Şimdi Ara

Hangisi önce donar?Sıcak su mu, soğuk su mu?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
14.311
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 20 C su mu daha çabuk donar yoksa 90 C'deki su mu?

    Bu soru sanırım hala tartışılmakta. Daha doğrusu cevabın, sıcak suyun daha çabuk donması olduğunun bilinmesine rağmen, tartışma bu olayın nasıl gerçekleştiğiyle ilgili. Kimileri sıcak sudaki buharlaşma olayının etkisiyle kaybedilen su miktarının sebep olduğu kütle kaybından dolayı, daha az kütleli suyun daha fazla kütleye sahip suya göre daha çabuk donduğunu söylüyor. Kimilerine göre ise, kapalı kaplarda yapılan deneylerde de sıcak olan suyun daha çabuk donduğu gözlemlendiği için kütlenin bu olayla bağıntısı yoktur. Onlara göre, sıcak suda hemen hemen serbest şekilde ve dağılmış olan su moleküllerinin, soğuk(ılık) sudaki altılı buz kristallerine nazaran daha çabuk ve toplu şekilde donmaya müsait olmaları. Soğuk sudaki altılı buz kristalleri, daha fazla buz kristalinin oluşumuna engel olmakta, ısı açığa çıkaramamakta. Dolayısıyla, ortam ısıyı soğuramadığı için donma daha geç olmakta.

    Konuyla ilgili daha bir çok etken ve buna bağlı olarak görüş var.
    Konuyla ilgilenecek arkadaşlar olabilir diye düşünüyorum.

    Ayrıca, bu soru bir fizik sorusu mudur yoksa kimya mı?



  • İçinde eşit miktarda su bulunan benzer iki kap alıyoruz. Aralarındaki tek fark, bir tanesindeki suyun sıcaklığının diğerinden fazla olması. Şimdi iki kabı da eşit şartlarda soğumaya bırakıyoruz (Soğuk bir kış gününde dışarıya ya da evimizdeki buzluğa koyuyoruz.). Deneyimiz sıcak suyun daha çabuk donmasıyla sonuçlanıyor.

    Mpemba vakası imkânsız gibi görünüyor. Şöyleki: Ilık suyun 30 0C olduğunu ve 10 dakikada donduğunu farz edelim. Sıcak su ise 90 0C'de olsun. Başlangıçta sıcak olan su 30 0C'ye gelinceye kadar biraz vakit kaybedecek, dolayısıyla donuncaya kadar 10 dakikadan fazla zaman geçecek. Başlangıçta sıcak olan su, ılık suyun geçirdiği safhaların aynısını yaşayacak, ilâve olarak, ılık suyun ilk durumuna gelinceye kadar biraz vakit kaybedecek ve daha uzun sürede donacak. Bu ispat, mantıklı gözüküyorsa da hatalıdır.

    Bu ispatın yanlış tarafı, her iki suyun donma süreçlerini karşılaştırırken; sadece ortalama sıcaklığı temel almasıdır. Her iki suyun da ortalama sıcaklık değişimlerinin yanında, diğer faktörler de göz önüne alınınca; sıcak su, ılık suyun başlangıçtaki sıcaklığına geldiğinde, ılık suyun başlangıçta sahip olduğu durumlardan farklı durumlara sahip olacaktır. Çünkü sıcak su 90 0C'den 30 0C'ye gelinceye kadar buharlaşmadan dolayı daha az kütlesi olacak, içinde daha az çözünmüş halde gaz bulunacak, çözünmüş gazların azlığı suyun aşırı soğumasına sebep olacak, suda sıcaklık farklılığından dolayı akımlar olacak ve kendi etrafındaki havanın şartlarını değiştirecektir. Bu beş değişiklik önemlidir ve aşağıda tek tek izah edilecektir. Dolayısıyla yukarıdaki ispat doğru değildir. Mpemba hâdisesi birçok bilim adamı tarafından kontrollü olarak denenmiş ve ispatlanmıştır.


    yazının tamamı => SIZINTI
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.