Şimdi Ara

Teknik Bilgi: İşlemciler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
2.023
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu yazıda; Intel, AMD, Cyrix ve VIA'nın şimdiye kadar hazırlamış olduğu CPU'lar hakkında kapsamlı bilgi bulabilirsiniz. Bilgi derken, bu işlemciler hakkındaki teknik bilgileri kastediyorum. Örneğin: transistör sayısı nedir, ne kadar güç çeker, maximum hangi sıcaklığa dayanabilir gibi. Intel ile başlayalım.

Intel:

Bu tabloda kullanılan komut setleri, tabloya sığmadığından kısaltılmıştır. Aslında yukarıdaki tabloda komut seti sütununda kullanılan komutlarla aşağıdaki komutlar anlatılmak istenmektedir.

AMD:

Yine burada da kullanılan komut setleri tabloya sığmadığından aslında yukarıda kullanılan komutlarla aşağıdaki komutlar anlatılmak istenmektedir.

Cyrix:

Via:

Bu tablolar sayesinde artık; Celeron 300A'nın kod adının ne olduğunu, Q9450'nin çarpanının kaç olduğunu vs. gibi işlemcilerle ilgili pek çok temel bilgiyi biliyorsunuz.

Kaynak: TECHARP

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 21 Aralık 2007; 11:18:13 >

• Resim linkleri için image kodunu yazmayı unutmuşsun galiba. Bilgiler için teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sarppy -- 21 Aralık 2007; 11:09:41 >
  • simage kodu çalışmadı, image kodunu kullanmakta resim dosyaları çok büyük olduğundan biraz ilginç olurdu. Ama hallettim sonunda, başka bir şekilde.
  • güzel olmuş, ellerine sağlık CoolnQuiet!...
  • Aynı site üzerinde ekran kartları ile ilgili bilgilere de ulaşabilirsiniz;

ATi;
    http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=88&pgno=2

Nvidia;
    http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=88&pgno=4

S3, XGI, Matrox, SiS vb. içinse;
    http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=88&pgno=0

• uyarı: tabloların hepsini inceledim ve bazı yanlışlarla karşılaştım, yine de fikir vermesi açısından çok faydalı tablolar
  • Ne gibi yanlışlar ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ASUS Teknik Servisi yorumlar.
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bilgi için teşekkurler İnceledim ve hayretler içinde kaldım arada kullanıcıyı kandırma amaçlı birçok işlemci üretilmiş. özellikle intel tarafında...
  • güzel çalışma eline sağlık gerçektende kandırma için birçok işlemci var
  • güzel olmuş ellerine sağlık
  • quote:

Orjinalden alıntı: CoolnQuiet

Ne gibi yanlışlar ?

yanlış bencede var ; mesela benim işlemci için max temperature :61 demiş ben 85 dereceye kadar zorladığımı bilirim
  • Onlar dizayn sıcaklık değerleri. Intel'in işini ne kadar sıkı yaptığının bir göstergesi 85 dereceye kadar çıkması işlemcinin yoksa hatadan dolayı değil.
  • quote:

Orjinalden alıntı: CoolnQuiet

Onlar dizayn sıcaklık değerleri. Intel'in işini ne kadar sıkı yaptığının bir göstergesi 85 dereceye kadar çıkması işlemcinin yoksa hatadan dolayı değil.

o zaman sorun yok, çünkü 90 dereceyi bile gördüm yaz aylarında zorlayarak reset atmadı ama ben tırstım durdurdum
  • paylaşım için teşekkürler ,

cahilliğimi bağışlayın ama Cyrix işlemciler nerede kullanılıyor acaba?
  • derleyici olmuş
  • quote:

Orjinalden alıntı: serhanuygur

paylaşım için teşekkürler ,

cahilliğimi bağışlayın ama Cyrix işlemciler nerede kullanılıyor acaba?

PC'lerde kullanılıyordu o da. Ancak işlemci pazarındaki üst düzey rekabete dayanamadı ve şimdilerde via gibi gömülü sistemler ve kontrolcüler üzerinde çalışıyor bildiğim kadarıyla. Bu rekabet yakında AMD'yide gümletmez umarım.
  • amd gümledi gümleyecegi kadar özellikle e2160 gibi işlemciler ortalıgı toz duman etti.
  • Tabloda E21** serisinde olmayan HT - EIST - VT - TXT gibi teknolojiler var
    bunlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Not: fx57 ve CoolnQuiet olmasa bişey öğrenemiyecez varya
    Allah sizden razı olsun ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01Mrt -- 25 Aralık 2007; 10:42:03 >
  • HT: Intelde HyperThreading, AMD'de HyperTransport anlamında kullanılır. Intel'de yazılımsal olarak sanal çekirdekler oluşturulur ve bu işlem hızını olumlu olarak etkiler. AMD'de ise Kuzey köprüsü ile işlemci arasındaki veriyolunu anlatmak için kullanılır.

EIST: Enhanced Intel SpeedStep Technology, işlemcinin dinamik olarak üzerine binen yüke bağlı olarak çarpanının değiştirilerek maximum hızda veya yarı hızda ya da daha önce belirlenen hızda çalışmasını sağlar. Bu teknoloji bütün core 2 duo intel işlemcilerinde var. E2160'da da var.

VT: Virtualization Technology, bu sayede sanallaştırma uygulamaları örneğin vmware ya da virtual PC gibi yazılımlar daha hızlı çalışır. Bu teknolojinin kullanılmadığı işlemcilerde de bu uygulamalar çalışır ancak hız daha yavaştır. Ancak ne kadar yavaşlamaya neden olduğunu ölçen benim bildiğim internette bir benchmark bulunmuyor.

TXT: Trusted Execution Technology, Güvenliğin işlemci içerisine kadar girdiği teknoloji, işlemci bu sayede donanımsal kaynaklara erişimi engelleyebilir, örneğin RAM'e erişimi engellemesini isteyen bir komut aldığı durumda RAM'in o bölgesine o program haricinde başka hiçbir programın erişmemesini donanımsal olarak sağlayabilir. TPM (Trusted Platform Module) için bir gerekliliktir. Daha çok iş PC'leri için faydalı bir teknoloji olduğu söylenebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 25 Aralık 2007; 19:24:42 >

• Verdiğin cevaplar için Allah senden razı olsun...

Ama bizim gibi evde oyun ve surf yapanlar açısından sadece HT ve EIST faydalı görünüyor...

Çok saol bu sitede rep verme yok mu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01Mrt -- 26 Aralık 2007; 0:02:13 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.