Şimdi Ara

Intel Z-P140; Endüstrinin en küçük katı halli (SSD) diski duyuruldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.203
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Son kullanıcıların önemli bir kısmı tarafından daha çok hazırladığı işlemcileriyle tanınan sektör devi Intel, yarı iletken dünyasının da lider isimlerinden biridir. Hatta pek çok bağımsız araştırma kuruluşu tarafından hazırlanan raporlara göre, açık ara önde olan firmanın koltuğunu kimseye bırakmaya niyeti yok gibi gözüküyor. Intel cephesinde sansasyon yaratan en yeni gelişme, firmanın dünyanın en küçük SSD yongasını üretmesi oldu. Önümüzdeki ay yapılacak olan Tüketici Elektroniği 2008 fuarında görücüye çıkması beklenen firmanın ve endüstrinin en küçük SSD çözümü olacak Z-P140, özellikleriyle de dikkat çekmeyi başarıyor.

    Intel Z-P140; Bozuk paradan daha küçük, kağıt raptiyesi kadar hafif

    Solid State Disk'in kısaltması olan SSD disklerin yavaş yavaş yaygınlaşması bekleniyor. Sektörel araştırma yapan analistlerin öngörülerine göre, 2009-2010 yılları arasında satılacak olan dizüstü bilgisayarların muhtemelen %25'in de katı halli disk olarak tanımlanan SSD diskler kullanılacak. Peki SSD'leri bu kadar popüler yapacak olan nedir? SSD diskler flash tabanlı oldukları için boyut avantajına sahipler. Aynı özellik sayesinde günümüz mekanik disklerine nazaran daha az güç tüketen SSD diskler, performans anlamında da özellikle erişim süreleri ile öne çıkacak gibi gözüküyorlar. Tabi mekanik aksam bulundurmamaları veri güvenliğini de öne çıkarmakta. Özellikle boyut ve güç tüketim avantajı taşınabilir aygıtlar için adeta hayati önem taşımakta.

    Intel'in hazırladığı ve kategorisinde dünyanın en küçüğü hatta en hafif olduğu iddia edilen Z-P140 adlı yeni SSD'nin özellikle mobil cihazlar ve taşınabilir eğlence araçlarında kullanılması hedeflenmekte. Mobil cihazlar için en azından şu an için kullanılabilir durumda olan 1.8" boyutundaki geleneksel mekanik hard disklerden 400 kez daha küçük olan Z-P140, 12 x 18 x 1.8mm boyutlarında. 0.6 gram'lık ağırlığı ile de öne çıkan yeni SSD, bağlantı arabirimi olarak Paralel-ATA yani IDE desteğine sahip. Bu nokta önemli zira, piyasada yaygın olarak kullanılan işletim sistemlerinin hemen hepsi tarafından desteklenen PATA arabirimi sayesinde Z-P140'ı farklı platformlarda sorunsuz olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

    Intel Z-P140'ın ön ve arka yüzü

    Flash tabanlı olması nedeni ile mekanik gecikme süresine sahip olmayan ve ciddi erişim sürelerine ulaşabilen Z-P140'ın performansı hakkında fabrika verilerine baktığımzda ürünün 40MB/sn okuma ve 30MB/sn yazma hızlarına sahip olduğunu görüyoruz ki Intel'in açıklamasına göre Z-P140 pek çok SSD diskten daha yüksek performansa da sahip. Bekleme anında 1.1mW, operasyon sırasında ise 300mW'lık güç tüketimine sahip olan Intel Z-P140, farklı depolama kapasitesi sunabilen varyasyonlara sahip olacak. Zira gelen bilgilere göre, ilk etapta 2GB'lık modeli çıkacak olan Z-P140'ın gelecek yılın ortalarına doğru 4GB sonrasında ise 16GB'lık daha yüksek depolama alanı sunan modelinin piyasaya sürülmesi bekleniyor.

    Boyutu ve hafifliği ile öne çıkan Z-P140, işlemci devi Intel'in geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleştirdiği IDF'te sergilediği yeni mobil cihazlarında da kullanılması beklenirken firmanın ultra-taşınabilir cihazlar için geliştirdiği Menlow platformunun da önemli yapı taşlarından biri olacak. 2.5 milyon saat çalışma ömrü biçilen ideal olaraksa 5 yıl kullanılabileceği ifade edilen I Z-P140 üretici firma Intel tarafından, boyut, performans, uyumluluk ve kapasite özellikleri ile ön plana çıkarılırken, ürünün gömülü sistemler, ultra taşınabilir aygıt ve donanımlar üzerinde kullanılmaya başlanması ve yaygınlaşması 2008 yılında gerçekleşecek. Fiyatlar konusunda ise henüz detaylı bir bilgi bulunmuyor.


    Sayfanın Linki : http://www.intel.com/design/flash/nand/z-p140/index.htm




  • İntel boş durmuyor ve her sektörde olmak istiyor rekabet açısından iyi
  • Çok güzel bir haber eline saglık,bu yakın gelecekte PC lerde hemen hemen hiç mekanik aksam kalmayacagı anlamına geliyor
  • quote:

    Orjinalden alıntı: polatyy

    Çok güzel bir haber eline saglık,bu yakın gelecekte PC lerde hemen hemen hiç mekanik aksam kalmayacagı anlamına geliyor


    bir de şu dönüp duran fanlardan kurtulabilsek tam süper olacak...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muteber -- 16 Aralık 2007; 13:36:22 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: polatyy

    Çok güzel bir haber eline saglık,bu yakın gelecekte PC lerde hemen hemen hiç mekanik aksam kalmayacagı anlamına geliyor


    Daha SSD'lerin 40 fırın ekmek yemeleri lazım benim ide hdd bile 55 mb hıza sahip sata2 olan 70mb'ta kadar çıkıyor 40 mb okuma bence çok az daha gelişmeleri lazım.Sadece mekanik aksamdan kurtulacam diye yavaş hdd almam.
  • bunlardan oluşan ne bilim şöyle 100 tane 4gb lik yongalık 400gb lik raid0 modunda çalışan bir hdd iyi olmaz mı?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: deepestlove

    bunlardan oluşan ne bilim şöyle 100 tane 4gb lik yongalık 400gb lik raid0 modunda çalışan bir hdd iyi olmaz mı?


    Katılıyorum, iyice küçülsün artık
  • İntel köşeyi döndü
  • quote:

    Orjinalden alıntı: muteber

    quote:

    Orjinalden alıntı: polatyy

    Çok güzel bir haber eline saglık,bu yakın gelecekte PC lerde hemen hemen hiç mekanik aksam kalmayacagı anlamına geliyor


    bir de şu dönüp duran fanlardan kurtulabilsek tam süper olacak...

    o sorun değil al bi su soğutma rahatına bak
  • Önümüzdeki bir kaç sene içinde SSD diskler fiyat, performans ve hafıza kapasitesi anlamında otursa veri güvenliği ve harddisk sesisinden kurtulmak açısından çok güzel olur.
  • saniyede 40/30 mb okuma oranları 5400 rpm disklerle aynı zaten laptoplara pil derdinden dolayı 5400 rpm koyuyor birçok firma. performansı etkilemeyecektir diye düşünüyorum ama hiç olmazsa pil süresi derdinden kurtuluruz laptoplarda.
  • piyasaya çıkması muhtemel seride bu oranlar 60-70 mb ulaşır umarım, zire pc sektöründe nerdeyse hiç ama hiç evrim geçirmeyen tek şey hard diskler
    flash tabanlı veri depolama sistemleri paralelinde %30-40 olarak genel performansa etki edecektir
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.