Ülkemizde ve tüm dünya’da Plazma ve LCD Tv’lere ilgi gittikçe artmakta. Fakat bu ilgi, gerekli ve yeterli bir bilgi ile desteklenmediğinde bizi memnun etmeyecek bir karar vermek olasılığı oldukça yüksek. Bu karar verme sürecinde sizlere yardımcı olabilecek kendi çapında ufakta bir inceleme sayılabilecek bu bilgilendirme yazısını hazırladım.
Bu inceleme Sony 40s3000 modeli üzerine yoğunlaşsa da, bir tv’yi görüntü kaynağından bağımsız düşünmek pek mümkün olmadığından, küçük bir Playstation3, kısa bir Crea HD uydu alıcısı incelemesini de içinde barındıran bir inceleme olacak.
Vereceğim bilgilerin en azından ihtiyacı olanlara faydalı olması dileğiyle incelememize başlayalım.
İncelemede kullanılan ürünler: SONY KDL-40S3000 LC TV SONY PLAYSTATION 3 NTSC-J CREA HD UYDU ALICISI
40s3000 LCD TV Kutu İçeriği: -TV -Kullanım kılavuzu -Uzaktan Kumanda (RM-AD009) ve pilleri -Sony sitesine kayıt olma ve bilgilendirme cd’si -Masa üstü ayağı, masaya monte etme kayışı ve vidalar.
Bir televizyonun ilk kullanım amacı tv seyretmek olduğu için, Crea HD uydu alıcımızı televizyonumuza HDMI bağlantı ile bağlayarak ilk SD yayın görüntülerimize kavuşuyoruz. Crea’nın çıkış çözünürlüğü seçenekleri 3 tane. 576P,720P ve 1080i. İdeal görüntüye ulaşabilmek için tercihimizi 1080i ‘den yana kullanıyoruz. Ve ilk ekran görüntümüz…
Şimdi de Scart bağlantı ile hdmi bağlantının bize ne gibi farklar sunduğunu gözlemleyelim. Resimlerden anlaşılaması ihtimaline karşı kendi yorumumu burada eklemek istiyorum.
Yorumum: 1080i ve 720p arasında bir fark ben gözlemlemedim. Fakat 576p seçildiğinde gözle görülür farklar ortaya çıkmaya başlıyor. Özellikle yakın izlenim mesafesindeki pixelleşmelerde bariz fazlalık ortaya çıkıyor. Buradan da dolaylı olarak şu sonuca ulaşmak pekte yanlış olmaz. “Crea’nın upscale yani düşük çözünürlüklü görüntüleri daha yüksek çözünürlüğe çevirirken aynı zamanda bize daha iyi bir görüntü sunması yeteneği var.”
Scart bağlantı ile hdmi 576p arasında fazla fark yok gibi ama scartla hdmi 1080i arasındaki fark bariz...Scart bağlantıda ellerdeki ve yüzdeki tırtıklanmanın hdmi bağlantıda olmadığını fotoğraftanda rahatlıkla görebiliyoruz. Üstelik sunucunun arka planındaki resimdeki renk tonlarıda hdmi bağlantıda çok daha belirgin.
PC bağlantısı ve blu-ray film örneklerine vaktim müsade ederse ilerki günlerde devam etmek istiyorum.
NOT: Daha detaylı bir inceleme olmasını istemiştim ama baya zahmetli ve zaman alan bir işmiş bu. Sabah işi gücü bekleyen insanlar olduğumuzdan hoşgörünüze sığınıyorum. Faydalı olması dileğiyle....
Teşekkürler...İnceleme istediğim gibi olmadı. Ama bu iş gerçekten zor...Herbir kaynak için kablonun birini söküp diğerini takacaksın. Fotoğrafını çekeceksin. Forumda fotoğrafların çıkması için düzenleme yapacaksın vs..Bir bakıyorsun saatlerini almış...
Baktım olmayacak kısa kestim...
Görüntü kalitesine gelince gerçekteki görüntü çok çok daha iyi. Nedenlerine gelince, Fotoğraf makinem yeterince iyi değil. Flash patlamasını önlemek için manuel çekim yapmak gerekiyor. Onda da ideal ayarları tutturmak çok zor. Sonrasında da çektiğim bu fotoğrafların ebadını 800x600 ebadına düşürdüm. Daha sonrada forumun resim sınırını geçmemek için bu fotoğrafların kalitesini %40 oranındda düşürdüm. Sonuç üstteki fotograflar...