Şimdi Ara

Peltier nedir, nasıl çalışır.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
1
Favori
28.320
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar, daha önce anlatmaya çalıştığım peltier hakkındaki bilgileri ve en son yaptığım
    uygulamaları birleştirerek sizi peltier hakkında, yapabileceğim kadarıyla bilgilendirmeye çalışacağım.

    Öncelikle peltier mevzusuna girmeden önce şunu belirteyim. Peltierler yüksek miktarda voltajla beslenme arzusu içinde kıvranan elemanlardır. Eğer yeterli watt'a sahip psu'nuz varsa problem değil. Ancak 300 watt civarı bir psu'nuz varsa, ve illaki kardeşim ben peltierle çalışmak istiyorum diyorsanız, önünüzde iki şık var.

    1. Yeni bir yüksek watt'lı ve yüksek amper çıkışlarına sahip kaliteli bir psu almak.
    2. Yadigar psu'nuza bir kardeş getiremek.

    Konumuz; bilgisayarınıza ikinci bir psu nasıl takılır, nasıl çalışır;


    İlk yapacağımız şey gidip, cebinizdeki ytl. miktarında bir psu almak. Ben ucuz ve 300 watt !!! olduğunu iddia eden ever power marka bir psu aldım. Sistem gayet basit ve kolay;




    Ana psu'dan çıkan yeşil ve herhangi bir siyah kabloyu, diğer psu'nun yeşil ve herhangi bir siyah kablosu ile irtibatladıktan sonra, 220 volt girişlerini bağlamak. Son derece karışık ve komplike bir sistem değil. Eli havya tutan her yurdum insanı bunu yapar.





    ARKADAŞLAR DİKKAT.!!! Ben aldığım ikinci psu'nun bana lazım olan sarı ve siyah (12 volt) kabloları haricindeki diğer kabloların hepsini psu'nun boardı üzerinden lehimle çıkarttım. SİZ BUNU YAPMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ. Sadece yeşil ve herhangi bir siyah kabloyu irtibatlayın yeter. Psu'yu kurcalamayın, ellemeyin hatta vidalarına dokunmayın.

    Aopen psu 220 volt girişi ve kablo bağlantısı;



    Ever power psu bitmiş hali;



    Aopen psu bitmiş hali;




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Teodora -- 26 Şubat 2005, 21:06:48 >



  • Ama bu alet hakkında hiç bir fikrimiz ve zikrimiz yoktu. Açtık google'ı arattırdık. Türk sitelerinde konuyla ilgili hiçbir bilgi yoktu. Sonra; bakalım joniler ne yapmış dedik. Arattırdık bunu bulduk.

    http://www.octools.com/index.cgi?caller=articles/howto/pep66/howto.html

    Hocam dedik bu iş biraz sakat gibin. Adam ameliyat yapar gibi eldivenleri eline geçirmiş,bir şeyler yapıyor.
    Sonra bizim aklımıza, osmanlı torunları olduğumuz ve bu işi türk usulu yapmamız gerekliliği geldi İlk yaptığımız şey, p-4 heatsinkine peltieri termal macunla monte edip üzerinede 8 cm.lik bir fan koyup, anakarta işlemcinin üzerine monte etmek oldu. Takatı verip bilgisayarı açtığımızda ne görelim; işlemci sıcaklığı 12.5 c. Tamam dedik. Biz bu işi kotardık. Sonra forumları biraz daha araştırdığımzda, peltierin soğuk tarafının 0 ila eksi derecelerde olmasından mütevellit, nem yaptığını yada yapabileceğini okuduk. İşin enteresan tarafı, ben evde peltieri günler boyunca çalıştırmama rağmen, nemden, rutubetten, buğulanmadan yada sulanmadan en ufak bir belirti yoktu. Jeton ikinci defa hızla düştü. Forumlarda anlatılan şey, peltier kullanılmasında, peltierle işlemci arasında cold plate (bakır levha) konulması ve işlemcinin ve cold plate'in izole edilmesiydi. Ben bunu hiçbir zaman yapmadım. Çünki; benim kullandığım heatsink'in tabanında peltierin monte edildiği zeminin sağında ve solunda, yukarıdan aşağıya uzanan hava kanalları vardı. Peltierin sıcak kısmından gelen sıcak hava akımı sürekli peltierin soğuk kısmını ısıtıyordu. Buda havanın, soğuk yüzle temes edip nemini peltier, heatsink yada işlemci üzerine bırakmasını engelliyordu. Sistem idle'da müthiş bereketliydi. Hadi bakalım , birde işlemcinin canını bir sıkalım dedik. Prime 95' çalıştırdık. Sıcaklık krometre gibi aşırı derecede yükseldi. Yine hayal kırıklığı. Bilg. idle iken mutlu bir şekilde 12-13 derece de çalışıyordu. Ama iş işlemciyi zorlamaya gelice, peltier su koydu. Bu sefer, ikinci büyük zihni sinir harekatını başlattık. Düz mantıkta sistem şuydu; ani ısı değişimlerine peltier yeterli tepki vermiyordu. Ama ısı arttıkça peltiere verilen voltajta arttırılsa, peltier stabil soğutmayı sağlayacaktı. Hemen, bir sıcaklık sensörü, 15 voltluk voltaj ve minik bir devreyle işe koyulduk. Verdik takatı sıcaklık arttı, voltaj arttı ama peltier yine su koydu. Tam bir hayal kırıklığı. Yine düz mantıkta peltierin, sabit sıcaklığı soğutmada mükemmel stabilite sağladığını, ancak ani sıcaklık değişimlerine yeterli tepki verememesinden dolayı, direk işlemci soğutması, işlemcinin hakkın rahmetine kavuşmasıyla sonuçlanacağı fikri bizi üzdü. Belki 85 watt değilde, 150-200 watt civarında bir peltier yeterli performansı verebilirdi. Ancak bu watt'da bir peltier, işlemcinin idle durumunda sıcaklığı -10 yada -15 derecelerine getireceği ve sevgili bilg.ımızın içinde minik bir buz kalıbı olacağı, tüylerimizi kaldırdı. Ne kadar izole ederseniz edin, belki fiziksel değil ama psikolijik olarak, bir buz küpünün işlemcinin üzerinde sürekli olması bana göre hiç iyi bir fikir değil. Belki extrem o/c denemelerinde, yüksek watt'lı peltierler anlık kullanılabilir. Ama direk işlemci soğutması sorunlu, tehlikeli ve hiç cazip değil.

    Bu işle bu kadar uğraştıktan sonra pes etmek, delikanlıyı bozardı. Yılmadık. Son proje; bakır bir heatsinke monteli bir peltier (işlemci üzerine değil) , hurdalıktan alınmış ve modifiye edilmiş bir blower fan ve soğutma harekatı. Sonuç.? Mükemmel bir hava+peltier soğutma sistemi. Sonuçlar haftaya ..

    Şimdilik anlatacaklarım bu kadar. Önerilerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.

    Saygılar.









    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Teodora -- 25 Şubat 2005, 2:40:49 >
  • Beyler Peltier im için bir soğutucu aldım boyutu peltierden büyükde olsa sizin resimlere bakınca küçük olduğunu farkettim sizcede uyumsuzmu ?

  • İlgilenen arkadaşlara yardımcı ve fikir vermesi amacıyla Peltier Soğutma Sistemi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: A.S.İ

    Kaç wat ve boyutları ne kadar hocam ?


    bilmiyorum, peliteri yeni öğrendim bende www.peltier-info.com ben elektrik üretmek için kullanmayı düşünüyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 6 Nisan 2014; 15:32:16 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.