Şimdi Ara

Sildiğinizi zannettiğiniz veriler acaba gerçekten siliniyor mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
0
Favori
11.691
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Glamorgan Üniversitesi' nin yaptığı bir araştırmaya göre eBay' den satın alınan sabit disklerde yapılan veri kurtarma işlemlerinde eski kişisel bilgilere ulaşıldığı ortaya çıkmış. Hatta incelenen sabit disklerden yedi tanesindeki cookie lerden ulaşılan bilgiler ile birçok şifreli siteye girebilecek kadar bilgi edinilebildiği ve bunun yanında bir çok parolaya ulaşılabildiği açıklandı.

    Bu nasıl oluyor diyebilirsiniz. Öncelikle re-furbished tabir edilen bir terimi açıklamamız gerek. Piyasada satılan herhangi bir teknolojik cihazın fabrikada, ya da herhangi bir yerde tamir edilerek tekrar piyasaya sunulmasına re-furbished deniliyor. Bunun en büyük örneği cep telefonları pazarında gerçekleşiyor. Re-furbished ile tekrar piyasaya dağıtılan telefonlar bizim spot diye tabir ettiğimiz şekilde garantisiz olarak satılıyorlar. Aslında cep telefonları ve diğer birçok elektronik alet için çok ta önemli sayılmaz çünkü fabrikada tamir edilip bozuk parçası değiştirilen bir cihazın sorun çıkarma olasılığı, sağlam satılan bir cihazdan çok ta farklı değil. Fakat sabit disk yada hafıza kartları (SD, MMC, CF vs.. ) re-furbished operasyonu geçirince iş farklı bir boyut kazanıyor. Manyetik alana veri kaydetme mantığı ile çalışan bu tip cihazlarda, silinen veriler çeşitli veri kurtarma programları ile geri dönüştürülebiliyorlar. Bozulduktan sonra tamir görüp piyasaya tekrar çıkan sabit disklerdeki eski veriler, çok kolay bir şekilde erişilebilir hale geliyor eBay örneğinde olduğu gibi. Yada temiz bir windows kurmak üzere formatladığınız sabit diskinizde yedeklemeyi unuttuğunuz verilerinizi, recovery programları ile sonradan geri getirebildiğimizi birçoğunuz biliyordur. Aynı şey hafıza kartları için de geçerli. Fotoğraf makinanızda çektiğiniz resimleri bilgisayara aktardıktan sonra hafıza kartındaki bilgileri silip kullanması için başka bir arkadaşınıza verdiğinizde, karşı taraf kötü niyetli ve az çok bu konulardan anlayan birisi ise sadece size özel olan çok özel anlarınıza kolay bir şekilde ulaşabilir. Tabi hiç te hoş olmayan bir durum.

    Peki bunu önlemenin bir yolu yok mu? Tabiki var. Sildiğimiz halde altta kalan veriler tekrar ortaya çıkartılabiliyor, tamam ama eğer bu verilerin üstüne çok kez yazıp silersek okunamayacak hale geliyorlar. Mesela sabit disk yada hafıza kartının tamamına rastgele oluşturulmuş anlamsız dosyaları 100 kere yazıp silersek, en altta kalan okunmasını istemediğimiz anlamlı dosya parçaları kayboluyor. Tabiki bu uğraşılacak bir iş değil, otomatik yapan programlar var. Sami Tolvanen isimli birinin hazırladığı Eraser adındaki basit bir program bu iş için çok kullanışlı gibi. Tabi çok daha profesyonel ve ücretli yazılımlar da var. İhtiyaca ve kullanım şeklinize göre bir program seçebilirsiniz.

    Hemen akıllara gelen başka bir soru, niye işletim sistemleri bu işi otomatik olarak yapmıyor? Birincisi, herkes dosyalarının tamamen silinmesini istemeyebilir, tabi bunu bir seçenek halinde sunularak daha kullanışlı hale getirilebilir, o zaman pek mantıklı bir sebep olmuyor. İkincisi ve asıl önemli sebep ise, kullanıcı kitlesinin büyük oranını oluşturan bilinçsiz ve olayın ne olduğunu bilmeyen bir kullanıcılar, küçük bir veriyi silmek istediklerinde çok uzun süre geçtiği zaman bunu işletim sistemi ve bilgisayarın yavaşlığı olarak algılayacak dolayısı ile memnuniyetsiz olacaklar. Günümüz bilgisayarları bu işlemi son kullanıcıya aktarmadan halledecek kadar hızlı değiller ne yazıkki. Şimdiki en güçlü bilgisayarlar hissettirmeden değil de, en azından işkence olmaycak hızda belki bu işlemi yapabilirler fakat yine kullanıcı kitlesinin büyük çoğunluğu bu tarz güçlü bilgisayarlara sahip olmadığı için işletim sistemli çözümler şimdilik işlevsiz gözüküyor.








  • bu haberi okuduktan sonra eski hdd leri çamır suyu ile silemeye karar verdim Şaka bir yanada bir nevi açık kapı aslında düşünsenize sildiğimizi sandığınız çoğu bilgi başkaları tarafından kulanılıyor Allah korsun....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi firaz -- 18 Şubat 2005, 3:49:17 >
  • Bilgisayarı anladım da telefonlarda nasıl oluyor acaba ilginç yaw
  • Programı denedınız mı esas sorun orda o calısıosa gusel...
    Bu haberde ayrıca cok enterasan... trbkler
  • disket sürücüdeki plakalar tozla reaksiyona girerek bozuluyo. sabit diskide tozlasak acaba o zaman kurtarabilirler mi?
  • bu zaten bılınen bısey bunu bosverınde sız bana fızıksel hatalı dıskten verıler nasıl kurtarılır onu soyleyın.. var mı bı baba yıgıt................
  • rss_02 bu dediğini yapanlar vardiye biliyorum. çünkü bi aralar tv reklamlarında yanmış bir laptop gösterip insanlara kurtarması imkansız değil diyorlardı.

    bu haberi yıllar öncesinden biliniyordu. bilirmisiniz bilmem ama bankalar ellerindeki eski bilgisayarları satarken içinden HDD'yi çıkarıyorlar. bu tip durumlardan dolayı.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: RSS_02

    bu zaten bılınen bısey bunu bosverınde sız bana fızıksel hatalı dıskten verıler nasıl kurtarılır onu soyleyın.. var mı bı baba yıgıt................


    Var ama ben değilim tabi. Yangından çıkmış HDD'lerin içindeki bilgiler bile okunur hale getirilebiliyor. Fakat doğal olarak biraz tuzlu 20-30 bin dolarlar telaffuz ediliyor
  • ancak bir konu kafamı kaıştırdı..
    örneğin 40 gb hdd nizde ki bilgileri asildiniz...

    ardından 1 gb lık bir filmi 40 kere kayıt edersek yine eski bilgile rkurtarılabilir mi?
    hiç sanmıyorum...

    üzerinme yazıyorç...
    ama buraaki elktriksel olay katmnalar şeklinde ise ozaman başka (fizik öğrenmek
    lazım)
    :
    ....
    iyi çalışmalar
  • kurtarılamaz tabikide disk boyutu küçük olduuunda sorun olmas zaten....
    dielimki 160gb lik bi diskten 2mb lik bi dosya sildin ve kurtarılmasını istemiyosun...

    bi program olmadan bunu yapman zor işte....
    dosyanın disk üzerindeki tam adresini bulup oraya yeniden yazma yapılması gerekir....
  • ibas diye bir şirket vardı Ankarada bilmem hala varmı.2000 yılı chip dergileri reklamlarından hatırlıyorum.hertülü veri kaybında çözüm bulabileceklerini saöylüyorlardı. www.ibas.net
  • quote:

    Orjinalden alıntı: auzbek

    ibas diye bir şirket vardı Ankarada bilmem hala varmı.2000 yılı chip dergileri reklamlarından hatırlıyorum.hertülü veri kaybında çözüm bulabileceklerini saöylüyorlardı. www.ibas.net

    aga bu konuda cok programlar var formattan sonra bile bilgileri geri getiren programlar var...
  • bu arada bir dosyanın silinmemesinin mantığı nedir?sanırım şudur ki disk üzerinde o dosyanın olduğu yerin makina tarafından üzerine yazılabilir olarak tanımlanması deilmidir?eğer böyle ise aslında çeşitli programlar kullanarak o dosyanın disk üzerindeki yerini bulup oraya bir başka veri yazdırarak halledilebilir bence.(bi denemek lazım!!)
  • quote:

    Fotoğraf makinanızda çektiğiniz resimleri bilgisayara aktardıktan sonra hafıza kartındaki bilgileri silip kullanması için başka bir arkadaşınıza verdiğinizde, karşı taraf kötü niyetli ve az çok bu konulardan anlayan birisi ise sadece size özel olan çok özel anlarınıza kolay bir şekilde ulaşabilir. Tabi hiç te hoş olmayan bir durum.

    Gerçekten hiç hoş olmaz.. Ayrıca ben bu olay hdd'lerde olur sanıyordum MMC kart alışverişine de dikkat bundan sonra
  • hocam bide veri kaybından kasıt yangındır, şudur, budur... yani diskin fiziksel olarak zarar gördüğü durumlardı...
  • killdisk diye bi program vardı ....kesin siliyomuş diye duymuştum...
    low level format mantığı ile çalışıyormuş(diski 0 larla dolduruyormuş).... ama kullanmadım bilmiyorum...

    bide SuperGE diye bi program hatırlıyorum(süpürge den aklımda kalmış)
    bunu kullanmışlığım(epeyi bi önce) var ama sildiklerimi geri getirmeye çalışmadım....

    low level format yemiş hdd den veri geri getirilebilir mi yaw?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Gti


    quote:

    Orjinalden alıntı: auzbek

    ibas diye bir şirket vardı Ankarada bilmem hala varmı.2000 yılı chip dergileri reklamlarından hatırlıyorum.hertülü veri kaybında çözüm bulabileceklerini saöylüyorlardı. www.ibas.net

    aga bu konuda cok programlar var formattan sonra bile bilgileri geri getiren programlar var...



    emin ol format bu işlerin en kolayı
    çünkü dosyalarına en ufak bi zarar vermiyor...
    sadece tabloları yeniden oluşturuyor (fat tabloları vb.)
    quick formattan düşün bi kaç saniyede formatlio kocaaa diski




  • yani dosyaların gözükmemesi onların siliniği(tamamen kaybolduğu) anlamına gelemez şeklinde bir sonuç çıkarabiliriz herhalde.
  • bu arada yeni aklıma geldi.diskkeep(ismi yanlış hatırlıyo olabilirim) diye bi program vardı.arkadaşlar bunu denemişler ben denemedim.program biosa birtakım dosyalar yüklüyo ve diskin bir yedeğini alyodu.20GB hddyi yedeklemişler ve formatlamış bizimkiler.sonra 20gb yi tamamen doldurmuşlar hddyi tekrar ve sonra bir defa daha formatlamışlar.windowsu kurduktan sonra programı kurup çalıştırmışlar ve 2 formattan önceki sistemi aynen geri getirmişler.bu işin mantığı nedir acaba?(diskin fotosunun çekilmesi gibi bir durummu acaba)
  • silinen verileri kurtarmak icin easyrecover prog. oneririm.
    tamamen silmek icince fileshredder prog. kullanmanızı oneririm.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.