Şimdi Ara

Intel'den kazanan kombinasyon; Crossfire X destekli P45 yonga seti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.708
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Geçtiğimiz Haziran ayında Tayvan'da gerçekleştirilen Computex fuarında duyurusunu yaptığı 3 serisi yonga seti ailesini 2008 başında devre dışı bırakmaya hazırlanan Intel, 45mn üretim teknolojisine sahip işlemcileriyle birlikte 4 serisi yonga seti ailesini sahaya sürmeye başlayacak. Firmanın bu yönde atacağı ilk adım yüksek peformans meraklıları için hazırlanan ve 1600MHz FSB desteği de sunabilen X48 yonga seti olacak. Tayvan merkezli bazı büyük anakart üreticilerinin X38 yonga setine yönelik stok bitirme ricasını görmezden gelemeyen Intel, daha önce belirtilen tarih olan Ocak ayı yerine muhtemelen 1600MHz FSB'ye sahip QX9770 işlemcisi ile birlikte X48 yonga setini Şubat ayı içerisinde kullanıma sunacak. Tabi 4 serisi yonga seti ailesi sadece X48'den ibaret değil. Zira detaylarını daha önce verdiğimiz entegre grafik işlemcili G43 ve G45 yonga setlerinin yanı sıra serinin tahminen en popüler temsilcisi olacak P45 yonga seti de ilgi uyandırmayı başarıyor. Son kullanıcıların büyük bir bölümünün merakla beklediği P45 yonga setine gelin birlikte bakalım.

    Intel'in 4 serisi yonga seti ailesinin kullanım yaygınlığı açısından en popüler yonga seti olması beklenen P45, AMD ve Intel iş birliğinin güzel bir örneği. Bilindiği gibi ATi'yi satın aldıktan sonra zayıf kaldığı yonga seti arenasında güçlü olabilmek için Intel'e yönelik çipset planlarını iptal eden ve tamamen kendi işlemcilerine yönelik hazırlıklara yoğunlaşan AMD, Crossfire teknolojisi konusunda ise Nvidia'dan çok daha farklı bir yol izledi ve bu konuda Intel yonga setlerine destek vermekten de geri kalmadı. Ayrıca daha önce haberlerimizde de bildirdiğimiz üzere AMD zaten "Open Crossfire" programı çerçevesinde kendi çoklu ekran kartı teknolojisini çift PCIe slotu bulunan tüm anakartlarda yonga seti bağımsız çalıştırmayı hedeflediğini farklı platformlarda sık sık dile getirmişti. AMD-ATi ile Intel arasında olan durum açıkçası her iki firmanın "win-win" stratejisinin önemli bir yansımasıdır. Zira Intel sektörün en büyük işlemci ve yonga seti sağlayıcısı, ATi ise iki grafik devinden birisi durumunda. Bu noktada yapılacak olası bir işbirliği her ki firmanın da yararına olacaktı ki öyle de oldu ve AMD-ATi'nin Crossfire X teknolojisi Intel'in P45 yonga setinde de "kazanan platform" sloganı ile ortaya çıktı.

    Nvidia ile yaşanan SLI odaklı bazı sorunların Intel'in canını sıktığı aşikar. Zira kendi yonga setlerinde de SLI teknolojisini kullanmak isteyen sektör devi Intel'e, bu konuda destek vermeyen ve SLI'ın hazırladığı nForce serisi çipsetler için temel ve özel bir teknoloji olarak kalmasını istediğini sık sık beyan eden Nvidia'ya karşı Intel'in 4 serisi yeni yonga seti ailesi ile birlikte Crossfire X teknolojisini ciddi destek verdiğini görüyoruz. Zira haber içerisinde var olan resmi Intel sunumu, firmanın "kazanan platform" sloganı ile anons ettiği P45 ve Crossfire X birlikteliği gelecek yıl için bu sahada görülecek en önemli gelişmelerinden biri olabilir. Zira resmi Intel sunumuna göre firma, AMD-ATi'nin büyük bir ihtimalle 28 Ocak'ta anons edeceği 55nm üretim teknolojisine sahip iki adet RV670XT gpu'sunun paralel çalıştığı R680 kod adlı HD 3870 X2 (Gemini) ekran kartına ve Crossfire modunda 4 adet grafik işlemciye P45 yonga seti ile birlikte tam destek vermeye hazırlanıyor. Zaten Intel'in kendi dökümanında yer alan rakamlarda firmanın bu yöndeki planlarını ortaya koymaktan geri kalmıyor.

    Sunumda da görüldüğü üzere Intel P45 yonga seti ile birlikte Crossfire modunda çalışan 2x R680 üzerinden toplamda 1280 paralel işlem birimi olan (320x4), 2GB GDDR4 bellekli ve donanımsal video hızlandırma sağlayan grafik çözümü ile 45nm üretim teknolojisi ile üretilen, 1333MHz FSB hızına sahip ve DDR3 bellek ile desteklenen işlemci teknolojisini biraraya geitrerek yüksek performans sunmayı hedefliyor. Bu noktada önemli bir detayın da altını çizmekte fayda var. Her ne kadar PCIe 2.0 desteğine sahip olsa bile Intel'in P45 yonga seti X48'in aksine Crossfire modunda 16X+16X yerine malesef 8X+8X formunda çalışabiliyor ki bu durum özellikle R680 gibi çift gpu'lu grafik canavarının Crossfire modunda gerçek gücünü gösterebilmesinin önüne geçebilecek bir durum olarak değerlendiliriliyor.Bu arada Intel'in Nvidia'ya karşı adeta nispet yaparcasına AMD'nin de üzerinde durduğu DirectX 10.1 desteğinin altını çizmesi de önemli gelişmelerden bir diğeri. 55nm üretim teknolojisi ile çok daha verimli hale gelen gpu'ların güç tüketimi ve ek olarak sahip oldukları donanımsal HD video hızlandırma teknolojisi ile HDMI desteği de çoklu ortam özellikleri açısından Intel'in üzerinde durduğu bir başka nokta.

    Bu arada P45 yonga setinin özelliklerinden de biraz bahsetmekte fayda var. Önüzmüdeki senenin muhtemelen ikinci çeyreği içerisinde sektörün ve kullanıcıların beğenesine sunulacak olan P45 yonga seti X48 çipsetinin küçük kardeşi olacak. Firmanın hazırladığı 45nm üretim teknolojisine ve 1333MHz FSB hızına sahip çift ve dört çekirdekli (Wolfdale & Yorkfield) işlemcilere tam destek veren yonga seti 16GB'a kadar bellek desteğine sahip olurken bu konuda yonga setinin DDR2 ve DDR3 bellek desteği sunan iki farklı varyasyonunu pazarda görebileceğimizi de belirtelim. Yeni nesil PCIe 2.0 spesifikasyonunu da destekleyen P45 yonga seti haberimizin temel noktalarından biri olan AMD-ATi'nin Crossfire X teknolojisine ve çift grafik işlemcili R680'e de tam destek veriyor. Tek kart kullanımında PCIe X16, çift kart kullanımında ise 8X+8X olarak çalışan yonga seti ayrıca yeni güney köprüsü ICH10 ile birlikte gelecek ve özellikle genişleme yetenekleri açısından abisi X48'den de iddialı olacak gibi gözüküyor. Zira piyasaya girecek X48 yonga setli ilk anakartlar ICH9R köprüsünü kullanacaklar. Intel'in P45 yonga seti ve Crossfire X birlikteliği neler getirecek birlikte göreceğiz.

    Bu arada haberin yayınladığı günün anlam ve önemi açısından başta forum üyelerimiz ve okuyucularımız olmak üzere tüm müslüman aleminin kurban bayramını kutlar, site yönetimi ve editöryal kadro adına sağlık ve mutluluk dolu günler dilerim. Yeni haberlerde görüşmek dileğiyle hoşça kalın...


    Sayfanın Linki : http://www.hkepc.com/?id=533








  • Kurban Bayramınız Mübarek olsun Ayrca tşk ederiz.
  • Öncelikle tüm arkadaşların kurban bayramı mübarek olsun. Aklımda pek çok kişinin aklında olduğunu düşündüğüm bir soru var. 8x+8x hangi ekran kartları için performans kaybına neden olur? Mesela 2x 3870 de performas kaybı olur mu? Bu yönde testleri merakla bekliyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ermeydan -- 20 Aralık 2007; 8:54:20 >
  • Nvidia ile ciddi sorunlar var, nereye kadar sürer, acaba Nvidia'nın bu kadar diretmesinin ilerisi için mi sebebi var?
    Herkesin bayramını kutlarım bende
  • Herkese iyi bayramlar.

    P45 ne zaman çıkar acaba?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Loren Soth

    Herkese iyi bayramlar.

    P45 ne zaman çıkar acaba?


    2008 2.çeyrek
  • Hayırlı bayramlar arkadaşlar. X48 ve p45 bakalım sektöre hareketlilik getireceklermi?
  • ATI'da nvidia gibi yapıp Crossfire teknolojisini vermeseydi ya intele. Böylece daha çok anakart satardı ve nvidia ile birlikte hareket ederek inteli bir nebze olsun köşeye sıkıştırmış olurdu.
  • AMD-ATI nin Crosfire nın önü açık görünüyor. Spider paltformu, Intel anakartlar, Intel işlemci ve chip set kullandığı için Mac ler ve tabi nvidia chip setli anakartlar. AMD-ATI cpu da kazanamadığı paranın kat kat fazlasını gpu dan kazanacak gibi görünüyor.

    İyi bayramlar.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: max975

    Hayırlı bayramlar arkadaşlar. X48 ve p45 bakalım sektöre hareketlilik getireceklermi?



    uçuk fiyatlara satacaklarsa, batsınlar daha iyi.Hareket falan gelmesin.Artık mobolar lüx olmaya başladı.Firmaların yaptığı hakikaten ayıp.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hirotaro -- 20 Aralık 2007; 13:11:08 >
  • süper bir olay ati için intelin böyle reklamını yapması
  • zaten crossfire yalan oldu benim için...
    ben alırım bi P35 keyfini çıkarırım...
    iyi bayramlar...
  • 2008 2.çeyrekte bellek kontrolçüsü içinde işlemciler çıkacak sanıyordum.Sanıyorum onlarda ertelendi.
    quote:

    Orjinalden alıntı: fx57

    quote:

    Orjinalden alıntı: Loren Soth

    Herkese iyi bayramlar.

    P45 ne zaman çıkar acaba?


    2008 2.çeyrek
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Loren Soth

    2008 2.çeyrekte bellek kontrolçüsü içinde işlemciler çıkacak sanıyordum.Sanıyorum onlarda ertelendi.
    quote:

    Orjinalden alıntı: fx57

    quote:

    Orjinalden alıntı: Loren Soth

    Herkese iyi bayramlar.

    P45 ne zaman çıkar acaba?


    2008 2.çeyrek




    Hayır onlar 2008 çeyrek 2. yarı




  • 8X + 8X dezavantaj getirmez. avantajlı olduguda yanıda var.
  • Ya ben bu inteli anlamıyorum. Rakibi amd'nin ekran kartlmarına crossfire desteği veriyor ki oda yetmedi özel anakart çıkartıyor. Nvidia için yapsana şu anakartları
  • Yaaa alakasız olacak ama bir kez daha intelin amd ye muhtaç olduğu burda belli oluyor.
  • şimdi amd intel fanatikleri napacak işte iki firma ortak çalışıyoyani ne diyoruz karım varsa intelle bile ortak çalışırım NOT:AMD
  • intel istese sli desteğini nvidia dan ağlata ağlata alır ama işte insiyatifli davranıyor
  • haberler içn saol
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.