Şimdi Ara

Qualcomm MediaFLO; cep telefonları için yeni bir TV yayını teknolojisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.466
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ülkemizde kullanılmıyor olsa da cep telefonlarının yapabildiği 10 larca işten biri de dijital cep televizyonu görevi görmek. Bir cep telefonunu cep televizyonu olarak kullanabilmemizi sağlayan bir çok teknoloji var bunlardan en yaygın olanları ise Güney Kore'nin kullandığı DMB ve Avrupa'da yaygın kullanım alanı bulan DVB-H. Durum Kore'de ve Avrupa'da bu kadar ileriylen Amerika, cep telefonları için TV yayınıyla yeni tanışıyor.

    Amerika'nın en büyük cep telefonu servis sağlayısı olan Verizone'un öncülüğünü yaptığı MediaFLO teknolojisi Kore'de ve Avrupa'da kullanılan yayın teknolojilerinden çok daha farklı. Basite indirgersek RF bandını kullanan bir verici anten vasıtasıyla genele veri yayını yapılması ve uyumlu cep telefonlarının bu veri yayınını analiz ederek görüntü ve sese çevirmeleri esasına dayanan teknoloji, türevlerine göre daha fazla kanal, yüksek görüntü ve ses kalitesi yanında daha fazla pil ömrü vaad ediyor.

    MediaFLO ile 320x240 piksel çözünürlükte 30kare/sn gösterim oranına sahip video ve CD kalitesinde ses yayını yapılabiliyor. Çözünürlük bilgisayar ekranları düşünüldüğünde biraz düşük kalıyor olabilir fakat cep telefonu ekranları için oldukça yeterli. Teknoloji sayesinde aynı anda 14 farklı TV kanalının cep telefonlarına aktarılması mümkün oluyor. Kullanıcılar bu kanallar arasından istedikleri birini seçerek izleyebiliyorlar. Fakat videolar 20 dakikalık kısa yayınlar halinde (Bunlar hava durumu, günlük haberler veya kısa şovlar olabilir) banddan yayınlanmak istenirse kanal sayısı 50 ye kadar çıkabiliyor.

    Teknolojinin işleyebilmesi için 4 önemli bileşen var. Bunlardan ilki ulusal bazda yayın yapılacak kanalların ve band yayınlarının bir araya getirilerek yayına hazırlandığı National Ops Center (NOC). İkincisi NOC'dan gelen bilgileri alıp bölgesel yayınları da içerisine katarak o bölgede yayın yapacak FLO antenlerine gönderen Local Ops Center. Üçüncü sırada ise FLO yayın antenleri ve 3G data ağı yer alıyor. MediaFLO sadece tek taraflı yayın yapabiliyor yani cep telefonlarından bu teknolojiyi kullanarak bilgi göndermek mümkün değil. Bu yüzden eğer alacağınız servis ücretliyse elinizdeki cihazın üyelik bilgilerinizi onaylayıp şifrelenmiş yayını çözebilmesi için 3G ağı üzerinden NOC'a bağlanıp gerekli şifreleri temin etmesi gerekiyor. Dördüncü ve son bileşen de tabi ki MediaFlo uyumlu bir cep telefonu oluyor.

    Teknolojinin getirdiği en önemli şeylerden biri ulusal yayınlar yanında bölgesel yayınların da araya katılarak yayına sokulabiliyor olması. Böylece ulusal kanal yayınları yanında yaşadığınız şehirle ilgili yol durumu, hava durumu programlarını veya kültürel faliyetler, spor aktiviteleri gibi konularla ilgili haberleri cep telefonunuzdan izleyebiliyorsunuz. Tabi MediaFLO ile sadece görüntü değil aynı zamanda maç skorları ve benzeri yazı ve resim içeriği taşıyan bilgilerin de cep telefonunuza aktarılmaları söz konusu.

    MediaFLO ek olarak yüksek oranda pil tasarrufuna da imkan veriyor. MediaFLO'nun yayın teknolojisinde bilgi taşıyan sinyaller birim zamanda oldukça fazla bilgi taşıyabildiklerinden içeriğin izlenebilmesi için antenin sürekli açık kalması gerekmiyor. Anten açılıyor gerekli bilgiyi alıyor ve o bilginin sırası gelinceye kadar kapalı kalıyor. Tabi birim zamanda oldukça yüklü veri alındığından ön bellekleme yapılabiliyor ve bu sayede kullanıcı herhangi bir kesinti yaşamadan akıcı bir şekilde görüntüyü izlemeye devam ediyor.

    Bu yüksek oradan güç tasarrufu sağlayabilen teknik sayesinde 850mAh bir pil ile 4 saat boyunca kesintisiz TV izlenebilmesi mümkün oluyor. Bu süre DVB-H'da ise 1600mAh bir pil ile sağlanabiliyor. MediaFLO'nun diğer bir üstün yanı da kanal değiştirme süresi; rakip teknolojilerde 5-6 saniyeyi bulabilen kanal değiştirme süresi MediaFLO'da sadece 2 saniye sürüyor.

    Yayın sinyali güç tasarrufu sağlanmasına olanak vermesi yanında sinyalin yetersiz ulaştığı noktalarda da video izlenmesine olanak vermek için çift katmandan oluşuyor. İlk katmanda 30 kare/sn gösterim oranıyla video yayını yapılırken 2. katmanda aynı videolar 15 kare/sn gösterim oranıyla yayınlanıyorlar. Böylece sinyal kalitesizse alıcı cihaz 2. katmanı seçerek izleyiciye takılmasız akıcı bir görüntü sunmaya devam edebiliyor.

    Kullanıcılar o an bulundukları bölgede yayınlanan ve yayınlanacak tüm programları cep telefonu ekranlarında görüntülenen bir yayın çizelgesinde görebiliyorlar. Bu çizelgeden istedikleri programı seçip hemen izlemeye başlayabiliyorlar. Aşağıdaki tanıtım filmini izleyerek MediaFLO'yu biraz daha yakından tanıyabilirsiniz.

    [wvp=204]

    MediaFLO, RF yayın antenleriyle oldukça geniş bir alana yayın yapılmasına olanak veriyor. Böylece fiyat performans oranıyla da rakiplerinin önüne geçiyor. Şu an için Amerika'da kullanılan teknolojinin cep telefonunda çalışabilmesi için gerekli yongaları ise cep telefonları için işlemci ve benzeri bileşenler üreten QualComm yapmakta. Nokia ve benzeri Avrupalı üreticiler DVB-H'ı destekledikleri için bu teknolojiyi ülkemizde hiç bir zaman göremeyebiliriz fakat görünen o ki cep telefonu teknolojileri konusunda gündemi geriden takip eden Amerikalılar bu sefer Avrupalı cep telefonu kullanıcılarından 1 adım önüne geçiyorlar.








  • Adamlar neyle uğraşıyor bunlar bizi bozar daha 3g bile gelmemiş bu kafayla gelmesi sürer ama nerde!!!
  • kullanılan cep telefonunun tipini ben pek begenmedim garanti motoroladır
  • Güzel bir yazı olmuş. Buna benzer bir yayın tanıtımını CeBit Fuarı'nda Digiturk standında göstermişlerdi diye hatırlıyorum ve galiba Samsung marka cep telefonları kullanıyorlardı, modeli de resimdekine çok benziyordu. Bunun yanında geçen haftaki Compex'te de bu tip yayınlara benzer fakat yerel yayınları alan iki telefon modeli vardı, meraklılar varsa inceleyebilir.

    GSmart i120:http://www.gigabytecm.com/Turkey/gbc_product.feature.aspx?pid=2

    DRV R67:http://www.drv.com.tr/index/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=33

    Öte yandan bu insanlarda nasıl bir TV izleme hastalığı var ki anlamış değilim; adam sörften geliyor kız arkadaşının yanına elinde bu alet, çocuk parkında çocuğuyla oynarken ona da gösteriyor gene bu alet.

    Qualcomm MediaFLO; cep telefonları için yeni bir TV yayını teknolojisi


    Qualcomm MediaFLO; cep telefonları için yeni bir TV yayını teknolojisi




  • Yolda giderken bir sms yazması bile çoğu zaman kazalara sebep olabiliyor, birde programa daldımı insan herhalde üzerinden araba geçtiğinde ayılır.
  • Haber için teşekkürler Speed-Step. Cep telefonları ileride tam donanımlı bir bilgisayara dönüşecek anlaşılan.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.