Şimdi Ara

İşte Gerçek Bir Karadelik!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
2.071
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

İşte Gerçek Bir Karadelik!

NASA teleskopları, yeni bir kara deliğin görüntülerini yakaladı. Fotoğraf, kara deliğin bir galaksiyi nasıl etkisi altına aldığını gösteriyor. NASA, "Centaurus A" adlı galaksinin şimdiye kadar ki en iyi fotoğrafını çekti.
    “Sentaurus A” adlı galaksinin içinde yer alan dev kara delikten çekilen görüntüler, 9 yıldır uzayda görev yapan Çandra Gözlemevi’nin teleskobuna yansıdı.

Kara deliğin yüksek enerjili partikülleriyle galaksiyi nasıl etkisi altına aldığı açıkça gözlemlenebiliyor. Gökbilimciler, her galaksinin merkezinde kara delik olduğunu tahmin ediyor.

Kara delikler kendi içinde çökmüş uzay kütleleri olarak nitelendiriliyor ve çekim güçleri çok yoğun olduğundan içlerinden ışık bile kaçamıyor.

• bununla ilgili bir kaç yazı okudum bazı kaynakalar özellikle bilim teknik bununla ilgili sık sık yazılar yayımlıyor
    ama her yazıda benim hep takıldığım yerler oluyor :D

bu yazıdada mesela kara delikler kendi içinde çökmüş uzay kütleleri olarak tanımlanıyor

uzay kütlesi derken bildiğimiz kütleden atomlardanmı bahsediyor ve bu içine çökme nasıl oluyor bu ne demek
  • Koyduğunuz resim gerçekten Chandra'nın aldığı bir görüntü değil. Bilimsel teorilerin yardımıyla çizilmiş bir temsili resim olabilir (yanılıyorsam eğer fotoğrafı aldığınız linki gönderin, bir kontrol edeyim). Chandra'nın Centaurus A'dan aldığı görüntü şurada:

http://chandra.harvard.edu/photo/2008/cena/

Bahsettiğim linkteki resimde karadelikten "fışkıran", "jet" diye adlandırılan plazma halindeki maddeleri çok açık olarak görebiliyorsunuz. Bu tür "galaktik" karadeliklerle ilgili verdiğiniz bilgiler doğru. Ayrıca önemli bir not olarak Chandra'nın bir X-ışını gözlem uydusu olduğunu da belirteyim, yani alınan resimler aslında X-ışını (ya da Röntgen ışını) bandından bize gelenleri gösteriyor. Karadelikler, kütle aktarımı yapan nötron yıldızları gibi uzay cisimleri en iyi X-ışınında gözlenebiliyorlar. O yüzden 1960'lardan beri X-ışını astronomisi vardır ve hızla gelişimini sürdürmeye devam etmektedir.

• _____________________________
  • quote:

Orjinalden alıntı: yakup13

bununla ilgili bir kaç yazı okudum bazı kaynakalar özellikle bilim teknik bununla ilgili sık sık yazılar yayımlıyor
    ama her yazıda benim hep takıldığım yerler oluyor :D

bu yazıdada mesela kara delikler kendi içinde çökmüş uzay kütleleri olarak tanımlanıyor

uzay kütlesi derken bildiğimiz kütleden atomlardanmı bahsediyor ve bu içine çökme nasıl oluyor bu ne demek

Kendi içine çökme olayı, kütlenin nötron yıldızı olma evresidir. Nötron yıldızı nasıl olur. Yıldızın süper nova patlaması sonucu eger yıldız kritik kütle sınırından yüksekse (güneşin 2-3 kat civarı hatta gösterimide güneşin kütlesiyle yapılır genelde) kütle dagılmayıp kendi çekimiyle geri içe dogru büzülüyor. Bu okadar güçlü bir çekim oluşturuyor ki sadece kütle değil atomik boyuttada bir takım çekilmeler oluyor. Atomik boyuttaki çöküş, atomun elektronlarının atomun çekirdeğine saplanması ile oluyor. Bilindiği gibi atomun hacmini veren elektoronların varlıgıdır elektronlar olmasa atomun hacmi çok küçük kalacaktır. Çekirdege saplanan elektronlar protonları (+) nötürleştirip nötrona çeviriyor. Bilindigi gibi normal bir atomda proton kadar elektron oldugundan tüm prtonlar nötür olup notrön oluyor. Böylece atom hacmini elektronların çekirdege saplanmasıyla kaybedeip çerkirdegin + yüküde elektornlar tarafından notralize oluyor. Böylece birim alanda yogun bir madde oluşuyor. Kütle çekimine göre bu yogun madde çok büyük çekim alanı yaratıyor. Ayrıca uzay-zamanı da çok ciddi bir biçimde eğiyor. Örtü deneyini bilirsin, gerilmiş örtü uzay-zamandır ortasına çeşitli ağırlıta cisimler atılır, cismin agırlıgı nekadar yüksek ancak hacmi nekadar düşükse okadar çok egiklik yaratacak ve çevresindeki cisimleri kendine çekecek. Durum buna benzer ama bukadar kolay degil. Eger uzay zamanı yeterince eger ve mutlak hiçlik noktasına kadar egebilirse paralel evrene geçiş saglar. Burdan sonrası bilinen solucan deligi vs olayları var. Anlaşılması güç ama zevkli konular.

Ayrıca fotogram ışımalara göre renklendirilmiş, yani gerçeke bir karadelik bu şekilde görülmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cem -- 6 Şubat 2008; 1:31:42 >

• Bu fotoğraf çok eski...

Barış Tek Arzumuzdur...
    Türk-Kürt Kardeştir, Bölücüler Kalleştir!
    Şehitlerimizi Rahmetle Anıyoruz...
  • @Cem: Bir yıldız yaşamının sonunda kimyasal yapısı, dönüş hızı gibi başka etmenlerin etkisi olsa da öncelikle ilk kütlesine bağlı olarak beyaz cüce, nötron yıldızı ya da karadelik olur. Kimi durumlarda -mesela bu yıldıza diğer bir yıldızdan kütle aktarımı varsa- beyaz cüceler, nötron yıldızına ya da nötron yıldızları karadeliklere dönüşebilirler. Beyaz cücelerde maddenin çökmesini engelleyen elektronların (fermiyon oldukları için) "dejenere basınçları", nötron yıldızlarında da bu çökmeyi engelleyen nötronların (yine fermiyon oldukları için) "dejenere basınçlarıdır". Fermiyon dediğimiz parçacıklar aynı kuantum halinde bulunmazlar (kimyadan hatırlayabilirsiniz, aynı kuantum sayılarına sahip iki elektron bir atom çevresinde bulunamaz! - "bir koltuğa iki karpuz sığmaz"). İşte bu dejenere basınç diye bahsettiğim basınç fermiyonların bu istatistiksel özelliğinden kaynaklanmaktadır. Öte yandan yıldızın ilk kütlesi çok fazlaysa yıldız doğrudan karadelik olabilir.

Gelelim bu konudaki Centaurus A'ya: bu karadelik herhangi bir yıldızın çöküşünden ortaya çıkmış "yıldızsal karadelik" değildir. Bu karadelik galaksi merkezlerinde bulunan çok yüksek kütleli karadelikler sınıfındadır ve bir nötron yıldızının çöküşüyle meydana gelmiş olması da aynı nedenden dolayı mümkün değildir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: NATO_OTAN

Bu fotoğraf çok eski...

Haklısınız, ayrıca bu fotoğraf Chandra uydusundan alınabilecek bir fotoğraf da değil. Yukarıda verdiğim linkte bu uydudan alınan belirtilen kaynağın verisi bulunmakta.

Orjinalden alıntı: mfiz

@Cem: Bir yıldız yaşamının sonunda kimyasal yapısı, dönüş hızı gibi başka etmenlerin etkisi olsa da öncelikle ilk kütlesine bağlı olarak beyaz cüce, nötron yıldızı ya da karadelik olur. Kimi durumlarda -mesela bu yıldıza diğer bir yıldızdan kütle aktarımı varsa- beyaz cüceler, nötron yıldızına ya da nötron yıldızları karadeliklere dönüşebilirler. Beyaz cücelerde maddenin çökmesini engelleyen elektronların (fermiyon oldukları için) "dejenere basınçları", nötron yıldızlarında da bu çökmeyi engelleyen nötronların (yine fermiyon oldukları için) "dejenere basınçlarıdır". Fermiyon dediğimiz parçacıklar aynı kuantum halinde bulunmazlar (kimyadan hatırlayabilirsiniz, aynı kuantum sayılarına sahip iki elektron bir atom çevresinde bulunamaz! - "bir koltuğa iki karpuz sığmaz"). İşte bu dejenere basınç diye bahsettiğim basınç fermiyonların bu istatistiksel özelliğinden kaynaklanmaktadır. Öte yandan yıldızın ilk kütlesi çok fazlaysa yıldız doğrudan karadelik olabilir.

Gelelim bu konudaki Centaurus A'ya: bu karadelik herhangi bir yıldızın çöküşünden ortaya çıkmış "yıldızsal karadelik" değildir. Bu karadelik galaksi merkezlerinde bulunan çok yüksek kütleli karadelikler sınıfındadır ve bir nötron yıldızının çöküşüyle meydana gelmiş olması da aynı nedenden dolayı mümkün değildir.

Hocam bahsettiğiniz galaksi merkezlerindeki karadelikler neden oluşuyor? Yine aynı mantık büyük kütlelerin çöküşleriyle oluşmuyorlar mı yani?

• quote:

Orjinalden alıntı: homo_sapiens

Hocam bahsettiğiniz galaksi merkezlerindeki karadelikler neden oluşuyor? Yine aynı mantık büyük kütlelerin çöküşleriyle oluşmuyorlar mı yani?

Muhtemelen, ya da belki de galaksiler oluşurken merkezde zaten bu karadelikler vardı. Yıldızlardan oluşan karadelikler gibi çok açık bir açıklaması olduğunu sanmıyorum. Öte yandan çevrelerindeki maddelerle etkileşimleri, pek çok yıldız karadeliğininkine fiziksel olarak çok benziyor (jet oluşması gibi). Ancak dediğim gibi oluşumları hakkında kesin birşey söylemek daha zor.

Bu karadelik fotoğrafı 600 km uzaktan çekilmiş.Ama gerçekten 600 km uzaktan çekilseydi kara deliğin sizi çekmemesi için roketlerin dünyadan kalkarken harcadığı enerjinin 4 katı gerekirdi.
    alıntılır.

Bunuda ben koyim dedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fiyong -- 6 Şubat 2008; 13:53:25 >

Orjinalden alıntı: Fiyong

http://img98.imageshack.us/my.php?image=blackpp6.jpg

Bu karadelik fotoğrafı 600 km uzaktan çekilmiş.Ama gerçekten 600 km uzaktan çekilseydi kara deliğin sizi çekmemesi için roketlerin dünyadan kalkarken harcadığı enerjinin 4 katı gerekirdi.
    alıntılır.

Bunuda ben koyim dedim.

Hangi uzay gemisi bir karadeliğin 600km yakınına ulaşabilmiş ki? Böyle birşey yok. En yakın karadelikler bile binlerce ışık yılı uzakta (1 ışık yılı yaklaşık 10 trilyon km demek). Bu ancak "bir sanatçının oluşturduğu temsilî resim" olarak adlandırılabilir belki (fiziksel olarak doğruluğu da tartışılabilir, örneğin Centaurus A'nın yanına yaklaşılsaydı çevresindeki plazma yüzünden çok yüksek miktarda ışığa maruz kalınırdı).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfiz -- 6 Şubat 2008; 14:10:54 >

• @mfiz, edindiğim bilgiler stephen Hawking'in Zamanın Kısa Tarihi kitabı başta olmak üzere, discovery channel, çeşitli ansiklopedi ve tübitak'ın degilerinden edindiğim bilgiler. Orada yıldızların geçirdiği evreler arasında karadelik olma sonucunuda değinmişler. Tabi bunları okuyalı nerdeyse 5-6 sene oluyor, tam olarak bu olayların aşamsını hatırlamasamda karadeliklerin çöküntü sonucu oldukları konusunda bir çok yazıya rastlamıştım. Tabi 5 senede değişmediyse.

Orjinalden alıntı: Cem

@mfiz, edindiğim bilgiler stephen Hawking'in Zamanın Kısa Tarihi kitabı başta olmak üzere, discovery channel, çeşitli ansiklopedi ve tübitak'ın degilerinden edindiğim bilgiler. Orada yıldızların geçirdiği evreler arasında karadelik olma sonucunuda değinmişler. Tabi bunları okuyalı nerdeyse 5-6 sene oluyor, tam olarak bu olayların aşamsını hatırlamasamda karadeliklerin çöküntü sonucu oldukları konusunda bir çok yazıya rastlamıştım. Tabi 5 senede değişmediyse.

Elbette yıldızların çökmesiyle oluşan karadelikler de var. Ancak konuda belirtilen Centaurus A'daki karadelik galaksi merkezinde yer alan ve bir yıldızıın yaşamının son basamağı olarak görülmesi mümkün olmayan bir karadelik. Yani bazı karadelikler çökmüş yıldızlardır ama hepsi öyle olmak zorunda değil.

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: Cem

@mfiz, edindiğim bilgiler stephen Hawking'in Zamanın Kısa Tarihi kitabı başta olmak üzere, discovery channel, çeşitli ansiklopedi ve tübitak'ın degilerinden edindiğim bilgiler. Orada yıldızların geçirdiği evreler arasında karadelik olma sonucunuda değinmişler. Tabi bunları okuyalı nerdeyse 5-6 sene oluyor, tam olarak bu olayların aşamsını hatırlamasamda karadeliklerin çöküntü sonucu oldukları konusunda bir çok yazıya rastlamıştım. Tabi 5 senede değişmediyse.

Elbette yıldızların çökmesiyle oluşan karadelikler de var. Ancak konuda belirtilen Centaurus A'daki karadelik galaksi merkezinde yer alan ve bir yıldızıın yaşamının son basamağı olarak görülmesi mümkün olmayan bir karadelik. Yani bazı karadelikler çökmüş yıldızlardır ama hepsi öyle olmak zorunda değil.

Ben @yakup13'ün "bu içine çökme nasıl oluyor bu ne demek" sorusuna cevap olarak yazmıştım zaten.

• quote:

evrenin ilk oluşum aşamalarında ki aşırı şartlarda oluşmuş mikro karadeliklerin varlığına kuramsal olarak kesin gözüyle bakılıyor.

birde yıldızların çökmesiyle oluşan karadelikler var

yani iki çeşit karadelikl var

yalnız şu kısmı kısmı anlayamadım

quote:

bir yıldızıın yaşamının son basamağı olarak görülmesi mümkün olmayan bir karadelik.

bu kanıya yada bilgiye nerden vardın

• quote:

Orjinalden alıntı: bahtiyar0011

quote:

bir yıldızıın yaşamının son basamağı olarak görülmesi mümkün olmayan bir karadelik.

bu kanıya yada bilgiye nerden vardın

Bugünkü bilgilerimize göre bir yıldızın kütlesinin maksimum bir değeri olmalıdır. Bu da çok kaba bir tahminle 100 Güneş kütlesi mertebelerindedir. Ayrıca bir yıldız yaşamı süresince yıldız rüzgarlarıyla, kırmızı dev aşamasına geldiği dönemlerde ve karadelik olmadan önce geçireceği süpernova patlamasıyla epeyce bir kütle kaybedecek ve oluşabilecek maksimum karadelik kütlesi 100 Güneş kütlesinden de daha az olacaktır. Halbuki galaksi merkezlerinde bulunan süper-kütleli karadeliklerin kütleleri en aşağı yüzbin güneş kütlesi mertebelerindedir. Böyle bir karadelik normal bir yıldızın yaşamının son aşaması olamaz. Olsa bile çevresinden muazzam miktarlarda kütle aktarımı yapmıştır ya da bilmediğimiz belki ilk galaksiler oluştuğu dönemlerde özel ve çok daha büyük kütleli bir yıldız türünün çökmesinden meydana gelmiştir. Bizim bildiğimiz ve gözlediğimiz yıldızların tek başına böyle yüksek kütleli bir karadelik olmaları mümkün değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfiz -- 7 Şubat 2008; 9:10:45 >

• Bir de şunu eklemeliyim süper-kütleli karadeliklerle ilgili teorik ve gözlemsel çalışmalar astronomide ve fizikteki bir çok dala göre çok yenidir. O yüzden eski tarihli bir kitaplarda bu cisimlerden bahsedilmiyor olması çok normaldir. Koskoca bir X-ışını astronomisi dalı bile 1960'larda başlamışken ve hemen hemen her galaksinin merkezinde süper-kütleli bir karadelik olması gerektiği düşüncesi daha (sanıyorum) kabaca 10 yaşındayken, bu konunun çok iyi bilinmemesi çok normal.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vural_kral -- 7 Şubat 2008; 16:43:18 >
  • Aslında Güneş'in Vega doğrultusu civarına ilerliyor olmasının ne Vega'yla doğrudan bir ilgisi var ne de diğer yıldızlara göre Güneş'i ayrıcalıklı yapıyor. Güneş her yıldız gibi belli bir çizgisel hıza sahip ve bu yüzden elbette bir yerden gelip bir yere gidecektir. Vega'ya özel bir anlam yüklemek olayı bir "kurgu bilim" şenliği havasında almak bilimsel değil.

Ayrıca Güneş'in bu hareketinin Centaurus A'daki karadelikle de ilgisi yok, dolayısıyla bu konuyla ilgisi olmayan bir konu. Eğer uzayla ilgili bir konunun içine uzayla ilgili her türlü yorumu ekleseydik ben de GORA'dan Starwars'ndan falan bahsederdim o zaman

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfiz -- 7 Şubat 2008; 11:38:30 >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.