asus ta951 kasam var, bilgisayar 7/24 açık durması gerektiği için sessiz olması lazım.
Kasadaki 120mm lik fan 2000rpm ile dönüyor ve ses çıkarıyor, Fanın çıkışı 3 pinli ve anakarta bağlı, kırmızı: voltaj, siyah: ground, mavi:fan bilgileri.
Benim yapmak istediğim fan'a 9v falan gitsin, bunun için de voltajın geldiği kırmızı kola direnç bağlamak istiyorum, kaç ohmluk direnç bağlamam lazım?
Hocam 65Ohm'luk bir direnç ile fanınızı dizginleyebilirsiniz tahmini hesaplamama göre.Ama 9V ses kesmeye tam olarak yetmez,7V tavsiye ediyorum,7V için direnç değeri ise 85ohm civarı.
Düzenleme : Rakamlar konusunda emin değilim,deneme yanılma yaparsanız daha iyi olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DiabloXT -- 3 Ocak 2008; 16:15:44 >
abi zaten ürünün resminde o siyah kablo ile izole edilmiş kısımda direnç var sanırım Ben de yaparım aynısını fakat dirençin kaç ohm olması gerektiğini bilemiyorum. Boşuna para vermeyelim
Bu fan elektronik devrede direnç gibi davranıyorsa v=i*r den R=48ohm çıkar, yanına seri 24 ohm takarsak, fana 8V kalıyor, yaptığım mantık doğru mu?
abi zaten ürünün resminde o siyah kablo ile izole edilmiş kısımda direnç var sanırım Ben de yaparım aynısını fakat dirençin kaç ohm olması gerektiğini bilemiyorum. Boşuna para vermeyelim
Bu fan elektronik devrede direnç gibi davranıyorsa v=i*r den R=48ohm çıkar, yanına seri 24 ohm takarsak, fana 8V kalıyor, yaptığım mantık doğru mu?
Ben de o mantıkla gittim,elinizde avometre varsa ölçebilirsiniz iç direncini daha net bir bilgi olur. Deneyin hocam büyük ihtimalle tutar,dirençler zaten çok çok ucuz.