Şimdi Ara

Fdisk arkasına format arkasına windows kurulumu hakkında herşey.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.068
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Değerli büyüklerimden haddim olmayarak bu bilgi konusunu açtığım için özür diler ve gerek yanlışlarımda gerekse eksiklerimde gereken yerleri düzeltmelerini arz ederim.

FDİSK:
    ilk önce yeni bir sabit disk aldığımızı varsayalım.Veya eski bir sabit diskimize fdisk yapacağız peki nasıl?
    1-Bilgisayarın power(açılış düğmesin) basınız.
    2-Bios ayarlarına giriniz.(Genellikle memory test yazan ve sürücülerin tek tek gösterildiği yerdir ve altta PRESS DEL FOR BİOS yazar işte bu sırada delete'ye basmanız gerekir)
    3-Biosa girilir ve bilgisayara başlangıç seçeneği floopy veya cd-room seçilir.(Not:elinizde windows 98 varsa cd-room başlangıç disketi varsa floopy seçilir.Eeee nasıl seçeceğiz diyorsanız;eğer biosunuz mavi üzerine sarı ile yazılıysa(genelde intel vb.. firmaların biosu böyledir)2. seçeneği seçip yani advanced bios setup,daha sonra first boot squence + ve - tuşları kullanılarak cd-room veya floopy seçilir.)
    ESC ye basılır ve ve F10na basılıp Y yazılır ve enter.
    Eğerki biosunu gri renkli görünüyorsa(Genelde asus boardlarda olur)Üstteki seçeneklerden board seçilir.4 tane madde vardır alta eğer floopyle başlayacaksanız 1. seçeneği floopy yaparsınız.Cd-room ile başlamak için ise 2. seçeneği disable edersiniz(bu seçenek harddiski disable eder) ve 3.yü cd-room yaparsınız.Yine ESC ENTER YES dersiniz.
    Bilgisayar bu durumda yeniden başlar.Elinizdeki cd(windows 98) veya disketi takarsınız.
    Belli bir süre bunları okuduktan sonra size 3 seçenek sunar.
    1-windowsu cd den kur
    2-bilgisayarı cd-room desteğiyle başlat
    3-bilgisayarı cd-room desteği olmadan başlat
    siz burdan 2 seçeneği seçersiniz.ve belli bir süre sonra sizi A:) sürücüsüne atar.
    Şimdi geldik filmi kopma noktasına
    A sürücüsündeyken FDİSK yazarız.ve bizi fdiske yönlendirir.
    Burda karşımıza bir yazı çıkar.Hardiskiniz 500 mb den büyükse E yazıp devam edersiniz.
    Geldik Fdisk menusune.Arkadaşlar burda sabitdiskinizle istediğiniz gibi oynayabilir 2 ye bölebilir veya sıfırlayabilirsiniz.
    4 seçenek çıkar karşımıza tekrar(ahhh bu seçenekler yok mu?)
    1.si oluşturmak
    2.etkin bölüm atamak
    3.silemek
    ve 4.sü de kontrol etmek için
    Eğer harddiskimiz yeni değil ise ilk önce 4 ile hangi bölümlerin olduğunu görürüz.ve ESC ile ana menüye dönerek 3 ü seçeriz ve burdan silmek istediğimiz bölümü sileriz.
    Hardiskimiz sıfır ise(eski harddiskide sıfır gibi yaptık zaten az önce)
    İlk önce 1 seçeriz çıkan menüden tekrar 1 seçilir ve karşımıza bir soru çıkar Bütün alanı kullanıp bölümü etkin kılmak istermisiniz.Eğer harddiskinizi tek bölüm yapacaksanız bunu seçersiniz ve altta %saymaya başlar.
    Eğerki harddiskini 2ye bölecekseniz bu seçeneğe hayır dersiniz.Yine yüzde sayar ve size ayırmak istediğiniz alanı sorar.Siz buraya harddiskinizin ne kadarını C yapmak istediğinizi % olarak veya miktar olarak yazarsınız.Unutmayın 80 gblik harddisk asla 80 gb çıkmaz.75 gibi çıkar çünkü bir bölümü sanal disk olarak kullanılır bunu hesaba katın.Tabii aynısı diğer harddiskler içinde geçerli.
    Neyse birinci bölümü oluşturduk.Birim ismi filan verdik.Geldi ikinci bölümü oluşturmaya.
    Birinci bölüm oluştuktan sonra tekrar FDİSK ana menusune gelinir ve tekrar 1 seçilir burdan 2. seçenek yani mantıksal bölüm oluştur seçilir.Size ne kadar ayırmak istediğinizi sorar ve kullanılabilir alanı gösterir.Siz kalanıda buna verirsiniz.Tabiki 3 bölüm oluşturmayacaksanız.Yine % sayar birim ismi ister sizden.Eeeee 2 bölümde oluştu.Sıra 3. bölümde.
    2. bölüm oluştuktan sonra tekrar FDİSK ana menüsünden 1. seçenek seçilir daha sonra 3. seçenek yani uzatılmış mantıksal bölüm oluştur.burdan yine aynı işlemler yapılır ve 3. bölümde oluşur.
    Tekrar Fdisk ana menüsüne döndük.4 de basıp kontrol edebilirsiniz.Bu size kalmış.
    Neyse 2 ye basıp etki bölüm oluşturmanız lazım.2 ye basıp etkin bölümün hangisi olacağına karar verin(genelde C seçilmesi tavsiyemdir.)
    Tekrar ESC ye basın ve bi daha ESC.size bölümlerin aktif olması için yeniden başlatmanız gerektiğini söyler ve A sürücüsüne tekrar atar sizi.Sizde A sürücüsündeyken kapatırsınız bilgisayarı.
    Ne mutlu size FDİSKte tamam.
    Şimdi gelelim format ve windows kurulumuna.
    Ben genellikle formatı windowsu kurarken atıyorum.Çünkü biostan atacağımız format sabit diskimizin dosya biçimini fat16 vaya 32 yapar.Biliyorsunuzki windows xp fat 32 kullanmaz.
    Ms-dostan format atacak arkadaşlar için;
    Bilgisayarınızı disketle başlatıp(en üstte anlatıldı)2 seçeneği seçin.Belli bir süre sonra sizi A sürücüsüne atar.A sürücüsüneyken format c: yazın size bilgiler kaybolacak kabul mü der sizde e dersiniz ve format başlar.% sayar %100 olunca tamamdır.

Windows kurmak:
    Bilgisayarımızı cd-room ile başlatırız(en üstte anlatıldı)
    Cd-roomumuza LİSANSLI windows cd sini takarız(benimkide lisanssız bakmayım öyle tip tip.ben uyarayım büyük cezası var)Daha sonra cd room cdyi okumaya başlar ve altta yazı çıkar.CDden ön yükleme için bir tuşa basınız.4 tane nokta sırayla çıkar bu sırada noktalara yetişip bir tuşa basın.Bilgisayarınız çeşili sesler çıkarıp işlem yapar ve mavi bir ekrana geçer.Altta SCSI için F6 ya basın der.Ama siz basmayın.Bir süre sonra bir seçenek çıkar Windows kurmak mı kurtarmak mı çıkmak mı istiyorsunuz.Siz kurmak olanı ENTER yani devamı seçersiniz.Dha sonra okumaya üşeneceğiniz bir sözleşme çıkar karşınıza ve benim gibi okumadan F8 e basıp geçiştirirsiniz.Yüklemeye devam eder.Size bir takım sorular gelir bunları hep olumlu önde yani "kur ,ileri ,devam,gibi"seçenekleri seçerek geçiştirirsiniz.
    İşte ikinci filmin kopma noktası:
    Size harddiskinizin(sabit disk)dölümlerini gösterir ve nereye yükleyeceğinizi sorar siz istediğiniz bölümü seçer ve ENTERE basarsınız.Daha sonra size şu 5 soruyu sorar ki bura en karıştırılan bölümlerden biridir.
    1)Bölümü ntfs dosya türüne çevirerek biçimlendir(çabuk)
    2)Bölümü fat32 dosya türüne çevirerek biçimlendir(çabuk)
    3)bölümü ntfs dosya türüne çevirerek biçimlendir(bu normal format)
    4)bölümü fat32 dosya türüne çevirerek biçimlendir
    5)bölümü olduğu gibi bırak.
    Bizi burda ilgilendiren 1 ve 3 tür(tabiki windows xp için)
    1. seçenek hızlı format atar(1 dk bile sürmez)
    3. seçenek ise normal format atar uzun sürer.
    Burda seçim size aittir.arasında pek fark yokur.Çabuk olanda bilgileri yüzeysel siler ve yeni bilgileri diğerlerinin üstüne yazar.Normal olan ise bilgileri direkt olarak siler.
    Biçimlendirme işleminden sonra Kopyalanacak dosyaların listesini oluşturur ve kopyalamayı yapar.
    15 saniye içinde bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır der.Siz bir tuşa basarsanız hemen bu işlemi gerçekleştirir.Bilgisayar yeniden başlar.Ve yeniden CDden ön yükleme için bir tuşa basınız yazısı çıkar.Sakın basmayın çünkü bilgisayar yeniden windowsu kurmaya başlar.bırakın o yazı geçsin gitsin.
    Daha sonra bildiğimiz windows xp açılış ekrnı görünür ve sizi xp yükleme sayfasına atar.
    Burda mavi ekranın sol tarafında ne kadar süre kaldığını gösteren bir sayı vardır ve genelde 39 dk ile başlar.İnanmayın yalandır o çünkü.Genelde daha kısa sürer.Daha sonra zaman geçtikçe size çeşitli sorular sorar.Saati ayarlaın kullanıcı adı girin gibi.LİSANSLI ürününüzün kodunu girersiniz ve yükleme devam eder.Yükleme tamamlanıyor der.Tekrar reset atar.Burda unutmamanız gereken BİOSa girip tekrar Bilgisayarı harddiskle başlatmaktır(en üstt anlatıldığı gibi.)Bu kada windowsuda yüklemiş olduk.
    Yapmanız gereken bu kadar.
    Son bir iki sözüm sakın lisanssız ürün kullanmayın ve burdaki yazılanları dikkate alın.Bunlar benim bir yıldır attığım formatın ve kurduğum windowsların özetidir.Herkese kolay gelsin dilim sürçtüyse affola.

• eyvallah saolasın bilgiler için
  • Önemli değil dostum bilmeyenler ararlansaın yeter ki!!!
  • derkin kardeşim bu yazmış olduğun bilgiler için teşekkür ediyorum ellerine sağlık yanlız ben sana bir soru soracaktım ben format atarken xp cd sini takıyorum ve bilg. cd den çalıştırıp formatımı atıyorum peki bu anlattığın fdisk in normal formattan farkı nedir anlamadım yardımcı olursan sevinirim saygılar
  • fdisk formatla alakası yok.fdiskte sabitdiskini hiç kullanılmamış gibi yapıp parçalara ayırıyorsun ve ya birleştiriyorsun.fdisk formatla aynı şey değil yani.ama MS-dostak formatı soruyorsan Ms-dosta fat32 olarak biçimlendirir xp ise iki seçeneğide sunarsana hem ntfs hem fat32
  • hazs bunu ben açıklayım isterseniz fdisk bilgisarınızın hardiskini ikeye üçe veya daha fazla sürücüye bölmeye yarar.Bu işlemi yaptıktan sonra format atmanız gerekiyor.Eğer formatı format:/u şeklinde atarsanız dönüşümsüz (=yani recovery programları ile bilgilerinizi asla geri getiremezsiniz) olarak atar.
    derkin bilgiler için saol bilmeyenler öğrenmiş olur.
    Fakat bu günlerde yaygınlaşan bir program olan Partiation Magic programı fdisk işleminin yaptığı işleri yapıyor üstüne sürücülerinze format atmak gerekmiyor.Böylelikle eski bilgileriniz silinmeden hardiskinizi bölmüş oluyorsunuz.
    Bilgiler için Tekrar Teşekkür ederim.
  • doğru diyorsun partion magic türü programlar çok iyi ama bir çok kişi problemle karşılaşıyor ki form lanet okuyan bir sürü kişi gördüm :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • arkadaşlar bilgileriniz için teşekkür ben format atarken zaten hdd yi bölebiliyorum bu bilg acemiyim ama bu anlattığınız fdisk bilgiler hiç silmeden hdd yi bölebiliyormu yada birleştiriyormu ben dos tan format atmıyorum xp cd sini takıp format atıyorum eğer bölüyorsa tekrar format atmanın anlamı nedir zaten format atarken hdd yi bölüyorum
  • dostum çok teşekkürler fdiskte takıldığım noktayı çözdün
  • quote:

Orjinalden alıntı: hazs

arkadaşlar bilgileriniz için teşekkür ben format atarken zaten hdd yi bölebiliyorum bu bilg acemiyim ama bu anlattığınız fdisk bilgiler hiç silmeden hdd yi bölebiliyormu yada birleştiriyormu ben dos tan format atmıyorum xp cd sini takıp format atıyorum eğer bölüyorsa tekrar format atmanın anlamı nedir zaten format atarken hdd yi bölüyorum

hazs fdisk le tamamen silmek zorunda kalirsin HDD ni o dediğini Partition Magic türü programlar yapar.
  • Bilgilerin için teşekkürler.
  • hocam sen bilmeyen adamlar için anlatmışsın ama sence zararı dokunmazmı yani bilmeyen bi adam kurcalayıp da sorun yaratırsa noolcak . bırakın her işi bilen yapsın götürsünler bilen bi arkadaşına yapsınlar
  • hocam aslında haklısında kim biliyor ki bu işi?çırak usta yetişmesi veya kendi kendine öğrenmek başka bir şey yok.,
    Ayrıca herkese teşekkürler.
  • güsel hazırlamışsın hiç bilmeyenler için güzel anlatım.
  • herşey için teşekkür....
    ayrıca diğerleri gibi kafaya almadığın içinde....
  • bu arada fdisk yerine diskpart tıda kullanabilirsin
  • sorun değil :)
    quote:

Orijinalinden alıntı: zanist

herşey için teşekkür....
    ayrıca diğerleri gibi kafaya almadığın içinde....

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.