Şimdi Ara

AMD'nin 45nm Phenom'ları yılın ikinci yarısında, 65nm B3 revizyon işlemciler ise 2.çeyrekte geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
2.685
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD ve Intel arasındaki mücadele geride bıraktığımız yıllar itibariyle kabuk değiştirdi ve farklı bir boyuta taşındı. Saat hızı ve bellek miktarı ile başlayan yarış kendini son olarak çekirdek sayısı ve performans / watt noktasında gösterirken yeni yıl ile birlikte mücadele daha çok üretim teknolojileri ekseninde gelişecek gibi gözüküyor. 65nm üretim teknolojisine AMD'den yaklaşık bir sene önce geçmeyi başaran Intel eğer güncel yol haritalarında bir değişiklik olmazsa 45nm üretim teknolojisine de AMD'den yaklaşık bir sene önce geçmiş olacak. 65nm üretim teknolojisine sahip Phenom işlemcilerini Intel'in 45nm üretim teknolojisini duyurduğu günlere paralel olarak 19 Kasım'da lanse eden AMD cephesinde gözler 45nm üretim sürecine kitlenmiş durumda. Gelen son bilgiler AMD'nin yılın ikinci yarısı ile birlikte 45nm üretim sürecine geçiş yapacağını ve ilk işlemcilerini duyuracağını ifade ediyor. Şimdi isterseniz detaylara birlikte bakalım.

    Yaklaşık 1,5 yıl gibi teknoloji ve donanım dünyası için uzun sayılabilecek bir bekleyişin ardından AMD, 65nm üretim teknolojisi ile üretilen doğal dört çekirdekli yeni nesil Phenom işlemci ailesini duyurmuş ve Phenom 9500 ile Phenom 9600 modellerini kullanıma sunmuştu. Firmanın yeni işlemcilerinin kullanıcılara sunabildiği performans ve test sonuçlarının tartışıldığı günlerde işlemcilerin L3 belleklerinde var olan bir hata nedeni ile her ne kadar laboratuar ortamında olsa bile işlemcilerin sistem çakılmasına sebebiyet verebilmesi akabinde sorunun çözümü için hazırlanan BIOS güncellemesinin L3 bellek ünitesini neredeyse devre dışı bırakarak %15'e varan oranda performans kaybına neden olması AMD'yi harekete geçirmiş ve firma sorunlardan arındırılan B3 revizyonu üzerinde çalışmaya başlamıştı. Firmadan gelen bilgiler, B3 revizyonlu çekirdek ile bahsi geçen sorunun aşıldığını ve B3 temelli işlemcilerin yılın ikinci çeyreği ile birlikte kullanıma sunulacağını işaret ediyordu.

    AMD bir yandan Phenom üzerindeki çalışmalarını devam ettirirken öte yandan IBM'in de ciddi katkısı ve iş ortaklığıyla yeni üretim teknolojileri üzerinde araştırma-geliştirme çalışmalarına da devam ediyor. Firmanın başkanı Dirk Meyer yaptığı açıklamalarında firmanın an itibariyle 45nm üretim teknolojisi ile üretim yapabilecek yeteneğe sahip olduğunu ve yeni üretim teknolojisi için ilk örneklemelerin yakın zamanda başlayacağını farklı toplantılarda dile getirmişti. AMD'nin 45nm üretim teknolojisine yönelik belirlediği iş planının yeni detayları da gün yüzüne çıkmaya başladı. Firma yılın ikinci yarısında özellikle de son çeyrek içerisinde 45nm üretim teknolojisi ile üretilen soket AM2+ formundaki dört çekirdekli işlemcilerini kullanıma sunmayı amaçlıyor. Peki firma 45nm ile rakip Intel'in Pentium D hamlesi gibi sadece nanometrik küçülmeyi mi hedef alacak yoksa yine rakip Intel'in Penryn hamlesi gibi nanometrik küçülmenin yanında çeşitli iyileştirmeler ile performans artışı da sağlayacak mı ?

    Bilindiği gibi firmanın yeni nesil Phenom işlemci ailesi K10 kod adlı güncel mikroişlemci mimarisini esas alıyor. 45nm üretim teknolojisi ile geçiş ile birlikte kullanılan mikroişlemci mimarisi ise K10.5 olarak adlandırılmaya başlandı bile. Firma yeni üretim teknolojisine geçiş ile birlikte performans artışı sağlayacak çeşitli iyileştirme ve geliştirmeleri de mimimariye ekleyecek. Yeni üretim sürecinin Intel cephesinde olduğu gibi ilk olumlıu yansıması işlemci bellek miktarında görülecek. AMD'nin Deneb kod adlı 45nm üretim sürecine dahil dört çekirdekli işlemcileri 6MB paylaşımlı seviye 3 belleğe sahip olacaklar. Bilindiği gibi mevcut Phenom işlemcilerin de L3 miktarı 2MB. Ayrıca Deneb kod adlı işlemci ailesinin L2 bellek miktarı da yine muhtemelen 2MB olarak kalacak gibi gözüküyor. 45nm üretim teknolojisinin sihirini sergileyeceği bir diğer konu başlığı ise güç tüketimi olacak. Zira bu konuda da önemli gelişmeler söz konusu.

    Elimize ulaşan bazı yeni bilgilere göre, 45nm üretim teknolojisi ile birlikte AMD cephesinde 140 watt'lık TDP'ye sahip olan dört çekirdekli işlemcilerin termal güç tasarımları 125 watt'a, 125 watt'lık TDP'ye sahip olan işlemcilerin termal güç tasarımları ise 95 watt'a çekilecek. Tabi güç tüketiminde yapılan iyileştirmelerin işlemci çalışma sıcaklığına olan olumlu etkisinin de katkısı ile AMD, Phenom ile birlikte yaşadığı iddia edilen yüksek saat hızına ulaşabilme sorununu da 45nm ile birlikte aşabilmeyi hedefliyor. Üstelik endüstri dahilinde yer alan bazı kaynakların iddiasına göre firma 45nm ile birlikte Athlon64 serisi ile birlikte yakaladağı başarıyı tekrarlamayı ve genel performansın yanında hız aşırtmaya elverişli olan işlemcileri piyasaya sürmeyi bunlara ek olarak Black Edition serisi özel işlemci grubunun üretimini de devam ettirmeyi planladığı belirtiliyor.

    AMD cephesinde 45nm üretim sürecine geçiş konusunda işlerin belirlenen güncel takvim doğrultusunda yolunda gittiği de ifade ediliyor. 45nm için pilot wafer üretim safhasını tamamlayan firmanın yılın ikinci çeyreği ile birlikte EVT (engineering verification testing) safhasına geçeceği de gelen haberler arasında. Herşey yolunda giderse firma yılın üçüncü çeyreğinde DVTaşamasına geçmeyi son çeyrekte ise ilk işlemcileirini endüstrinin beğenisine sunmaya hazırlanıyor. Firmanın 45nm üretim teknolojisi için Dened ve Propus kod adlı iki işlemci ailesi olacak. Her iki işlemci ailesi arasında var olan temel fark ise Propus serisinin paylaşımlı L3 belleğe sahip olmaması gösteriliyor. Yani dört çekirdekli Propuse serisi işlemciler AMD'nin daha ekonomik model gamını oluşturacak. Bir diğer önemli nokta ise ilk çıkacak Deneb ve Propus serisi işlemciler soket AM2+ formunda ve DDR2 desteği ile gelecekler devamında 2009 yılında çıkacak yeni modeller ise soket AM3 formunda ve DDR3 bellek desteği sunan dahili bellek kontrol üniteleri ile pazara sunlacaklarının da altını çizelim.

    AMD'nin 45nm üretim teknolojisi ile kısmen daha uzun vadeli planlarının yanı sıra yakın zamanda kullanıma sunmayı planladığı üç ve dört çekirdekli Phenom işlemcileri ile ilgili bazı yeni bilgiler de yok değil. Tayvanlı anakart üreticilerine dayandırılarak yapılan haberlere göre yeni revizyon işlemcilerini Mart ayında Hannover/Almanya'da yapılacak olan uluslararası Cebit fuarında sergilemeyi planlayan AMD'nin model planlanmasında bazı değişiklikler olduğu ifade ediliyor. Gelen bilgilere göre Phenom 8700, Phenom 9700 ve Phenom 9900 iş hattından çıkarılırken AMD'nin yılın ilk yarısı içerisinde 2.6GHz'lik yeni nesil herhangi bir Phenom işlemcisini ise kullanıma sunmayacağı belirtiliyor. Bununla birlikte firmanın Cebit sonrası kullanıma sunulması beklenen yüksek saat hızına sahip bazı modellerin de ikinci çeyreğin sonuna kaydırıldığını görebilmek mümkün.

    Firmanın daha önce duyurusunu yaptığı ve detaylı bilgilerini verdiği Phenom 9100e, 9150e, 9550e, 9650e ve üç çekirdekli seri dahilinde yer alan Phenom 8400 ve 8600 modelleri ile ilgili herhangi bir değişiklik söz konusu olmaz iken özellikle Phenom 9700 ve 9900 modellerinin yerlerini 9750 ve 9950 modelleri alacak gibi gözüküyor. 2.4GHz'lik saat hızına, B3 revizyona, 95-125 watt seviyesinde TDP'ye sahip olacak Phenom 9750 modelinin Mayıs-Haziran aylarında, 2.6GHz'lik Phenom 9950 modelinin ise yılın ikinci yarısı içerisinde muhtemelen Temmuz ayında kullanıma sunulması bekleniyor. Phenom 8000 serisinde ise B3 revizyonuna sahip 2.1GHz'lik Phenom 8150 modelinin 2.3GHz'lik 8450 modeli ile Mayıs-Haziran aralığında benzer şekilde 2.4GHz'lik saat hızına sahip Phenom 8750 modelinin de diğer iki model ile hemen hemen aynı zaman dilimi içerisinde kullanıcılara sunulması bekleniyor.


    Sayfanın Linki : http://www.hkepc.com/?id=757&fs=news








  • 45 nm b3 phenom hımmmm...

    45 nm b4 rev. phenom black ler nasıl olacak çoook merak ediyorum açıkçası.

    haber için teşekkürler.
  • Haberden anladığım kadarıyla AMD önümüzdeki sene soket değiştirecek yani yeni işlemci almak istediğimizde anakartıda değiştirmek zorunda kalacağız demekki
    İntelde zannedersem yanlış hatırlamıyorsam bu sene sonunda çıkaracağı yeni işlemcilerde soket yapısını değiştirecek. Yani bu sene aldığımız bilgisayarlar 1 sene sonra eskiyecek ve değişmek istediğimizde anakart ram ve işlemci üçlüsünü en azından değişmemiz gerekecek
  • AMD nin 45 nm'ye geçmesi güzel olmuş. Ama Phenomlara da en erken Mayıs-Haziran deniyor. Daha erken piyasaya süremezler heralde di mi? Atiye verdikleri fazla paralar çok zorladı AMD'yi. İnşallah kısa sürede toparlar da, Intel zam yapmayı keser...
  • @Sek

    AMD, yeni sokete geçecek ama soket AM2 ve AM2+'ı da tamamen silmiyor, belli şartlar altında belli limitlemelerle de olsa soketler arasında bir miktar uyum olacak. Detaylar;

    AMD'nin 45nm Phenom'ları yılın ikinci yarısında, 65nm B3 revizyon işlemciler ise 2.çeyrekte geliyor
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Sek

    Haberden anladığım kadarıyla AMD önümüzdeki sene soket değiştirecek yani yeni işlemci almak istediğimizde anakartıda değiştirmek zorunda kalacağız demekki
    İntelde zannedersem yanlış hatırlamıyorsam bu sene sonunda çıkaracağı yeni işlemcilerde soket yapısını değiştirecek. Yani bu sene aldığımız bilgisayarlar 1 sene sonra eskiyecek ve değişmek istediğimizde anakart ram ve işlemci üçlüsünü en azından değişmemiz gerekecek



    İki firmanın da planlarında değişikli olmazsa öyel gözüküyor bir de çoğumuzun DDR2 ram kullandığı düşünürsek işlemci soketiyele birlikte ram yuvalarıda değişiecek. Sistemini güncellemek isteyenler için ekran kartı haricinde bayağı masraf yapması gerekecek.




  • Phenom 8750'yi alacağım, bir daha da işlemci almayacağım. Haber için teşekkürler.
  • Bence performans / watt olayı pek tutmaz!!!
  • şimdi am3 e takacağımız işlemci am2+ a olacakmı?
  • nehalemle yarışacak işlemciler bunlar olsa gerek... çıkışları hemen hemen aynı döneme denk gelecek..ama nehalemin çok çok iyi olacağı söyleniyor.. yani AMD nin işi şu anda olduğundan daha zor olacak...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: The Wanted

    şimdi am3 e takacağımız işlemci am2+ a olacakmı?


    Evet, soket AM3 formundaki işlemciler soket AM2+ anakartlara muhtemelen BIOS güncellemesi ile takılabilecekler ama bu tür bir kullanımda soket AM2 ile soket AM2+ arasında yaşanan HT liitlenmesine benzer bir sınırlama olacak mı henüz bu konuda detaylar netleşmiş değil.
  • evet amd 45nm geçtiğinde biz intel ile 1nm işlemcilere OC yapıyo olcaz herhalde stockfanla 10GHZ yi vurmuş olrz arkadaşlar
  • quote:

    Orjinalden alıntı: fx57

    quote:

    Orjinalden alıntı: The Wanted

    şimdi am3 e takacağımız işlemci am2+ a olacakmı?


    Evet, soket AM3 formundaki işlemciler soket AM2+ anakartlara muhtemelen BIOS güncellemesi ile takılabilecekler ama bu tür bir kullanımda soket AM2 ile soket AM2+ arasında yaşanan HT liitlenmesine benzer bir sınırlama olacak mı henüz bu konuda detaylar netleşmiş değil.


    benim gibiler için güzel haber anakartımın ömrü bi hayli uzun olacağa benziyor haber için tşklr




  • quote:

    Orjinalden alıntı: shanghai404

    evet amd 45nm geçtiğinde biz intel ile 1nm işlemcilere OC yapıyo olcaz herhalde stockfanla 10GHZ yi vurmuş olrz arkadaşlar


    Tabi cnm. Sanki AMD 45 nm'ye 2050'de geçiyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: shanghai404

    evet amd 45nm geçtiğinde biz intel ile 1nm işlemcilere OC yapıyo olcaz herhalde stockfanla 10GHZ yi vurmuş olrz arkadaşlar



    fanatiklik örneği sezdim sanki.
  • phenomlar çıkmadan önce de böyle haberler okuyorduk. süper işlemci olacak intel e aynı saat hızında yüzde kırk fark atacak diye. phenomlar çıkınca boyumuzun ölçüsünü aldık. şimdi yine okuyorum kağıt üstünde çok güzel şeyler yapacak gibi görünüyor ama bu kez işlemciler çıkmadan amd nin lafına inanmam.
  • elimdeki x2 5600 ile en az iki yıl devam edeceğim için benim acelem yok! hele bi çıksınlar piyasaya görelim ak mı kara mı? ona göre karar veririz hayırlısıyla..
  • Bakalım zaman AMDnin hamlelerinin gerçekten belirttiği kadar iddialı olup olmayacağını gösterecek...
  • heee
    celeron 2,8 le sürünüyoduk zamanında.allahın pentium 4ü dünyanın parasıydı da alamadım 2 sene celeronla idare ettim ben.intele birdaha hayatta para vermem.yok 10 ghzmişde yok stok falnla overclockmuş
    intel çok sömürdü milleti hala intel muhabbeti yapıyonuz
  • soketleri niye değiştirirler yaw yeni bi işlemci almak istediğimizde anakartı da değiştirmek
    zorunda kalacağız nasıl iş bu ya
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.