Şimdi Ara

Can nedir, Ruh nedir? Galiba anlıyacağız?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
100
Cevap
0
Favori
2.686
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar sabah gazetesinin haberine göre, bilimadamları ölü farenin kalbini çalıştırmayı başarmış? Bu durumda biyolojik olarak canlı olan yaratık canlımıdır değilmidir?

"ABD'li bilim adamları dünyada bir ilki gerçekleştirdi... Minnesota Üniversitesi'nde çalışan bilim adamları "ölü" bir kalbi yeniden çalıştırdılar. Bilim dünyasını ayağa kaldıran deneyde ölü farenin kalbine yeni doğmuş bir farenin kök hücreleri şırınga edildi. 4 gün sonra kalp kendi kendini yenilemeye başladı. 8'inci gün ölü kalp yeniden atmaya başladı. Araştırmaların başlangıç aşamasında olduklarını belirten bilim adamları, kök hücreler yardımıyla ve vücudun kendi kendini yenileme özelliği üzerine çalışılarak ilerleyen yıllarda iflas etmiş organların yerine her hasta insana özel organ üretilmesinin mümkün olacağını belirttiler. Araştırma ekibinin başkanı Dr. Doris Taylor da, bu deneyin başarısının, bedene uyum sağlayacak organların üretilmesi çalışmaları için umut verici olduğunu kaydetti. "

http://www.sabah.com.tr/haber,8B43B49EDE8447B798D77B0250FADB00.html

SABAH

• Ama ölü fareyi diriltememişler.
  • Bu gerçekten enteresan bir haber. Eğer fare üzerinde yapılan çalışmalar başarı olur, farenin yaşama dönmesi sağlanırsa ve farenin davranışları doğal olursa "ruh" kavramı tarihe karışır.
  • Böyle bir şeyi insana yapabilirlerse bilim tarihi açısından bir dönüm noktası olur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Criminal Origin

Bu gerçekten enteresan bir haber. Eğer fare üzerinde yapılan çalışmalar başarı olur, farenin yaşama dönmesi sağlanırsa ve farenin davranışları doğal olursa "ruh" kavramı tarihe karışır.

Farede ruh mu var?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Nihonjin

quote:

Bu gerçekten enteresan bir haber. Eğer fare üzerinde yapılan çalışmalar başarı olur, farenin yaşama dönmesi sağlanırsa ve farenin davranışları doğal olursa "ruh" kavramı tarihe karışır.

Farede ruh mu var?

Bilim dünyasında deneyler ilk aşamada fare vb kobay hayvanlar üzerinde yapılır. Başarılı olduğu taktirde insan üzerinde deneylere başlanır. ve büyük bir ihtimalle insanda da başarılı olacaktır. Madem farede ruh yok, insanda? (yani insanda olduğu söyleniyor ya o bakımdan)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Criminal Origin -- 14 Ocak 2008; 15:44:39 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Nihonjin

quote:

Farede ruh mu var?

Dünyadan mısın?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu nedir arkadaş ?
    11 yıl önce açıldı
    BU NEDİR???
    20 yıl önce açıldı
    Aşk ne demek bilen var mı??
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Şimdi gene konu başka yönlere kayacak ama...

İnsanda metafiziksel bir ruhun olduğunu kabul ediyorsunuz da hayvanın biyolojik açıdan ne eksiği var da ruhunun olmadığını kabul etmiyorsunuz? Gerçekten bu soruyu merak etmişimdir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: korver

Şimdi gene konu başka yönlere kayacak ama...

İnsanda metafiziksel bir ruhun olduğunu kabul ediyorsunuz da hayvanın biyolojik açıdan ne eksiği var da ruhunun olmadığını kabul etmiyorsunuz? Gerçekten bu soruyu merak etmişimdir.

keşke bu soruyu hiç sormasaydın Aslında sor ya da sorma farketmez konu zaten kayacaktı o yöne
  • Kur-an:
    "Biz insana ruhumuzdan üfledik"

Bizim delilimiz bu...
  • quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

Kur-an:
    "Biz insana ruhumuzdan üfledik"

Bizim delilimiz bu...

Peki, bilim ve kültür bölümde Kur'an dan ayetlerin tartışılmadığı, bilimsel ve kültürel konuların tartışıldığı günleri görebilecekmiyiz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Criminal Origin -- 14 Ocak 2008; 16:29:51 >
  • Gerçekten çok ilginç.
  • quote:

Bknz; "Her konunun sistematik olarak dine çekilmesi."
  • Dikkat edersen bunu diyen öSCi, O bahsettiğin kişilerden biri değil...
    Göremeyeceksin.
    Kur'an Aksi görüş bildirdiğiniz sürece göremeyeceksiniz.Her konuda bir ayet ve delil sunacaklar.Bunu bile bile yapanlar da olur,İnanış gereği, yapanlarda.
    Sırf din konusulmaması gerektiğini savurum bilirsin ama Karşıt görüşle başlarsan konuya karşıt görüşle cevap alırsın.
    Sürekli inanışları irdelemeni boş ve önyargılı buluyorum Criminal
    Sırf sen inanmıyorsun diye insanlardan da bunu bekliyorsun.Onlar nasıl inatla Ayet koyuyorlarsa bazılarınız da inatla şimdi biri gelip buraya ayet yapıştırır mantıgında.Olan bu bölüme oluyor.Yetmedi mi sürtüşmeleriniz ? Bırakın insanlar nasıl yorum yapmak istiyorlarsa öyle yorum yapsınlar.
    Yorum...Yorum farklılıkları olabilir gerçek tek oysa.Duran Kalbi yeniden çalıştırmak evet olur.Ömrü mü uzatılabilir mı ? evet 40 Kere yeniden mi çalıştırılacak o kalp.Diğer Organların kendini yenilemesi de mümkünmüş,Aslında İnsanlarda uygulansa bile inançlı kesimin bunu yapacagını zannetmem (: Ruh kavramı ortadan nasıl kalkar onu çok merak ettim.Gülücüğümün anlamını da bilirsin.Bu sefer sana

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BARIŞA ÖZLEM -- 14 Ocak 2008; 17:04:13 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Algol

quote:

Bknz; "Her konunun sistematik olarak dine çekilmesi."

Senin algılarınla ilgili bir durum o. Yoruma yalnızca cennet, cehennem, etik, sevap, günah, kafir, gavur, ahlak çerçevesinden bakarsan dine çekmiş olursun.
    Eğer bir canlı ölümden sonra tekrar hayata getirilebilirse ve normal davranırsa, bana göre can, ruh denen kavramın yalnızca biyolojik bir işleyiş, tüm organların görevini yerine getirmesi, soluk alması, yaşaması anlamına gelecektir. Ama sen "ruh yok" dedin kitaba küfrettin dersen, konuya yine din çerçevesinden yorum getirmiş olursun. Haliyle konuyu bir taraflara çeken ben değil sen olmuş olursun.

• quote:

Orjinalden alıntı: öSCi

Dikkat edersen bunu diyen öSCi, O bahsettiğin kişilerden biri değil...
    Göremeyeceksin.
    Kur'an Aksi görüş bildirdiğiniz sürece göremeyeceksiniz.Her konuda bir ayet ve delil sunacaklar.Bunu bile bile yapanlar da olur,İnanış gereği, yapanlarda.
    Sırf din konusulmaması gerektiğini savurum bilirsin ama Karşıt görüşle başlarsan konuya karşıt görüşle cevap alırsın.
    Sırf sen inanmıyorsun diye insanlardan da bunu bekliyorsun.Onlar nasıl inatla Ayet koyuyorlarsa bazılarınız da inatla şimdi biri gelip buraya ayet yapıştırır mantıgında.Olan bu bölüme oluyor.Yetmedi mi sürtüşmeleriniz ? Bırakın insanlar nasıl yorum yapmak istiyorlarsa öyle yorum yapsınlar.
    Yorum...Yorum farklılıkları olabilir gerçek tek oysa.Duran Kalbi yeniden çalıştırmak evet olur.Ömrü mü uzatılabilir mı ? evet 40 Kere yeniden mi çalıştırılacak o kalp.Diğer Organların kendini yenilemesi de mümkünmüş,Aslında İnsanlarda uygulansa bile inançlı kesimin bunu yapacagını zannetmem (: Ruh kavramı ortadan nasıl kalkar onu çok merak ettim.Gülücüğümün anlamını da bilirsin.Bu sefer sana

Mesele şu ÖSCi arkadaşım. Ben inanırım. Çevremde de bir adet ateist ya da başka bir dine mensup insan yok. Hatırlarsan kültür bilime konu açacağım diye yanlışlıkla gereksizlere açmıştım konuyu. Yorum getirmek ayrı bir şey. Konuyu din propagandasıda sürmek ayrı birşey. Konuşamıyoruz arkadaşım surda bilim ile ilgili konu yok, konu açılsa yorum yok.
    Şunu da belirtmek istiyorum ve eminim bir çok kişi içinde böyledir. Benim daha topu topu 4-5 ay öncesine kadar (bu bölüme takılmadan öncesi) daha sağlam bir inancım vardı. Ama bu bölümde ve arada sırada konu dışında gördüm akıl almaz bağnaz düşünceler bende bir ön yargı oluşturdu ve "soğuma" sürecine soktu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Criminal Origin -- 14 Ocak 2008; 17:21:45 >

• Kilit organ beyindir. "Beyin ölümü" gerçekleşen bir canlı uygun sinirsel (elektriksel) uyarım ile ayağa kalkıp koşabilebilir diye abartabiliriz. Kök hücre çalışmaları yazıda da belirtildiği gibi organ yetmezlikler için umut vaad eden üzerinde yoğun araştırmaların yapıldığı bir tedavi yöntemidir.

Beyni bu çalışmalara dahil edebilirlerse ne olacağını hep beraber görürüz.
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: öSCi

Dikkat edersen bunu diyen öSCi, O bahsettiğin kişilerden biri değil...
    Göremeyeceksin.

Mesele şu ÖSCi arkadaşım. Ben inanırım. Çevremde de bir adet ateist ya da başka bir dine mensup insan yok. Hatırlarsan kültür bilime konu açacağım diye yanlışlıkla gereksizlere açmıştım konuyu. Yorum getirmek ayrı bir şey. Konuyu din propagandasıda sürmek ayrı birşey. Konuşamıyoruz arkadaşım surda bilim ile ilgili konu yok, konu açılsa yorum yok.
    Şunu da belirtmek istiyorum ve eminim bir çok kişi içinde böyledir. Benim daha topu topu 4-5 ay öncesine kadar (bu bölüme takılmadan öncesi) daha sağlam bir inancım vardı. Ama bu bölümde ve arada sırada konu dışında gördüm akıl almaz bağnaz düşünceler bende bir ön yargı oluşturdu ve "soğuma" sürecine soktu.

Peki...

• Bilimin amacı tanrı olmak değil onu anlamaktır.
  • quote:

Bilimin bile bir haddi var.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.