Şimdi Ara

AMD'nin entegre grafik işlemcili yeni yonga seti ailesi mercek altında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
2.354
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İşlemci dünyasının lider iki oyuncusundan biri olan AMD'nin yaklaşık 1,5 sene önce 5.5 milyar Dolar karşılığında ATi'yi satın almasının arkasında yatan en önemli sebeplerin başında firmanın sadece işlemci üretebilmenin yanı sıra diğer donanımlar ile birlikte sektöre ve kullanıcılara platform bazında komple çözümler sunma arzusunun yattığını biliyoruz. Geçtiğimiz sene Kasım ayında Spider platformunu duyurarak bu yönde önemli bir adım atan firmanın yeni yapılanmasında hazırladığı ve hazırlayacağı yeni yonga setlerinin son derece etkin bir rol oynayacağı sektörel araştırmalar yapan analistler tarafından dile getiriliyor. AMD'nin yonga seti konusunda ki ikinci büyük operasyonu dahili grafik işlemcili 700G serisi çipsetlerini pazara sunması ile başlayacak.

    Dahili grafik işlemcili yeni nesil AMD yonga setlerinin tepe modelini RS780D (790GX) oluşturacak.

    Yeni nesil Phenom işlemcileri için 700 serisi yonga seti ailesini pazara sunan ve 65nm üretim teknolojisinin yanı sıra Quad-Crossfire ve PCIe 2.0 teknolojileri ile birlikte yonga setlerinin OverDrive adı verilen özel bir yazılımla kullanıcı bazlı kontrol edilebilmesi, AMD'nin yeni çipsetlerinin dikkat çeken ve ilgi toplayan en önemli özelliklerinin başında geliyor. Firma ilk etapta duyurduğu 770, 790X ve 790FX modellerine ek olarak kısa bir süre içerisinde dahili grafik işlemcisi olan yeni yonga setlerini de pazara sunmayı hedefliyor. ATi'yi aldıktan sonra pazara sunduğu ilk yonga seti olan ve Radeon X700'den türetilen özel bir IGP ile gelen 690G'nin elde ettiği satış başarısından sonra firma başta 780G olmak üzere yeni çipsetleri ile de aynı başarıyı tekrarlamayı arzuluyor.

    Son yapılan IDF'te Intel tepe yöneticisi Paul Otellini'nin de vurguladığı üzere entegre grafik işlemciler giderek önem kazanıyor ve daha da kazanacak gibi gözüküyor. RS690 (690G) ile 1 milyondan fazla yonga seti satan ve olumlu eleştriler alan AMD'nin hazırladığı yeni yonga setleri de özellikleri ile dikkat çekeğe ve Nvidia'nın MCP78 serisi dahilined yer alan grafik işlemcili yeni çipset çözümleri ile sıkı bir rekabete gireceğe benziyor. İsterseniz şimdi AMD'nin hazırladığı dahili grafik işlemcili yeni yonga setlerini biraz daha yakından tanıyalım. Firmanın 700 serisi dahilinde en azından ilk etapta hazırladığı 4 yeni model bulunuyor ki bunlar, RS740, RS780C, RS780 ve RS780D.Şimdi isterseniz yeni yonga setlerini mercek altına alalım.

    RS740, AMD'nin dahili grafik işlemcili yeni yonga setleri arasında giriş seviyesine konumlandırılan model olacak. Giriş seviyesinde yer almasının yanı sıra muhtemelen serisinin en uygun fiyatlı modeli olacak RS740, işlemci desteği konusunda malesef abileri kadar başarılı değil. Yeni nesil Phenom işlemciler ile de muhtemelen uyumlu çalışacak RS740 malesef HyperTransport 3.0 teknolojisini desteklemiyor ve bu durumun Phenom işlemci ailesi için performans kaybına neden olabileceği de söyleniyor. Zira bilindiği gibi HT 3.0 teknolojisi Phenom ailesi için son derece önemli. DierctX 9 destekli Radeon HD 2100 grafik işlemcisine sahip olan RS740, PCIe 1.1a spesifikasyonu da desteklerken, ayrıca HDMI (Yüksek tanımlı çoklu ortam arayüzü) uyumluluğu da mevcut. RS740 genel özellikleri ve fiyatı ile RS690C'nin yerini alacak ve yeni nesil IGP'li çip set ailesinin giriş modeli olarak konumlandırılacak.

    RS780D, Hybrid Crossfire teknolojisinin yanı sıra Crossfire X yapılanması ile çoklu ekran kartı kullanımına da olanak tanıyacak gibi gözüküyor.

    AMD'nin 700 serisinde dahiline yer alan entegre grafik işlemcili bir diğer yeni yonga seti ise RS780C. Bu yonga seti detaylarını daha önce forumlarımızda pek çok kez sizler ile paylaştığımız RS780'nin bazı özellikleri kırpılmış olan biraz daha ekonomik bir varyasyonu olarak düşünülebilir. DirectX 10 destekli RV610 gpu'sundan türetilen (HD 3100) dahili grafik işlemciye sahip olan yonga setinin kabul edilebilir grafik performansı sunması bekleniyor. Ayrıca RS740'ın aksine RS780C, HyperTransport 3.0 desteği de sunacak ve bu sayede soket AM2+ formundaki yeni nesil Phenom işlemcilerine beklenilen desteği verebilecek. Yeni nesil ekran kartları için PCIe 2.0 desteği de sunan RS780C, RS780'den farklı olarak UVD adlı donanımsal video hızlandırma ve Hybrid Crossfire teknolojilerini desteklemiyor.

    AMD'nin 7 serisi dahilinde hazırladığı dahili grafik işlemcili yonga setlerinin en iddialı modelleri ise RS780 ve RS780D olacak. AMD'nin yeni nesil Phenom işlemcileri ile tam uyumlu olan RS780 yonga seti HT 3.0 ve PCIe 2.0 teknolojilerine de sahip. Radeon HD 3200 kod adlı RV610'dan türetilen özel bir grafik işlemcisine sahip olan yonga seti an itibariyle piyasada satılmakta olan (şu an sadece Çin'de) dahili grafik işlemcisi en güçlü yonga seti olduğu iddia ediliyor. RS780 ayrıca sahip olduğu UVD teknolojisi sayesinde HD videolara yönelik donanımsal hızlandırma de sağlayabiliyor. Tabi RS780 yonga setinin özellikleri bunlar ile sınırlı değil.

    AMD'nin detaylarına yazı içerisinde değineceğimiz SB700 köprüsü ile birlikte gelen RS780, kullanılan üretim teknolojisi sayesinde son derece serin olarak çalışabildiği söyleniyor. Harici bir ekran kartı ile kullanım şekline ve uygulamasına göre daha yüksek 3D performansı veya daha düşük güç tüketimi için Hybrid Crossfire teknolojisini de beraberinde getiren RS780, 55nm üretim teknolojisinin nimetlerini sonuna kadar kullanıyor. Sahip olduğu UVD teknolojisine paralel olarak yüksek tanımlı içeriği tek kablo üzerinden aktarabilmek adına HDMI desteği de sunan yeni çipset 23 Ocak itibariyle Çin pazarında kullanıma sunulmuş durumda. RS780'nin global lansmanının ise Mart ayının hemen başında (5 Mart) yapılması planlanıyor.

    AMD'nin dahili grafik işlemcili yeni ürün gamının tepe modelini ise RS780D oluşturacak. Pazara 790GX olarak sürülmesi de gündemde olan yeni yonga seti serinin diğer üyelerine göre daha güçlü olan Radeon HD 3300 IGP'si ile birlikte gelecek. Ayrıca yeni nesil işlemcilere de tam destek sunan 790GX yonga setinin kendi segmentinde firmanın IGP'si olmayan 790X yonga setinin yerini alabileceği söyleniyor. Zira RS780D dahili grafik işlemcisinin yanı sıra Crossfire (PCIe X8 + PCIe X8)ve Hybrid Crossfire gibi teknolojileri de destekliyor. Tabi özellikle Radeon HD 3300 entegre grafik işlemcisi ve çoklu ekran kartı kullanımına yönelik Crossfire X teknolojisi RS780D'yi RS780'den ayıran temel farklar olacak gibi gözüküyor.

    Biraz daha detaya girmek gerekirse 55nm üretim teknolojisi ile üretilen RS780 yonga seti dahili grafik işlemci olarak hala piyasada satılmakta olan ATi'nin Radeon HD 2400 serisi ekran kartlarına güç veren RV610 grafik çekirdeğini kullanıyor. DirectX 10 ve Shader Model 4.0 desteğine sahip olan IGP,, Microsoft Vista Premium 2008'in gereksinimlerini de tam olarak karşılayabiliyor. 40 adet paralel işlem birimine ve 4 adet ROP ünitesine sahip olan Radeon HD 3200 kod adlı dahili grafik işlemcisi ayrıca 500MHz hızında çalışıyor. Bu arada yapılan çalışmalar gösteriyor ki RS780 IGP'sinin saat hızı destek veren anakartlar da 1GHz'e kadar çıkarılabiliyor ki bu gelişim doğal olarak ciddi bir performans kazanımı da sağlıyor.

    RS780 yonga setinde kullanılan Radeon HD 3200 IGP'si ile harici olarak satılan Radeon HD 2400 grafik kartları arasında var olan temel fark nedir derseniz eğer, HD 2400 serisinin sahip olduğu 64-bit bellek veri yolunun aksine RS780'nin entegre grafik işlemcisi 16-bit bellek veri yoluna sahip ama bu durum SidePort adlı yeni bir belllek teknolojisi ile performans kaybı yaratmaktan çıkıyor. Zira kullanıldığında %15'e varan oranda performans artışı sağlayan SidePort teknolojisi sayesinde IGP'si 900MHz'de çalışan RS780'nin grafik performansı, yonga setini inceleme şansı yakalayanların iddiasına göre 690G'ye göre 172% (3dMark05) ve 364%'e (3dmark06) varan oranlarda artabiliyor.

    RS780 yonga setinin mühendislik örneği

    Tabi RS780G ve RS780D'nin bir diğer önemli özelliği ise sahip oldukları UVD teknolojisi. Donanımsal video hızlandırma konusunda ATi'nin başarısı zaten uzunca bir süredir biliniyor. Bu konuda rakibi Nvidia'nın da önünde olduğu belirtilen firma, özellikle HTPC'lerde de yaygın olarak kullanılacak yeni yonga setlerine UVD özelliğini de ekleyerek önemli bir adım attı. Zira Unified Video Decoder olarak bilinen UVD teknolojisi sayesinde MPEG2, H.264 (ISO / IEC 14496-10 spec) ve VC1 (SMPTE 421M spec) formatlı videolara işlemciye minimum yük bindirerek IGP üzerinden donanımsal hızlandırma sağlayabiliyor. Tabi yeni yonga seti ailesi modeline göre HDMI ve hatta Display port desteği de sunarak içeriğin çok daha kolay aktarımını da sağlayabilecekler.

    AMD, Hybrid Crossfire konusunda da son derece iddialı. Firmanın Melez Crossfire teknolojisini destekleyen yeni yonga setleri RS780 ve RS780D, AMD-ATi'nin yeni grafik kartları olan 55nm üretim teknolojisine ve DirectX 10.1 desteğine sahip Radeon HD 3400 serisi ile Hybrid Crossfire modunda kullanılabilecekler. 2D modunda enerji tasarrufu, 3D modunda ise yüksek performansın sunulmasını sağlayan Hybrid Crossfire teknolojisi ile birlikte performansın 2.2 kata varan oranda artabileceği öngörülüyor. Tabi Hybrid Crossfire konusunda da asıl önemli noktanın sürücüler olduğunu da hatırlatmakta yarar var. Peki AMD'nin en önemi avantajı nedir derseniz, Nvidia'nın Hybrid SLI teknolojisinin aksine AMD'nin Hybrid Crossfire teknolojisinde modlar arası geçiş için sistemi açıp kapamaya gerekisinim duyulmuyor.

     

    RS780 yonga setini kullanan ve tasarım ile öne çıkan anakartlardan biri; ECS A780GM-A

    AMD, dahili grafik işlemcili yeni yonga setleri ile birlikte çok uzun süredir kullanmakta olduğu SB600 köprüsünü de SB700 serisi ile birlikte güncelliyor. Firma farklı yonga setleri ile birlikte kullanıma yönelik olarak SB700 kod adlı yeni güney köprüsünün çok sayıda varyasyonunu hazırlamış durumda. Başta 6 adet SATA-II ve 12 adet SB 2.0 konnektörü olmak üzere IDE ve RAID 0, 1, 10 - JBOD desteklerine sahip olacak SB700 ailesinin 750 modeli uzunca bir süredir beklenen RAID 5 desteğini de kullanıma sunacak. Bu özelliklere ek olarak e-SATA ve gelişmiş yüksek tanımlı ses desteği (192 kHz örneklendirme ve 32-bit ses çıkışı) de yeni güney köprüleri ile birlikte sunulacak.

    Tabi SB700 ailesinin bir diğer dikkat çekici yeniliği ise HyperFlash teknolojisi olacak. Intel'in Robson veya TurboMemory olarak biline NAND bellek teknolojisine yönelik olarak geliştirilen teknolojinin özellikle dizüstü bilgisayarlarda ve bazı diğer mobil cihazlarda kullanılması beklenirken, kullanılacak NAND yongası üzerinden sistem açılışının veya sıklıkla kullanılan uygulamaların çok daha hızlı bir şekilde çalıştırılabilmesi olacak. Ayrıca ortaya atılan iddialara göre HyperFlash teknolojisi Intel'in TuboMemory teknolojisinden %30'a varan oradan daha hızlı çalışabilecek. Detaylarına haber içerisinde verdiğimiz tablodan ulaşabileceğiniz SB700 ailesi toplamda 5 farklı modelden oluşuyor.


    Sayfanın Linki : http://hkepc.com/?id=734&page=1&fs=c1hl#view








  • fx57 sen ne zaman uyursun haberler için saol eline sağlık vaallaa zor işş helal olsun sana
  • nvidianın Slı sisteminin ne kadar başarısız olduğunu ortaya koyan bir haber Cf teknolojisinde hybird in sistemi açıp kapamaya gerek olmadan çalıştırılması süper olmuş adam oyun oynayacak sistemi kapat-aç masaüstünde takılacak kapat-aç oooo Cf Slı ın hep önünde olacak bunu 9800X2 çıksın göreceksiniz
  • Özellikler çılgın olmuş. Hel grafik işlemcisinin %100 oc olması süper.
    740 gereksiz değil bence. Hem ucuz hemde athlon 64 ler için çok yeterli.
  • sonunda ati-amd birleşmesi meyvelerini vermeye başladı bu avantajı çok iyi kullanmaları lazım
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Epirus

    Büyük umutlarla Phenom işlemcileri üreten bir firmanın aylar sonra HT 3.0 ve PCIe 2.0 desteği olmayan 740G gibi çipset üretmesi kadar saçma bişey olamaz



    Bende 5000+ Black Edition ve Ati HD 2400 var. işlemci HT 3.0'ı ekran kartıda PCIe 2.0'ı desteklemiyor.

    Ht 3.0 ve PCIe olsa ne yazar olmasa ne. şimdi desteği yok diye kaldırıp işlemc ve kartı çöpemi atıyım yoksa 740G'mi alıyım.

    Athlon'ların hiçbiri Ht 3.0 desteklemiyor. PCIe 2.0'ında çok üst düzey kartların haricinde hiç bir getirisi yok.

    Sonuç olarak gereksiz değil çok gerekli bi kart. 690G 80 nm ile üretilmişti bu kart ise 55 nm ile üretilecek ve 690G'den daha
    güncel bi grafik işlemcisine sahip olacak.

    şahsen bu saaten sonra elimdeki Athlon işlemci için 690G yerine 740G'yi tercih ederim. 690G'den hem daha güncel hem
    daha fazla özellik barındıracak hemde de daha ısınacak.




  • Hemde daha ucuz olacak
  • 790GX'in Crossfire X8 + X8 desteklemesi pazarlama stratejisi herhalde... Şimdi bunu alayım, ilerde ekran kartları ucuzlayınca 16x+16x crossfire yaparım diyemeyeceğiz anlaşılan...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: M.B.T

    790GX'in Crossfire X8 + X8 desteklemesi pazarlama stratejisi herhalde... Şimdi bunu alayım, ilerde ekran kartları ucuzlayınca 16x+16x crossfire yaparım diyemeyeceğiz anlaşılan...


    Evet X8, X8 kötü olmuş ama intel'in chipsetleri P35 ve P45'de X8 X8 destekliyordu bildiğim kadarıyla.

    X16, X16 olsaymış güzel olurmuş ama orta segmentteki kartlarla crossfire yapılacağı varsayımış anlaşılan.
  • anakart guzel,chipset guzel,ekran karti guzel ama islemcilerde is yok...yeni revizyon phenomlar bi boy gosterseydi...
  • fx57 sayende herşei öörenioz şakamaka
  • Gpuar arası geçişte yediden başlatma olmaması güzel özellik, ayrıca Hyperflash beklenildiği gibi olursa gayet başarı olur.
  • Bence En iyi Anakartın Tasarımı Olmuş.
    Her şey çok düzenli şekilde yerleştirilmiş.
  • hybrid crossfire güzel bi özellik. amd-ati bu kadar çipsete emek veriyor bir sürü yeni teknolojiler geliştiriyor.ama bu teknolojilerin işe yaraması işin artık sürücü kısmına da önem vermeli bu yönden eksikleri var bence.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Epirus
    780G iyi güzel hoş ama 740G'nin 690G'ye göre bariz bir üstünlüğü olmayacak. Yeni sistem kuracaklar için yanlış seçim olur. 10-15 $ fazla verip 780G almak gerekir.

    PCIe 2.0'ın şu an için performansa fazla bir katkısı olmasa da hem güncel teknolojidir, aynı zamanda geleceğe yönelik yatırımdır.

    Bahsedilen yeni! çipset yeni! işlemciler için değilki, Phenom'ların çıkması ile artık üretiminin sonlandırılması gereken Athlon'lar için. Bana saçma gelen eski işlemciler için çipset çıkarılması.

    AMD'nin artık Phenom tabanlı 1 ve 2 çekirdekli işlemciler üretmesinin zamanı geldi de geçiyor...


    phenom'ların fiyatları ve güç tüketimleri hala fazla.
    üstelik Athlonlar'ın en az bir yıl daha üretimi sonlanmayacak vede en az 2 yıl daha piyasada olacak.

    iki çekirdekli phenom'larda 6 - 7 aydan önce çıkmaz o yüzden uygun fiyatlı Athlon'lar hala daha fazla talep görecektir.

    RS780G'nin kim için gerekli olduğuna bağlı. ofis için 740G çok iyi bir şeçim olur. sonuçta işyerinde herkes oturup HD film seyretmiyor.
    kaldıki 1080P'yi bile oynaıtr bu kart. o konuda bi sorun yaşanacağını sanmıyorum.
    bilgisayara yeni başlayanlar, ofis bilgisayarları yada yedek bilgisayarlar için çok doğru bi seçim olur.

    Adam şirketine 10 tane bilgisayar alacak. 20 dolardan 200 dolar tasarruf ederki buda en az 3 - 4 tane anakartı parası eder.
    zaten şirkette 780G olmuş 740G olmuş çokta farketmez.
    kullanmayacağı özelliklerede fazladan para ödemenin hiç bi mantığı yok.

    Gereksiz olduğuna katılmıyorum. kesinlikle gerekli ve giriş seviyesini düşünerek tasarlanmış çok doğru bir ürün.


    edit: imla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Snd -- 30 Ocak 2008; 0:14:01 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Epirus

    Athlon'lar daha 1 yıl üretilecekse yazdıklarınıza diyecek fazla birşey yok. AMD geçmişteki başarılarına sığınarak neler yapabilir, bunu zaman gösterir.

    Fakat çevremdeki hiç kimseye 740G'yi aldırtmayacağım kesindir. Tümleşik isteyene 780G, istemeyene 770


    En az bir yıl daha üretirler. stoklarda kalan mallarıda hesaba katarsak en az bir buçuk yıl daha piyasada Athlon dolaşır.
    Phenomların yaygınlaşması ve fiyatlarının giriş seviyesi için alınabilir düzeye gelmeside 1 yıl sürer.
    yani X2'lerle 2008'dede devam.

    740G'nin alıcısı çok olacaktır. özellikle toptan bilgisayar satıcıları ucuz sistemlerinde ve X2'li sistemlerde bunu tercih eder.
    Alıp almamak kişiye göre değişir. sonuçta ihtiyaca bakar. adam bilgisarında muhasebe programı çalıştıracak vede ofis uygulamalarıyla
    çalışacaksa 740G'de fazlasıyla yeter.




  • 690G'nin yakaladığı başarıları tekrar edeceğinden eminim.
  • IGP li kartlar arasında efsane olacak gibi.
  • 790gx benim favorim ;)
  • keşke şu anakartlar şubat başı avrupada olsaydı çok güzel olurdu?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.