Şimdi Ara

Peltier nedir, nasıl çalışır.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
1
Favori
28.320
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar, daha önce anlatmaya çalıştığım peltier hakkındaki bilgileri ve en son yaptığım
    uygulamaları birleştirerek sizi peltier hakkında, yapabileceğim kadarıyla bilgilendirmeye çalışacağım.

    Öncelikle peltier mevzusuna girmeden önce şunu belirteyim. Peltierler yüksek miktarda voltajla beslenme arzusu içinde kıvranan elemanlardır. Eğer yeterli watt'a sahip psu'nuz varsa problem değil. Ancak 300 watt civarı bir psu'nuz varsa, ve illaki kardeşim ben peltierle çalışmak istiyorum diyorsanız, önünüzde iki şık var.

    1. Yeni bir yüksek watt'lı ve yüksek amper çıkışlarına sahip kaliteli bir psu almak.
    2. Yadigar psu'nuza bir kardeş getiremek.

    Konumuz; bilgisayarınıza ikinci bir psu nasıl takılır, nasıl çalışır;


    İlk yapacağımız şey gidip, cebinizdeki ytl. miktarında bir psu almak. Ben ucuz ve 300 watt !!! olduğunu iddia eden ever power marka bir psu aldım. Sistem gayet basit ve kolay;




    Ana psu'dan çıkan yeşil ve herhangi bir siyah kabloyu, diğer psu'nun yeşil ve herhangi bir siyah kablosu ile irtibatladıktan sonra, 220 volt girişlerini bağlamak. Son derece karışık ve komplike bir sistem değil. Eli havya tutan her yurdum insanı bunu yapar.





    ARKADAŞLAR DİKKAT.!!! Ben aldığım ikinci psu'nun bana lazım olan sarı ve siyah (12 volt) kabloları haricindeki diğer kabloların hepsini psu'nun boardı üzerinden lehimle çıkarttım. SİZ BUNU YAPMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ. Sadece yeşil ve herhangi bir siyah kabloyu irtibatlayın yeter. Psu'yu kurcalamayın, ellemeyin hatta vidalarına dokunmayın.

    Aopen psu 220 volt girişi ve kablo bağlantısı;



    Ever power psu bitmiş hali;



    Aopen psu bitmiş hali;




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Teodora -- 26 Şubat 2005, 21:06:48 >



  • Kasa içine yerleştirme planı;



    Kasa içi mutlu görüntüler;



    Arkadaşlar, bağlantıları düzgün bir şekilde yaptıktan sonra en az iki defa kontrol edin.
    Eğer bağlantıları düzgün bir şekilde yaptıysanız bilgisayarınızı gönül rahatlığı içinde açabilirsiniz.

    Teknik bilgi;

    Psu'ların bağlama şekli SERİ BaĞLANTIDIR. Sistem tetikleme üzerine kurulmuştur. Psu'lar, watt'larını,
    voltajlarını ve amper değerlerini ortaklaşa KULLANMAZLAR. Bilgisayar açma düğmesine bastığınız zaman, ana psu'dan çıkan
    ve ana karta bağlı 20 pinlik soketin üzerinde bulunan yeşil kablodan, elektirik on sinyalini alıp diğer yardımcı psu'ya iletir.
    220 volt elektirik girişleri, iki psu'da ortak bir kablo ile irtibatlı olduğundan dolayı, düğmeye bastınız andan itibaren
    artık bilgisayarınız 600 wattlık bir voltran gücündedir. Yinede söylemek zorundayım. Milyarlar yatırdığınız ve her
    akşam sevip, o/c yaptığınız harika bilgisayarlarınızı, aktif pfc'siz, aşırı yük korumasız, ısı kontrolsüz
    dandik psu'lar teslim etmeyin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Teodora -- 26 Şubat 2005, 9:09:10 >
  • Arkadaşlar. Sadece okursanız sevinirim. Yazıyı bitirince beraber yorum yaparız
  • Gelelim şu meşhur peltier olayına. Peltier kabaca, elektrik akımı verildiğinde, madde üzerinde bulunan elektronların hızlı bir şekilde yer değişmesiyle, ısının hızla soğurulması prensibine dayanan bir sistemdir. Aşağıdaki şekilde görüldüğü üzere;



    Kullandığım iki adet peltier 85 watt, 15 volt ve 6 amper gücünde ve 4x4 cm. ebatında. Malzemenin fiyatı 17 ytl. Akif kardeşim Ankara Ulus'ta, Konya caddesi üzerinde bulunan bir elektronikçiden alıp getirdi. Malzemeyi elimize ilk aldığımız zaman, hemen bir psu bulup 12 voltu verdik. Aletin bir yüzü müthiş derecede soğurken, diğer tarafı dehşet derecede ısındı. Mutlu olduk tabii. Ama bu bizi korkuttu. Aklımıza ilk gelen peltieri soğutmaktı. Hemen bir P-4 heatsink alıp, macunu basıp takatı verdik. Oda sıcaklığı 23.5 c., Peltier -4 ila 0 derece arası.







    Bir yandan iyiydi, ama bu buz kalıbını bilg.ın içine sokamazdık. Hemen zihni sinir projelerini üretmeye başladık. Madem bu cihaz, bu soğukluk derecelerine iniyordu, bizde bu soğukluğu kullanarak minik bir klima sistemi yapabilirdik. Altta p-4 hs., ortada mesir macunlu peltier, yukarıda p-3 hs. ve üzerinde bir fan. (fan resimde yok)



    Voltajı verdik. Sistem güzel çalıştı. Kasa büyüklüğünde bir kartona monte edip çalıştırmaya başladığımızda kutunun sıcaklığı 10 dk. içersinde 10 c. düştü. Yine mutlu olduk. Ancak jeton biraz geçte olsa düştü. Kasa içi sıcaklığı ortalama 25-35 c. olacağından, bu sistem sıcaklığı belki 1-2 derece düşürecekti. Hayal kırıklığı.

    Sonuç.
    Peltierle yukarıda belirttiğim gibi minik klima yapılabilir. Ancak iş bilg. kasası soğutmaya gelince; elimizdeki 85 watt gücündeki peltier bu iş için uygun değil. Eğer böyle bir sistem yapmak arzusu içinde kıvranıyorsanız işiniz zor. En az 200-250 wattlık 3 yada 4 adet peltieri çalıştırarak kasayı bir hayli soğutursunuz. Ancak bu iş; son derece pahalı, zahmetli ve bir o kadar sıkıcı. Çünki; peltierleri voltajla doyurmanız ve onları bir o kadar soğutmanız gerekecek.

    Biz sonra tilki dükkanına dönmeye karar verdik. Bu aletle acaba cpu soğutması yapabilirmiydik.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Teodora -- 25 Şubat 2005, 2:57:54 >
  • Ama bu alet hakkında hiç bir fikrimiz ve zikrimiz yoktu. Açtık google'ı arattırdık. Türk sitelerinde konuyla ilgili hiçbir bilgi yoktu. Sonra; bakalım joniler ne yapmış dedik. Arattırdık bunu bulduk.

    http://www.octools.com/index.cgi?caller=articles/howto/pep66/howto.html

    Hocam dedik bu iş biraz sakat gibin. Adam ameliyat yapar gibi eldivenleri eline geçirmiş,bir şeyler yapıyor.
    Sonra bizim aklımıza, osmanlı torunları olduğumuz ve bu işi türk usulu yapmamız gerekliliği geldi İlk yaptığımız şey, p-4 heatsinkine peltieri termal macunla monte edip üzerinede 8 cm.lik bir fan koyup, anakarta işlemcinin üzerine monte etmek oldu. Takatı verip bilgisayarı açtığımızda ne görelim; işlemci sıcaklığı 12.5 c. Tamam dedik. Biz bu işi kotardık. Sonra forumları biraz daha araştırdığımzda, peltierin soğuk tarafının 0 ila eksi derecelerde olmasından mütevellit, nem yaptığını yada yapabileceğini okuduk. İşin enteresan tarafı, ben evde peltieri günler boyunca çalıştırmama rağmen, nemden, rutubetten, buğulanmadan yada sulanmadan en ufak bir belirti yoktu. Jeton ikinci defa hızla düştü. Forumlarda anlatılan şey, peltier kullanılmasında, peltierle işlemci arasında cold plate (bakır levha) konulması ve işlemcinin ve cold plate'in izole edilmesiydi. Ben bunu hiçbir zaman yapmadım. Çünki; benim kullandığım heatsink'in tabanında peltierin monte edildiği zeminin sağında ve solunda, yukarıdan aşağıya uzanan hava kanalları vardı. Peltierin sıcak kısmından gelen sıcak hava akımı sürekli peltierin soğuk kısmını ısıtıyordu. Buda havanın, soğuk yüzle temes edip nemini peltier, heatsink yada işlemci üzerine bırakmasını engelliyordu. Sistem idle'da müthiş bereketliydi. Hadi bakalım , birde işlemcinin canını bir sıkalım dedik. Prime 95' çalıştırdık. Sıcaklık krometre gibi aşırı derecede yükseldi. Yine hayal kırıklığı. Bilg. idle iken mutlu bir şekilde 12-13 derece de çalışıyordu. Ama iş işlemciyi zorlamaya gelice, peltier su koydu. Bu sefer, ikinci büyük zihni sinir harekatını başlattık. Düz mantıkta sistem şuydu; ani ısı değişimlerine peltier yeterli tepki vermiyordu. Ama ısı arttıkça peltiere verilen voltajta arttırılsa, peltier stabil soğutmayı sağlayacaktı. Hemen, bir sıcaklık sensörü, 15 voltluk voltaj ve minik bir devreyle işe koyulduk. Verdik takatı sıcaklık arttı, voltaj arttı ama peltier yine su koydu. Tam bir hayal kırıklığı. Yine düz mantıkta peltierin, sabit sıcaklığı soğutmada mükemmel stabilite sağladığını, ancak ani sıcaklık değişimlerine yeterli tepki verememesinden dolayı, direk işlemci soğutması, işlemcinin hakkın rahmetine kavuşmasıyla sonuçlanacağı fikri bizi üzdü. Belki 85 watt değilde, 150-200 watt civarında bir peltier yeterli performansı verebilirdi. Ancak bu watt'da bir peltier, işlemcinin idle durumunda sıcaklığı -10 yada -15 derecelerine getireceği ve sevgili bilg.ımızın içinde minik bir buz kalıbı olacağı, tüylerimizi kaldırdı. Ne kadar izole ederseniz edin, belki fiziksel değil ama psikolijik olarak, bir buz küpünün işlemcinin üzerinde sürekli olması bana göre hiç iyi bir fikir değil. Belki extrem o/c denemelerinde, yüksek watt'lı peltierler anlık kullanılabilir. Ama direk işlemci soğutması sorunlu, tehlikeli ve hiç cazip değil.

    Bu işle bu kadar uğraştıktan sonra pes etmek, delikanlıyı bozardı. Yılmadık. Son proje; bakır bir heatsinke monteli bir peltier (işlemci üzerine değil) , hurdalıktan alınmış ve modifiye edilmiş bir blower fan ve soğutma harekatı. Sonuç.? Mükemmel bir hava+peltier soğutma sistemi. Sonuçlar haftaya ..

    Şimdilik anlatacaklarım bu kadar. Önerilerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.

    Saygılar.









    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Teodora -- 25 Şubat 2005, 2:40:49 >
  • Hersey guzel olmus ama bu peltier denen sey bulunmasi kolay birsey mi?
  • HOCAAM ÇOK GÜZEL OLMUŞ SANA P.M. ATIYORUM ÖZELLİKLE PELTİER OLAYI İLE İLGİLENİYORUM..
  • hocam saol güzel anlatmışsın
  • gercekten gozel oolmus ellerine saglık.su anda
    full yukte ve boşta kac derece su annda acaba?
  • peltier nereden buluruz istanbulda?
  • Arkadaşlar. Peltieri elektronik malzeme satan dükkanlardan kolayca temin edebilirsiniz. Fiyatları çok ucuk kaçık değil. Bendeki peltier 17 ytl.

    Şu an üzerinde çalıştığım peltier+hava soğutma sistemi, idle'15 c. tam yükteyken (prime 95) 20-25 c.
    Sistemde thermalteake'in yarım kiloluk bakır heatsinki, modifiye edilmiş bir blower fan ve peltier var.
  • Teodora istanbuldayim ben baran direkt alabilecegim bir yer soyler misin?
  • araştırmalarıma göre bu peltieri işi sakat çünkü birde peltieri çok iyi soğutmak gerekiyo neden bunu soğutacağıma direk işlemciyi soğuturum daha iyi
    tamam haklısınız belki performansı arttırır ama yazık emeğe DEĞMEZ
  • Hocam valla ben Konya'dayım. Malzemeyi Ankara'dan getirtdim. Bilsem hemen söylerim
  • Soğutma için kullanmayacağım zaten, ama çok ilginç bir alet merak ediyorum :):) Yar bana bir peltierrrrrrr:)
  • bugün kadıköyde yazıcıolgunda detay elektronikte sordum 27$ dedi 80 wattlık adam epey bişey anlatttı fiyat sorayim die gittim yardımcıda olurlar heralde istteyen olursa önceden sistemde kurmuşlar
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Teodora

    Arkadaşlar. Peltieri elektronik malzeme satan dükkanlardan kolayca temin edebilirsiniz. Fiyatları çok ucuk kaçık değil. Bendeki peltier 17 ytl.

    Şu an üzerinde çalıştığım peltier+hava soğutma sistemi, idle'15 c. tam yükteyken (prime 95) 20-25 c.
    Sistemde thermalteake'in yarım kiloluk bakır heatsinki, modifiye edilmiş bir blower fan ve peltier var.


    Selamlar,
    Kullandığınız peltier 48Watt lık bir peltier.85Watt ve daha yüksek güçlü peltierler ile çok daha iyi sonuçlar alınabilir. Satıcı size 85watt olarak satmış olabilir ama yüksek ihtimal 48watt. Bunun sebebi hem aldığınız ölçüm değerleri hemde piyasada bulunabilen peltierlerin 48watt lık olması...
  • madem çift psu nasıl takılır anlattın şöyle bişeyi yapabilirmiyim. mesela (sallıyorum), benim elimde bir fsp400 ve bir adetfsp300 watt var şimdi benim makinaya 400lük takılı(bu gerçek), ben 300lüğü direk prize taksam ve 12vlık çıkışının tekini ekran kartına taksam düzgün çalışırmı. yani ikisi de ayrı olarak prize takılı ve tamamen bağımsız çalışırmı bu mümkünmü
  • deneyleriniz de kasa içi komple soutma+cpu yüzeyinden direk soutma denemişiniz peltierle ve pratikte bir sürü sorun çıkmış ama çalışmalarınız aydınlatıcı olmuş saolun

    sizin deneyleriniz sonucunda benim aklıma gelen peltierin ürettiii düşük ısıyı hs üzerine üflemek..
    yane peltieri sadece souk hava akımı üretmek için kullanmak: burda aklıma gelen
    1- peltieri doğru yerde konuşlandırıp ürettiii düşük ısıyı ====>souk hava akımına çevirip hs fanın üzerine yönlendirmek
    2- hs üzerinde kenarlara denke geleck şekilde 2 peltier koyup bunların üzerine fan koymak bu sayede oluşan düşük ısı hs üzerinde toplanacak ve fan direk hs ye üflicek ancak pratikte zor geldi aynı zamanda anlatması da zor geldi(çizimin kötü olmasa bişyler çizer canlandırmaya çalışırdım) burda peltierlerin üzerine en az 2 hs ya da 2 fan koymak lazım sıcak yüzeydeki birkimi uzaklaştırması için:::::::bu da cpu ya imardan izinsiz kat çıkmak gibi olur çok tehlikeli olur
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Daywalkerr

    madem çift psu nasıl takılır anlattın şöyle bişeyi yapabilirmiyim. mesela (sallıyorum), benim elimde bir fsp400 ve bir adetfsp300 watt var şimdi benim makinaya 400lük takılı(bu gerçek), ben 300lüğü direk prize taksam ve 12vlık çıkışının tekini ekran kartına taksam düzgün çalışırmı. yani ikisi de ayrı olarak prize takılı ve tamamen bağımsız çalışırmı bu mümkünmü


    psu larda tetikleyici bi sistem var direk fise takinca calismaz...
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.