Şimdi Ara

Toshiba'dan Nükleer Pil! Tek bir pille 25.000 eve 5 yıl kesintisiz enerji!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
1
Favori
5.960
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ülkemizde nükleer santral kurulsun mu kurulmasın mı diye yoğun tartışmalar yaşana dursun Japon'yada nükleer enerji konusunda enteresan gelişmeler yaşanıyor. Küçük ama akıllı dostlarımız gelecekte yaşanması muhtemel enerji savaşlarının bile önüne geçebilecek basit ve etkili bir enerji kaynağı geliştirme yolunda emin adımlarla ilerliyorlar.

    Bir çoğunuzun aklına hemen hayalleri süsleyen soğuk füzyon gerçek mi oldu acaba şeklinde bir soru gelmiş olabilir fakat olay bu kadar çevreci değil. Ülkemizde daha çok dizüstü bilgisayarları ve LCD TV leriyle tanıdığımız Japon üretici Toshiba, 40 yıl boyunca küçük bir yerleşim birimine enerji sağlayabilecek güçte nükleer pil geliştirmiş durumda.

    Önümüzdeki sene ilk denemelerine Japonya'da başlanması planlanan 200kw/saat güç üretme kapasitesine sahip mini nükleer reaktör, eğer Amerikan Nükleer Enerji kurumundan da gerekli onayları alırsa 2009'da başta Amerika olmak üzere genel kullanıma sunulacak. Böylece enerji götürmenin zor olduğu adalar, engebeli araziye kurulu kasabalar gibi yerleşim birimlerine KW/saati 0.05$'dan enerji sunulabilecek.

    Donanimhaber.com

    Pilin çalışabilmesi için gerekli tesis her ne kadar karmaşık duruyor olsa da tesisin büyük kısmı nükleer pilin korunması ve üretilen enerjinin kontrol altına alınıp dağıtılmasıyla görevli cihazlardan oluşuyor. 6 metre uzunluğa ve 1.8 metre genişliğe sahip olan pilin içerisinde tepkimeyi kontrol etmek için sıvı lityum-6 elementi bulunuyor. Enerjinin üretildiği asıl kısımda herhangi bir mekanik parça bulunmuyor ve enerji üretimi esnasında çekirdeğe müdehale gerekmiyor. Tehlike anında ise otomatik olarak kapanma özelliğine sahip. (Tabi bu Çernobil'deki reaktör için de geçerliydi. Kendini ne kadar hızlı kapatabildiğini ve teklikeyi nasıl etkisiz hale getirdiğini tüm dünya gördü (!))

    Nükleer pilin bir kaç versiyonu bulunuyor; teknik detaylarını verdiğimiz versiyon, standart bir nükleer enerji santralinden 100 kat daha küçük yer kaplıyor ve 200kw/saat elektirik üretiyor. Pilin gelişmiş versiyonları 1100kw/saate kadar enerji üretebiliyorlar. Fakat üretilen enerji miktarı arttıkça pilin dayanma süresi de düşüyor zira 25.000 hanelik bir yerleşim birimine yetecek versiyon için 3 ile 5 yıl arası bir ömür belirlenmiş. Bu süre sonunda pilin değiştirilmesi gerekiyor.

    Bu sistem sayesinde uzak bir gelecekte her sitenin veya uydu kentin kendi enerji santrali olabilecek. Satılık daire ilanlarında havuz, otopark ve oyun alanı yanında müstakil nükleer santral ibaresini de görebileceğiz :) (Tabi bu gelecekte nükleer pilleri bombaya dönüştürerek insanlara zarar vermeyi planlayacak teröristlerin olmayacağını varsayıyoruz.)

    Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki adresleri ziyaret edebilirsiniz; bu enteresan haberi benle paylaşan Murat KARAMANOĞLU'na da tekrar teşekkür ederim.








  • laptopa konulsa küccücük bişey demekki iyi bomba olur. bi binayı yokedecek güçte olur... cok tehlikeli..!
  • yok yaaa bune bomba yapmışlar herifler resmenama teknoloji ilerlemesi için çok güzel haberler bunlar ileride nükleer olmayanınıda yaparlar inşallah
  • Enerji elde etmek için iyi, ama istemediğim bir yöntem.

    Bu arada çernobildeki patlama yapılan bir deney sonucu oluşmuş. Şöyle ki ruslar bir tehlike anında reaktörü en az ne kadar güçle çalıştırabiliriz diye düşünmüşler ve deneye başlamışlar. Bu kısıma kadar işler iyi ama güvenlik sistemi bu olaya izin vermeyince onu da devre dışı bırakmışlar, bunun üzerine bir de iletişim sıkıntısı eklenince soğutmanın bazı reaktörlerde yeterli çalışmadığını geç anlamışlar ve zaten anladıktan sonra iş işten geçmişmiş. Eğer hakkında yazılanlar doğru ise ruslar o santrali patlatmak için uğraşmış diyebiliriz. Şüphesiz ki böyle tehlikeli işlerle uğraşırken çok dikkatli olmak gerekir.

    Şahsi düşüncem nükleer enerji, enerji sıkıntısı (ki son dönemde dünyada yapılan savaşların büyük bir çoğunluğunun sebebi.) açısından iyi bir yol olsa da ısınamadığım bir çözüm. Ne kadar güvenilir olursa olsun sanırım kimse yatağının yanında bir bombayla yatmak istemez, bence bu da böyle birşey. Çevreye etkilerine değinmiyorum bile.




  • Pilin şöyle bir özelliği var: Herhangi bir sorunda Ay'da bir adet ev sahibi olmuş oluyorsunuz.
  • Bir arada Vestel böyle bir olay patlatmıştı. Sanırım BOR kullanılarak pil üretmişlerdi. Bir evin bilmem kaç zamanlık ihtiyacını karşılayacak falan diyorlardı. Ama yalan oldu, yada Türk projelerinin çoğu gibi amerikalı abilere ablalara satıldı..

    Onun akibeti noldu bilen var mı arkadaşlar?
  • Bence çok iyi bir gelişme dahada küçüğünü yaparlar inşallah!!!!
  • Zaten adamlar (ABD ve Avrupalılar) bu küçük reaktör konseptini 70 li yıllardan beri nükleer denizaltılarda ve 90 lardan beride uçak gemilerinde kullanıyor. Aslında böyle birşeyi sivillerin hizmetine vermeyi akıl etmeleri biraz geç olmuş. Ayrıca o kadar da korkmaya gerek yok. Denizaltı gibi konserve kutusundan farksız küçücük bir ortama bunu sığdırabiliyorlarsa bizim mahalleyede trafo benzeri birşey yapıp sığdırmaları lazım zaten.

    Güvenlik sorunlarına gelirsek. Teknik bakımdan konuya gereken ilgili gösterilirse bu bir problem olmaz. Zira hiçbir nükleer denizaltı ya da uçak gemisi nükleer reaktöründeki bir sorundan dolayı havaya uçmamıştır. O yüzden korkmaya gerek yok.

    Şu reaktörden bizim mahalleye kursalar bir tanede, elektrik kesintilerinden kurtulsak yahu. 21. yy. da yaşıyoruz hala elektriklerimiz kesiliyor. Acayip sinir olmaktayım bu duruma.




  • İnşaat maliyetlerinden hiç bahsetmemişler. Ayrıca bu sistem için soğutma suyu gerekmez mi? Soğutma suyu için şehir şebekesine güvenmekde hiç mantıklı olmaz, yani bu tesisin kurulabilmesi için yakınlarda güvenilir bir su kaynağı olması gerekir.
  • sizin şu bilim adamlarına meydan okuyan yorumlarınız beni hep şaşırtmıştır toshiba gibi bir firmanın bilim adamlarından çok bildiğinizi sanmanız gerçekten gülünç bence bu tür yorum yapmaktansa hiç yapmamak daha iyi

    bu arada vestel in projesi devam ediyor abd li abilere ablalara satılmadı onu vestel den değil başka firmalardan bekleyin
  • quote:

    Orjinalden alıntı: sadtneverdie

    sizin şu bilim adamlarına meydan okuyan yorumlarınız beni hep şaşırtmıştır toshiba gibi bir firmanın bilim adamlarından çok bildiğinizi sanmanız gerçekten gülünç bence bu tür yorum yapmaktansa hiç yapmamak daha iyi

    bu arada vestel in projesi devam ediyor abd li abilere ablalara satılmadı onu vestel den değil başka firmalardan bekleyin


    Ben de bu zihniyeti anlayamıyorum. "Adamlar yapmış abii..". Peki kim o adamlar? Senin benim gibi insanlar. Bizden farklı doğa üstü yetenekleri yok. Ki burası bir forum sayfası. Forumun amacı tartışıp, yorumlarken bilgi edinmek, bilgi arayanlara ışık tutmak. Bilim adamı olmak için de özel bir şart veya izin gerekmiyor. Kaldı ki bu sitede yorum yapan bir çok üniversite öğrencisi, mezun hatta yüksek lisans yapan alanlarında uzmanlaşmış kişiler de var. Herkesin hatası olabilir. Eğer birisinin bir hatasını görebiliyorsan(farzedelim ondan daha bilgilisin.) bunu kırıcı olmadan diğer insanların da anlayabilecekleri şekilde açıklaman gerekiyor. Bu sayede senin açıklamaların ile o bilgiyi daha doğru öğrenmiş oluruz.

    Bu zihniyete bir örnek:

    Mesela ben 2000 yılında bilgisayarda su soğutmanın kullanılıp kullanılmayacağını düşünüyordum. Bunu nasıl yapabilirim diye planlar yapıyordum. Akıl danıştığım çogu kişi bana "ne gerek var adamlar yapımışlar eğer bir farkı varsa öyle tasarlarlardı, boşver bu işleri." şeklinde yorumlarda bulundular. Ama benim onlara sorduğum soru "ben onlardan daha iyi bilebilirmiyim?" değildi. Maddi yetersizlik, bana yardımcı olabilecek çevremin olmayışı v.b. sebeplerden bu işten vazgeçtim. Ne zaman yabancılar yaptı biz internette örneklerini gördük, o zaman biz de yaptık. Sonra firmalar bu konuda ürünler çıkarttı. Aynı olay lcd ekrandan projeksiyon yapımı için de tekrarlandı.(kendi açımdan.)

    Başka bir örnek de üniversitede yapılan bir araştırmamsı. Hidrojen ile çalışan araba yapmak isteyen bir grup üniversitede çalışmalara başladılar. Ve aynı zihniyet(adamlar yapıyorcu) sonucu bu araştırma için gereken 70,000 ytlyi bulamadılar. Düşünsenize bir üniversite yılda fasa fisolara kaç bin ytl harcıyor. Yeni binalar yapıp daha fazla öğrenci almak için kaç bin ytl harcıyor. Ama bir araştırma için harcıyacak parası yok. Sonradan bulmuşlardır belki ama daha başta karşılarına böyle bir engel çıktıysa sonradan neler olmuştur kim bilir.

    Sizce de 37 ekran bir televizyonun önüne mercek koyarak duvara yansıtan adamlar mucit diye gazeteye çıkıyorken, çok daha ciddi çalışmalar yapan kişiler bu zihniyet yüzünden harcanmıyormu?




  • Ne kadar güzel. Her köyün, her sitenin yanıbaşında nükleer bir bomba
  • Doğru kullanıldıktan sonra nükleer enerji insan hayatına kolaylıklar sağlayabilir..
    Ancak kötü emmelere alet edilirse geri dönülmez sonuçlara sebep olur..
    İnsanlığa hayırlı olsun
  • Gelecekte her evin kendi enerji reajtörü olacak.
  • Katı yakıt pilleri uzun zamandır literatürde vardır. Alınabilir ve yaygın konuma gelirse daha önce haberleri çıkan 30 yıl ömürlü dizüstü bilgisayarı görmek çok hoş olur.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ß.m.Ø

    Bir arada Vestel böyle bir olay patlatmıştı. Sanırım BOR kullanılarak pil üretmişlerdi. Bir evin bilmem kaç zamanlık ihtiyacını karşılayacak falan diyorlardı. Ama yalan oldu, yada Türk projelerinin çoğu gibi amerikalı abilere ablalara satıldı..

    Onun akibeti noldu bilen var mı arkadaşlar?


    Projede değişiklik yapmışlar pilden vazgeçmişler Bor'dan boru yapmışlar Lcd teknolojisi henüz oluşturulmaya çalışılıyorkende vestelin ciddi atılımları vardı, yanlış duymadıysam devlet engeline takılmışdı.
    Adamlar uçtu gidiyor, şu hale bak isteseler bir parmaklarını oynatıp bizi tarih sahnesinden silebilecekler. Biz Mustafa Kemal'in dediği gibi önce onlara yetişip sonra geçmek yerine, hala başortüsü sorununu tartışalım, ağlıyorum geleceğimize...!




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Albatros83

    Katı yakıt pilleri uzun zamandır literatürde vardır. Alınabilir ve yaygın konuma gelirse daha önce haberleri çıkan 30 yıl ömürlü dizüstü bilgisayarı görmek çok hoş olur.


    Aynen katılıyorum
  • Kesinlikle katilmiyorum. Dell in pil hatalarini cok cabuk unuttunuz sanirim. Yada sicaktan paylayan cep telefonu pillerini. Eger bu patlarsa hicbir techizata gerek kalmadan uzaya cikan ilk insan olma sifatini elde edersiniz. Gerci apartmanin zemin katinda iseniz bu onuru diger apartman sakinleri ile de paylasma sifatini tasiyor olacaksiniz ama ufak ayrinti, cok onemli degil. Japon yapmis, patlamaz filan da demeyin. Biz copluk patlamis milletiz, bunu mu patlatamayacagiz? Isın sakasi bir tarafa yazida pilin boyutlari 6mx1.8m olarak verilmis. Bunun yanina da bagla 500 kiloluk azot - potasyum - nitrat v.b. varillerini. Yukle emektar kamyonun sirtina. Deki kullanan amcaya al paran pesin bunu etilerdeki su adrese gondereceksin. Devam etmeme gerek oldugunu dusunenler o kisimdan da sonuc cikaramayacaktir. Etmeye gerek gormuyorum. Nukleer enerji sakaya gelmez. Birakin bu boyutunu saglik kuruluslarinda kullanilan miligram kutlesindeki maddeler bile ne sartlarda saklaniyor once bir arastirin derim. Boyle bir guc isteyenin eline gecmemeli.




  • Valla bravo.İlk defa bizimle önemli bir buluş paylaşan bir Haber Editörü görüyorum.Herzaman bekleriz böyle haberler için...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SKYLİNE GTR -- 23 Aralık 2007; 3:02:22 >
  • çok iyi haber ama gerçekçilik payı nedir acaba ?
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.