğinde çok yakın bir arkadaşıyla birlikte İngiltereye kaçmak üzere iken yaklandı ve arkadaşıyla beraber yargılandılar. II. Friedrich Küstrin Kalesine hapsedildi ve penceresinin önünde arkadaşının idamını izledi.

Babası onun dersini aldığını düşünerek bir müddet sonra onu bağışladı be serbest bırakıp onu yönetime hazırlamak için devlet kurumlarında çalıştırdı. Sonradan evlenen II. Friedrich şehirlerden uzak bir malikaneye kapanıp tarih, felsefe ve Fransız edebiyatı ile ilgileniyordu. Bu dönemde Voltaire ile mektuplaştı.

1740 yılında tahta çıktığında Prusya küçük bir ülke idi. Fakat zengin bir halkı ve modern bir ordusu vardı. II. Friedrich Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresia' dan Almanya' nın Silezya eyaletini istedi ve Maria Theresia' da bunu tabiki kabul etmedi.

Friedrich Silezya'yı güzellikle alamıyıcağını anlayınca anlayınca 40 bin kişiden oluşan ordusu ile Silezya'ya girdi ve yaklaşık 7 haftada tamamıyla ele geçirdi. Bunun üzerine yapılan Breslau Antlaşması ile bölgenin yarısından fazlasını ülkesine kattı. Zaten bunun ardından yapılan Dresden Antlaşması ilede Silezya'nın geri kalanını ve bunun yanında Glatz'ı da topraklarına katmış ve Avusturya'ya karşı üstünlüğünü sağlamış oldu.

Friedrich için şimdi ülkesini geliştirmesi için bir zaman doğmuştu. Tarıma ve sanayiye destek vermeye çalıştı. Ordusuna yeni çıkan modern silahları getirdi ve asker toplamaya çalışarak ordusunu kalabalıklaştırdı. Kısacası bu mola döneminde onun ilerideki maratona hazırlanmak ve güç toplamak için önemli bir zamandı.

Prusya'nın rakibi olan Avusturya Prusya'ya saldırmak için müttefik ararken yardımına Rusya geldi. İngiltere'de Prusya'dan taraf olunca rakibi ve düşmanı olan Fransa, Avusturya ve Rusya ittifakına katıldı. Bu sırada Prusya'nın müttefiki olan İngiltere K.Amerikadaki kolonilerinde Fransa ile savaşa tutuştuğu için çok az yardım edebiliyordu yani Prusya bu büyük devletlere karşı tek başına ve umutsuz bir savaşın eşiğinde idi.

II. Friedrich bunun üzerine Avusturya'nın dostu olan Saksonya'ya saldırdı ve böylece Yedi Yıl Savaşlarını başlatmış oldu. Avusturya yardım birlikleri Saksonya'ya ulaşamadan bütün Saksonya Prusya'nın işgaline uğramıştı. 1757'de İsviçre savaşa girince zorduruma düşmesine ramen II. Friedrich Avusturya'ya yöneldi ve Avusturyalıları Prag savaşında ağır bir yenilgiye uğrattı ama yaklaşık 1 ay sonra II. Friedrich'te yenilgiye uğradı.

Prusya'nın üzerindeki baskıyı hafifletmek için İngiltere Kuzey Almanya'ya sayıca az bir ordu çıkardı ve bu orduda Fransız'larla girdikleri savaşta yenildiler. Lakin İngiltere sonradan Fransız ordusunu yendi.

Prusya'da Rus ordusunu pek çok muharebede yenilgiye uğrattı. Ve şans Prusya'yı tam anlamıyla kurtardı. Çünkü Rusya'da tahta olan Çariçe Yelizaveta ölmüştü ve onun yerine Büyük Friedrich'in hayranı III. Petro geçti.

Rusya ile barış imzalanmıştı bunun üstüne II. Friedrich Avusturya'yı Silezya'da yenilgiye uğratınca Hubertusberg Antlaşması ile savaş sona erdi.

İngiltere ve Fransa'da K.Amerika ve Hindistandaki kolonilerindeki savaşları Paris Antlaşması ile bitmiş oldu ve Fransa kolonilerini İngiltere'ye kaptırdı. Fransa'nın kolonilerini kaptırması bir dizi olayın başlangıçı oldu. Fransa'nın onuru kırılmıştı ve kolonileri elinden gitmişti, ekonomisi küçülmüştü. Fransa intikam istiyordu daha sonradan Amerikan Kolonilerinin İngilizlere karşı verdikleri bağımsızlık savaşında öc almak için ekonomilerini zorlayarak yardım ettiler ve Koloniler bağımsızlığına kavuşmuş İngiltereden öc alınmıştı fakat Fransa ekonomisi bitmişti. Halka uygulanan ağır vergiler sonradan Fransız İhtilali için zemin hazırlayacaktı.

Prusya ise Rusya ile anlaşarak Polonya'nın bir kısmını ülkesine kattı. Fakat Prusya toprakları savaşta yakılıp yıkılmış ve pek çok insan kaybetmişti.

II. Friedrich güç kaybetmiş ülkesini tekrar güçlendirmek amacıyla çok çalıştı. Rusya ile anlaşarak Polonya'nın bir bölümünü topraklarına kattı.

Prusya II. Friedrich 74 yaşında öldüğünde Avrupanın en modern ordusuna sahipti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *Bozkır* -- 25 Temmuz 2008; 15:22:51 >

• Prusya ordusu

İngiltere ordusu

Fransa ordusu

Avusturya ordusu

Rusya ordusu

• Sağol kardeş Emeğe Saygı duyuyorum
    Bükemediğin eli öpüceksin

Orjinalden alıntı: Stnblade

Sağol kardeş Emeğe Saygı duyuyorum
    Bükemediğin eli öpüceksin

Bilgi bir deniz, bizim sahip olduğumuz ise o denizden bir bardak su kadar, el öpülecek bir durum yok..

• Yüzyıl Savaşları hakkında da bilgi verirseniz sevinirim Vikipedi'nin tarafsızlığı şüpheli.
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.